25.06.2014 | 08:00 – 23:55 Vreme je uključeno da postepeno ide svojim tokom…. sumiraju se izborni rezultati???


Eparhija raško-prizrenska osudila skrnavljenje hrama Hrista Spasa

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska apeluje na međunarodne i lokalne zvaničnike da obezbede ovu crkvu, zaštite je od daljeg skrnavljenja i omoguće završetak njene gradnje.

Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini (Foto KIM)

„Nažalost, i ovaj najnoviji incident pokazuje u kakvom žalosnom stanju se nalazi ova pravoslavna crkva koja je posebno poslednjih meseci na udaru pojedinih albanskih političara i medija koji otvoreno pozivaju na njeno rušenje ili čak predlažu da se pretvori u muzej OVK“, navodi se u saopštenju.

Gradnju hrama Hrista Spasa započeo je 1990. godine tadašnji episkop raško-prizrenski i kasniji patrijarh srpski Pavle, a gradnja crkve prekinuta je 1998. godine izbijanjem oružanog sukoba na Kosovu.

Crkva je više puta bila izložena napadima i pokušajima miniranja, a budući da nije obezbeđena od strane lokalnih vlasti i Kfora koristi se kao javni toalet i predstavlja simbol tragičnog stanja verskih i ljudskih prava na Kosovu.

Eparhija raško-prizrenska apeluje na međunarodne i kosovske zvaničnike da obezbede ovu crkvu, zaštite je od daljeg skrnavljenja i da omoguće završetak njene gradnje kako bi poslali poruku da za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu još ima mesta u Prištini i na Kosovu.

 

Jahjaga: Prioritet Kosova dobrosusedski odnosi

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas u Bukureštu da je Kosovo važan činilac mira i stabilnosti u regionu i da je kao prioritet postavilo pitanje dobrosusedskih odnosa.

Atifete Jahjaga (Foto Predsedništvo Kosova)

Učestvujući na sastanku Procesa saradnje jugoistočne Evrope Jahjaga je rekla da buduća saradnja između zemalja regiona treba da bude usredsređena na trajni mir i stabilnost i da sve zemlje na tome treba da rade zajedno.

„Mi smo imali tešku prošlost i moguće je da se nismo još potpuno oporavili i zbog posledica još uvek ispaštamo, ali je u toku ujedinjenje u obećavajućoj viziji slobode, mira, stabilnosti i prosperiteta“, rekla je Jahjaga.

Jahjaga je dodala da će Kosovo nastaviti da bude promoter dobrosusedkih odnosa.

„Dobri odnosi se ne grade samo potpisivanjem sporazuma, nego primenom tih sporazuma. Ne putem barikada. Nego putem, u punom smislu reči, dijaloga koji će udaljiti te prepreke u pravcu saradnje“.

Jahjaga je rekla da je Kosovo tu istrajnost pokazalo u procesu dijaloga sa Srbijom, što je bilo jedno od najtežih pitanja koje je zahtevalo veliku hrabrost.

„Nijedna saradnja u regionu neće biti kompletirana bez učešća Kosova, nijedna regionalna politika neće biti potpuno sprovedena. Bez uključivanja Kosova i Evropska zajednica neće biti potpuna, bez potpunog članstva svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekla je Jahjaga.

Prištinski mediji su javili da je od danas Kosovo stalna i punopravna članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

 

Tači: Doborosusedski odnosi, pa u NATO i EU

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je Kosovo snažno opredeljeno ka članstvu u NATO-u i EU. Pojedini članovi delegacije parlamentarne Skupštine NATO-a „iznenađeni napretkom Kosova“.

Hašim Tači (Foto slobodnaevropa.org)

„Naravno, naš cilj, stremljenje i vizija je da se integrišemo u NATO i EU, ali su preduslov tome dobrosusedski odnosi“, rekao je Tači tokom razgovora s delegacijom parlamentarne Skupštine NATO koju je predvodio predsednik Hju Bejli.

Kako je saopšteno iz kabineta aktuelnog kosovskog premijera, Tači je rekao da je Vlada Kosova opredeljena za regionalnu saradnju.

„Mi smo u procesu stvaranja dobrosusedskih odnosa i sa Srbijom. Optimista sam da možemo učiniti napredak i u tom pravcu“, rekao je premijer Kosova.

Potpredsednik podkomisije za transatlansku odbranu i saradnju i bezbednost NATO, predstavnik Norveške Sver Mirli rekao je da međunarodna zajednica treba Kosovo da tretira kao nezavisnu i suverenu državu.

„Iznenađen sam napretkom na Kosovu u ovih 15 godina“, rekao je on.

Delegacija parlamentarne Skupštine NATO danas se sastala i s ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hožajem.

 

Petrović: Tražićemo tumačenje izbornog zakona

Slobodan Petrović je najavio da će „Srpska lista“ nakon objavljivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, tražiti tumačenje izbornog zakona od nadležnih institucija.

Slobodan Petrović (Foto Kim)

Predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović rekao je u izjavi za Kim da će nakon što CIK objavi zvanične rezultate „Srpska lista“ tražiti tumečenje zakona jer je ostalo nejasno da li je u pogledu dobijanja dodatnih mandata, mimo zagarantovanin, neophodno preći cenzus od 5 odsto.

„Mi ćemo u svakom slučaju uložiti žalbu. Tražićemo tumačenje izbornog zakona od nadležnih zbog različite interpretacije“.

Ipak, Petrović naglašava da je „Srpska lista“ dobila veliki broj glasova i da je, prema nezvaničnim rezultatima, osvojila više od 5 odsto glasova.

Predsednik SLS-a kaže da je Vlada u Beogradu po prvi put dala podršku politici jedinstvenog učešća Srba u kosovskim institucijama i dodaje da je u jučerašnjem razgovoru predstavnika „Srpske liste“ sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem potvrđeno obećenje iz predizborne kampanje o zajedničkom delovanju u interesu srpske zajednice.

Petrović je najavio još jedan sastanak budućih poslanika „Srpske liste“ sa premijerom Vučićem.

„Čekamo da budu objavljeni zvanični rezultati i da dobijemo mandatara jer je to sled događaja koji je logičan. Nije se ništa o učešću „Srpske liste“ u Vladi još govorilo. Nakon objavljivanja konačnih rezultata i imenovanja mandatara za sastav vlade, imaćemo još jedan sastanak u vezi sa sastavom nove vlade“.

Kao poseban prioritet u daljem angažovanju srpskih poslanika, Petrović je istakao zajedničko i jedinstveno delovanje u poslaničkom klubu u interesu svoje zajednice.

 

Đurić: Zabrana Pavićeviću kršenje sporazuma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je ponašanje kosovskih institucija zbog zabrane ulaska oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću na teritoriju Kosova.

Marko Đurić (Fopto Kim, arhiva)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, “uskraćivanje ulaska na područje Pokrajine Dejanu Pavićeviću, koji se u trenutku incidenta nalazio u vozilu sa diplomatskim registarskim tablicama misije EU, predstavlja grubo kršenje sporazuma koji su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije.

Posebno zabrinjava činjenica da ovakvo delovanje vlasti u Prištini, suprotno preuzetim obavezama, nesumnjivo otežava dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

“Dejan Pavićević je sa administrativnog prelaza Merdare vraćen pod izgovorom da ne poseduje važeća dokumenta, što svakako nije opravdano, jer su isprave sa kojima je putovao apsolutno validne na osnovu Sporazuma o oficirima za vezu”, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu navedene okolnosti, obrazloženje na osnovu kojeg je oficiru za vezu zabranjen ulaz u Pokrajinu predstavlja nesumnjivi dokaz opstrukcije dogovorenog od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini.

Vlada Republike Srbije nada se što hitnijem rešavanju ove sporne situacije i zahteva puno poštovanje preuzetih obaveza od strane svih aktera koji su učestvovali u postizanju Briselskih sporazuma, ističe se u saopštenju.

 

UNDP: Veće zadovoljstvo radom izvršnih organa

Prema poslednjem istraživanju UNDP-a građani Kosova su zadovoljniji radom izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija. Korupcija i dalje fenomen oko kojeg je stanovništvo zabrinuto.

Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Oko 46 odsto stanovnika Kosova je zadovoljno radom izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo UNDP, pokazuje da je u odnosu na prošlu godinu povećano zadovoljstvo građana radom Vlade i Skupštine Kosova.

Projekt menadžer UNDP-a na Kosovu Atdhe Hetemi kaže da proces demokratizacije društva, iako raste zadovoljstvo građana po pitanju rada kosovskih institucija, još uvek nije dostigao zadovoljavajući nivo.

„Najnovija istraživanja pokazuju da se zadovoljstvo građana povećava, što se tiče glavnih državnih institucija.I kada gledamo druge glavne indikatore, ekonomsko poverenje takođe raste. Treba pomenuti da se prosečni indeksi mere od nule do trojke, a trenutini indeks demokratizacije je 1,2 što znači da još uvek većina ljudi sa Kosova nema pozitivno mišljenje o procesima demokratizacije“.

Hetemi  kaže da su ispitanici izrazili zadovoljstvo radom lidera lokalnih samouprava.

„Još jedan indikator koji je porastao jeste zadovoljstvo građana učinkom organa loklne samouprave, opštinskih skupština, admistracija, a ovo pitanje pokrenuto je zato što smo imali problema na prethodnim izborima“, rekao je Hetemi.

Iako korupcija i dalje ostaje fenomen oko kojeg je društvo na Kosovu zabrinuto, procenat građana koji smatra da je korupcija velikih razmera prisutna u raznim institucijama je smanjen u odnosu na april 2013. godine.

U istraživanju javnog mnjenja je učestvovalo 1.306 ispitanika starijih od 18 godina. Anketiranje građana je sprovedeno krajem marta i početkom aprila meseca.

PDS najavljuje žalbu na kosovske izbore

Nakon objavljivanja konačnih rezultata kosovskih parlamentarnih izbora Progresivna demokratska stranka (PDS) će podneti žalbe zbog neregularnosti na glasanju 8. juna. Naime, radi se o glasanju lažnih glasača na KiM koji su glasali za one koji sigurno ne izlaze na izbore ali i dodatna suma glasova iz Srbije koja je usmerena na pojedince čime je poremećena sloboda glasanja i izbora. Pojavile su se 1000-de glasova usmerene na pojedince koji nemaju nikakvo uporište u tom glasačkom telu.

Goran Marinković (Foto Kim)

Član Inicijativnog odbora Progresivne demokratske stranke (PDS) Goran Marinković najavio je danas da će ta stranka posle objavljivanja zvaničnih rezultata izbora žalbe podneti relevantnim kosovskim institucijama jer tvrdi da je bilo ozbiljnih propusta tokom glasanja.

„PDS ima argumentovane dokaze da su tokom proteklog izbornog procesa na Kosovu počinjeni ozbiljni propusti i zato će se žaliti svim relevantnim kosovskim i međunarodnim institucijama i organizacijama. Naša stranka će, ako to bude neophodno, podneti i tužbe Vrhovnom i Ustavnom sudu na Kosovu“, kazao je Marinković za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu PDS je sigurno osvojio jedan poslanički mandat pa će u Skupstinu Kosova ući član PDS Nenad Rašić.

Marinković je, međutim, kazao da očekuje da će posle rešavanja žalbi, pa i tužbi na propuste u izbornom procesu, PDS dobiti još najmanje jedan poslanički mandat u kosovskom parlamentu.

Mulj Desku, direktor Sekretarijata Panela za predstavke i žalbe na Kosovu, rekao je ranije za Betu da je taj panel odbio žalbe pet albanskih političkih partija, kao i PDS-a, koje su podnete zbog navodne neregularnosti u vezi s glasačkim listićima koji su poštom pristigli iz centralne Srbije.

 

 

Euleks: Hapšenja i pretresi u slučaju “Kazino”

Pripadnici Euleks-a i Policije Kosova jutros su, u sklopu slučaja “Kazino”, uhapsili trojicu optuženih i obavili pretrese na tri lokacije u regionima Prištine i Đakovice.Zgrada Euleksa u Prištini (Foto Euleks)

U saopštenju Euleksa dostavljenom medijima piše da su hapšenja i pretresi izvršeni su u sklopu tekuće istrage u vezi sa krivičnim delima organizovanog kriminala i iznude, a povezani su sa ranijim hapšenjima izvršenim 28. oktobra 2013. i 2. aprila 2014. godine.

Istragom rukovodi Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova.

 

Postavi komentar