Da li Nikola Tesla treba da počiva u hramu Svetog Save, koji nije u funkciji i stoji nedovršen?

Podsećamo sve one koji nikada nisu bili u hramu Svetog Save u Beogradu da je hram samo delimično završen spolja i ozidan dok se unutrašnjost hrama, nažalost Srpske nacije, nije ni približno završila! Pod je običan beton kao i zidovi i tavanica.

Tužno je to kakva je duhovna hladnoća u jednom takvom ostavljenom i nedovršenom objektu.

Ovo je jedna od NAJVEĆIH BRUKA I SRAMORA SRPSKOG NARODA koja jasno pokazuje kakav je naš odnos prema samo Srpskom Svetitelju Svetom Savi – osnivaču Srpske Pravoslavne Crkve!

Pokazatelj jasno ukazuje, da sama Srpska Crkva u samom centru Srbije – odakle se rukovodi, jasno i nedvosmisleno demonstrira svoju neorganizovanost, raslojenost, ekumanističku naklonjenost, jednostavno rečeno rastrojstvo je u Beogradu i to je dovelo do rastrojstva naroda i duhovne pogubljenosti i dezorijentacije! To se upravo i desilo onda kada je je partijaršija Srpske Pravoslavne Crkve izmeštena sa Kosova i Metojije u centar poroka, „raskoši“, duhovne nestabilnosti, aparhejda u mentalnom smislu pravo u Beograd!

Tražimo za prezentaciju slike unutrašnjeg izgleda hrama da bi se jasno videlo o čemu se govori!

Sve slike pošaljite na naš e-mail kako bi se objavilo i jasno videlo da je haram ostavljen nedovršen i da se trenutno ništa ne radi na njegovom stavljanju u funkciju! Žalosno je kada predstavnici političkih partija prave kampanju upravo sa ciljem prljanja i nipodoštavanja svetlih Srpskih imena. To upravo čine Siniša Mali, Zorana Mihajlović Patrijarh Irinej! Kada Hram Svetog Save bude stvarno funkcionisao premeštanje bi bilo logično, ovako samo može da se desi da muzej osiromaši a i Crkava slučajno zagubi Srpskog Velikana, ili nedaj bože neki nakupac relikvija otkupi URNU!

potpisan-sporazum-u-patrijarsiji-o unistenju urne nikole tesle

SPC pokrenula je inicijativu da se Teslina urna prenese u najveći pravoslavni hram u Srbiji, iako do sada nije bila praksa da urne počivaju u hramovima, već samo mošti

hramSV. Save

Patrijarh Irinej i SPC pokrenuli su inicijativu za prenos urne Nikole Tesle u hram Svetog Save, iako se sada urna nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Ovu inicijativu načelno je podržalo i Privremeno veće grada Beograda, a Nebojša Čović je rekao da je to dobra ideja.

– Naučnik poput Tesle zaslužuje da počiva u hramu Svetog Save, kao i ostali znameniti Srbi, i potreban je još bolji tretman države i nacije prema njima. Nastojaćemo da što pre realizujemo predloge SPC – dodao je Čović.

Sa ovom idejom složio se i verski analitičar Živica Tucić koji kaže da nema nikakvih crkvenih i dogmatskih smetnji da urna sa Teslinim ostacima počiva u hramu Svetog Save.

Hram-Svetog-Save-kojim se prezentuje samo spoljasnjost

Foto: Milena Đorđević

– Možda do sada nije bila praksa da u crkvama počivaju urne, kao što je slučaj sa moštima, ali nema nikakvih crkvenih smetnji u tome i pozdravljam ovu inicijativu SPC – rekao je Tucić.

Ranije je bilo pokušaja čak i da se kanonizuje Nikola Tesla i proglasi za sveca, ali ta inicijativa za sada nije prošla. Postoje i oni koje se ne slažu da Teslina urna treba da bude u hramu Svetog Save, te smatraju da je Tesli mesto u muzeju.

28.02.2014. 13:40,Autor: Agencija TANJUG,Foto: Tanjug“Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najlepšem mestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke“, rekao je partijarh srpski Irinej
Potpisan sporazum u Patrijaršiji, foto Tanjug

BEOGRAD – Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik, predviđeno je Sporazumom koji je danas potpisan u Patrijaršiji SPC.

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović ispred Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Partijarh je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da nema ništa prirodnije od toga da zemni ostaci velikog mislioca počivaju na, kako kaže, najsvetijem mestu srpskog naroda – Hramu posvećenom Svetom Savi, gde je i spomenik Karađorđu.

„Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najlepšem mestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke“, rekao je partijarh srpski Irinej, zahvalivši vladi i predstavnicima Grada na podršci toj inicijativi SPC.

On je dodao da se nada da će to biti novi razlog da još više ljudi poseti Hram, ali i „grob najvećeg uma nauke“.

„Hvala svima koji će doprineti da se podigne spomenik kakav Tesla zaslužuje i da u podnožju spomenika budu i njegovi zemni ostaci, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save“, rekao je patrijarh.

Prema rečima Siniše Malog, biće formirana radna grupa u kojoj će biti po tri predstavnika ministarstva, Grada Beograda i SPC, a koja će raditi na tome da se zemni ostaci Nikole Tesle u što kraćem roku prenesu u portu Hrama Svetog Save.

Mali je rekao da će grad obezbediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja, kao i da će obezbediti sve dozvole. I ministarstvo energetike će, prema rečima resorne ministarke, svim aktivnostima pomoći da se projekat što pre realizuje.

„Kao vlada i ministarstvo želimo da budemo prepoznati po svim mladim naučnicima koji će u zemlji ostati i svima onima koji će u zemlju doći“, rekla je Mihajlović.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.

8.03.2014 Zamrznuta odluka o premeštanju Tesline urne…

IZVOR: TANJUGPredsednik Privremenog organa Siniša Mali izjavio je danas da je gradska vlada „zamrzla odluku“ o izmeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz tog muzeja, na plato kod hrama Svetog Save.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
PROČITAJTE:

Strasti oko Tesline urne se ne smiruju (VIDEO)

Naslednici Tesle traže da oni odlučuju

Teslini ostaci u hramu – dokaz srpstva?

Naučnici: Ostavite Teslu na miru!

„Zamrzli smo odluku o izmeštanju urne, dok se ne formira nova vlada“, kazao je Siniša Mali novinarima na početku demontaže koloseka Glavne železničke stanice Beograd.
Mali je 28. februara sa patrijarhom Irinejem i ministarkom energetike Zoranom Mihajlović potpisao sporazum o prenosu urne s pepelom Nikole Tesle u Hram svetog Save na Vračaru.

Takvoj odluci usprotvio se Muzej Nikole Tesle, čiji je Upravni odbor podsetio da posmrtni ostaci koji su proglašeni za kulturno dobro ne mogu biti sahranjeni na groblju ili biti izloženi na drugom mestu izvan ustanove zaštite.

Da podsetimo, danas je u podne ispred Muzeja Nikole Tesle počeo protestni skup „Odbranimo Teslu“, u organizaciji pokret „Spasimo nauku“ i koordinatora fejsbuk stranice „Ostavite Teslu na miru“.

Protest su do sada podržali: Igor Rill (urednik National Geographic Srbija), Rodoljub Šabić, Bojana Maljević (glumica), Branko Kovačević (dekan Elektrotehničkog fakulteta), Nikola Božić (Istraživačka stanica Petnica), Minja Bogavac (dramaturg), Dragan Ilić i Gorica Nešović (emisija Buđenje, Radio Beograd 1), Branislav Trifunović (glumac), Tatjana Tagirov (novinarka), Zoran Kesić, Muharem Bazdulj (pisac), Slaviša Lekić (novinar), Kristina Kovač (kompozitorka), Lino Veljak (profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Dragoljub Petrović (novinar), Srbijanka Turajlić.

Više informacija o protestu možete pročitati OVDE.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s