09.03.2017|08:00-23:59| Da li smo previše uljuljkani i zaslepljeni političarskim izjavama i obećenjima?! Realno, Šiptari su struktuirali svoj UČK u Vojsku pa zovi je kako hoćeš!


Dok smo u procepu kao društvo i država koja je u ozbiljnim problemima moralnim, finasijskim, duhovnim, kulturnim društvenim u celini, sa druge strane imamo ekspanziju i napredak koji su nas pobedili na našim slabostima… Svakodnevno je evidentantan napredak ka samostalnosti i nezavisnosti i ako nam se prezentuje drugačije, dok je kod nas prisutna otuđenost, zadlepljenost novotarijama i lenjost koja ne doprinosi razvoju. Serije, realiti, totalna hipnoza, apatija i otudjenost  odslikavaju društveni prikaz Srbije. Nalazimo se u grču i psihološkoj blokadi za razvoj Srbije i društva u celini. Šta je to sa nama… Svakim danom idemo sve više ka dnu. Razbijene su sve mogoćnosti za bilo kako organizovanje i napredovanje. Partije manipulišu, hipnotišu i terorišu svoj narod i dovedoše ga na granici uništenja i nestajanja pa zbog toga slabljenja otvara se prostor za one koji napreduju…

Vlada Kosova: Razmotrićemo zakon o vojsci, formiranje u saradnji sa međunarodnim partnerima

Formiranje Vojske Kosova „ne može da ostane talac Beograda“

Iz ove kosovske institucije podsećaju da je Generalni sekretar, Jens Stoltenberg, tokom svoje poslednje posete Kosovu, sredinom februara, istakao da će NATO nastaviti saradnju sa KBS-om, ali samo prema postojećem mandatu. Podsećaju i da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora Ise Mustafe i Stoltenberga, Generalni sekretar Alijanse zatražio da se preispita promena KBS-a kroz zakon. Slične stavove imali su i ambasador SAD i ambasador Britanije na Kosovu, ističe se. Ipak, dodaje se i da formiranje kosovske vojske ne može da „ostane talac Beograda“.

Pročitajte još:

Tači posle Stoltenberga: Ne možemo da ostanemo talac političke volje Srbije

Stoltenberg Prištini: Preispitivanje podrške NATO, jednostrani koraci nisu od pomoći, budite u bliskom kontaktu sa Beogradom

Ministar Haki Demoli protiv transformacije KBS-a? (Dokument)

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na „plan B“: Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

„Premijer smatra da formiranje Vojska Kosova ne može da ostane talac Srbije, odnosno Beograda. Unapređenje uloge KBS-a u ulogu vojske je u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku  pripadnost. Vlada Republike Kosova je opredeljena da Kosovo ima svoju vojsku, u okviru Ustava Republike Kosovo i uz podršku i koordinaciju sa našim strateškim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om,“ zaključuje se.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, predao je pre dva dana kosovskoj skupštini Nacrt zakona o transformisanju KBS-a, nakon čega ga je predsedništvo ove skupštine prosledilo Vladi Kosova. Da li će se i kada ovaj nacrt zakona naći pred kosovskim poslanicima zavisi upravo od vlade.

Transformisanju KBS-a kroz izmene u zakonu, umesto onih u Ustavu, usprotivili su se, međutim, NATO i ambasada SAD na Kosovu, poručivši da bi ih ovakav način formiranja vojske primorao na to da preispitaju saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama i podršku koju su im do sada pružali. A u najnovijim reakcijama, i ministar spoljnih poslova Norveške, Borge Brende i ambasador SAD-a u Beogradu, Kajl Skat, ocenili da bi vojska trebalo da se formira izmenama u kosovskom ustavu.

Sa druge strane, Hašim Tači, poručio je juče da su spremni da sačekaju sa izmenama u zakonu ukoliko bi međunarodna zajednica pružila garancije da će predstavnici Srba, koji ne učestvuju u radu kosovskih institucija od oktobra 2016. – glasati za izmene u Ustavu.

Usvajanje zakona o formiranju Vojske Kosova – Tačijev „plan B“

Transformacija KBS-a u „Oružane snage Kosova“ bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Dok su predstavnici Srpske liste u više navrata naglašavali da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara, međutim, usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, čime se prešlo na „plan B“. Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

Novi nacrt zakona pripremili su kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći usvajanjem ovog zakona da promeni i svoj naziv u KOS („Kosovske oružane snage“), predlaže se promena misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa – biti „učešće u odbrani suvereniteta“. Bezbednosne snage biće opremljene „odgovarajućim oružjem“. O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneli su ranije kosovski mediji.

Prelazak na „plan B“: Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

Prištinski Express: KBS ne menja naziv, već misiju – postaje vojska, braniće suverenitet i štitiće građane

„Kosovske bezbednosne snage postaće naredne sedmice vojska, kroz novi zakon. On predviđa da će misija KBS-a biti zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike. Ali KBS neće promeniti svoje ime i baviće se zaštitom građana, zaštitom imovine i interesa države. One će biti naoružane u skladu sa potrebama KBS-a. Zakon je pripremljen od strane predsedništva u saradnji sa Ministarstvom KBS-a,“ preneo je sinoć prištinski Express. 

Isti portal dodaje da se, „uprkos međunarodnim komplikacijama“, očekuje da će promenu misije KBS-a podržati glavne zemlje NATO-a.

„Međutim, prema novom nacrtu, ne očekuje se da će doći do promene naziva KBS-a, već samo misije. Iz organizacije sa ciljem reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa, njihova uloga biće učestvovanje u odbrani suvereniteta. Prema nacrtu, regrutovanje u KBS biće dobrovoljno. KBS će biti opremljene odgovarajućim oružjem, u skladu sa potrebama KBS-a za obavljanje svoje misije i zadatka,“ navodi se u članu 6. Nacrta zakona, pojašnjava ovaj portal.

Tači: Transformacija KBS ustavna, neophodna kako bi KBS zvanično počeo proces učlanjenja u NATO

Detalji o ovom zakonu su se u javnosti pojavili nakon Tačijeve najave da će, u skladu sa njegovim „ustavnim moćima, biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane kosovske vojske“.

Tokom jučerašnje ceremonije obeležavanja „Epopeje OVK“ u prištinskoj kasarni koja sada nosi naziv „Adem Jašari“, Tači se pripadnicima KBS obratio rečima:

„Za mene kao vrhovnog komandanta i iznad svega, vas – građana Republike Kosova, ovo su vojnici i oficiri Vojske Republike Kosova.“

„Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti,“  rekao je takođe Tači.

Transformacija KBS-a u „Oružane snage Kosova“ bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpska lista, koja od oktobra prošle godine ne učestvuje u radu kosovskih institucija – u više navrata je naglašavala da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kao što su to činili sprski poslanici u ranijim sazivima kosovske skupštine.

Kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje stategiju za transformaciju BSK u OSK.

Ovom rezolucijom se prešlo na „plan B“. Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se Oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

„Ova prirodna transformacija je u potpunosti ustavna i neophodna, kako bi KBS zvanično počeo proces učlanjenja u NATO,“ istakao je, pozivajući članice NATO-a da „nastave da pomažu KBS, onako kako su to činile i ranije,“ i dodajući da izmene zakona neće uticati na misiju KFOR na Kosovu.

„Susedne zemlje, koje imaju svoje vojske, moraju da razumeju da je ova transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku korak koji je potpuno normalan za suverene i nezavisne države. Misija KFOR-a nastaviće da funkcioniše kao i do sada i ova transformacija neće uticati na njegovu misiju,“ dodao je kosovski predsednik.

Plan B – o jačanju KBS kroz izmenu zakona umesto formiranja Oružanih snaga preko Ustava još početkom godine

To da bi se moglo krenuti zaobilaznim putem – promenom zakona kojim se „ojačava“ uloga KBS – odnosno „planom B“ kako su ga pojedini stručnjaci za bezbednost u Prištini nazvali, u medijima je bilo vidljivo već početkom ove godine.

„Nužno nam trebaju promene, ako ne promene koje su suštinske za Ustav Kosova, onda promene u zakonima, takođe predlažem da idemo na plan B – da ojačamo zakon o KBS-u, čime će ime ostati isto, ali će se u suštini poboljšati vojni zadaci,“ u januaru je rekao Ramadan Ćehaja, poznavalac vojnih i bezbednosnih pitanja iz Prištine. On je tada takođe naglasio da se sa promenom zakona treba, potom, u roku od godinu dana stvoriti mogućnost da Kosovo dobije svoju vojsku.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s