17.03.2004

U susret 17 martu…da se ne zaboravi!

17. marta 2004 godine na Kosovu i Metohiji organizovan je pogrom nad Srbima i nealbancima. Iscenirani incident u Kosovskoj Mitrovici imao je za cilj organizovani napad na Srbe na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Unmik i Kfor kao i KPS policija nemo su posmatrali ono što se toga dana i narednih dana dešavalo na Kosovu i Metohiji.

Toga dana na Kosovu i Metohiji poginulo je 11 Srba, 143 je ranjeno, a proterano je oko 4000 Srba, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je i zapaljeno preko 1000 srskih kuća, uništeno ili teško oštećeno 35 verskih objekata, od toga 18 spomenika kulture od kojih su neki neprocenjive istorijske vrednosti iz 14. i 16. veka.

SRBI UBIJENI ZA VREME MARTOVSKOG POGROMA
NA KOSOVU I METOHIJI – 2004. GODINE

Spasojević Borivoje (1941) iz Kosovske Mitrovice, pokošen rafalom 17. marta kod mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici

Jana Tačev (rodom iz Makedonije, udata za Srbina u Kosovskoj Mitrovici). Ubijena iz snajpera 17. marta na balkonu višespratnice blizu mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici.

Nenad Vesić (1950) iz Lipljana, podlegao ranama zadobijenim od bombe koju su 17. marta albanski teroristi bacili na njega u Lipljanu.

Dobrivoje Stolić (1954) iz sela Drejkovci kod Štrpca, ubijen 17. marta na kućnom pragu oko 22,40 časova. Albanski teroristi ga najpre pozvali da izađe iz kuće, a zatim pucali u njega.

Borko Stolić (1982), i njegov otac Dobrivoje (50). Kada su čuli pucnjavu ispred kuće, izašli su da vide šta se zbiva, a albanski teroristi su ih teško ranili. Od zadobijenih rana preminuli su .

Slobodan Perić (1952), nastavnik fizičke kulture, ubijen metalnom šipkom 17. marta oko 20,50 časova u Ulici kralja Petra u Gnjilanu.

Zlatibor Trajković (1951) iz Kosova Polja, izgoreo pred ruskom bolnicom u Kosovu Polju, kada su Albanci napali Kosovo Polje i zapalili obe crkve, osnovnu školu, bolnicu i desetak srpskih kuća.

Dragan Nedeljković (55) iz Prizrena, izgoreo u zgradi bogoslovije u Prizrenu 17. marta, kada su albanski teroristi zapalili još i Vladičanski dvor, Sabornu crkvu, crkvu Bogorodice Ljeviške, crkva Hrista Spasa i sve preostale manje crkve po Prizrenu, kao i manastir Sv. Arhanđela iznad Prizrena.

Večna im slava!

Osam godina nakon pogroma Srba, Albanci su nagrađeni novom državom na prostoru Balkana, a Srbima preti opasnost ponavljanja 17. marta 2004. godine.
Od toga dana iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije naglo je poraslo.

Postavi komentar