03.11.2016| 08:00 – 23:55 | Dakle, sada ćemo da razgovaramo o nadoknadi za imovinu koju su nam Šiptari ODUZELI samo ako poprave zakon!


Tako možemo da dođemo i do zaključka da smo im dopustili OTIMANJE VLASNIŠTVA NAD KIM, A ZAHTEVOM DA NAM ISPLATE ZA OTETO PRIZNALI DA SMO IM GA PRODALI….

ŽALOSNO JE KAD SMO SLABI I NIKAKVI, POJEDENI I UNIŠTENI OD NAŠIH STUČNJAKA KOJI NAS VODE!

Kosovski Vrhovni sud traži poništenje Zakona o „Trepči“

Specijalno veće kosovskog Vrhovnog suda zatražilo je poništenje Zakona o „Trepči“, pošto je jedan od sudija članova tog veća utvrdio da u pomenutom zakonu postoji ozbiljan nedostatak, jer onemogućava naplatu potraživanja od tog preduzeća, prenosi portal „Koha“. Vlada Srbije je odluku kosovskog parlamenta o usvajanju Zakona o „Trepči“ proglasila ništavnom.

Kako se navodi u saopštenju Specijalnog veća kosovskog Vrhovnog suda, u predmetu C-II-14-0114, koji se procesuira pred tom sudskom instancom, jedan poverilac je podneo tužbu protiv društvenog preduzeća „Trepča“, ali novi zakon anulira vrednost njegovog potraživanja, bez ikakve kompenzacije.

Sudija prvostepene komisije Specijalnog veća Vrhovnog suda iz Euleksa, došao je do zaključka da je Zakon o „Trepči“ neustavan iz dva razloga, a oba su zasnovana na osnovim ustavom zaštićenim pravima koja garantuju imovinu.

Kako je objašnjeno, zakon ima efekat eksproprijacije bez nakadne štete poveriocu, a vrednost njegovog potraživanja je redukovana na nulu jer je „Trepča“ ostala bez izvora i preopterećena je dugovima.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, delimična eksproprijacija se vrši u korist privatnih lica bez ikakvog obrazloženja, i zbog toga je sud izdao zahtev Ustavnom sudu da se zakon poništi.

Zakon o „Trepči“, koji je stupio na snagu na Kosovu, a koji je Vlada Srbije poništila, predviđa oduzimanje vredne imovine od „Trepče“ i prebacuje je bez ikakve naknade na tek oformljeno akcionarsko društvo, u kojem je 80 odsto akcija u vlasništvu Kosova, a 20 odsto u privatnom vlasništvu. Akcionarsko društvo, prema zakonu, ne preuzima obaveze „Trepče“ niti garantuje za njih.

Beriša: Zakon o Trepči niko ne može da dovede u pitanje

Savetnik za pravna pitanja premijera Kosova Besnik Beriša izjavio je da niko i ništa ne može dovesti u pitanje ustavnost Zakona o Trepči pa ni sudija Posebnog odeljenja Vrhovnog suda.

„Zakon o Trepči sa ustavnog aspekta ne može da ospori nijedan sudija Posebnog odeljenja Vrhovnog suda Kosova“, izjavio je za prištinske medije Beriša.

Jedina sudska instanca koja može da oceni ustavnost bilo kog zakonskog akta je ustavni sud Kosova, kazao je Beriša.

„Ustavni sud je konstatovao da je Zakon o Trepči u potpunom skladu sa Ustavom i da ne dovodi u pitanje nikakvo pravo, kako se ističe u saopštenju Vrhovog suda Kosova“, rekao je Beriša i dodao da Posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova nema ovlaščenja da procenjuje ustavnost već treba da prihvati odluke Ustavnog suda Kosova.

Oslobođen i Hiljmi Keljmendi

Hiljmi Keljmendi koji je uhapšen krajem prošlog meseca u centralnoj Srbiji zbog ratnog zločina, oslobođen je danas iz pritvora, iako je prethodno javljeno da je u podne bio pred sudom za ratne zločine u Beogradu, gde je trebalo da mu bude pročitana optužnica. Očekuje se da će u narednih sat vremena i izaći iz zatvora. Zašto je Keljmendi pušten, za sada iz srpskih institucija nema objašnjenja. Slična situacija dogodila se i prekjuče kada je iz srpskog pritvora u Beogradu pušten i komandir Kosovske policije za region Južne Mitrovice, Nehat Tači, uprkos tome što mu je samo četiri dana pre toga produžen pritvor, a ni tada se nadležni u Srbiji nisu zvanično oglasili.

Keljmendijevo oslobađanje potvrdio je njegov branilac, advokat Sead Spahović za KTV.

keljmendi-hiljmi

Kako navodi ovaj portal, očekuje se da Keljmendi završi „rutinske procedure“ i da potom izađe iz pritvora, iz kojeg će ga preuzeti šef Kancelarije za vezu Prištine sa Beogradom, Valjdet Sadiku.

Isti medij je, međutim, prethodno preneo da je Keljmendi u podne bio pred sudom za ratne zločine u Beogradu, gde je trebalo da mu bude pročitana optužnica.

Ovaj Albanac sa Kosova uhapšen je prošle nedelje, nakon što su pre mesec dana srpske vlasti uhapsile i direktora Kosovske policije za region Južne Mitrovice, koji je, nakon više od mesec dana pritvora, takođe, pušten na slobodu. Zbog ova dva slučaja ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo je i apel svim građanima koji „iz bilo kog razloga kao tranzitnu zemlju biraju Srbiju“, da to, u narednim mesecima, „maksimalno izbegavaju“.

Postavi komentar