„Vojska Kosova“ preti Srbiji

06.11.2011.

PRIŠTINA / BEOGRAD – Ministri odbrane zemalja regiona, izuzev Srbije, okupljeni u Peći na regionalnoj konferenciji NATO, potpisali su zajedničku izjavu kojom se Kosovu garantuje da će 2013. godine dobiti armiju. Bezbednosni stručnjaci u Srbiji smatraju da je to otvorena pretnja Srbiji, jer će Kosovo dobiti armiju po standardima NATO-a.


„Ministar bezbednosnih snaga Kosova“ Agim Čeku, čije je ministarstvo bilo domaćin tog skupa, rekao je da će Kosovo imati odbrambenu oružanu formaciju poput drugih armija u regionu. Čeku je kazao da će KBS postati savremeno osposobljena i opremljena vojna formacija, sposobna da u partnerstvu sa NATO deluje u svim situacijama.
– Kosovske bezbednosne snage su u suštini vojska Kosova, jer mi imamo pretenzije da budemo normalna, funkcionalna i stabilna država, kao i svaka druga u svetu. Sasvim je normalno da imamo i vojsku. KBS će do 2013. godine dostići sve standarde potrebne za proglašavanje vojske Kosova. Do tada će biti obavljene sve pripreme, pripremljen novi regrutni sistem i formacijski sastav KBS-a. KBS će postati odbrambena sila, spremna da u partnerstvu sa NATO-om očuva mir i stabilnost u regionu i šire – istakao je Čeku. Prema njegovim rečima, KBS će se ubrzo opremiti najsavremenijim naoružanjem.
Prema odluci SAD i Kosova, NATO je uzeo učešće u obuci pripadnika KBS-a, sa ciljem da KBS i KPS prerastu u vojsku Kosova. Čeku je sa ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem potpisao memorandum kojim je predviđeno združeno delovanje u vanrednim situacijama. Oni su zatražili od vlade Kosova da im odobri da u najkraćem roku obezbede pet savremeno opremljenih helikoptera, čija cena dostiže blizu 20 miliona evra. Prva grupa pilota je, kako „Pravda“ saznaje iz izvora bliskim komandi KBS-a, završila obuku u Nemačkoj i Turskoj, dok je obuka nove grupe od šest pilota u toku.
Momir Stojanović, bivši načelnik VBA, rekao je da su glavni instruktori Kosovskog zaštitnog korpusa, kosovskih policijskih i specijalnih snaga upravo instruktori iz zemalja NATO-a. Stojanović je istakao da sve to predstavlja rizik po naše državne i nacionalne interese, jer dobijamo još jednu NATO državu u svom okruženju.
– Pristupanjem Kosova NATO-u ili čvršćom vezom KiM sa Alijansom slabe naše pozicije da očuvamo Kosmet. Bilo kakva čvršća veza Kosova i NATO-a, ili potencijalni ulazak Kosova u Alijansu, potpuno bi eliminisali sve naše šanse da očuvamo naš državni i nacionalni interes na KiM – rekao je Stojanović.
Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović kaže da će Albanci imati dovoljno vatrene sile da se u bilo kakvoj varijanti suprotstave Beogradu.
– Ništa nisu oni radili, a da prethodno nisu dogovorili sa Beogradom. Vojni vrh Srbije zna za tu konferenciju, još je i aminuje. Da li je to akt veleizdaje zemlje ili vrhunska mudrost, u ovom trenutku je teško zaključiti. Zvanični Beograd igra dvostruku igru, i ima jedno lice prema građanima Srbije, koje je krajnje licemerno i zločinačko, a drugo lice je za Stejt department i NATO – kazao je Trifunović.
Dragan Petrović sa Instituta za međunarodne odnose rekao je da se ovde ne radi samo o pasivnom opredeljivanju američke politike za kosovsku nezavisnost, već o čitavom nizu mera da se to nedonošče održi po svaku cenu.
– To je agresija uperena prema severu KiM i svim onim drugim mestima gde Albanci nikada nisu bili većina. Najveći problem je to što je vojska Srbije dekonstruisana. Nalozi za dekonstrukciju Vojske Srbije i nalozi za formiranje i jačanje takozvanih albanskih i kosovskih snaga dolaze iz Vašingtona – kaže Petrović. On smatra da saučesnici u tim igrama sa srpske strane ne mogu imati garancije da će se narasle albanske oružane snage zaustaviti samo na eventualnom napadu ili možda etničkom čišćenju.
– Ko nama garantuje da oni neće zaposesti i druge oblasti Srbije? – upitao je Petrović.

KBS sa 3.000 vojnika

Kosovske bezbednosne snage formirane su 21. januara 2009. godine, kada je prestao da postoji Kosovski zaštitni korpus, koga su činili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i lica u čijim su biografijama osnovne odrednice kriminalno delovanje, ubistva i učešće u oružanim akcijama. Formiranje KBS-a ozvaničili su predstavnici NATO-a. Danas KBS ima 2.500 aktivnih vojnika i 500 rezervista, a sastoji se od garde, pešadije, inžinjerije, sanitetskih jedinica, jedinica za biohemijsko delovanje i jedinica za deminiranje terena.
izvor: PRAVDA

Postavi komentar