19.11.2014 |08:00 – 23:55 Život na KiM za mlade i ostale je veoma otežan i neperspektivan iz razloga što oni koji trebaju da uvaže zahteve mladih TO NE ŽELE VEĆ IH VIDE SAMO KAO GLASČKU MAŠINERIJU KADA IM ZATREBA! Druga strana koja otežava život SVIM Srbima je veoma organizovana i spolja dirigovana što očigledno ima vidljive posledice kod nas(napadi, ubistva, politička pobeda, efektno napredovanje i osvajanje naše zemlj)!


Napadnut domar ispred škole u Vitini

Nepoznate osobe napale su sinoć Sinišu Denkića u Vitini i nanele mu povrede na glavi.Siniša Denkić

Siniša Denkić, koji radi kao domar, napadnut je ispred škole u Vitini.

“Prvo sam pomislio da se neko šali, ali osetio sam jak udarac. Jedan napadač me je udario metalnom šipkom. Bilo ih je najmanje petoro, gurali su me, udarali ali nekako sam uspeo da pobegnem“, kaže povređeni Siniša.

Siniša koji sa četvoročlanom porodicom živi u Vitini navodi da ovo nije prvi napad na njega.

“I ranije su me napadali, ali napadači nikada nisu pronađeni”, dodaje on.

Denkiću je lekarska pomoć pružena u Domu zdravlja u Šilovu. Napad je prijavljen policiji.

Jevtić osudio napad

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić osudio je napad i istakao da su ovakvi incidenti zabrinjavajući.

“Ovakvi napadi šalju lošu poruku svima onima kojima se zalažu da Srbi i Albanci na Kosovu žive zajedno gradeći bolju i izvesniju budućnost, gradeći društvo u kome se poštuju različitosti. Ovo je i prilika za nadležne organe da pokažu čvrstu volju i rešenost da pravdu sprovedu u potpunosti i počinioce uhapse i procesuiraju” ,kaže Jevtić.

O incident u Vitini minister Jevtić razgovarao je danas sa abasadorkom Švajcarske na Kosovu Kristinom Marti.

Jevtić je rekao da posebno zabrinjava to što počinioci incidenata prolaze nekažnjeno.

Dvoje sagovornika razgovarala su i procesu povratka, kao i o rušenju srpskih kuća u Đakovici.  Jevtić i Marti su se saglasili da je potrebna bolja reakcija nadležnih u sprečavanju napada na pripadnike srpske zajednice na Kosovu.

Tokom sastanka bilo je reči i o regionalnoj konferenciji koja će se održati naredne nedelju u Skoplju.

Ambasadorka Marti je istakla da je konferencija važna ne samo za proces povratka već i za  regionalnu saradnju, pa samim tim i unapređivanje odnosa.

19. 11. 2014, 23:09 -> 23:31

Amerikanci presudili, Tači i Mustafa u koaliciji

Hašim Tači i Isa Mustafa prekinuli petomesečno natezanje oko formiranja nove kosovske vlade. Mustafa će biti premijer, a Tači predsednik od 2016. godine. Savez nekada žestoko suprotstavljenih stranaka „isposlovali“ Amerikanci.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa će biti novi premijer Kosova, odlučeno je posle sastanka šefova dve najmoćnije kosovske stranke, čime su okončani pet meseci dugi pregovori oko formiranja nove vlade.

Botasot.jpg
Sastanak kod Jahjage

Hašim Tači, koji se u međuvremenu odrekao pretenzija na mesto premijera, će od 2016. godine biti predsednik Kosova, a mesto zamenika premijera pripalo je Kadriju Veseliju, visokom zvaničniku DPK i nekadašnjem šefu obaveštajne službe OVK.

Novu koaliciju će činiti Tačijeva Demokratska partija Kosova i Mustafin DSK, dve nekada žestoko posvađane stranke u čijim je međusobnim obračunima, neposredno posle rata 1999. godine, ubijeno dvadesetak zvaničnika obe partije.

Dogovor o novoj vladi „isposlovala“ je američka ambasadorka u Prištini, Trejsi En Džejkobson, dan pošto je izjavila da petomesečni pregovori o formiranju institucija „ne vode nikuda“.

Amerikanci i predstavnici EU su, na početku pregovaračkog procesa, naglašavali da se neće mešati u formiranje vlade, ali su promenili mišljenje pošto je postalo izvesno da bi politička kriza na Kosovu mogla ozbiljno ugroziti čitav niz drugih pitanja, uključujući sprovođenje Briselskog sporazuma.

Osim američke ambasadorke, deo zasluga za okončanje političke krize na Kosovu pripašće i predsednici Atifete Jahjagi, na čiju je inicijativu održan večerašnji sastanak.

Formiranje nove partije usledilo je svega nekoliko časova pošto su kosovski mediji objavili da su lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Tači na korak od potpisivanja koalicionog sporazuma, ali je taj plan, tokom večeri, propao.

Iako je slovio za ozbiljnu snagu tokom čitavog pregovaračkog procesa, pokret „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija je u poslednjih nedelju dana polako ispadao iz svih kombinacija za formiranje nove vlade, uglavnom zbog protivljenja Zapada da se predstavnici te stranke nađu u novom kosovskom kabinetu.

Haradinaj objavio raspad postizbornog bloka

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je došlo do razlaza postizbornog bloka i da je njegova stranka za sada u opoziciji.Ramuš Haradinaj 

Haradinaj je izjavio da se od petka postizborna koalicija koju su činile Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Incijativa za Kosovo i pokret Samoopredeljenje nije sastala i da je došlo do njenog razlaza.

„Ono što je sada sigurno je da smo opozicija. O tome hoćemo li biti u koaliciji sa DPK ne mogu da kažem ništa. O tome treba da se razgovara u organima stranke“, rekao je Haradinaj posle sastanka ogranka stranke u Obiliću.

Povod za napuštanje koalicije je zahtev Demokratskog saveza Kosova da dobije mesto premijera, za šta je prema ranijem dogovoru za to mesto kandidat bio Haradinaj.

On nije želeo nikoga da optužuje za razlaz koalicije, dok je podpredsednik stranke Ahmet Isufi ranije danas direktno optužio DSK i istakao da će ta stranka sigurno pretrpeti političke posledice.

Koalicija DPK i ABK, Hardinaj premijer?

U Prištini je u toku sastanak lidera DPK Hašima Tačija i zamenika predsednika ABK Ljerima Šalje o budućoj kosovskoj vladi, saznaje prištinski „Ekspres“.Ramuš Haradinaj i Hašim Tači 

Kako je tom listu rekao izvor iz Alijanse za budućnost Kosova novu vladu činiće Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja, lista „Srpska“ i ostale manjinske zajednice.

Prema ovom dogovoru, budući kosovski premijer biće Ramuš Haradinaj. Ovu vest „Ekspresu“ je potvrdio visoki zvaničnik iz Inicijative za Kosovo.

’’Nisam želeo da uvredim’’

Službenik Opštine Junik Rustem Pepši, koji je u službenoj prepisci IT službenika Opštine Gračanica Vladana Popovića nazvao „škaveljom“, uputio je izvinjenje Opštini Gračanica.Deo pisma Rustema Pepšija

 Izvinjenje je uputio i Asocijaciji opština, kao i Kolegijumu IT službenika, navodeći da prihvata krivicu zbog svoje „nepromišljenosti i neprofesionalizma“.

Pepši u pismu, koje je upućeno predsedniku kolegijuma IT službenika kosovskih opština Uki Krasnićiju, a koje je poslato i Opštini Gračanica, kaže da je od strane predsednika Opštine Junik Agrona Kućija pozvan na disciplinsku komisiju u vezi sa sadržajem elektronskog pisma koje je poslato i Vladanu Popoviću.

Iako je u pitanju razmena informacija putem službenog mejla koji je poslat na adrese svih članova kolegijuma IT službenika kosovskih opština, Rustem Pepši navodi da je u pitanju bila privatna prepiska, bez namere da nekoga uvredi na etničkoj ili rasnoj osnovi.

„Ni na koji način nisam želeo da uvredim na etničkoj ili rasnoj osnovi. Sve ovo se desilo zbog privatne prepiske između mene i Vladana Popovića“, navodi Pepši u pismu i izražava žaljenje zbog, kako navodi „svog neprofesionalizma u vezi sa sadržajem imejla“.

Nova istraga u Euleksu

Evropski ombudsman Emili O` Rejli počela je istragu o tome da li su Inostrana evropska služba (EEAS) i Euleks preduzeli sve potrebne mere da bi istražili sumnje o korupciji i drugim nepravilnostima u misiji EU na Kosovu.Sedište Euleksa 

U dokumentu od 14. novembra, koji je obezbedio dnevnik „Koha Ditore“, O`Rejli šefa operacija u EEAS Patrika Čajlda obaveštava da je odlučila da realizuje svoju istragu nakon sumnji koje je izrekla tužiteljka Euleksa Marija Bamije u vezi sa korupcijom i uzimanjem mita nekoliko zvaničnika Euleksa.

Evropski ombudsman navodi da je obaveštena da su o tome EEAS i Euleks počeli zajedničku istragu 2013 godine.

„Iz izveštaja u medijima povodom korupcije proizilazi sumnja da li EEAS i Euleks uopšte na adekvatan način istražuju ovo pitanje“, upozorila je O`Rejli.

„Vi se sigurno slažete da su sumnje koje su izrečene veoma ozbiljne prirode“, navela je evropski Ombudsman, ukazujući da „izgleda da su EEAS/Euleks stalno odbijali da daju informaciju koji je glavni cilj ove istrage ili do kog stepena je istraga stigla“.

O`Rajli objašnjava da cilj njene istrage nije da istražuje optužbe tužiteljke Bamije, nego da proveri „da li su EEAS i Euleks preduzeli sve potrebne mere da bi ispitali ove sumnje“, prenosi „Koha Ditore“.

Meuči: Ne tolerišem kriminal u Euleksu

Euleks je već preduzeo radnje protiv pojedinih svojih pripadnika i to na osnovu medijskih navoda o korupciji, dok je šef Euleksa Gabrijel Meuči istakao da ne toleriše nikakvu kriminalnu aktivnost bilo kod pripadnika Misije.Gabriele Meuči 

Evropska misija na Kosovu u saopštenju objavljenom danas pod nazivom „Zašto Euleks zaslužuje vaše poverenje“ navodi da je u toku pravosudna istraga medijskih navoda, te da je EU pristala da delimično ukine imunitet jednoj osobi kako bi se omogućio nastavak ove istrage.

Proces delimičnog ukidanja imuniteta pokrenut je ovog leta i završen je pre nego što su navodi objavljeni, navodi se u saopštenju, koje je usledilo nakon tri sedmice objavljivanja u medijima optužbi protiv pojedinih pripadnika Euleksa.

Uz napomenu da nisu odgovarali na svaku optužbu pojedinačno, iz Misije poručuju da svoj posao shvataju izuzetno ozbiljno, kao i navode o korupciji, te da vode politike nulte tolerancije prema korupciji.

Rasvetljavanje činjenica, dodaje se, krenulo je odmah nakon dobijanja informacija o mogućoj korupciji, pa je pre više meseci obrazovana mešovita radna grupa Euleksa i Kosova koja se sastoji od tužilaca i policijskih istražitelja, a koja je sprovodila pravosudnu istragu znatno pre nego što su objavljeni prvi navodi.

Uz konstataciju da su takve istrage složene i teške, te da je neophodno vreme da se ispitaju svi tragovi, u saopštenju se ističe da svi istražitelji daju sve od sebe da ocene činjenice.

Napominje se, međutim, da se u javnosti ne objavljuju rezultati istraga i ispitivanja koja su u toku, te da je jedno od glavnih načela u takvim postupcima načelo poverljivosti, čime se štite ne samo mogući svedoci i osoba koja je iznela navode, već i oni za koje se pretpostavlja da su nevini sve dok se ne dokaže suprotno a čiji bi ugled mogao da bude oštećen takvim navodima.

Euleks neće izbeći sopstvenu odgovornost kad istraga bude završena, navodi se u saopštenju, a od medija očkuje da će, ako se kasnije medijski navodi pokažu kao neosnovani, izvestiti i o tome na jednak način kao i o ootužbama.

Osim pravosudne istrage, šef Misije kaže da je i lično u Briselu razgovarao o daljim koracima sa visokom predstavnicom Fredericom Mogherini, koja je prošle sedmice imenovala Žana Pola Žaka kao nezavisnog i iskusnog pravnog stručnjaka koji će obaviti „pregled sprovođenja mandata sa fokusom na rešavanje navoda o korupciji“.

Meuči iznosi pohvale na rad svih onih koji se svakodnevno snažno bore u korist pravde, gde spada i novinarska zajednica, koja zbog toga zaslužuje najviše poštovanje Euleksa.

„Misija i mediji jednako nastoje da drže odgovornim one koji ugrožavaju Kosovo kroz kriminal i korupciju. Na istoj smo strani“, poručio je Meuči.

Podsetio je da je Euleks došao na Kosovo da ga podrži u izgradnji održivih, odgovornih institucija vladavine prava, slobodnih od političkog mešanja, da je u Misiji od osnivanja radilo gotovo 10.000 stručnjaka, te da poseduju poseduje standardne mehanizme za rešavanje navoda o kriminalnoj aktivnosti zaposlenih.

„Navode o kriminalnoj aktivnosti ne guramo ispod tepiha a ako postoje pouzdane informacije da je neki od zaposlenih možda bio umešan u moguće krivično delo, Misija preduzima neophodne zakonske radnje kako bi obezbedila da su moguća krivična dela istražena i presuđena“, naveo je Meuči i dodao da je kao šef Misije posvećen tome da obezbedim da Euleks i svi njegovi predsatvnici i dalje drže najviše standarde.

Ne tolerišem nikakvu kriminalnu aktivnost u redovima Euleksa, bez obzira na položaj ili nacionalnu pripadnost, ali neću ni zanemariti pretpostavku nevinosti i dužnost da se nevini ljudi zaštite od navoda koji mogu dovesti do slabijeg pristupa korupciji van Euleksa, naveo je Meuči, dodajući da ima puno poverenje u integritet i profesionalizam svog kadra.

Vlada Srbije će brinuti o mladima

Vanja Udovičić i Marko Đurić rekli su da će o mladima na Kosovu brinuti cela Vlada Srbije.Udovičić i Đurić 

Ministar za sport i omladinu u Vladi Srbije i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju su u Rektoratu prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici učstvovali u prezentaciji nacrta Nacionalne
strategije za mlade.

„Ovaj dokument koji predlaže Vlada je dokument svih ministarstava i svih ministara, ali i svih građana Srbije na koje se odnosi jer želja je da status i život mladih na ovim prostorima poboljšamo kako bi kasnije mogli da se oslonimo na njih“, rekao je Udovičić.

Ministar je naveo da je „najbitnije da se vrati vera kod mladih ljudi u sadašnjost“.

„Strategija se bavi velikim brojem tema, ali ono što je za Vladu i Republiku Srbiju krucijalno je stopa nezaposlenosti i aktivizam mladih jer jedino tako se mogu rešavati i ostali problemi“, rekao je Udovičić i ocenio da je stopa nezaposlenosti mladih zabrinjavajuća.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbiji trebaju obrazovani, mladi i energični koji su sposobni da reše probleme koje stariji nisu bili u mogućnosti da reše.

„Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj MItrovici je stožer postojanja i opstanka srpskog naroda na KiM i uz podršku države mi želimo da sve umne glave u Srbiji okupimo iangažujemo na rešavanju problema na KiM, a i šire“, rekao je Đurić.

Đurić: Srbija će i 2026. biti politički i finansijski sa svojim narodom na KiM-u

19.11. 2014, 1:47 Izvor: KoSSev

„Ovaj pasoš, pasoš Republike Srbije je jedini pasoš sa kojim naši građani srpske i albanske nacionalnosti mogu da putuju sa teritorije Republike Srbije,“  rekao je Marko Đurić juče kasno popodne u Severnoj Mitrovici, pokazavši pasoš Republike Srbije, demantujući tako prošlonedeljnu najavu šefice kosovskog pregovaračkog tima, Edite Tahiri, da od 15. novembra nosioci pasoša i putnih isprava „Republike Kosovo“ mogu da putuju preko graničnih prelaza u Srbiji. Đurić je ostao pri tvrdnjama koje je izneo neposredno nakon postizanja Sporazuma o slobodi kretanju u Briselu 16. septembra, a to je, da će se sa Kosova u ostatak Srbije moći putovati sa kosovskom, ili tzv. UNMIK ličnom kartom. Ovog puta je ipak bio nešto konkretniji i naveo da će se nosiocima ovih dokumenata na administrativnim prelazima izdavati potvrda MUP-a Republike Srbije, kojom se ‘verifikuje’ identitet građanina, koji će koristiti u putovanju kroz Srbiju i sa kojom će takođe izlaziti iz Srbije ka drugim zemljama, umesto sa kosovskim pasošima. Ovo razjašnjenje sa srpske strane usledilo je nakon što je vest o tome da će građani Kosova moći sa kosovskim pasošima da izlaze sa graničnih prelaza u Srbiji u proteklim danima preplavila Internet portale i društvene mreže. Đurić je takođe demantovao i tumačenja pojedinih političkih analitičara da su senedavnim sporazumom o oficirima za vezu uspostavili diplomatski odnosi dve zemlje. Naglasio je i da neće biti otkaza za radnike na Severu Kosova, čime je opet demantovao prekjučerašnju naslovnu vest Politike da će više od 2000 ljudi sa Severa od 1. januara ostati bez posla, potvrdivši da će Srbija i 2026. godine „biti sa svojim narodom“ na Kosovu i Metohiji. A trenutan prioritet za srpsku vladu jeste uspostavljanje ZSO-a, čime bi se uredio postojeći „institucionalni haos“.

Đurić se bezmalo iznenada pojavio juče u Severnoj Mitrovici, gde i danas ostaje. Tokom popodneva zadržao se nekoliko sati na ‘brifingu’ sa novinarima, a potom i na konferenciji za štampu. Javnost iz virtuelnog sveta u Srbiji, uključujući i Kosovo, ovih dana potresale su tri ključne vesti u vezi sa kosovskim pitanjem – navodno priznavanje kosovskih pasoša u Srbiji, uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države preko oficira za vezu i pripreme da više od 2000 ljudi sa Severa Kosova, posle Nove Godine, ostane bez posla. Kao i tokom njegove posete Severnoj Mitrovici 20. septembra, Đurić je i sada delovao spreman da odgovara na novinarska pitanja i razjasni trenutne događaje. On Kosovo smatra srpskom pokrajinom, zbog čega kosovske institucije naziva „Privremenim“, pa tako i dokumenta koja se izdaju na Kosovu naziva „dokumentima Privremenih institucija u Prištini“. „Kosovo i Metohija“ u svojim odgovorima često pominje .

Uz kosovsku ličnu kartu, MUP Srbije na administrativnim prelazima izdaje ‘papirić’ kojim se verifikuje identitet građanina i sa tim ‘papirićem’ se izlazi iz Srbije

 „Iz Srbije nije moguće izaći ukoliko posedujete lične isprave samoproglašene i nepriznate države, koju naši prijatelji u Prištini pokušavaju nekoliko godina unazad da naprave,“ rekao je Đurić.

On je naglasio da će MUP Republike Srbije na administrativnim prelazima izdavati potvrdu kojom se „verifikuje građanin“ koji pokaže kosovsku, ili tzv. UNMIK ličnu kartu, a sa kojom iz Srbije može da izađe, uputivši se ka drugoj zemlji:

“Ono što je vrlo važno zbog građana koji žele da putuju, a koji poseduju dokumenta koja su izdale Privremene institucije u Prištini, jeste da režim izlaska iz naše zemlje ostaje isti, ali oni građani koji poseduju lične karte koje su izdale Privremene institucije u Prištini, ili koje je izdao UNMIK, uz potvrdu dobijenu na administrativnom prelazu, koju izdaje MUP Republike Srbije, a reč je o papiriću kojim se verifikuje identitet građanina, uz taj papirić, oni mogu da izlaze iz naše zemlje na prelaze na aerodromu u Beogradu i na druge granične prelaze.”

Nema promene statusa oficira za vezu; Diplomatski odnosi se uspostavljaju između država, nikada između centralne vlade i sopstvene pokrajine

Đurić je kritikovao „ishitrene analize“ pojedinih analitičara, pomenuvši Đorđa Vukadinovića – po pitanju vesti da su nedavnim sporazumom u Briselu o oficirima za vezu koji će od sada međusobno koordinisati posete zvaničnika – uspostavljeni i diplomatski odnosi dve države, rekavši da se to nije dogodilo, te da neće doći do promene statusa oficira za vezu.

„Dogovori koji su postignuti u vezi sa funkcionisanjem oficira za vezu odnose se na kretanje zvaničnika Beograda i Prištine. Na osnovu tih sporazuma, zvaničnici će moći mnogo lakše da se kreću. Neće doći do uspostavljanja bilo kakvih diplomatskih odnosa, ni do promene statusa oficira za vezu. Diplomatski odnosi se uspostavljaju između država, nikada između centralne vlade i sopstvene pokrajine,“  rekao je.

Susretao sam se sa ljudima koji primaju više plata u oba sistema, ali i sa ljudima širom Kosova i Metohije koji ne primaju ni dinar ni u jednom sistemu

U delu brifinga bio je kritičan i prema ponašanju jednog broja kosovskih Srba zbog korišćenja plata na više spiskova, a sa druge strane, priznao je i da su česte situacije u kojima su kosovski Srbi dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane Srbije. Rešiti tu situciju, rekao je, znači rešiti status institucija na Kosovu i Metohiji, na šta je trenutno koncentrisan rad Kancelarije.

„Susretao sam se sa slučajevima gde imate jednog čoveka koji prima platu i kao radnik nekog ministarstva po sistemu Srbije, i kao radnik lokalne samouprave po sistemu Srbije, i kao radnik lokalne samouprave po prištinskom sistemu, i kao radnik državne uprave po pokrajinskom sistemu. Jedna ista osoba. A isto tako susretao sam se širom Kosova i Metohije sa ljudima koji ne primaju ni jedan jedini dinar ni od institucija Republike Srbije, ni od institucija lokalne samouprave u sistemu Srbije,  ni od prištinskih institucija, ni od lokalne samouprave u sistemu Prištine. Ogromna je diskrapanca u kvalitetu života između ljudi koji su nekome bliski, koji su bili spremni da ulaze u politički život, političku aktivnost, na ovaj, ili onaj način bili spremni da u jednom trenutku budu bliži Prištini i bliži Beogradu,“ opisao je Đurić situaciju na terenu.

Zapalo nam je da opštine, škole i bolnice na KiM-u moraju da nose teret postojanja države i opstanka narodau skladu sa tim se moraju i ponašati

„Nije normalno to što 10 srpskih opština i 29 privremenih organa danas moraju da vode brigu o funkcionisanju države. Opštine nisu predviđene da vode državnu brigu, da vode brigu o sudbini naroda i države, one su predviđene i tako su i struktuisane da rešavaju lokalne probleme. Nama je zapalo da ovde na Kosovu i Metohiji opštine i škole i bolnice moraju da nose teret države, teret postojanja države, postojanja države i opstanka naroda – ako hoćete, tako da one na taj način treba i da se ponašaju. Što se nas tiče, imaće ohrabrenje da se ne ponašaju stranački, da se ne ponašaju u skladu sa privatnim interesima i možda ćete primetiti da se ja maksimalno trudim, otvoren sam za kritiku po tom pitanju, maksimalno se trudim da na ovoj poziciji, na kojoj se trenutno nalazim, nastupam sa aspekta interesa svih građana, a ne partizanski, što bi se reklo – u smislu stranačkog predstavljanja.“

Neće biti otkaza za radnike u lokalnoj  samoupravi na Kosovu i Metohiji; Ali ne mogu isti ljudi da primaju plate na više spiskova

Đurić tvrdi da radnici lokalnih samouprava na Severu neće dobiti otkaze, ali i da se mora hitno uvesti red u uređivanje platnih spiskova, kako ne bi ista lica primala više plata, dok drugi ostajali bez ijedne:

„Ja sam javno rekao prethodnih dana i ponoviću večeras – neće biti smanjenja izdvajanja Republike Srbije za naše ljude na Kosovu i Metohiji, neće biti otkaza za radnike u lokalnoj  samoupravi na Kosovu i Metohiji. Neće biti nikoga ko će od 1. januara ostati bez  kore hleba i bez hrane na stolu. Ali ono na čemu ćemo raditi jeste to da uvedemo neki red u sistem. Ne mogu da postoje dva budžeta za istu opštinu, ne može da postoji spisak radnika koji postoje i funkcionišu samo u jednom sistemu, a da onda vidimo da postoje ti isti radnici na nekom drugom spisku i primaju plate na još pet drugih mesta.“

Srbija će i 2026. biti sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji

Na novinarsko pitanje da li će Srbija i nakon 2016. godine, što se nezvanično određuje kao rok do kojeg su kosovske institucije „spremne“ da „tolerišu“ plaćanje većeg broja zaposlenih na Severu – nastaviti da finasira radnike u javnim institucijama, Đurić je rekao da Srbija nikada neće ni smanjiti, ni uskratiti finansijsku podršku srpskom narodu na KiM-u.

„Pozvaću se ponovo na početak ovog razgovora – dakle, Srbija neće smanjivati izdvajanja za naš narod na Kosovu i Metohiji.  Želimo da uvedemo red u institucije na Kosovu i Metohiji, želimo se zna koja je adresa koja prima novac i kako se troši novac i sasvim sugurno da će 2015, i 2016, i 2026, Srbija biti sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji – politički i finansijski.

Vlada Srbije i kancelarija za Kosovo i Metohiju žele da se ukine institucionalan haos na Kosovu i Metohiji

Đurić je naglasio da na Severu Kosova ne može da vlada “vanredno stanje”, odnosno da se “mora praviti red.”

“Kada sam rekao da nećemo ukidati privremene organe, nećemo ukidati institucije, ja želim da kažem istovremeno da mi želimo da otvorimo razgovore o tome kako će opštine da funkcionišu u budućnosti, kako da ne dajemo pare i iz Beograda i iz Prištine i iz međunarodne zajednice za iste projekte, a onda da taj novac odlazi u etar i da niko ne zna kakvi su rezultati svega toga. Dakle, ja želim, Vlada Srbije i kancelarija za KiM – želimo da se ukine institucionalni haos na Kosovu i Metohiji,“ rekao je Đurić.

Prioritet Vlade Srbije na KIM-u je stabilnost i uspostavljanje ZSO: Lokalne samouprave Srba horizontalno i vertikalno uvezane sa opštinama sa delegiranim nadležnostima na ZSO

On je naglasio i da se uređivanje institucija na KiM-u ne može sprovesti bez saradnje i „dobre volje“ institucija u Prištini, kao i međunarodnih predstavnika.

„I  da kažem sasvim otvoreno, to je zadatak koji mi ne možemo da sprovedemo bez uspostavljanja ZSO-a. Prioritet Vlade Srbije na KIM-u je stabilnost i uspostavljanje ZSO. Kroz uspostavljanje ZSO, njenih organa, njenih institucija, kroz horizontalno i vertikalno uvezivanje srpskih opština na KiM-u i delegiranje nadležnosti na ZSO, mi ćemo konačno, i to je jedini način – da konačno dobijemo čistu situaciju kada je reč o svim institucijama na KiM-u i u tome leži odgovor na pitanje kako će izgledati i kako će se rešavati pitanje srpskog funkcionisanja u lokalnim samoupravama, srpskog gazdovanja šumama, srpskog prostornog planiranja i svih drugih stvari koje su u nadležnosti ZSO-a po Briselskom sporazumu.“

Đurić je na kraju dodao da se po dogovorima iz Brisela, funkcionisanje prosvete i zdravstva uopšte ne dovodi u pitanje, te da ono ostaje u sastavu Srbije.

Apelujem na pedagoge i lekare da oni pokažu da su država; Niko nije država na KiM-u osim ljudi koji žive na KiM-u

„Zbog toga je moram da kažem da se čudim nekim kolegama iz prosvete i zdravstva koji hitaju, prosto, kako će pre i kako će bolje da se organizuju, ne bi li se predstavili kao zaštitnici interesa Prištine u prosveti i zdravstvu u srpskoj zajednici. I zaista hoću da apelujem na svest ljudi koji obrazuju našu decu na Kosovu i Metohiji, koji leče naše ljude na Kosovu i Metohiji, da iako država možda uvek nije bila najodgovornija i prema njima i prema samoj sebi, oni danas pokažu da su upravo oni država. Niko nije država na Kosovu i Metohiji, osim nas samih i osim onih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji,“ Đurić je kritikovao ponašanje dela osoblja škola i bolnica na Kosovu.

„Onoliko koliko smo mi prema državi odgovorni na Kosovu i Metohiji, toliko će države biti, a iz Beograda i sa Beogradom je potrebno da imamo uvek dobru sradnju. Mi, ako mogu da kažem u ime vlade, dakle, mi ćemo obezbedititi da podrške bude, da političke podrške bude, da finansijske podrške bude, a naši ljudi na Kosovu i Metohiji moraju da pokažu odgovornost prema vrlo teškim okolnostima u kojima država funkcioniše,“ dodao je.


Đurić će danas sa ministrom omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, Vanjom Udovičićem, učestvovati u javnoj raspravi o Nacionalnoj strategiji za mlade, koja će biti održana u zgradi Rektorata, a potom će u selu Jagnjenica, u opštini Zubin Potok, uručiti ključeve montažne kuće povratniku Peri Spasojeviću, koju je za tu povratničku porodicu obezbedila ova Kancelarija. Na Kosovu, ali na jugu, danas boravi i Pomoćnik direktora Kancelarije, Dušan Jovović, zadužen za Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On će u Stanišoru kod Gnjilana prisustvovati jubileju 35 godina od osnivanja muzičke škole Stevan Hristić, a koju pohađa više od 400 srpske dece i uručiti sredstva za opremanje muzičkog studija i nototeke.

SO Severna Mitrovica radi u nemogućim uslovima

Opština Severna Mitrovica nema čime da se pohvali jer radi u nemogućim uslovima, kaže Ksenija Božović.Sa današnje debate u Medija centru u Čaglavic

Međutim, uprkos problemima Skupština opštine Severna Mitrovica ispunjava svoje obaveze, rečeno je danas na debati u Medija centru u Čaglavici.

Predsedavajuća Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović navela je da lokalna vlast u Severnoj Mitrovici nema čime da se pohvali. Kako je kazala, Skupština opštine radi u nemogućim uslovima s obzirom na to da nemaju svoju zgradu, a ni službeno vozilo.

Ipak dodaje da je i pored svih problema, Skupština redovno održavala sve zakazane sednice, a isplaćene su i plate odbornicima i svim zaposlenima.

„Uspeli smo da izvršimo pritisak na lokalnu izvršnu vlast da se svim odbornicima isplate plate kao i svima koji rade u određenim komisijama. Usvojili smo statut i budžet ali građani nisu mogli da osete boljitak jer je zatajila izvršna vlast. Što se tiče rada Skupštine ja sam kao predsedavajuća zahvalna što smo uspeli da u nemogućim uslovima godinu privedemo kraju“, kazala je Božovićeva.

Predstavnici izvršne vlasti u opštini Severna Mitrovica, kao i odbornici GI „Srpska“ nisu prisustvovali debati, iako im je, prema rečima organizatora upućen poziv. Odbornik ispred GI SDP Igor Simić kazao je da za ovakvo stanje u novoformiranoj opštini neko treba da preuzme odgovornost.

„U Severnoj Mitrovici mi nemamo formirane izvršne organe vlasti i sa tim u vezi imamo ogromne probleme. Ja sam razočaran radom Ministarstva za lokalnu samoupravu zato što oni nijednim potezom nisu pokazali da žele da olakšaju naš rad. Mi lično finansiramo sve što se radi u okviru skupštine, da li je to štampanje materijala ili pozivnica, što je zaista neprimereno“, kazao je Simić.

Na debati je bilo reči i o učestvovanju i komunikaciji svih zajednica u radu skupštine. Emir Azemi koji je zamenik predsedavajućeg za zajednice kazao je da tokom rada skupštine svako ima pravo da svoj stav iznese javno bez obzira da li je to i mišljenje većine.

„Uvek ima trenutaka kada se ne slažemo oko pojedinih pitanja ali u toku rada Skupštine opštine sve zajednice imaju pravo da iznesu svoje mišljenje. Pitanje je koliko ostale zajednice imaju uticaja na donošenje odluka“, kazao je Azemi.

Učesnici debate naveli su da za sledeću godinu već imaju plan aktivnosti i da se nadaju da će dobiti podršku i razumevanje onih koji bi trebalo da im omoguće nesmetan rad.

Klokot: Nakon kiše putevi neprohodni, nema struje

Kiša koja je sinoć nekoliko sati padala izazvala je velike problem u opštini Klokot. Jutros je formiran  krizni štab.Ilustricija 

Šef kabineta gradonačelnika Klokota Nebojša Vesić za RTV Kim je kazao da je situacija alarmantna i da su članovi kriznog štaba na terenu kako bi se detaljnije upoznali sa situacijom.

Prema njegovim rečima put Klokot-Vitina je neprohodan za putnička vozila.

“Kiša koja je neprekidno padala cele noći nanela je veliku štetu pojedinim domaćinstvima, ali i zasejanim površinama sa pšenicom”, dodao je Vesić.

U opštini Klokot trenutno nema električne enerije.

Postavi komentar