26.06. 2014 08:00 – 23:55 Nevreme koje se desilo Srbiji i danas napravilo ogromne probleme. Nestabilnost je i svuda kreće trka u naoružanju.


 Kontinuitet postoji od trenutka Patrijarhove izjave “ mo­ra da po­di­g­ne po­sr­nu­lu na­ci­ju“, kao i da Republika Srpska treba da se pripoji Srbiji, pošto za to „ima mnogo razloga““ !

Dok se Patrijarh i Srbija ne pokaju za pogrešan put kojim su pošli, nećemo videti belog dana!

26. 06. 2014, 10:18 -> 20:23

Velike štete zbog oluje

Polomljene bandere, iščupano drveće, odneti krovovi s kuća, posledice su nevremena koje je sinoć zahvatilo veći deo zemlje. Pojedina mesta u zapadnoj i centralnoj Srbiji i danas bez struje. U lajkovačkim selima Jabučje i Skobalj kao i u Novoj Varoši proglašena vanredna situacija zbog šteta.

Noćašnje nevreme sa olujnim vetrom zahvatilo je zlatiborska sela Vodice, Borovu Glavu, Dobroselicu, Jablanicu, Draglicu. Vetar je nosio krovove, čupao borove, kidao električne kablove, pa na tom delu čajetinske i novovaroške opštine nema struje.

Pripremila Slavica Jovanović

Vetar je odneo i deo krova hotela „Lovac“ na Vodicama, borovi su padali na kuće i vikendice, a polomljeno je i 20 betonskih stubova od struje.

U novovaroškoj opštini vetar je opustošio nekoliko sela, nosio krovove s kuća, kafana, pa je u ovom kraju proglašena vanredna situacija.

Nezapamćeno nevreme pogodilo je i opštinu Priboj, gde su vetar i kiša obarali stabla po gradu, a voda je za kratko vreme preplavila ulice.

Član štaba za vanredne situacije Boris Mrdović rekao je jutros da šteta još uvek nije utvrđena.

„Vetar je oštetio poljoprivredne kulture, krovove nekoliko objekata u gradu, a saobraćaj jutros otežavaju stabla koja su pala na ulice“, rekao je Mrdović.

U pribojskom delu Banjski Čamac drvo je palo na dalekovod, zbog čega je došlo do havarije i meštani su ostali bez struje. U dežurnoj službi „Elektrodistribucije“ kažu da je reč o velikom kvaru, pa nisu mogli da preciziraju kada će biti obezbeđeno napajanje.

Struje nema ni na predajniku Bić, pa u gradu nema ni TV signala.

Vetar je napravio pustoš i u Roandi, selu udaljenom 19 kilometara od Svilajnca. Pričinjena je ogromna šteta, a oluja je oštetila i mesno groblje, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

U selu nema struje, ne rade telefoni i mi smo uputili tamo komunalne i druge službe, koje pokušavaju da što pre raščiste puteve, priključe struju i telefon i koliko toliko normalizuju stanje, dodao je Milanović.

U lajkovačkim selima Jabučje i Skobalj je proglašena vanredna situacija zbog šteta. U tim selima je oštećeno stotina domaćinstava, ali povređenih nema, niti je meštanima potreban drugi smeštaj.

Nevreme je oštetilo krovove kuća, pomoćne objekte i voćnjake.

Opštinske komisije danas su izašle na teren i popisale štetu.

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ i Elektrodistribucije pomažu u normalizaciji stanja, a zahvaljujući solidarnosti komšija prošlu noć niko nije proveo na otvorenom.

U selu Donja Trnava kod Niša vetar je iščupao iz korena „Pavlovića hrast“ star više od 500 godina koji je pod zaštitom države. Stablo je oštetilo električni vod i pričinilo štetu.

Jako nevreme sa pljuskom i snažnim vetrom noćas je pogodilo više gradova u Srbiji, među kojima i Lazarevac, Topolu, Aranđelovac, Šabac, Bogatić, Koceljevu i Beograd.

Zlatibor-nevreme-1.jpg

U Lazarevcu je vetar srušio 10 dalekovodnih stubova, zbog čega je ugroženo snabdevanje električnom energijom. Struju su tokom noći imali samo prioritetni potrošači i centralni delove opštine.

Kako su saopštili iz preduzeća „Elektromreža Srbije“, u toku sutrašnjeg dana očekuje se potpuna normalizacija snabdevanja strujom. Njihove ekipe su sve vreme na terenu kako bi omogućili da se napajanje električnom energijom normalizuje što pre.

Lazarevac je danas obišao gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je rekao da će Grad pomoći u saniranju štete od nevremena.

Mali je prilikom posete Mesne zajednice Šopići, najteže postradalu u toj opštini, rekao da Grad zajedno sa predstavnicima mesnih zajednica radi na sanaciji štete, a da će potrebne količine crepa i najlona biti besplatno podeljene građanima.

Za sada se iznosti šut i sve što je uništeno, a paralelno sa tim radi se na uvođenju struje.

Selo Šopići kod Lazarevca pogodio je tornado koji je skidao krovove sa kuća, ozbiljno oštetio crkvu i prevrtao vozila, čak i jednu cisternu.

Vetar je i u Topoli i Aranđelovcu nosio krovove sa kuća, drveće i bandere, zbog čega su pojedina mesta u tim opštinama ostala bez struje.

Obilna kiša, vetar i grad zahvatili su i opštine Šabac, Bogatić, Vladimirci.

U mnogim selima, prema prvim informacijama, ima velikih šteta na krovovima i prozorima kuća, ali i na usevima. U delovima Mačve, Pocerine i Tamnave grad je bio veličine od oraha do jajeta.

 

ŠIPTARI BI DA SUSPENDUJU I NJIHOVE KANDIDATE-> gradonačelnika Severne Mitrovice?

Vlada Kosova počela je procedure koje mogu dovesti do smenjivanja gradonačelnika severne Mitrovica Gorana Rakića zbog postavljanja barikade na mostu na Ibru, piše Koha ditore.

Goran Rakić (Foto tanjug.rs)

Prištinski dnevnik je objavio da je prvobitno od Rakića zatraženo da ukloni barikadu koja je postavljena na glavnom mostu koji deli južni od severnog dela grada.

U sredu, Rakiću je Ministarstvo lokalne samouprave uputilo pismo u kome se kaže da je postavljanje barikade kršenje Ustava i pet zakona Kosova.

„Izgradnja barikade na reci Ibar predstavlja gaženje slobode kretanja građana koje je garantovano članom 35 Ustava Kosova i Sporazuma u Briselu od 19. aprila 2013. Godine i od 2. jula 2011“, navodi se u pismu.

Zakon o lokalnoj samoupravi Kosova propisuje da Vlada Kosova može suspendovati gradonačelnika ako krši Ustav. Predlog za suspenziju dostavlja nadležno Ministarstvo lokalne samouprave u roku od 30 dana od kada se navodno kršenje Ustava i zakona Kosova dogodilo.

Na osnovu toga, Vlada Kosova može usvojiti odluku o suspenziji na 30 dana gradonačelnika ako smatra da postoje razlozi za to. Nakon toga se od Ustavnog suda traži mišljenje o tome da li je bilo kršenja Ustava i ukoliko sud podrži taj stav, vlada razrešava gradonačelnika.

Konačni rezultati: Srbima deset mandata – ONI KOJI SU IZLAZILI NA IZBORE POTVRDILI SU SAMO LEGITIMITET ŠIPTARSKOM PARLAMENTU.

NISU OSVOJILI NIŠTA VIŠE OD ONOGA ŠTO SE DOBIJA I BOJKOTOM. BOJKOT PREMA OVIM KANDIDATIMA SE DOGODIO JER ONI SIGURNO NISU REPREZENTI VEĆINSKOG MIŠLJENJA SRBA SA KIM JEDINO IH JE BEOGRAD PRESIJOM NAD NARODOM FORSIRAO ČISTO DA BI SE OPRAVDALA IZDAJA SPRSKE VLADE PRED OSTATKOM SRBIJE BEZ KIM.

 

Na osnovu konačnih rezultata CIK-a “Srpskoj listi” pripalo 9 poslaničkih mesta. Demokratska partija Kosova (DSK) Hašima Tačija, osvojila je 37 od 120 mandata u Skupštini Kosova.

Centralna izborna komisjia (Foto Kim)

Centralna izborna komisija Kosova objavila je danas konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 8 juna na Kosovu.

“DPK je osvojila  222.181 glas ili 30,38%, DSK 184.596 glasova ili 25,24 odsto, Samoopredeljenje 90.397 ili 13,59 odsto, AAK 69.723 ili 9,54 odsto. Srpska lista 5,22 odsto ili 38.199 glasova, Progresivna demokratska stranka 5.973 ili 0,82 odsto glasova”, saopštila je Valjdete Daka, predsednica Centralne izborne komisije Kosova.

Na osnovu zvaničnih rezultata izbora, DPK je od 120 mandata u Skupštini Kosova dobila 37 mandata, Demokratski savez Kosova (DSK) 30 mandata, sledi Samoopredeljenje koje će imati 16 poslanika, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) 11 poslanika, “Srpska lista” devet poslanika, Inicijativa za Kosovo šest poslanika, Progresivno demokratska stranka (PDS) će imati jednog poslanika i 10 poslanika pripada turskoj, bošnjačkoj, romskoj, aškalijskoj i egipćanskoj zajednici.

Cenzus nije prešla Alijansa za novo Kosovo Bedzeta Pacolija.

Iako je “Srpska lista prešla census od 5 odsto sa 38.199 glasova Srbi neće, osim zagarantovanih 10, dobiti dodatne mandate jer je, kako je za Kim rekao član CIK-a Nenad Rikalo takva podela u skladu sa najnovijom uredbom.

“Srpska lista dobila je devet mesta i PDS jedno mesto. Takva podela mandata je u skladu sa novom uredbom koju je donela Centralna izborna komisija, izbornom procedurom o podeli mandata gde Srbi imaju samo deset zagarantoavnih mesta i da je za dobijanje svakog mesta preko toga potrebno da se pređe određena kvota glasova koja je neophodna. Cenzus ne postoji za manjinske političke partije, cenzus od pet posto, ali je potrebno da osvojite određeni broj glasova kako biste dobili deo od preostalih sto mesta”, objasnio je Rikalo.

Rikalo je dodao da su svi politički subjekti srpske zajednice zajedno osvojili oko 45.000 glasova.

Na izborima je glasalo 734.055 birača. Uslovno je glasalo 32.779 ljudi.

Zvanično priznavanje rezultata izvora može da usledi tek nakon što se okončaju svi žalbeni procesi političkih partija pred Žalbenoj komisijom i Ustavnim sudom. Ovaj proces može trajati pet dana i zbog toga se rezultati izbora ne mogu verifikovati pre 2. jula.

Politički subjekti kosovskih Srba koji su učestvovali na parlamentarnim izborima najavili su žalbe CIK zbog uočenih neregularnosti u izbornom procesu i uredbe o podeli mandata.

 

Osumnjičenima za terorizam određeno zadržavanje

Trojici osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni danas u Đeneral Jankoviću na Kosovu, tužilac je odredio meru zadržavanja od 48 sati.(Foto Zeri, arhiva)

Uhapšeni su I.B. (25) i J.K. (22) iz Kačanika i S.T. (30) iz Đeneral Jankovića, a za još jednom osobom se traga, saopštila je kosovska policija.

Za njih se sumnja da su u vezi sa terorističkim grupama u nekoliko islamskih zemalja, prenosi koha.net.

Posle višemesečne istrage, Direkcija protiv terorizma je uz podršku specijalnog tuzilaštva Kosova jutros oko šest sati uhapsila osumnjičene za krivična dela organizovanje i učešće u terorističkoj grupi, regrutacija za terorizam kao i podstrekivanje mržnje, svađe ili nacionalne, etničke i verske netrpeljivosti.

Policijsku operaciju “ Udarac“ realizovala je Direkcija uz podršku drugih policijskih i specijalnih jedinica.

Tokom pretresa u dva objekta u Kačaniku i Đeneral Jankoviću, zaplenjeni su računari, sim kartice, pištolj s gasom, propagandni materijal, vojna uniforma, pasoši, dvogledi.

26.06. 2014, 07:30 -> 15:56

Japanski zmaj oslobođen stega

Ilja Musulin, dopisnik RTS-a iz Tokija

Japanska vlada nedavno je liberalizovala izvoz oružja i sada svetsko tržište trese groznica za tehnološki sofisticiranim japanskim naoružanjem. Među najpoželjnijim proizvodima japanske vojne industrije su podmornice, razarači, tenkovi, hidroavioni, ali i sistemi za upravljanjem vatrom, telekomunikacioni i radarski sistemi.

Tokio se nada smanjenju troškova proizvodnje vojne opreme, otvaranju novih radnih mesta, tehnološkim inovacijama i tome da će, unapređenjem vojne industrije, moći da parira rastu kineske moći.

Sinzo Abe.jpg
Japanski premijer Šinzo Abe

Japanska vlada donela je odluku o uklanjanju strogih ograničenja na izvoz naoružanja, čime su od aprila ove godine širom otvorena vrata za prodaju naprednih proizvoda japanske vojne industrije.

Kao poražena strana u Drugom svetskom ratu i kao država koja se svesrdno okrenula politici miroljubive međunarodne saradnje nakon rata, Japan se decenijama uzdržavao od prodaje najvećeg dela svojih borbenih sredstava.

Sve do ove godine, on je uglavnom izvozio oruđa kakva ulaze u sastav inženjerijskih jedinica ili formacija poput obalske straže.

Složena istorija

U godinama neposredno nakon Drugog svetskog rata, američke okupacione snage u Japanu planski su nastojale da kadrovski oslabe i fizički razgrade ostatke japanske armije i vojne industrije koji nisu bili uništeni u teškim bombardovanjima tokom 1945. godine.

Međutim, zatezanje odnosa sa Sovjetskim Savezom i, naročito, Korejski rat naveli su SAD da promeni politiku i dozvole ponovno uspostavljanje japanskih oružanih snaga i delimično reaktiviranje japanske vojne industrije.

Zbog svoje militarističke prošlosti, brutalnih osvajanja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji i vojnog izazova koji je uputio SAD, Japan je morao da se odrekne posedovanja ofanzivnog oružja velikog dometa kao što su balistički projektili i nosači aviona, odnosno ograniči svoje ambicije u oblasti razvoja naoružanja i stavi se pod zaštitu američkog „nuklearnog kišobrana“ i Pacifičke flote.

U tim uslovima, 1967. godine, japanski zvaničnici su formulisali tzv. „tri principa“ o zabrani izvoza oružja, po kojima se Zemlja izlazećeg sunca uzdržavala od prodaje naoružanja komunističkim državama, zemljama protiv kojih postoji embargo Ujedinjenih nacija na izvoz oružja i nacijama za koje postoji verovatnoća da će učestvovati u međunarodnom oružanom sukobu.

Smatralo se da su ti ograničavajući principi u skladu i sa posleratnim ustavom Japana u kojem se ta država odrekla upotrebe sile u rešavanju međunarodnih pitanja. Oni su verno sprovođeni, između ostalog, i zbog želje da se izbegne kritika od strane azijskih država koje je Japan okupirao tokom Drugog svetskog rata o tome da on ponovo nastoji da ubrzano ojača vojnu industriju i tako pripreti regionu.

Očekivanja iz inostranstva

Sledeće godine, međutim, navršava se već sedam decenija od okončanja Drugog svetskog rata, a zemlje duž obala Pacifika poput Vijetnama, Filipina, Bruneja i drugih sada više brine rast kineske vojne moći i njena sve učestalija projekcija na vode južnog Pacifika.

Zaokret u politici koji je napravila vlada premijera Šinzo Abea sada Japanu konačno omogućava izvoz svih vrsta naoružanja i zajedniči rad sa drugim državama na razvoju novih borbenih sistema, mada i dalje stoji zabrana izvoza u zemlje koje se nalaze u ratu.

Najave promena u državnoj politici u vezi sa naoružanjem koje su počele još od dolaska na vlast Liberalno-demokratske partije premijera Abea u decembru 2012, prouzrokovale su jagmu u azijsko-pacifičkom regionu za japanskim vojnim proizvodima. Sada kada je zabrana u velikoj meri uklonjena, pred vratima vojnog arsenala dalekoistočnog tehnološkog zmaja formira se dugi red mušterija.

Tako je australijska mornarica zainteresovana za kupovinu nekoliko japanskih podmornica klase „sorju“ koje su poznate po svojom izuzetnom sonaru i elektronskim sredstvima za izviđanje i nadgledanje, te svojoj fantastičnoj bešumnosti. Ove dizel-podmornice, vredne između 550 i 600 miliona dolara po komadu, pored torpeda i mina, nose i protivbrodske rakete, a opslužuje ih posada od 65 ljudi.

Podmornica-Sorju.jpg
Podmornica klase „sorju“

Uz ove podmornice koje mogu da se neotkrivene protivniku približe znatno više i elektronski osmatraju znatno dublje u njegovu pozadinu nego aparati u posedu kineske, južnokorejske i severnokorejske mornarice, prednost japanskoj mornarici u regionu Istočne Azije daju i sofisticirani razarači, takođe opremljeni najsavremenijom tehnologijom za izviđanje, ometanje, integraciju i upravljanje vatrom.

Japanske razarače, makar i polovne, traže države poput Malezije, Tajlanda, Indonezije i Bruneja koje se suočavaju sa sve većim izazovom od strane kineske mornarice u južnom Pacifiku, dok kupovinu japanskih hidroaviona priželjkuje Indija.

Posebnu pažnju svetskih oružara privlači tenk „hitomaru“ čije je uvođenje u upotrebu počelo 2009. godine, a koji odlikuje neverovatna preciznost i lakoća.

Taj guseničar pogađa mete iz pokreta u velikoj brzini, čak i kada se kreće cik-cak poput skijaša u slalomu. Opremljen je i nanaprednijom elektronikom koja omogućava umreženje, odnosno trenutnu razmenu podataka i izuzetnu koordinaciju sa drugim tenkovima, komandnim mestima i centrima veze.

„Megakompjuter na gusenicama“ težak je 44 tone, dok slična oruđa najnovije generacije teže od 50 do 60 tona.

Tenk-Hitomaru.jpg
Najsavremeniji japanski tenk „hitomaru“

Pored država Jugoistočne Azije, izlasku Japana iz, relativno, svojevoljnog pritvora kada je u pitanju izvoz naoružanja raduje se i SAD i ekonomski bogate države Zapadne Evrope koje su zainteresovane za transfer japanske tehnologije u oblasti osmatranja, nadzora, upravljanja vatrom, telekomunikacija, proizvodnje legura i kompozitnih materijala i avionskih motora.

Japanska vlada već je potpisala sporazume sa Velikom Britanijom i Francuskom o zajedničkom razvoju naoružanja, a prvi razgovori su obavljeni i sa mnogim drugim tehnološki naprednim zemljama među kojima su Italija, Nemačka, Norveška i Izrael.

Reakcija na vojno jačanje Kine i nastojanje da se stimuliše ekonomija

Japan izdvaja manje od jednog procenta državnog budžeta godišnje za naoružanje. I dok je to izdvajanje iz godine u godinu smanjivano u periodu od 2002. do 2013, vojni budžeti država u neposrednom okruženju dalekoistočne carevine su u istom periodu rasli. Tako je Rusija, javljaju japanski mediji, u proteklih deset godina povećala potrošnju za vojne potrebe više od pet puta, dok se kinesko izdvajanje za vojsku uvećalo četiri puta.

Po sumi novca koju izdvaja za opremanje, snabdevanje i obuku svoje profesionalne vojske od 220.000 pripadnika, Japan je sedmi u svetu, iza SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije, ali i Saudijske Arabije.

Nemogućnost da izvozi naoružanje do sada je predstavljalo veliki ekonomski teret za japansku državu, jer su troškovi za razvoj i proizvodnju ograničenog broja primeraka složene vojne opreme kao što su avioni, tenkovi i brodovi – basnoslovni.

Japanske privatne kompanije propustile su puno prilika za zaradu. Najveći proizvođači za potrebe vojne industrije u Japanu su postrojenja teške industrije „Micubiši Đuko“, „Kavasaki“ i „Komacu“, te fabrike elektronskih uređaja „Micubiši Denki“, „Hitači“, „Tošiba“, NEC, „Fudžicu“ i „Tamron“.

Međutim, zbog ograničenja izvoza naoružanja koje je trajalo sve do ove fiskalne godine, najprofitabilniji japanski proizvođač naoružanja „Micubiši Đuko“, na primer, u 2012. godini je zauzeo tek 33. mesto na svetu po prihodu ostvarenom od prodaje naoružanja, dok su se četiri najuspešnije američke firme koje rade za potrebe vojne industrije: „Lokid Martin“, „Boing“, „Rajteon“ i „Dženeral Dajnemiks“, uz britanski BAE, našle među prvih pet u svetu.

Japanska vlada se nada da će veća potražnja za japanskim naoružanjem iz inostranstva i kooperacija sa zapadnim silama koje imaju veliko znanje u oblasti vojne industrije stimulisati tehnološku inovaciju u zemlji i obezbediti profit i nova radna mesta za japanske kompanije i radnike.

Ekonomski, osim dobitka stečenog prodajom, Japan očekuje i da izvoz vojne opreme u inostranstvo, odnosno veće narudžbine, omogući smanjenje troškova njene proizvodnje i tako olakša pritisak na budžet države koja je glavni naručilac te opreme za potrebe japanske armije.

Možda još važnije, vlada u Tokiju se, takođe, nada da će unapređenje japanske vojne industrije i moći delovati kao sredstvo odvraćanja prema sve agresivnijem nastojanju Kine da proširi svoj vojni uticaj na Istočno kinesko more, da prigrabi njegove resurse i sporna ostrva Senkaku (kineski „Dijaoju“), koja Japan drži pod svojom kontrolom.

Prodaja japanskih borbenih sredstava zemljama Jugoistočne Azije, Australiji i Indiji, vojnim jačanjem tih država, indirektno deluje i kao brana širenju kineskog vojno-političkog uticaja na prostore dalje od japanskih obala – u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnoj Aziji.

 

Postavi komentar