26.03.2015 |08:00 – 23:58 TIRANI Aleksandar Vučić i Dačić sa svojom bandom, zacrtanu mapu predaje i izdaje Kosova ostvaruju ubrzano i jasno! Glave njihove bolesne i jadne odvratno je gledati kako svesno lažu narod Srbije zaobilazeći istinu… Uništili Srpsku državu otvorilili je da je gazi ko god hoće… Kako spasiti Srbiju???


Pavićević: Važno da se proces normalizacije odvija, BEZ PRAVIH PREDSTAVNIKA SRBA SA KIM, A ONI KOJI SU UŠLI U PARTIJU SRPSKA ZBOG DŽIPOVA I VISOKIH PLATA JESU OTPADNICI, ŠVERCERI, NEPISMENI SVET KOJI JE SEBI OBEZBEDIO EGZISTENCIJU U BEOGRADU PA IH I NIJE MNOGO BRIGA ZA BUDUĆI ŽIVOT SRBA NA KIM….

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine dešava se svakog dana, poručio je danas oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, istakavši da je važno da se taj proces odvija.Dejan Pavićević 

„Iako je dosta toga impelemntirano, ostaje još mnogo da se primeni“, rekao je Pavićević na panel diskusiji „Četiri godine pregovora: normalizacija odnosa između Beograda i Prištine“.

„Ljudi koji gledaju sa strane možda vide taj proces kao previše spor, ali to nije baš tako“, rekao je Pavićević i podsetio da je 2015. godina počela potpisivanjem sporazuma o pravosuđu, da je juče održan neformalni sastanak ministara u Prištini kojem su prisustvovali potpredsednici srpske vlade Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

„Ne bih se složio da je 2014. godina je bila apsolutno godina stagnacije. Rađeno je svašta prošle godine na tehničkom nivou i jeste bio mali problem dok se čekalo formiranje vlade u Prištini“, rekao je Pavićević i dodao da je dosta toga implementirano, ali da ostaje još mnogo toga da se primeni.

„Važno je da se taj proces kreće i odvija. Da li postoji normalizacija, ja mislim da je to nešto što se svaki dan dešva i ide u jednom boljem pravcu“, ocenio je Pavićević, dodajući da ovo nije ovo teren za skupljanje političkih poena.

Upoređujući početak dijaloga sa rođenjem deteta, Pavićević je rekao da je za ove četiri godine to dete naučilo da govori, prohodalo, ali da o njemu treba voditi računa, jer će ući u pubertet kad dolaze problemi.

„Ima tu još mnogo posla. Ući će to dete u pubertet i onda će biti problema, treba da vaspitavamo to dete i to zavisi samo od nas“, rekao je Pavićević i ukazao da je bilo najteže impelemntirati one sporazume koji su doneti „na brzinu i pod pritiskom“, ne precizirajući o kojim sporazumima je reč.

Postignut sporazum o raspuštanju Civilne zaštite

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je postignut dogovor o raspuštanju Civilne zaštite u opštinama na severu Kosova.Kosovska Mitrovica

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, dogovor koji su potpisali Beograd, Priština i EU, podrazumeva raspuštanje Civilne zaštite sa severa Kosova, i omogučava njenim pripadnicima da se integrišu u
kosovske institucije.

Tahiri je izjavila da je dogovor postignut posle teških i dugih pregovora i zahvalila je EU na posredovanju, kao i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u ovom procesu.

„Postizanje ovog sporazuma je veoma važno, jer predviđa gašenje takozvane Civilne zaštite i omogućava integrisanje njenih bivših pripadnika u institucije Kosova“, rekla je Tairi.

Ona je podvukla da je proces razgovora bio dug i težak, da je trajao gotovo dve godine, a da su se poslednja dva meseca vodili bilateralni pregovori.

Sporazum će se sprovesti do 1. septembra kada Civilna zaštita treba da bude u celosti raspuštena i njime se predviđa „zatvaranje svih objekata, kancelarija, skladišta koje je koristila ova struktura Srba u opštinama na severu Kosova“, navodi se u saopštenju.

Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

26.03. 2015, 19:18 Izvor: KoSSev

Danas popodne postignut je sporazum između Beograda i Prištine o civilnoj zaštiti, kojim se predviđa ukidanje jedinica civilne zaštite na Severu Kosova, njihova integracija u „građanske“ kosovske institucije, ali i zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristili pripadnici civilne zaštite na Severu i njihovu predaju kosovskim institucijama, upravo je saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera. Nije poznato, međutim, da li će svi pripadnici civilne zaštite biti integrisani, ko je činio kosovsku i srpsku delegaciju, a za sada nema ni potvrde gde je postignut ovaj sporazum. KoSSev nezvanično saznaje da su ispred srpske strane bili uključeni članovi radne grupe za dijalog, ali i jedan pripadnik civilne zaštite sa Severa. Predviđeno je da se sa primenjivanjem ovog sporazuma počne do 1. septembra 2015. godine. Sporazum je postignut u senci današnje posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku EU, Federike Mogerini, kao i prvog direktnog telefonskog razgovora premijera Srbije i Kosova, bez međunarodnog  posredovanja – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe. 

Šta predviđa plan integracije iz PrištineU poslednjem izveštaju Vlade Kosova o sprovođenju briselskih sporazuma navedeno je da Priština već ima plan za integraciju pripadnika civilne zaštite, te da je srpska strana navela da ova organizacija na Severu ima 751 pripadnika, što kosovska strana smatra preuveličanom brojkom.U istom izveštaju se navodi da kosovske institucije nude 550 radnih mesta za pripadnike civilne zaštite.Plan je da njih 400 bude integrisano u različite „kosovske civilne institucije“, dok će 50 njih biti na listi čekanja, te će postepeno biti integrisano kroz tri godine, finansiranjem iz „Fonda za nepredviđene situacije“. Njih 100 biće angažovano preko projekata koje će da finansira takozvani Fond za razvoj.U izveštaju se navodi i da će 88 pripadnika civilne zaštite biti penzionisano, te i da su kosovske vlasti došle do informacije da 115 pripadnika civilne zaštite nisu „građani Kosova“, a pripadnici koji su hteli da se integrišu morali su da dokažu „da su građani Kosova u skladu sa kosovskim zakonima.“

„Postizanje ovog sporazuma između tri strane – Kosovo, Srbija i EU, koji je završen danas popodne, ima veliki značaj, jer prekida rad nelegalne strukture pod nazivom civilna zaštita i omogućava integraciju njenih bivših pripadnika, a zahvaljujući institucijama Republike Kosovo. Proces pregovora je bio dug i naporan – skoro dve godine, dok u drugom periodu, od februara do marta ove godine, pregovori su se vodili bilateralno između EU i dve zemlje i konačno je uspešan, rezultirajući dogovorom koji su potpisale sve tri strane,“ izjavila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopšteno je iz Kancelarije kosovskog premijera.

Tahiri dalje dodaje:

„Sporazum predviđa proces ukidanja paravojne strukture i proces integracije pojedinaca u građanske institucije države Kosovo, navodeći obaveze strana i rokove sprovođenja. Sporazum predviđa zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristile ove nezakonite strukture  u severnim opštinama i njihovu predaju institucijama Republici Kosovo.“

Sporazum će početi da se sprovodi do 1. septembra 2015, dodaje se u saopštenju.

Kosovska ministarka za dijalog, takođe, zahvaljuje Evropskoj uniji za „uspešan posao posredovanja“ tokom postizanja ovog sporazuma, kao i SAD, koje „podržavaju“ i koje su „posvećene“ ovom procesu.

Sa srpske strane ova vest još uvek nije potvrđena, a KoSSev je uputio pitanja za dodatna pojašnjenja i potvrdu vesti iz Prištine Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

“Implementacija sporazuma o pravosuđu istorijska“

„Juče je počela implementacija sporazuma o pravosuđu i ne bi trebalo potcenjivati njegov istoriski značaj, kao ni značaj komunikacije Ise Mustafe i Aleksandra Vučića“, rekla je Federika Mogerini.Federika Mogerini i Isa Mustafa 

Visoka predstavnica EU za spoljene poslove i bezbednost istakla je na konferenciji za medije u Vladi Kosova da „nije važan samo nastavak dijaloga već i njegova implementacija“, kao i da je, što se tiče daljeg razvoja ovog procesa, „veliki optimista“.

„Posebno cenim fokusiranje vlade u Prištini pošto je Kosovo zemlja sa najmlađom populacijom u EU i znam koliko su ekonomske prilike i nezaposlenost veliki problem. Ova godina će biti veoma značajna za Kosovo i EU. Očekujem da će ove godine biti potpisan Sporazum o saradnji i pridruživanju koji će omogućiti razvoj dijaloga i saradnje između Kosova i EU. Očekujem da ću kako komesar omogućiti završetak procesa liberalizacije viza za šta se očekuje izveštaj tehničke komisije do leta“, rekla je Mogerini.

Premijer Isa Mustafa govorio je o posvećenosti Kosova EU integracijama, dijalogu sa Beogradom i njegovoj implementaciji.

„Posebno bih se zahvalio gospođi Mogerini na njenoj podršci u sprovođenju za nas veoma značajnog sporazuma o pravosuđu. Takođe smo posvećeni i osnivanju Specijalnog suda na Kosovu jer se ne plašimo naše prošlosti i pravednog rata kjoji smo vodili, ali svako ko je počinio zločine mora odgovarati“, kazao je Mustafa.

Mustafa je istakao i značaj telefonskog razgovora sa Vučićem jer su „obe strane iskazale želju da rešavaju probleme u neposrednom dijalogu“.

„Razgovarali smo o koridorima i o tome da uvek možemo komunicirati neposredno ukoliko se za to ukaže potreba“, rekao je Mustafa.

Vučić: Sa Mustafom o problemima Srba i nastavku dijaloga

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je s premijerom Kosova Isom Mustafom razgovarao o problemima koje Srbi imaju na Kosovu i Metohiji, i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je novinarima u pauzi konferencije u beogradskom hotelu „Kraun plaza“ rekao da on i Mustafa imaju drugačiji pogled na svet, na budućnost, na Kosovo, ali da je normalno da razgovaraju.

„Moj posao je da razgovaram i uvek ću da razgovaram sa njim. Kao što mi je uvek drago da razgovaram sa Angelom Merkel, sa Putinom tako mi je normalno da razgovaram sa nekim sa kim to nije tako popularno. Ali, ja ne mogu i ne želim da izgovorim nijednu lošu reč o tome, jer je i moj i njegov posao da rešavamo probleme“, rekao je premijer.

Vučić je kazao da je sa Mustafom sinoć razgovarao i o tome kako nastaviti dijalog.

“Dijalog dve strane uz posredovanje EU, sada je u zastoju jer kosovska strana traži da se pre otvaranja novih tema u potpunosti sprovedu ranije postignuti dogovori, dok Beograd sada želi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština”.

Poslednji sastanak u Briselu bio je 9. februara kada je postignut dogovor o pravosuđu.

Dačić: Verujem u ciljeve Vlade

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je za RTS da u vladajućoj koaliciji nema ideoloških sporova i da ova vlada radi uspešno na realizaciji strateških ciljeva u koje veruje, a to je dobrobit Srbije.

„Mi verujemo u ciljeve. Ova vlada radi uspešno na realizaciji tih ciljeva. Ova vlada nije imala probleme zbog spoljne politike, imala je pohvale“, rekao je Ivica Dačić gostujući u emisiji Oko i dodao da suštinskih sporova u vladajućoj koaliciji nema.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Na pitanje da li veruje da će ostati u Vladi ako bude rekonstrukcije u aprilu, Dačić odgovara da je to pitanje za premijera Aleksandra Vučića.

„Da sam ja premijer, na mestu ministra spoljnih poslova uvek bih imao čoveka koji je moj najbliži saradnik i kome verujem. U tom smislu na njemu je da vidi da li mi veruje, jer ja drugačiju politiku od njegove ne mogu imati kao ministar spoljnih poslova“, kaže Dačić.

Dačić je istakao da je na promociji ove vlade urađeno mnogo i da je danas međunarodni položaj zemlje potpuno drugačiji nego pre desetak godina.

„Ja verujem u ciljeve koje je ova vlada sebi postavila – da Srbiji bude bolje i da tu šansu ne treba propustiti. Verovaću i ako ne budem u Vladi“, istakao je Dačić.

Govoreći o situaciji u Socijalističkoj partiji Srbije, Dačić kaže da je prisutan otpor reformama, ali da je vreme da se „otvore vrata“ za ljude koji se dosad nisu aktivno bavili politikom.

Ponovio je da Vlada još nije donela odluku o kandidatu za generalnog sekretara UN i najavio da će narednih meseci biti imenovano 20 novih ambasadora, kao i da će uslediti velika reforma Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da se njen odnos prema NATO-u nakon potpisivanja sporazuma IPAP nije promenio.

Srbija ne želi da bude članica NATO-a, ali želi što bolje odnose sa Alijansom, koja je svuda oko nas, naveo je Dačić.

Milijardu evra EU za putnu infrastrukturu

Ministri zapadnog Balkana dogovorili su se danas u Prištini o osnivanju infrastrukturne transportne mreže kroz koju će biti realizovani projekti finansirani iz fondova EU. Srbiju na konferenciji predstavljali potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Sa današnje ministarske konferencije (Foto Kim)

Sastanak ministara spoljnih poslova i ministara transporta država regiona održan je danas u Prištini bez isticanja državnih simbola.

Skup su otvorili kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači i evropski komesar za susedstvo Johanes Han. Han je najavio da će Evropska unija izdvojiti milijardu evra za infrastrukturne projekte u zemljama zapadnog Balkana.

Evropski komesar je kazao da su se ministri saglasili o principima koji će biti finalizovani na sastanku premijera zemalja regiona koji će 21. aprila biti održan u Briselu. Istakao je značaj projekata u infrastrukturi, transportu i energetici jer su, kako je rekao, “ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta”.

“Regionalna osnovna mreža je veoma važna jer će obezbediti dobar okvir za planiranje, a takođe za sprovođenje reformi EU koje obezbeđuju nabolje regulativno okruženje za projekte. Ova osnovna mreža povezuje glavne gradove, uglavnom ekonomske centre i glavne luke. Prioriteti mogu biti ostvareni samo ako se države članice mreže potrude da ispoštuju neophodne tehničke standarde”, rekao je Han na konferenciji za novinare po završetku ministaskog sastanka.

On je takođe rekao da će biti načinjena lista projekata za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje transporta, drumskog i železničkog prevoza i da će zvanično biti predstavljena u avgustu Beču. Poručio je da su projekti najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja se ministrima u Prištini obratila putem video linka, istakla je da je za prekograničnu saradnju u Evropskoj uniji zapadni Balkan najvažniji region. Ona je kazala da je zapadnom Balkanu potrebna transportna politika jer je transport veoma važan za podizanje standarda građana.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je, ističući da Kosovo pripada evropskoj porodici, rekao da se nada da će ova konferencija, a potom i ulaganja u infrastrukturu i energetiku doprineti pomirenju među državama zapadnog Balkana.

Nakon obraćanja Johanesa Hana i Hašima Tačija, usledio je deo sastanka koji je bio zatvoren za medije, na kojem su se ministri dogovarali o osnivanju mreže za infrastrukturno osnaživanje regiona.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obratili su se samo novinarima redakcija na srpskom jeziku za vreme pauze.

“Ovo je nastavak berlinskog procesa i razgovora premijera o tome da treba zaista regionalno da se povezujemo. Šteta je da Srbija svoj položaj ne iskoristi Ovo je dodatna prilika za nas da svi koridore koji prolaze kroz Srbiju budu stavljeni u evropsku mrežu. Sada se po prvi put pravi infrastrukturna transportna mreža puteva za zemlje zapadnog Balkana”, kazala je Mihajlovićeva.

Dačić je kazao da današnji skup doprinosi relaksaciji odnosa na Balkanu i razvijanju mira i stabilnosti na osnovu zajedničkih interesa.

“Najvažniji domet ovog skupa prikazuje jednu relaksaciju odnosa na Balkanu i jedno zajedničko opredeljenje, koje ne bi trebalo da kvarimo pojedinačnim izjavama. Zajedničko opredeljenje je da razvijamo mir i stabilnost u regionu i da pokušamo, ne na osnovu ljubavi ili mržnje, nego na osnovu zajedničkih interesa definišemo projekte koje bi smo izneli predstavnicima EU”.

Dačić je naglasio da je jedno od prioritetnih pitanja izgradnja autoputa Niš-Priština.

Prva konferencija o Zapadnom Balkanu je organizovana u avgustu prošle godine, u Berlinu, pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel, u cilju promovisanja ekonomske saradnje regiona. Drugi sastanak bio je u oktobru u Beogradu i ocenjen je kao istorijski.

Dačić u Prištini: Relaksacija u međusobnim odnosima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da današnja konferencija u Prištini, posvećena infrastrukturnim projektima, na kojoj je učestvovao sa ministarkom Zoranom Mihajlović doprinosi relaksaciji odnosa na Balkanu.

Ivica Dačić i Zorana Mihajlović u Prištini (Foto Kim)

Dačić je naglasio da je jedno od prioritetnih pitanja izgradnja autoputa Niš-Priština.

„Ovo je veoma pozitivna stvar zbog relaksacije naših međusobnih odnosa i mogućnosti lakšeg prometa i robe i kapitala i ljudi. Ministarska i ja smo zajedno prolazili tim putem kojim verovatno prolazi puno ljudi kada dolazi iz zapadne Evrope… To jeste naš prioritet i moram da kažem da smo Tači i ja kada smo vodili te razgovore, još na prvom sastanku rekli da treba da se napravi put Niš-Priština i svi su se složili u Evropi, samo nikada nisu obećali da će dati pare“, rekao je Dačić.

Komentarišući nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame da će nacionalno ujedinjenje svih Albanaca biti ostvareno ulaskom država u kojima oni žive u EU, Dačić je rekao da zvaničnici moraju izbegavati izjave koje vode “dva koraka nazad”.

„Ta teza o nacionalnom ujedinjenu sa ulaskom u EU je teza za biračko telo. Tako svaki narod može da kaže, ali čemu to vodi? Ja sam upozorio i da trebamo da spustimo loptu i da se usmerimo na ono što je pozitivno. Znači, treba izbegavati izjave koje nas vraćaju korak nazad“, rekao je Dačić dodavši da „ne smemo da dozvolimo da sindrom drona“ utiče na stvari koje su od istorijskog značaja.

Dačić je u izjavi izvešačima na srpskom jeziku rekao da je cilj osnivanja Zajednice srpskih opština udruživanje, i da ovo telo ne može da bude nevladina organizacija.

Postavi komentar