08.12.2012 20:12 Njujork tajms: Selektivna pravda Tribunala

4Svi prijatelji Zapada oslobođeni, svi Srbi osuđeni
-Ono što se desilo u Tribunalu u Hagu je daleko od pravde i to je nastavak rata legalnim sredstvima, sa SAD, Nemačkom i drugim zapadnim silama na jednoj strani i Srbima na drugoj strani, piše „Njujork tajms“.

Njujork-tajms-Selektivna-pravda-Tribunala-svi-prijatelji-Zapada-oslobodjeni-svi-Srbi-osudjeni-FOTO

Skoro svi prijatelji Zapada iz ratova sa prostora bivše Jugoslavije su oslobođeni, dok su svi Srbi proglašeni krivim i to ne oslikava na pravi način balans u zločinima koji su počinjeni na terenu, piše „Njujork tajms“.

U autorskom tekstu izvršnog direktora Centra za humanitarni dijalog Dejvida Harlanda, koji je bio i predstavnik Ujedinjenih nacija tokom rata u Bosni i Hercegovini, ističe se da je najviše Srba etnički očišćeno u ratovima i raseljeno sa teritorija na kojima su živeli, a da za to nikome nije ustanovljena krivica.

img

„Srbi su počinili neke od najgorih ratnih zločina, ali nisu bili sami u tome i nije pravedno ili svrsishodno da samo oni nose celokupnu odgovornost. Osuditi samo Srbe nema smisla u odnosu na pravdu, na realnost ili u odnosu na politiku“, smatra bivši UN-ov zvaničnik.

Prema njegovim rečima, hrvatski lideri su osmišljavali razbijanje Jugoslavije i značajno su doprineli užasima u BiH.

„Svojim očima sam gledao neselektivan bes prilikom hrvatskog napada na divni grad Mostar. Bio sam u gradu u kome su odsečene muslimanske glave bile izložene na pijaci“, navodi u svom tekstu Harland i dodaje da je video i desetine hiljada srpskih civila koji su bežali iz Hrvatske pred napadom 1995. godine.

Ljajić: Vučić argumentima o radu Haškog tribunala
Hag pred Savetom bezbednosti: Tribunal gubi kredibilitet?
Hag osudio Srbe na 1125 godina

On se u članku osvrće i na muslimansko vođstvo u Sarajevu, rekavši da je ono imalo duboke veze s međunarodnim džihadističkim pokretom i pružalo utočište najmanje trojici ljudi koji su imali jednu od glavnih uloga u napadima na SAD 11.septembra 2001.godine.

Harland naglašava da posebno mora da pomene i vlast kosovskih Albanaca, koja je izvršila najekstremnije etničko čišćenje, potpuno izbacivši Srbe i Rome sa Kosova.

„Stari pravoslavni manastiri na Kosovu su sada skoro jedino podsećanje na nekada cvetajuće nealbansko stanovništvo“, piše direktor Centra za humanitarni dijalog, uz podsećanje da je veliki broj tih crkava i manastira uništen.

„Ono što se desilo u Tribunalu u Hagu je daleko od pravde i to je nastavak rata legalnim sredstvima, sa SAD, Nemačkom i drugim zapadnim silama na jednoj strani i Srbima na drugoj strani“, smatra Harland.

Zbog takvih presuda, smatra bivši izaslanik UN, sada će biti pojačani najgori politički porivi kod naroda bivše Jugoslavije – kompleks progona kod Srba, trijumfalizma kod Hrvata, osećaj žrtvi kod bosanskih muslimana, opravdanja za kosovske Albance koji traže rasnu čistoću. „Ovim se daje mnošto municije za buduće sukobe i to je potpuna suprotnost onoga za šta je sud bio osnovan i šta je bio cilj da postigne“, zaključuje Harland u tekstu u „Njujork tajmsu“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s