10.10.2015 |08:00 – 23:55 Da li smo to ušli u završnu fazu ove Vlade, da završe sve što su na početku dobili kao zadak pa da se ponovo raspisuju izbori…. Ne rekoše nam ništa što nismo znali i pre nego što su oni došli da „vladaju“… Jer su Izbori u martu 2016, a do tad da se finišira…


“Beogradu se nameće priznavanje Kosova”

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi da se kroz nacrt za pregovaračko poglavlje 35 Beogradu nameće da pravi ustupke, prizna nezavisnost Kosova i menja sadržaj već postignutih dogovora.Marko Đurić

Marko Đurić navodi da je cilj diplomatske borbe da se, pre svega, zemlje članice i predstavnici evropskih institucija upoznaju sa sadržinom dijaloga Beograda i Prištine kako se ne bi donosile odluke kao posledica neinformisanosti.

Kako kaže, cilj je da se ne dogodi da se pojedinim rešenjima npr. umesto dijalog Beograda i Prištine, napiše Kosovo i Srbija, dodaje Đurić, ili tako što bi se administrativni prelazi tretirali kao državni, odnosno građani koji preko njih prelaze kao građani koji odlaze u treće zemlje.

“Zatim priča oko Gazivoda, samo zamislite naš najveći hidroenergetski sistem, hidrocentrala i izvor odakle se napaja celo Kosovo da sada predamo u ruke Prištini, da odu naši ljudi, da odu srpski predstavnici i srpsko rukovodstvo koje je imenovao Beograd, koji je vlasnik toga, koji je to izgradio i da dovede nekog sa strane, to mi nikada nećemo uraditi”, naglašava Đurić.

“Kosovo problem za otvaranje poglavlja”

“Iskreno govoreći, mislim da je Kosovo i Metohija problem za otvaranje poglavlja. U to sam uveren”, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić 

Nikolić je govoreći za slovenački “Dnevnik” rekao da je Srbija spremna za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, a ujedno i izrazio uverenje da poglavlja još nisu otvorena zbog Kosova i Metohije.

“Iskreno govoreći, mislim da je Kosovo i Metohija problem za otvaranje poglavlja. U to sam uveren. Nekad su nam to i otvoreno govorili, ali su sad tu priču donekle gurnuli po strani i tvrde da čekaju otvaranje… pa ne može EU da čeka otvaranje poglavlja. Srbija je ta koja to čeka, a Evropa ih mora otvoriti”, istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da EU ne može da kaže da Srbija mora da ispuni svako naređenje jer to ne rade ni članice.

“Pogledajmo primer priznanja KiM: ako je to uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju, kako je moguće da pet članica EU nije priznalo Kosovo”, upitao je Nikolić.

Na novinarsko pitanje da li zvaničnici Unije u razgovorima sa predstavnicima Srbije kažu da su dobri odnosi Beograda sa Rusijom problem koji koči približavanje Srbije Evropskoj uniji, predsednik Nikolić je odgovorio da je to tačno.

Nikola Petrović: Nema predaje Valača dok ne dobijemo licence

10.10.2015, 17:05|Izvor: Danas|

Jadranka Joksimović: Pogrešno ići sa nekim novim uslovima i nametnutim rešenjima koja nisu obostrano prihvatljiva; Vučić još nije odlučio da li će otići u Brisel; Zvaničnici Srbije iznenađeni sadržajem pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, još nije odlučio da li će 13. oktobra otići u Brisel na nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, u okviru Briselskog procesa. Kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika Vlade Srbije, Vučić još nije doneo odluku da li će prisustvovati sastanku sa Isom Mustafom, premijerom Kosova, i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.
U Vučićevom kabinetu, međutim, nismo dobili odgovore na pitanja da li je premijer tražio od zvaničnika u Briselu da se ispune određeni uslovi, odnosno od čega konkretno zavisi njegov dolazak na sastanak. Prema našim saznanjima, dijalog na tehničkom nivou, koji u ime Srbije vodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, a koji se svaki put održava pre susreta dvojice premijera, juče je završen. Kako saznajemo, vođe tehničkih timova Beograda i Prištine su pripremile sastanak premijera, što može da ukazuje na to da će Vučić ipak otići u Brisel. Takođe, izvori Danasa u Briselu tvrde da ne veruju da bi Vučić rizikovao poverenje koje je stekao kod evropskih zvaničnika odbijanjem da ode na susret koji organizuje Mogerinijeva.
Prema našim saznanjima, glavna tema koju će premijer Srbije potencirati na sastanku je dokument EU – pregovaračka pozicija Evropske unije za poglavlje 35, o Kosovu, koji trenutno usaglašavaju članice Unije. U tom dokumentu se, između ostalog, prema interpretaciji srpskih zvaničnika, prejudicira status Kosova, traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova, preda svu imovinu, dozvoli članstvo Kosova u UN i potpiše pravno obavezujući sporazum. Interesantno je da su zvaničnici Srbije bili iznenađeni sadržajem pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35, odnosno da su očekivali da će se to poglavlje odnositi samo na primenu sporazuma postignutih tokom Briselskog procesa, bez novih uslova i ispunjavanja zadataka koji se takođe odnose na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.
Premijer Srbije je pre dva dana izjavio da je imao uvid u jedan “jezivi” nacrt dokumenta koji je, kako kaže, gori od formalnog priznavanja Kosova. On je na konferenciji u Vladi Srbije rekao da se taj dokument odnosi, između ostalog, na jezero Gazivode.
“Ova informacija je još teža i gora od formalnog priznavanja Kosova. Sve što nisu uspeli sa direktnim dijalogom, napisali su u tom nacrtu – pisalo je predati Gazivode. I to nije kraj”, rekao je Vučić. “Ne dam Gazivode! Pa da vidimo šta ćemo dalje. Možete da me smenite, ali ja vam ne dam te Gazivode i to ću reći Federiki Mogerini”, dodao je on.
Premijer je istakao i da „ima dosta problema u vezi sa poglavljem 35, jer, kako je naveo, postoje pokušaji da se u pregovaračku platformu za otvaranje tog poglavlja ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova za Srbiju, koje je lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova“.
Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, ističe za Danas da bi bilo pogrešno ići sa nekim novim uslovima i nametnutim rešenjima koja nisu obostrano prihvatljiva. U tom smislu, ona izražava očekivanje da Evropska komisija uvaži poziciju Beograda.
„Poglavlje 35 je u proceduralnom smislu specifično poglavlje a tiče se par excellence političkog pitanja. Ono bi trebalo da prati normalizaciju odnosa koje se odvija kroz sporazume u visokom političkom dijalogu, koji bi trebalo da bude statusno neutralan, a uz posredovanje EEAS i Evropske komisije, odnosno visoke predstavnice Federike Mogerini. Bilo bi pogrešno ići sa nekim novim uslovima i nametnutim rešenjima koja nisu obostrano prihvatljiva. Očekujem da EK uvaži i poziciju Beograda, o čemu je premijer Srbije već govorio,“ zaključuje ministarka za evropske integracije za Danas.
Jedan od problema sa kojim se Srbija suočava je na koji način će kontrolisati sistem Gazivode kada trafostanica Valač, koja je u sastavu Elektromreže Srbije i kontroliše snabdevanje električnom energijom za ceo sever Kosova, bude predata Kosovu na upravljanje. Dvadeset kilometara dalje, u Zubinom Potoku, je sistem Gazivode. Oko polovine struje namenjene severu Kosova nastaje na tom mestu, a iz akumulacionog jezera vodom se snabdeva veliki deo Kosova.
Nikola Petrović, direktor EMS, za Danas kaže da je Valač za sada siguran jer je on kao direktor EMS prošle nedelje u Briselu potpisao sporazum sa predstavnicima svih operativnih sistemima u Evropi, u kojem se navodi da nema predaje Valača dok naše dve firme ne budu licencirane na Kosovu.
“Zasad je samo jedna firma dobila licencu i to ona koja se bavi trgovinom električne energije, dok druga za bavljenje snabdevanjem i distribucijom nije. Obrazloženje zašto još nema licence je to da u kosovskom ARP ne postoji šifra za tu delatnost”, objašnjava Petrović.
Srbija hoće da razgovara o Trepči
Prema saznanjima Danasa, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić će u utorak u Briselu razgovarati o primeni postignutih sporazuma i smetnjama u primeni u oblastima – energetika i formiranje ZSO, kao i o temama koje bi se mogle naći na stolu u sledećoj rundi razgovora. Kako saznajemo, Srbija je za predstojeći dijalog kandidovala teme – imovina (između ostalog, Trepča i Gazivode), status i imovina SPC, učešće Srba u institucijama Kosova i otvaranje avio/linije između Beograda i Prištine.

Mustafa: ZSO ako je u skladu sa ustavom

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da se sporazum koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština neće srpovesti ako ustavni sud oceni da i jedna tačka nije u skladu sa ustavom.

Isa Mustafa

Mustafa je na svom Fejsbuk profile napisao da se ZSO formira na osnovu međunarodnog sporazuma, koji je prihvatila kosovska skupština i da se ne može govoriti o povlačenju potpisa, nego o sprovođenju zakona.

Mustafa je rekao i da za Kosovo nisu problem ni ZSO, a ni demarkacija za Crnom Gorom, već neprimenjivanje zakona što, kako je naveo, stimuliše nasilničko jurišanje da se dolazi na vlast van demokratskih pravila.

Poslanici tri opozicione političke stranke u Skupštini Kosova predvođeni Samoopredeljenjem blokiraju rad parlamenta gotovo tri sedmice zahtevajući da Mustafa povuče potpise sa sporazuma postignutih sa Beogradom krajem avgusta u Briselu, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, a protive se i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Čolaku: Za prelaze sa Srbijom 11 miliona € od EU

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku izjavio je da je EU dodelila 11 miliona evra za objekte na tri prelaza sa centralnom Srbijom.

On je dodao da ti prelazi imaju za cilj brže kretanje ljudi i robe i povećanje sigurnosti granične kontrole.

Kako je rekao za prištinske medije, reč je o objektima na prelazima Merdare, Mutivoda i Brnjak.

Prema sporazumu o IBM koji je prošle godine postignut u Briselu između delegacija Kosova i Srbije, predviđeno je da se izgradi šest zajedničkih objekata na prelazima između Kosova i centralne Srbije, a investicija iznosi oko 20 miliona evra.

„Ta investicija će omogućiti odgovarajućim agencijama za rukovođenje granicom, kao što su policija, carina, agencija ishrane i veterinarstva da povećaju efikasnost u svom radu i rukovođenje granicom i predupređenje i borbu protiv organizovanog međugraničnog kriminala“, rekao je Čolaku.

Šest zaštićenih svedoka prebačeno u inostranstvo

Najmanje šest zaštićenih svedoka, koji će svedočiti pred Specijalnim sudom za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, prebačeno je u inostranstvo, piše danas “Koha ditore”.

Prema saznanjima prištinskog dnevnika, reč je o zaštićenim svedocima iz regiona Drenice, Lipljana i Štimlja, koji su raspoređeni u više zemlja i čekaju suđenja, koja će početi nakon uspostavljanja Specijalnog suda.

“Koha ditore” navodi da se oni smatraju važnim svedocima tužilaštva, na osnovu čijih je iskaza došlo do saznanja o navodnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovske vlasti nisu bile uključene u prebacivanje zaštićenih svedoka, niti su zvanično obaveštene o tome, piše list i dodaje da u posebnom timu za istraživanje zločina bivše OVK nisu ni demantovali, ni potvrdili ta saznanja.

Prema ranijim najavama, prvi sudski procesi u Specijalnom sudu mogli da budu otvoreni početkom naredne godine.

Kosovo pobedilo Ekvatorijalnu Gvineju

Fudbalska reprezentacija Kosova pobedila je u Prištinu selekciju Ekvatorijalne Gvineje sa 2:0 u prijateljskoj utakmici.

Dvostruki strelac bio je Mrgim Brahimi, u drugom i 46. minutu. Kosovo je od početka meča diktiralo tempo, a oba tima su meč završila sa po 10 igrača.

Ekvatorijalna Gvineja je u 39. minutu ostala bez Diosanda Mbelea, koji je dobio crvni karton zbog oštrog starta.

Kosovo je u 76. minutu takođe ostalo sa desetoricom, poto je Ljiridon Ljatifi dobio drugi žuti karton.

Utakmica je igrana na gradskom stadionu u Prištini po kiši koja je otežala uslove za igru.

Postavi komentar