07.11.2016| 08:00-23:59 | Nestajanje i propadanje Srpskih institucija je posledica Srpskih predstavnika i vlastodržaca!


Primetno je nestajanje i gašenje Srpskih institucija po KiM na svakom koraku SAMO DA BI SRBIJA IŠLA U EU…!

Žalosna je naša sudbina na KiM!

Imamo Srbe koji nas predstavljaju u Kosovskim institucijama a rade na uništenju Srpskih postojećih koje Šiptarski teroristi žele da proteraju sa KiM, uz posdršku POSTAVLJENIH NAPREDNIH SRUČNJAKA od strane Beograda koji učestvuju u lokalnim Kosovskim skupštinalama i tamo KAO BRANE INTERES SRBIJE, DOK SE BORE ZA SVOJ LIČNI…

Pljačka običnog čoveka, sa svih strana je očigledna! Mnogo su gladni ti „predstavnici“. Oni bi da UPRAVLJAJU, UTIČU NA LJUDSKE SUDBINE, NA ŽIVOT POJEDINACA, MISLE DA SU JEDNAKI BOGU….

Manipulišu sa OMLADINOM KOJA NE RADI, PENZIONERIMA I BIRANIM UBAČENIM LJUDIMA PO SRPSKIM INSTITUCIJAMA KOJI TREBA DA PROMOVIĆU KOSOVSKE, PRIVREMENO IH STAVLJAJUĆI NA NEKE PLATNE SPISKOVE KOSOVSKIH INSTITUCIJA, pa sve dok ne promene mišljenje pa ih ostavljaju i tako naizmenično da imaju dovoljan broj OBOŽAVALACA, dok im ne prodju IZBORI. Raspisuju razne Kosovske konkurse na postojeća radna mesta gde se već radi po Srpskom sistemu, samo da bi se napravio dualni (dualni) sistem vlasti! Sve sa ciljem KONAČNE INETGACIJE U KOSVOSKO DRUŠTVO I PRAVDANJE MILONA KOJE SU GRADONAČELNICI ZARADILI RADEĆI NA OVOM TEŠKOM POSLU, SLAMANJA SRPSKE SVESTI!

DA OPET ONI HARAJU I VARAJU…

Ali kao što Erić kaže:“ oni bi običnom čoveku srce da iščupaju i presade kod njih, ali NEĆE DA SE PRIMI“! 

Tiho nestala Šar-planina

Foto: Igor Nikolčević/Jesenji pejzaži Šar planine

Autor: Živojin Rakočević

Munjevitom primenom kosovskih zakona kojima je uništena još jedna „ilegalna srpska organizacija“ stavljena je tačka na rad i opstanak Srba zaposlenih u JP „Nacionalni park Šar-planina“.

Kada su u oktobru prošle godine jedinice Kosovske policije iz Uroševca upale i pohapsile radnike Javnog preduzeća „Nacionalni park Šar-planina,“ prestao je da postoji jedan od pet nacionalnih parkova u Republici Srbiji.

Ovom aktu prethodilo je usvajanje Zakona o nacionalnim parkovima u skupštini Kosova. Šestoro radnika je dva dana bilo u zatvoru, potom im je određeno mesec dana kućnog pritvora i na kraju ih je sačekala optužnica za uništavanje i krađu šume. Munjevitom primenom kosovskih zakona kojima je uništena još jedna „ilegalna srpska organizacija“ stavljena je tačka na rad i opstanak ovih ljudi, očuvanje prirodnih dobara i parka u sistemu Republike Srbije. Ništa nije pomoglo ni to što je JP „Nacionalni park Šar-planina“ redovni i ravnopravni član evropske konfederacije nacionalnih parkova.

U opštoj anarhičnoj situaciji nakon 1999. godine ovaj nacionalni park uspeo je da, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, sačuva 13.000 hektara kvalitetne šume. To je jedno od retkih mesta na Kosovu i Metohiji gde se vodilo računa da ne bude neplanskog uništavanja i gde se seklo prema pravilima stručno i sanitarno. Posete šumskih inspektora iz kosovskog sistema završavale su se ocenama da je reč „o najočuvanijim šumama Kosova”. Ono što se nalazi van enklave ili u njenim rubnim delovima uništeno je do razmera ekološke katastrofe. Međutim, pokazalo se da to nije nikakav argument i da njihov rad nikoga ne zanima: radnici i uprava su optuženi da su oštetili Kosovo za oko 800.000 evra, pa se prema rečima advokata Dejana Vasića može očekivati naplata štete u iznosu od 878.000 evra, što znači da će za ovu naplatu biti konfiskovana njihova kompletna imovina. Na teret im se stavlja što su Zakonom o nacionalnom parku SHARRI bez plana o čišćenju šuma odobrenom od kosovskih institucija sekli šumu i što su je obeležavali čekićem DŠS (državne šume Srbije). Primera radi, ovde se seklo oko 2.400 kubnih metara, dok se u „Nacionalnom parku Kopaonik“ približno iste površine godišnje sanitarno seče od 6.500 do 11.000.

„Stabla koja smo obeležavali bila su zahvaćena sušom, slomljena od snega i vetra, nagorela pa smo ih odstranjivali. Tim drvima snabdevali smo lokalno stanovništvo u skladu sa propisima,“ izjavio je Goran Vasiljević, jedan od optuženih čuvara.

U osnovi, danas to malo koga zanima jer je reč o politici i odlukama da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu upravljati bilo kakvim resursima ili većim materijalnim dobrima. Zakon o nacionalnim parkovima brutalno je primenjen samo dva dana po njegovom donošenju u skupštini, njime je šumsko i prirodno blago Šar-planine i njenih bogatstava promenilo vlasnika. Advokat Miro Delević koji zastupa radnike pred osnovnim sudom u Uroševcu smatra da je reč o politici, i dodaje da će ovu optužnicu pokušati da ospori.

„Mišljenja sam da bi ovaj problem trebalo da bude deo pregovora Beograda i Prištine i da su ovi ljudi kolateralna šteta borbe za osvajanje ovog nemerenog bogatstva,“ kaže Delević.

Direktorka JP „Nacionalni park Šar-planina“ Violeta Stamenković navodi da je postupala po zakonu i u ostalim delatnostima ovog preduzeća:

„Radili smo savesno, odgovorno i domaćinski, u skladu sa zakonima Republike Srbije. Upravo je poštovanje ovih zakona osnov optužnice. Obratila sam se predsedniku Vlade Republike Srbije, da pomogne one koji su vredno obavljali svoj posao i zastupali interese države.“

U osnovi ceo slučaj prošao je bez prevelike buke, iako je iz ruku Srba koji su to blago čuvali oduzet jedan od tri osnovna resursa. Autentična sredina i njeno homogeno stanovništvo, uz mnoge druge vrednosti, čuvalo je ove šume, ski-terene i vode na Šar-planini. Posle najnovijeg Zakona o strateškim ulaganjima kojim se opštinama oduzima pravo veta u odlučivanju o privatizacijama u lokalnim sredinama, nestao je poslednji privid da se u okvirima prištinskih institucija može sačuvati, makar nešto srpskih životnih interesa.

Posle najnovijeg Zakona o strateškim ulaganjima kojim se opštinama oduzima pravo veta u odlučivanju o privatizacijama u lokalnim sredinama, nestao je poslednji privid da se u okvirima prištinskih institucija može sačuvati makar nešto srpskih životnih interesa.

Bivši sudija Euleksa oslobođen optužbi

Specijalno tužilaštvo Kosova dostavilo je Osnovnom sudu u Prištini rešenje kojim se bivši sudija Euleksa Frančesko Florit oslobađa optužbi da je izvršio krivično delo primanje mita.

Zgrada Euleksa u Prištini (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi u saopštenju istraga je vođena protiv tri lica za koja se sumnjalo da su izvršila krivično delo davanje mita i protiv jednog lica koje je primilo mito.

“Dokaznim materijalom prikupljenim tokom istrage dokazano je da bivši sudija Euleksa Frančesko Florit nije tražio niti primio bilo kakav oblik mita, i nijednom nije prihvatio obećanje o davanju mita od okrivljenih u predmetima “Eksplozija na Bulevaru Bila Klintona” i “Baftiu – trostruko ubistvo“, ističe se u saopštenju.

Ovaj predmet je postao poznat javnosti u oktobru 2014. godine nakon niza novinskih članaka o navodnoj korupciji unutar misije Euleks.

“Dokazi dokazuju da bivši Euleks sudija nije izvršio nijedno krivično delo“, ističe se u saopštenju.

Utvrđeno je i da advokati Mahmut Haljimi, Azem Vlasi, Afet Cena nisu izvršili krivično delo davanja mita.

“Naprotiv, iz dokaza proističe sumnja da je Fljurim Asani podneo lažne krivične prijave, a zatim dao lažne informacije o krivičnom delu. Ova sumnja je sada prijavljena nadležnom tužilaštvu, odnosno Osnovnom tužilaštvu u Prištini“, ističe se u sapštenju.

Postavi komentar