Istorija dešavanja

-> Kod Šiptara rodila se ideja o otimanju teritorije Kosovo i Metohija

-> Šiptari prave plan kako da realizuju ideju.

-> Šiptari stvaraju resurse i pripremaju narod za ostvarivanje ideje proterivanja Srba sa Kosova i Metohije.

-> Šiptari napadaju srpske porodice u južnom delu Kosova i Metohije okoline Kačanika, Koritnika, Đakovice…

-> Šiptari rade na medijskom marketingu za svoj naredni potez „gde kao Srbi vrše pritisak na Šiptare“

-> Šiptari napustili sve institucije Države i prešli u ilegalnu separatističku borbu za nezavisnost.

-> Šiptari vrše etnički motivisana nasilja nad Srbiama meštanima, napadaju srpsku Policiju i Vojsku i počinju da se naoružavaju, ulaze svesno u konflikt sa

-> 1999 – Kosovo i Srbija bombardovani od NATO alijanse kako bi se instalirala „demokratija“

-> Na snazi rezolucija 1244  >>PREUZMI>>

Glavni ciljevi rezolucije 1244 su:

  • Smeštanje Kosmeta pod privremenu upravu Organizacije ujedinjenih nacija (trenutno tu dužnost obavlja Privremena administrativna misija OUN na Kosmetu, UNMIK), dok se Srbiji negira bilo kakva uloga u upravljanju Kosmetom dok se ne stabilizuje problem koji su napravili separatistički orjentisani Šiptari;
  • Ovlašćene mirovne snage predvođene NATO-om (KFOR);
  • Upravljanje UNMIK-a da uspostavi privremene institucije lokalne samouprave na Kosmetu;
  • Reafirmisanje teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije (npr., Kosmet bi ostao deo SRJ, čija je Srbija sada priznata zemlja kontinuiteta (između SRJ, odnosno DZ Srbija i Crna Gora i Republike Srbije postoji znak jednakosti);
  • Ovlašćivanje OUN da pokrene politički proces kako bi se ustanovio budući status Kosmeta (ovaj proces je počeo krajem 2005).

U rezoluciji isto tako stoji da će određenom broju srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate i da održavaju prisustvo na:

  • srpskim istorijskim lokalitetima
  • graničnim prelazima

-> Instalira se UNMIK administracija 

-> Instaliraju se privremene institucije za razvoj demokratskog društva

-> Privremene šiptarske institucije žele da postanu trajne institucije i žele da isključe svog mentora UNMIK

-> Samoproglašene institucije žele da ukinu rezoluciju 1244 kako bi se Kosovo posmatralo van celovitosti Republike Srbije jer je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije ali pod nadzorom Ujedinjenih Nacija sve dok se ne prevaziđe konflikt koji je postojao i nađe zajedničko rešenje za dalji život na tom prostoru, i po završetku mandata vrati u sastav Srbije.

-> Samoproglašene istitucije Kosova forsiraju kao-bajagi pregovore pod nadzorom Marti Ahtisarija gde bi se njigovom idejom uklonila rezolucija 1244 i na snagu stavi njigov plan gde se navodi da Kosovo iz nadgledane nezavisnosti treba da predje u punu nezavisnost i suverenost bez uticaja Srbije. >>Ahtisarijev plan>>> . On je šets puta na skupštini Ujedinjenih Nacija odbačen kao prihvatljiv plan.

-> Dolazi EUlex pod mandatom  Ban Kimunovog plana u 6 tačaka  >> Ban KI Munov plan u 6 tačaka>>

-> EUlex teži da prevede okruženje iz nadgledane nezavisnosti u punu nezavisnost, jer je samo pod kontrolom Šiptara ali ne i Srba.

-> Pokušaj pregovora Srbije i Šiptara iz Prištine nije uspeo jer Srbija je pričala u jednom pravcu a Šiptari u drugom i ispalo je da je Srbija pričala formalno dok su Šiptari odmah formu konkretizovali tražeći primenu kako njima odgovara. U pregovorima uključen Borko Stefanović bez učešća Srba sa Kosova i Metohije.

-> Šiptari pokušavaju da uspostave svoje institucije na srpskom delu Kosova i Metohije ali Srbi odgovaraju postavljanjem barikada i otpočinju mirne proteste protiv Šiptarskih institucija.

-> Srbija ne želi da se bori protiv Šiptarskih institucija već se ponaša kao strana u dogovoru, gde Srbe sa Kosova i Metojie gura u Šiptarsku Državu za rad njenog učlanjenja u Evropsku Uniju. Čak i Srbe na barikadama u jednom trenutku naziva huliganima, švercrima, nepismenima i raznim drugim sličnim epitetima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s