Šta je to sa SRPSKOM ODBRANOM OD NALETA ŠIPTARA??? Oj, Srbijoo….

Bah: Odluka o Kosovu bez posledica, uprkos protestu Srbije

23 oktobar, 20140

Uslovni prijem Kosova u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) neće imati političkih posledica, uprkos protestu koji je zvanicno uložila Srbija, rekao je danas predsednik MOK Tomas Bah

MOK je u sredu iznenađujuće saopštio da priznaje Kosovo i najavio njegov prijem u punopravno članstvo MOK- a za decembar.

– Biće različitih stepena sreće u raznim delovima sveta, to je sigurno – rekao je Bah.

On je naglaiso da se po pitanju prijema Kosova u olimpijski pokret „dugo razgovaralo“

– Nismo zabrinuti po ovom pitanju, jer već neko vreme održavamo široke konsultacije, a autonomnost MOK-a je široko prihvaćena – rekao je Bah.

On je naglasio da se donošenjem odluke o priznavanju Kosova kao punopravnog clana MOK-a „postupilo u skladu sa olimpijskom poveljom”.

– Ne brinem se zbog ovih reakcija – rekao je Bah.

Olimpijski komitet Srbije je juče ulozio zvaničan protest MOK-u i osudio odluku Izvršnog odbora MOK-a da u uslovno članstvo primi nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo.

Konačna odluka o tome da li će jednostrano proglašena Republika Kosovo dobiti punopravno članstvo u MOK biće doneta na Skupštini te organizacije u decembru u Monaku.

 Hasani zahvalio i srpskim kolegama povodom prijema u MOK

09 decembar, 20142

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), odlučeno je u utorak na sednici MOK-a u Monaku

Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK

MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost.

Kosovo je priznato od 108 zemalja clanica Ujedinjenih nacija, ali ne i od Srbije.

Olimpijski komitet Srbije uložio je u oktobru protest MOK-u zbog najave prijema Kosova u punopravno članstvo te organizacije.

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani zahvalio je ? srpskim kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije „na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci”, prenosi AP.

– Ovo je jedan veliki i istorijski dan za sportiste sa Kosova svih nacionalnosti, kako za one koji vežbaju na Kosovu, tako i iz ostalih zemalja. Njima je omogućeno da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre i da se kasnije u Brazilu bore za medalje kako bi ispunili svoje snove, kao što ih imaju svi sportisti u svetu. Sada smo jednaki sa svim nacionalnim olimpijskim komitetima – rekao je Hasani.

Lider Demokratske partije Kosova i odlazeći premijer Hašim Tači oglasio se putem Fejsbuka povodom prijema Kosova u MOK objavivši da će zastavu na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. nositi džudistkinja Mejlinda Keljmendi.

Kosovo će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju iduće godine na Evropskim igrama u Bakuu.

Bah: Hvala Divcu na razumevanju, Srbija se nije protivila

09 decembar, 20148

Na konferenciji za novinare posle zasedanja Međunarodnog olimpijskog komiteta predsednik ove organizacije Tomas Bah se dotakao i prijema Kosova u članstvo

– Još u Bangkoku na sednici ANOK-a sam se lično zahvalio Vladu Divcu na razumevanju. Hvala mu što je shvatio interese sportista sa Kosova i što ih je stavio ispred nekih ličnih interesa, pa je sve prošlo mirno i u prijatljeskom duhu. Predsednik OKS naravno nije bio srećan zbog ove odluke – rekao je Bah, koji je potom dodao:

– Srbija se ni u jednom trenutku nije zvanično usprotivila ovoj odluci. MOK je inače bio u stalnim konsultacijama sa Olimpijskim komitetom Srbije, ali i ostalim komitetima koji su izrazili zabrinutost zbog ovakve odluke.

OKS: Prijem Kosova u MOK ne sme da ugrozi srpske sportiste

11 decembar, 20142

Olimpijski komitet Srbije (OKS) najoštrije je osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o prijemu u punopravno članstvo jednostrano proglašene Republike Kosovo, jer je na taj način napravljen presedan pošto nije u pitanju članica Ujedinjenih nacija

Na sednici Izvršnog odbora konstatovano je da je OKS blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje.

– Od 1996. godine do danas, član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u UN. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj. 108 od 193 članice UN – navodi se u saopštenju OKS.

OKS navodi da je tumačenje koje podrazumeva članstvo upotrebljeno kada je Srbija stopirala nastup kosovskih sportista u Londonu. Ujedno, OKS je nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i integriše ih u sistem sporta u Srbiji i da su o tome blagovremeno obaveštene Međunarodne institucije na Kosovu, kao i MOK.

– Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK-a, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK-a, Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema Kosova u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, nakon odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK-u. Svaki korak preduzet je u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije – poručuju iz OKS.

Istovremeno, iz OKS saopštavaju da je deo medija slobodno interpretirao izjavuTomasa Baha AP-u i pogrešno protumačio razloge neprisustvovanja delegacije OKS na sednici MOK-a u Monaku. Naime, članovi MOK-a nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema nijednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na sednici.

– U članku AP jasno piše da su „Srpski zvaničnici odbili da priznaju nezavisnost Kosova i da su se snažno usprotivili priznanju Kosova od strane MOK-a”, a citirana je i izjava predsednika MOK-a Tomasa Baha: „Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, bivša NBA zvezda, nije zadovoljan odlukom koju je doneo MOK, ali je prihvata u interesu sportista. U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS, Izvršni odbor doneo je zaključak da sport mora da bude nezavisan od politike i da ovakva odluka MOK-a ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičjima – zaključuje se u saopštenju OKS.

DSS: Od Divca tražimo istinu ili ostavku!

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) pozivala je danas predsednika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlada Divca da srpskoj javnosti dokaže da je učinio makar najmanji napor da spreči odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o prijemu Kosova u to telo.

Aleksandar Popović / Vlade Civac (Foto: DSS / Vikipedija)

„Neka Divac pokaže zavedene kopije pisama koje je OKS morao da uputi svim članovima MOK sa objašnjenjem kako je i zbog čega priznavanje takozvanog „Olimpijskog komiteta Republike Kosova“ neprihvatljivo u skladu sa Olimpijskom poveljom“, izjavio je Predsednik Saveta nadzornih odbora DSS Aleksandar Popović.

„Ukoliko Divac i OKS ni takav minimalni napor nisu učinili, onda su, jasno, saučesnici kosmetskih Albanaca u razbijanju Srbije. U tom slučaju Vlade Divac, kao neko ko ne štiti ni minimum nacionalnih interesa, ima moralnu obavezu da podnese ostavku“, smatra Popović.

On podseća da je ta stranka jasno rekla ranije šta misli o tom potencijalnom činu MOK-a, koji je u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, i šta valja činiti da bi se taj čin sprečio.
„Ne želimo više da slušamo Divca kako izdaje oštra saopštenja u zemlji, a presednika MOK-a kako mu se zahvaljuje što OKS nije uložio protest zbog prijema Kosova u MOK, i predstavnike kosmetskih Albanaca kako zahvaljuju OKS na konstruktivnom držanju“, navodi se u saopštenju te stranke.

DSS: Da li je Divac pokušao da spreči ulazak Kosova u MOK?

14 decembar, 2014

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozivala je predsednika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlada Divca da srpskoj javnosti dokaže da je učinio makar najmanji napor da spreči odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o prijemu Kosova u to telo

– Neka Divac pokaže zavedene kopije pisama koje je OKS morao da uputi svim članovima MOK sa objašnjenjem kako je i zbog čega priznavanje takozvanog „Olimpijskog komiteta Republike Kosova” neprihvatljivo u skladu sa Olimpijskom poveljom”, izjavio je Predsednik Saveta nadzornih odbora DSS Aleksandar Popović.

– Ukoliko Divac i OKS ni takav minimalni napor nisu učinili, onda su, jasno, saučesnici kosmetskih Albanaca u razbijanju Srbije. U tom slučaju Vlade Divac, kao neko ko ne štiti minimum nacionalnih interesa, ima moralnu obavezu da podnese ostavku – smatra Popović.

On podseća da je ta stranka jasno rekla ranije šta misli o tom potencijalnom činu MOK-a, koji je u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, i šta valja činiti da bi se taj čin sprečio.

– Ne želimo više da slušamo Divca kako izdaje oštra saopštenja u zemlji, a presednika MOK-a kako mu se zahvaljuje što OKS nije uložio protest zbog prijema Kosova u MOK, i predstavnike kosmetskih Albanaca kako zahvaljuju OKS na konstruktivnom držanju – navodi se u saopštenju te stranke.

 RUSIJA I KINA IZDALE SRBIJU: Kosovo učestvuje na Olimpijadi!

LOZANA – Dve najveće svetske države koje nisu priznale Kosovo neće da blokiraju punopravni prijem Kosova u MOK, saznaje se iz izvora bliskih Vladi Srbije i MOK!

Sve je izvesnije da će na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru učestvovati sportisti pod zastavom samoproglašene republike Kosovo. Glavni srpski aduti nisu previše zainteresovani da spreče ulazak južne srpske pokrajine u Međunarodni olimpijski komitet.

– Našoj vladi iz MOK je saopšteno da je Srbija učinila sve što je mogla, da je četiri godine blokirala prijem, ali da Kosovo sad ima podršku SAD i Nemačke, dok su Rusija i Kina okrenule glavu. Gotovo je izvesno priznanje Kosova na sednici u Monaku. Naši saveznici Rusija i Kina nisu spremne za angažovanje na sprečavanju ulaska samoproglašene države u MOK. Nekako su ravnodušni prema ovom nelegitimnom činu, a mi sami ne možemo ništa da učinimo, osim da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim potezom. Predsednik OK Srbije Vlade Divac i ministar sporta Vanja Udovičić pokušali su da urade sve što je u njihovoj moći, ali su im sad ruke vezane – priča izvor.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao je da nije bilo negativnih reakcije posle provizornog prijema Kosova.

– Olimpijski komitet Rusije nije se oglasio, dok Srbija nije zadovoljna odlukom, ali je poštuje – izjavio je Nemac.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s