16.01.2015 |08:00 – 23:55 Nepravda, otimačina, divljaštvo čini svakodnevnicu života na KiM!


Godišnjica ubistva Janićijevića, ubica na slobodi

Odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević (35) ubijen je pre tačno godinu dana, a ubica još uvek nije pronađen.

Plakat sa lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt plus radio)

Janićijević je ubijen hicima iz vatrenog oružja ispred kuće u kojoj je živeo sa porodicom u Kosovskoj Mitrovici.

Zamenik regionalnog direktora Kosovske policije Besim Hoti kaže za Kontakt plus da istragu o ovom slučaju vodi Euleks, a da Kosovska policija sa njima i tužilaštvom samo sarađuje na  slučaju.

U Euleksu su povodom ubistva Janićijevića istakli “da ne mogu da komentarišu detalje istrage koja je u toku”.

Pokojni Janićijević bio je kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica ispred Samostalne liberalne stranke.

Iza sebe je ostavio suprugu, majku i četvoro dece, od kojih je najmlađe rođeno nakon njegovog ubistva.

Mustafa: Trepčom će upravljati Vlada Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je “Trepča” vlasništvo Kosova i da je novim zakonom predviđeno da postane javno preduzeće.Isa Mustafa 

Mustafa je na konferenciji za novinare povodom usvajanja predloga izmene Zakona o javnim preduzećima rekao da je “Trepča” “vlasništvo Kosova i za nju je zadužena Vlada, jer se nalazi na teritoriji Republike Kosova i vlasništvo je svih građana koji u njemu žive, bili oni Srbi, Albanci ili drugi”.

Premijer Kosova je dodao da će Nacrt zakona o “Trepči” biti upućen skupštini na razmatranje i da očekuje njegovo usvajanje.

„Mi smo prosledili ovaj zakon Skupštini i ona će u ponedeljak da se pozabavi njime u prvom i u drugom čitanju. Mi ćemo se tim zakonom potruditi da “Trepča”, ili njen veći deo, bude proglašen javnim preduzećem, kako bi njime upravljala vlada Kosova”, rekao je Mustafa.

Prema sadašnjem zakonu, “Trepčom” upravlja Kosovska agencija za privatizaciju.

Mustafa Vučiću: Zemlja pripada onome ko u njoj živi

Premijer Kosova Isa Mustafa odgovorio je danas na izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Kosovo kolevka Srbije ističući da zemlja pripada onima koji u njoj žive.

“Zemlja pripada onima koji je koriste. Onaj koji traži dozvolu da uđe u tu zemlju ne može je proglasiti svojom. Vučić je od Vlade Kosova dobio dozvolu za posetu našoj zemlji”, rekao je Mustafa na konferenciji za medije povodom Vučićeve izjave date pre dva dana u Gračanici.

On je ocenio kao “neodmerenom” izjavu kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića koji je učesnike protesta u Đakovici nazvao divljacima i rekao da je Jablanović javno pojasnio svoje izjave.

Strah i ogorčenje među radnicima Trepče

Jedinstvena organizacija Sindikata „Trepča“ oglasila se povodom najavljene izmene Zakona o javnim preduzećima kojim se otvara mogućnost da „Trepča“ pređe u vlasništvo kosovske države.Kombinat Trepča 

Iz Sindikata „Trepče“ poručuju da su najavljene izmene zakona izazvale strah kod više od 3.000 radnika.

„Ovo je potpuno razumljivo jer radnici, i Srbi i Albanci, iz istorijskog iskustva dobro znaju da su oni bili uvek žrtve kada je „Trepča“ bila u fokusu političkih sukoba i manipulacije“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se ovakvim potupcima destabilizuje kompanija čiji radnici „ne mogu da prihvate, ma čiju, jednostrano iskazanu političku volju i zakonske akte koji imaju karakter pravnog naslja“.

„Jednostrano donošenje najavljenog zakona sigurno će poremetiti i drastično pogoršati kompletnu ekonomsku, socijalnu, bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na Kosovu i Metohiji sa nepredvidljivim posledicama“, ističe se u saopštenju Sindikata „Trepče“.

Menadžment i Sindikat ovog preduzeća traže da se odgovarajuće rešenje, koje bi bilo prihvatljivo za sve, nađe u okviru briselskih pregovora.

Optužnica za krivična dela u KEK-u

Specijalno tužilaštvo Kosova  podiglo je optužnicu zbog korupcije u Energetskoj korporaciji Kosova (KEK), saopšteno je iz Euleksa.KEK u Prištini

Optužnica je podignuta protiv sedam okrivljenih osoba zbog različitih krivičnih dela, od prevare i falsifikovanja dokumenata do zloupotrebe službenog položaja, podsticanje na zloupotrebu službenog položaja i  sklapanja štetnih ugovora.

Kako je saopšteno iz Euleksa, visina štete koja je načinjena u KEK-u iznosi 6.182.609,76 evra.

Postupak  vodi  međunarodni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Sami Ljuštaku optužen i za nameštanje tendera

Tužilaštvo Euleksa završilo je istragu o tenderu u Energetskoj korporaciji Kosova (KEK) i podiglo optuznicu protiv predsednika opštine Srbica Samija Ljuštakua i još šest osoba zbog sumnje za zloupotrebu šest miliona evra, prenosi danas „Koha ditore“.Foto vesti-online.com

 Prema pisanju tog lista, tužilac Euleksa okončao je dvogodišnju istragu podizanjem optuznice protiv gradonačelnika opštine Srbica, protiv koga se vodi sudski proces o ratnim zločinima, predsedavajućeg Komisije za razmatranje žalbi za javne nabavke Hisni Hodze, generalnog direktora KEK-a Arbena Đukaja, šefa za javne nabavke u toj korporaciji Hasana Prutija i vlasnika kompanije „Sceurity Code“ Miljaima Ljuštakua i Esata Tahirija, kao i protiv njihovog partnera na tenderu direktora WDG Agrona Jusufija.

Uticaj Sami Ljustakua nad Đukajem i Hodžom učinio je da višemilionski tender bude dat Samijevom bratancu Miljaimu Ljustakuu.

Gradonačelnik Srbice je optužen i za ratne zločine.

Ljuštaku je visoki funkcioner DPK i blizak saradnik lidera te stranke Hašima Tačija.

Advokat Arianit Koci je rekao da nije obavešten da je protiv njegovog klijenta Sami Ljuštakua podignuta optuznica.

Optuženi Đukaj je rekao da je spreman da sarađuje sa organima pravde, prenosi „Koha ditore“.

Kosovo uskoro punopravan član i Međunarodnog rvačkog saveza pod predsedavanjem Nenada Lalovića iz Srbije?

16. januar 2015, 23:21

Nedelja, 18. januar/petak, 16. januar – Na poslednjem sastanku Biroa međunarodnog rvačkog saveza – United World Wrestling, uz predsedavanje predsednika saveza – srpskog biznismena iz Beograda, Nenada Lalovića, ovo telo odobrilo je Kosovu provizorno članstvo u toj međunarodnoj sportstkoj organizaciji. A kako navodi portal „Inside the games“, priznanje Kosova u ovom savezu je posebno važno, jer je trenutni predsednik saveza Srbin. A prema pisanju Kurira, dva dana nakon objavljivanja ove vesti, upravo je Lalović taj koji je sprečio učlanjenje Kosova u ovu sportsku organizaciju.  

„Lalović i United World Wrestling Biro, takođe, su usvojili nekoliko dodatnih dokumenata, uključujući provizorno priznanje Rvačkog saveza Kosova. Jednom kada bude završeno, Kosovo će povećati broj (međunarodno priznatih, prim. red.) nacionalnih saveza na 179,“ navodi se u saopštenju na zvaničnoj Internet stranici Međunarodnog rvačkog saveza.

 KURIR: Lalović sprečio prijem Kosova u FILA

18. januar, nedelja/ Prema pisanju Kurira od 18. januara, upravo je Lalović sprečio odluku, kako je navedeno, pređašnjeg rukovodstva FILA-e da primi Kosovo u članstvo sa određenim pravima.

„Predsednik Svetske rvačke federacije (FILA), Srbin, Nenad Lalović, suspendovao je odluku o prijemu tzv. države Kosovo u ovu organizaciju. Pređašnje rukovodstvo FILA primilo je tzv. državu Kosovo u članstvo sa određenim pravima, ali je Lalović uspeo da ospori tu odluku“, piše danas u Kuriru.

Predstavnici tzv. Rvačkog saveza Kosova najavili su protest zbog odluke predsednika FILA-e i poručili da će se žaliti na ovu odluku na prvoj narednoj sednici, Kurir navodi dalje.

Svetska rvačka federacija (FILA) imenovala je Nenada Lalovića za predsednika te organizacije u septembru prošle godine, a dužnost će obavljati u narednih šest godina. Lalović je najzaslužniji što je MOK preinačio svoju odluku da eliminiše rvanje sa Olimpijskih igara. Na sastanku u Buenos Ajresu potvrđeno je da rvanje ostaje u kalendaru Olimpijskih igara i posle 2016, dodaje se u ovom tekstu.

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima boksa, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, moderng petoboja, rukometa, a prihvaćeno je i da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima skijanja, tekvandoa i karlinga.

Međutim, kako navodi portal „Inside the games“, ovo priznanje je posebno važno, jer je to zapravo drugi veliki podsticaj sportu Kosova, ali i zbog činjenice da je Kosovo dobilo ovo priznanje u trenutku kada je predsednik međunarodnog rvačkog saveza Srbin:

„Ova vest, koja prati dugo čekano prihvatanje Kosova kao punopravnog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, tokom sesije u Monte Karlu prošlog meseca, drugi je veliki podsticaj za balkansku republiku dok traži širenje svog učešća u međunarodnom sportu. Posebno je važno što je predsednik United World Wrestling-a, Nenad Lalović iz Srbije, koji proipada naciji od koje je Kosovo zvanično proglasilo nezavisnost u 2008, nakon decenija konflikata,“ navodi ovaj portal.

Lalović: Protivljenje prijemu Kosova u Međunarodni olimpijski komitet – utopija; Srbija da sarađuje sa Kosovom, jer sport nije politika

Lalović se oglasio početkom decembra komentarišući tada članstvo Kosova u MOK-u. On je tada izjavio, a preneo B92, da bi protivljenje Srbije prijemu Kosova u Međunarodni olimpijski komitet bila utopija:

„Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta je bila jednoglasna, niko nije bio protiv članstva Kosova. Da se Srbija suprotstavila toj odluci – to bi bila utopija i ne bi pomoglo srpskom sportu, barem ne u olimpijskim krugovima. Zbog toga nije bilo reakcije iz Srbije, ili nekog drugog. Sada je samo ostalo da Srbija sarađuje sa Olimpijskim komitetom Kosova, zato što sport nije politika. Sport je autonoman i sve se svodi na sportiste i njihovu mogućnost da učestvuju na sportskim takmičenjima. Zbog toga se Međunarodni olimpijski komitet fokusirao pri donošenje odluke,“ istakao je tada Lalović.

Međutim, upravo je Lalović 2011. godine, prema pisanju Politike, bio jedan od ključnih faktora da Kosovo ne bude član tadašnjeg međunarodnog rvačkog saveza – FILA.

„Međutim, naša rvačka delegacija – član Biroa FILA-e, Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije, Željko Trajković i član Biroa Mediterana, Rajko Baltić, imali su i diplomatsku ulogu. Naime, svojim angažovanjem uspeli su da zaustave članstvo Kosova u Svetsku rvačku federaciju (FILA),“ pisala je tada Politika, citirajući Baltića, koji je tvrdio da je Lalović odigrao „veliku ulogu“ kada je u pitanju članstvo Kosova u FILA-u:

„I ovog puta imali smo podršku oko ovog za nas važnog pitanja. Upravo zahvaljujući čvrstom stavu predsednika ruske i beloruske rvačke federacije, nije dozvoljeno da se sport zloupotrebi u političke svrhe pa je pitanje članstva Kosova u FILA-i skinuto sa dnevnog reda. Veliku ulogu odigrao je i član Biroa FILA-e, Nenad Lalović, kao i presednik RSS, Željko Trajković,“ istakao je tada Baltić.

Ko je Nenad Lalović?

biografiji predsednika međunarodnog rvačkog saveza, Nenada Lalovića, na zvaničnoj Internet stranici ovog saveza, navodi se da je on sedmi predsednik United World Wrestling-a, a inače je biznismen iz Beograda.

Lalović je i nekadašnji predsednik Srpskog rvačkog saveza, Biroa Evropskog rvačkog saveza i Olimpijskog komiteta Srbije,  predsednik Rvačkog saveza Jugoslavije od 2001. do 2006, a u najviši organ Svetske rvačke federacije – Biro FILA-e, Lalović je izabran 2006.

U njegovoj biografiji se navodi da je bio ključna figura u srpskom sportu nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, te da se u sport uključio nakon što je njegov sin počeo da se bavi rvanjem, kao i da mu je otac bio dugogodišnji diplomata i ambasador Jugoslavije u Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Tunisu, Alžiru, Libanu i Jordanu.

On je tokom studiranja u Beogradu, a nakon povratka iz srednje škole u Ženevi, započeo sopstveni biznis – otvorio restoran, teniski klub, a započeo je i proizvodnju prirodnog šampona, da bi se 1995. pridružio građevinskoj firmi koja radi u Rusiji i trenutno je partner u toj firmi. On je i uvoznik Suzuki automobila i motora za Srbiju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s