18.01.2015 |08:00 – 23:55 BEOGRADE, kao što ti hoćeš da PRIVATIZUJEŠ(prodaješ) preduzeća, narod i delove države tako i Šiptari hoće to isto Srpsko, da preimenuju u SVOJE! Kako si privatizacijama branio Srbiju eto takva ti je danas! Na postelji u odumiranju!


DA LI NEKO PRIMEĆUJE KAKO SE RESURSI POLAKO ALI SIGURNO RASPRODAJU I POLAKO IDEMO PUTEM BEZ POVRATKA, JER SMO OSTALI BEZ SNAGE, IDEJE, ENERGIJE DA SE ORGANIZUJEMO I ŽIVIMO KAO NORMALNI LJUDI KOJI STVARAJU ZA DOBRO SVIH KOJI ŽIVE U NAŠOJ SRPSKOJ DRŽAVI!

Ovo deluje kao nemoguća misija u ovakvom rasulu Srpskog bića! Ova vlada izgleda kao da je dirigovano otvorila pitanje Trepče, postavila je Lubomira Marića u Šiptarsku skupštinu kako bi pregovarala o nekakvoj PRODAJI TREPČE I RESURSA, jer je upravo Marić visoki funkcioner Trepčinog rukovodstva (menadžmenta)?

Kao što se naglašavalo ranije, konkretna dela na terenu su UŽASNA što se tiče podrške opstanku i osnaživanju Srba za dalji život na KiM!

Vlade su usprešno radile sve suprotno od onoga što je trebalo da se radi na jačanju DRŽAVE! Beogradskim LOŠIM VASPITANJEM koje je reper (primer) ostatku država doprinelo se da ćemo za nekih 20 godima biti na granici SAMO-ISTREBLJENJA I NESTAJANJA! Beograd, je kao jedan otrovan koren svoj OTROV (LOŠU KULTURU – POHLEPNIŠTVO I SEBIČLUK ) uspešno raširio po celoj Državi i tako zatrovao sve i otvorio prostor za našu PROPAST!

Ranije se pričalo u narodu:“TREPČA RADI BEOGRAD SE GRADI“ a sad je došlo breme da eto Beograd hoće Srpsku nacionalnu imovinu koju je 45% rasprodao da i ostalih 55% PRODA (pod izgovorom PRIVATIZACIJE)! Ova Vlada to je imala za domaći, svima je to jasno tako da ova foliranja jasno su nam razumljiva!

 

O sudbini Trepče na konferenciji u Beogradu

Predstavnici Vlade Srbije i Srba u kosovskoj vladi danas će u Beogradu održati konferenciju za novinare o kombinatu Trepča, zbog namere Prištine da sutra izmeni zakon o javnim preduzećima.

Postrojenja Trepče 

„Kosovska vlada usvojila je u četvrtak Predlog izmena i dopuna zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat Trepča pređe u vlasnistvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku uvrsti u dnevni red zasedanja, zakazanog za ponedeljak“, piše u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na konferenciji u Vladi Srbije, koja će početi u podne, govoriće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministri Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin i Željko Sertić.

Učestvovaće i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, i ministri u Vladi Kosova Aleksandar Jablanović i Ljubomir Marić, predstavnici Srpske liste.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorili su u četvrtak vlasti u Pištini da ne pokušavaju da preuzmu Trepču da ne bio došlo do komplikacija, i poručili da će „Srbija znati da zaštiti svoju imovinu i svoj narod u Pokrajini“.

Beograd želi da se obustavi usvajanje izmena kosovskog Zakona o javnim preduzećima, rekao je Đurić i dodao da je Trepča sa oko 4.000 radnika „kičma ono malo preostale srpske privrede na severu Kosova“.

„Za nas je nemoguće zamisliti da neko iz Prištine pokuša da preuzme kontrolu nad tim. To ni na koji način ne bi bilo ni sprovodivo, a u političkom smislu to može dosta da zakomplikuje stvar“, rekao je on.

Vlada Srbije: Neprihvatljivo oduzimanje Trepče

Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Fond za razvoj Republike Srbije.

Srpski i kosovski ministri

Vlada Srbije upozorila da bi otimanje Trepče ugrozilo pregovarački proces Beograda i Prištine.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da se radi o jednostranom otimanju i konfiskaciji Trepče u 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u toj kompaniji najavljeno za 2. februar.

Vlada Srbije smatra da taj čin obesmišljava ceo pregovarački proces u Briselu, rekao je Đurić na konferceniji za novinare u vladi i ukazao da od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica.

„Za takvo nešto postoji samo jedna reč – pljačka. Ne dirajte ono što je naše“, poručio je Đurić.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić ocenio je da bilo kakva promena vlasništva Trepče može destabilizati situaciju na Kosovu.

„Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzmanje Trepče od strane Prištine“, rekao je Antić

Oko 56 odsto kapitala Trepče je u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije i taj kombinat ima dugove oko 400 miliona dolara, naveo je ministar privrede Željko Sertić.

Među 502 preduzeća za privatizacuiju, formalno je bila i Trepča i za nju je dobijeno četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađskarske, Kanade, Švajcarske i SAD, naveo je Sertić i ocenio da to rečito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.

Vlada Srbije je odlučla da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacja dok traju pregovori u Briselu, dodao je Sertić.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je on.

Sertić je dodao da se paralelno sa pregovorima u Briselu vode i razgovori sa poslovnim zajednicama i u svakoj prilici je potpisano da strane potpisnice ne žele da stabilnost u regionu ne vrate u korak unazad.

Ministar za rad Aleksandar Vulin preneo je zvanični dopis sindikata Trepče koji su najavili da će od sutra biti u štrajku, dok se ne razjasni vlasništvo u Trepči, napominjući da je jasno da je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije.

Protest će trajati dok se razgovori o Trepči ne vrate za pregovarački sto, rekao je Vulin.

Đurić: Mustafa i Tači ne dirajte ono što je naše

Direktor Kacelarije za KiM Marko Đurić je poručio kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4,000 već za sutra najavljuju štrajk.

„Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina“, podvukao je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti sto odsto vlasništva kombinata Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najsipravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

„Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa i pokušaj da se promeni vlasnička srtuktura Trepči je neozbiljan i dovešće do ozbiljen stabilizacije odnosa Prištine i Beograda“, rekao je Đurić.

On je dodao da je to ozbiljno narušavanje poverenja i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnosti i izvesnost na KIM.

Kako je rekao, dodatan udar na poverenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu Trepča najavljen za sutra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je na konferenciji da ga je sindikat rudara u Trepči obavestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status Trepče ne vrati u prvobitno stanje.

Vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se Trepča čuva u stanju u kakvom je bila do sad.

Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmenom zakona o javnim preduzećima preuzmu sto odsto vlasništva nad Trepčom politika, a ne ekonomija.

„Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu vlasništva SPC na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smila“, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da ako se bude insistiralo na ovome neće biti moguće da Beograd i Priština razgovaraju na isti način čime se urušava poverenje i ide se ka destabilizaciji.

Konferenciji su pored Đurića i Vulina prisustvovali i ministri rudarstva i energetike i privrede, Aleksandar Antić i Željko Sertić, predstavnici Liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini – zamenik premijera Branimir Stojanovihć, ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

Džejkobson: Trepča težak posao

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi Džejkobson ocenila je danas da je rešavanje sudbine Trepče “težak posao”.

Trejsi En Džejkobson 

Džejkobson je na Tviteru napisala da kosovska vlada radi na “sprečavanju likvidacije Trepče priznajući odluku suda, interes zajednice i realnost budzeta”.

“Tezak posao”, napisala je američka ambasadorka Džejkobson.

Vlada Srbije upozorila je danas da neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila da će to ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

Protest protiv izjave Jablanovića i u Velikoj Kruši

Nekoliko stotina stanovnika sela Velika Kruša u opštini Orahovac protesovalo je danas zbog izjave ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, zahtevajući da on bude smenjen.

Aleksandar Jablanović 

Demonstranti su nosili transparente “Tražimo pravdu za srpske zločine”, “Gde su nestali”, “Gde je Ukšin Hoti” i fotografije nestalih osoba.

Povod za proteste je izjava Jablanovića koji je 6. januara, na Badnje veče u selu Zočište “divljacima” nazvao učesnike protesta koji su sprečili dolazak raseljenih Srba u crkvu u Đakovici.

Protiv izjava ministra Jablanovića juče je u Đakovici protestovalo više od 10.000 građana koji su zahtevali njegovu ostavku ili smenjivanje, ili čak i ostavku premijera Ise Mustafe ako ne bude smenio Jablanovića.

Napadi na raseljene i zamena teza u Đakovici

18.01. 2015, 9:39 Izvor: Glas Amerike

U policiji Kosova za Glas Amerike kažu da je zbog napada na raseljene u Đakovici 6. januara uhapšena jedna osoba stara 22 godine, a u tužilastvu ne odgovaraju na pitanje Glasa Amerike da li je protiv ikog pokrenut postupak.

Jedanaest  dana nakon što je kamenovan autobus sa raseljenim Srbima koji su na Badnji dan dоšli u Đakovicu da posete svoja imanja i crkvu, još se ne zna ko je odgovoran za napad. Da li nemaskirani napadači koji su kamenovali autobus sa raseljenima, ili možda jedan kosovski ministar koji je napadače nazvao divljacima.

U policiji Kosova za Glas Amerike kažu da je zbog napada na raseljene u Đakovici 6. januara uhapšena jedna osoba stara 22 godine, a u tužilastvu ne odgovaraju na pitanje Glasa Amerike da li je protiv ikog pokrenut postupak.

Za Badnji dan ove godine, raseljeni Srbi iz Đakovice, njih pedesetak su kao i ranijih godina, stigli u ovaj grad da bi proslavili božićne praznike. Međutim i ovaj put je njihov autobus kamenovan u Srpskoj ulici. Napad na Srbe u Đakovici, bilo da oni dolaze na zadušnice, Božić, ili da obiđu crkvu i svoje kuće, uobičajena je praksa komšija Albanaca već godinama, za šta niko nikad nije bio procesuiran. U izjavi za Glas Amerike to potvrđuje predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana, Đokica Stanojević .

„Ti ljudi su poznati organima koji su dužni da obezbede naše normalne posete. Do sada niko nije odgovarao i zato se ti ekcesi i ponavljaju. Zato tražimo od svih nadležnih organa da neko konkretno odgovara,“ rekao je Stanojević.

Ne ulazeći u to šta je bilo proteklih godina, pokušali smo od nadležnih da saznamo šta insitucije rade posle napada na Đakovčane 6. januara ove godine. Pošto portparoli Kosovske policije – Baki Keljani i Daut Hodža, nekoliko dana nisu imali vremena za razgovor za Glas Amerike, savetovali su nam da pošaljemo pitanja elektronskim putem. I poslali smo. Pitali smo da li je neko i ko uhapšen zbog kamenovanja autobusa sa raseljenima?

“Da, uhapšena je jedna osoba 1992. godište iz Đakovice koja je priznala krivicu,” rečeno je Glasu Amerike u Kosovskoj policiji.

Šta se dalje dešava za tim mladićem, ili devojkom, pokušali smo da saznamo u tužilastvu Kosova. Ali, na pitanje da li je Tužilastvo pokrenulo postupak i protiv koga za kamenovanje autobusa i ako jeste, za koje delo, i posle pet dana – odgovor još nismo dobili.

U međuvremenu poslednji napad na raseljene u Đakovici ostao je u senci izjave ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Aleksandra Jablanovića, koji je napadače nazvao divljacima. Albanske opozicione partije pozvale su Jablanovića da se izvini i povuče izjavu. Studenti i članovi pokreta Samoopredeljenje protestovali su protekla dva dana ispred ministarstva za zajednice i povratak. Tokom jučerasnjeg protesta došlo je do sukoba sa policijom, nakon čega su uhapšene 22 osobe. Pojedini prištinski mediji jos pišu da Jablanoviću preti i kazna zatvora do 10 godina.

Bivši zamenik kosovskog ombudsmana i pravnik, Ljubinko Todorović, za Glas Amerike kaže da se u ovom slučaju radi o zameni teza i da zapravo treba da odgovaraju i snose političke posledice oni koji nisu ništa uradili da se napadači na raseljene Srbe kazne i procesuiraju.

„Umesto da se traži odgovornost tih koji su napadali i da se odgovornost proširi i na sve one političare i javne radnike koji ne rade svoj posao za koji su plaćeni, sad se postavlja pitanje onog ko je pokrenuo pravo pitanje i pokušao da na neki način zaštiti te ljude koji dolaze da obiđu svoj rodni grad,“ rekao je Todorović.

Glas Amerike pokušao je da od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama sazna – da li i šta rade po pitanju procesuiranja odgovornih za kamenovanje autobusa sa raseljenim Srbima i da li su, ili da li planiraju da zatraže nečiju ostavku, kako im savetuje bivši zamenik ombudsmana.

Međutim, srpski ministri iz kabineta Ise Mustafe – Aleksandar Jablanovic i Ljubomir Marić, danima se ne javljaju na telefon.

Sa druge strane, srpski predstavnici u Skupštini Kosova, kako je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike izjavila potpredsednica Skupštine, Jasmina Živković, do sada nisu preduzeli ništa povodom napada na raseljene Đakovčane, ali će, kako je kazala, “na sednici parlamenta u ponedeljak, verovatno biti reči o tome i da će predstavnik poslanika iz Srpske liste govoriti na tu temu”.

Pošto ne mogu da utiču na kosovske institucije, jer da mogu, već bi se odavno vratili kućama, raseljeni Srbi iz Đakovice pozivaju nekadašnje komšije na mir i dijalog. Već za zadušnice, u februaru, doći će opet i pozivaju najviše kosovske i srpske zvaničnike da im se pridruže u Srpskoj ulici u Đakovici – na pravoslavnom groblju.

“Uz osudu svih zločina, tražimo ljudski razgovor i zaštitu ljudskih prava,” rekao je za Glas Amerike predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana, Đokica Stanojević.

Vladeta Kostić gradonačelnik Gračanice

Kandidat Građanske inicijative “Srpska” Vladeta Kostić izabran je za gradonačelnika Gračanice.

U izbornom štabu “Srpske” slavila se pobeda njihovog kandidata koji je prema preliminarnim podacima osvojio 65 odsto glasova.

Ulicama Gračanice prolaze kolone vozila, čuju se sirene, a na automobilima su istaknute srpske zastave.

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice se na konferenciji za novinare zahvalio svim biračima, simpatizerima stranke, ali i onima koji su danas, kako je rekao, ostali kod kuće.

„Pred nama su godine pune izazova. Očekuje nas puno odgovornog rada, i puno će nam mudrost trebati. U tome će nam trebati pomoć svih. Trudiću se da nakon tri godine mandata ponovimo ovaj rezultat ili da makar bude približno isti“, rekao je Kostić.

Nenad Rašić kandidat Progresivne demokratske stranke osvojio je 31,52 odsto glasova. Rašić je na konferenciji za novinare čestitao Vladeti Kostiću na pobedi i zahvalio svima koji su glasali za njega.

„Mislim da smo završili jedan izborni proces. Želim puno uspeha gradonačelniku. Tražili su vlast, a dobili su odgovornost. Videćemo kako će se boriti sa problemima koji će verovatno vrlo brzo doći. Nadam se da će u interesu građana biti adekvatan menadžer i da će dati šansu i nadu ljudima“, rekao je Rašić.

.Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je Vladeti Kostiću pobedu na izborima za gradonačelnika Gračanice.

“Na ovu dužnost dolazite u izuzetno osetljivom i teškom trenutku, a mandat koji je pred Vama tražiće mnogo snage, političke mudrosti i ispravnih odluka. Siguran sam da će Vaše znanje i lične vrline koje posedujete, učiniti da uspešno odgovorite na sve izazove”, navodi se u čestitki.

Prema preliminarnim rezulatatima ostala dvojica kandidata osvojili su znatno manje glasova, Dragiša Mirić iz Narodnog pokreta za Kosovo osvojio  je 1.83 odsto glasova birača, a Šaip Beriša kandidat Demokratskog saveza Kosova 1.70 odsto.

Postavi komentar