09.01.2013 | 12:07 Na teći dan Božića uhapšeni Srbi pretučeni u pritvoru!


Izvor: KIM, Kontakt Plus |

Pripadnici Kosovske policije su tokom pritvora tukli i vređali desetoricu Srba koje su priveli na Božić, 7. januara u Gračanici,..

(Foto KIM)

Dvojica, sa težim povredama, odmah su zbrinuta u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Jedan je zadržan, dok je drugi na lični zahtev pušten na kućno lečenje.

Prema njihovim tvrdnjama, dok su se nalazili u pritvorskoj jedinici u Prištini pripadnici Policije Kosova su ih nekoliko puta brutalno tukli i verbalno maltretirali. Zbog ovakvog brutalnog ponašanja pripadnika Kosovske policije, oni su se EULEKS-u žalili na torturu i nečovečno ponašanje u pritvoru.

Desetorica Srba su kasno sinoć oslobođena, a potom su noć proveli u manastiru Gračanica. Jedan od njih Darko Vlasi je sa težim povredamo prebačen u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Načelnik urologije dr Dejan Denović kazao je za Kontakt Plus radio da tridesetogodišnji Darko V. ima povredu mokraćne cevi.

“Detalje o povredi i eventualnim posledicama znaćemo nakon početnog tretmana lečenja. Radi se o povredi mokraćne cevi nanete udarcem nogom u predelu perianalnog dela, tako da će dalji tok lečenja odrediti težinu povrede, a to spade u grupu težih povreda”, kazao je Denović.

Advokat Dejan Vasić u izjavi KIM radiju je potvrdio da je u prekršajnom sudu u Prištini okončano ročište i da bi danas posle podne trebalo da bude izrečena presuda.

“Očekujem osobađajuću odluku”, kazao je advokat Vasić.

U EULEKS-u KIM radiju je potvrđeno da su se uhapšeni Srbi sastali sa predstavnicima EULEKS-a. Portparol Bljerim Krasnići je kratko izjavio da su predstavnici EULEKS-a njima objasnili proceduru podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova.

09.01.2013 | 12:29

KFOR vežba u blizini Visokih Dečana

Izvor: KIM | 

KFOR je privremeno povećao svoje ljudstvo u oblasti manastira Visoki Dečani, kako bi održao vežbu koja će doprineti bezbednijem i sigurnijem okruženju, saopšteno je iz te međunarodne vojne misije na Kosovu.

(Foto KIM)

KFOR je, kako je saopšteno, povećao svoje prisustvo kod manastira Visoki Dečani sa ciljem da obuči trupe na terenu, a nove jedinice upozna sa taktikama, tehnikama i procedurama.

Vežba će biti izvedena danas popodne.

“Obuka i vežbe vojnika KFOR-a su neophodne vojne aktivnosti”, kaže se u saopštenju KFOR-a i dodaje da njihovim izvođenjem, KFOR nastavlja da se fokusira na svoju misiju da doprinosi bezbednom okruženju i slobodi kretanja.

09.01.2013 | 12:21 > 12:25

Državni vrh postigao dogovor o KiM

Izvor: B92, Tanjug |

Predsednik Srbije i Vlada jednoglasno postigli dogovor o dva dokumenta o KiM – rezolucija ide pred poslanike, platforma neće izlaziti u javnost.

Dačić i Nikolić (Foto sumadijapress.co.rs)

Očekuje se da će vanredna sednica parlamenta biti održana u subotu.

Kako je rekao predsednik Tomislav Nikolić posle zajedničke sednice, Vlada je jednoglasno usvojila predloge dva teksta – rezoluciju o osnovama za razgovore sa privremenim institucijama u Prištini i drugi, obavezujući dokument – platformu, koji prema rečima premijera Ivice Dačića neće biti objavljen.

„Nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni sa kojima treba tek da pregovaramo“, rekao je Dačić.

Predsednik Nikolić je rekao i da je bilo izmena teksta platforme, ali da je suština ostala potpuno ista.

„Ima ublažavanja nekih ivica, neki delovi su mogli da budu tumačeni kao prekidanje tehničkog dijaloga ili pregovora sa EU, a mi smo otklonili te sumnje“, rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je važno što je dogovor postignut jedinstvenim stavom.

„Srbija je na sednici Vlade pokazala da može da stane iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničenja, strepnje i bojazan koje svako od nas ima kada je reč o Kosovu. Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći da dobijemo za nekoliko godina“, rekao je posle zajedničke sednice državnog vrha Nikolić.

On je istakao da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske poslanike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do „ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini“, dovela današnja opozicja, a bivša vlast.

„Delimično sam smiren, nosio sam veliki teret mnogo godina, obavezu koju sam preuzeo od momenta izbora u dogovoru sa predstavnicima vlade. Ja sam je danas ispunio, a ostaje da građani shvate kakva nas iskušenja čekaju, kako smo rastrzani između onoga što moramo, što treba da uradimo…“, rekao je Nikolić.

On je dodao i da se nada da će poslanici shvatiti kakva je odgovornost pred njima.

„Vlada je predložila da o tekstu bude raspravljano na vanrednom zasedanju parlamenta, nadam se da će poslanici shvatiti važnost trenutka i svoju odgovornost, jer ovo nije neki zakon oko koga treba da se nadgornjavamo, da ističemo da bi nešto moglo drugačije. Ova Vlada zaslužuje podršku, vodi državnu politiku i mogu da kažem da sam bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne. Ni ja neću da se sklonim, ne tražim političke poene“, rekao je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je odluka o platformi doneta jednoglasno, ali da neće biti predstavljena javnosti.

„Vlada Srbije je danas donela dve odluke. Sve odluke su donete jednoglasno, kao i sve koje smo donosili od kada je formirana nova vlada. Iskazano je puno jedinstvo kada je reč o ovom dokumentu, značajnoj temi koja je sustinsko pitanje naših državnih interesa“, kaže premijer Ivica Dačić.

Dačić navodi da je predsednik Tomislav Nikolić predložio platformu za političke razgovore sa predstavnicima Prištine, koja neće ići u javnost pošto „nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upuznaju oni sa kojima treba tek da pregovaramo“.

„Polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, da je cilj razgovora sa Prištinom stvaranje preduslova da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača i raste u miru i sigurnosti, ističući posebnost u odnosu na centralnu prištinsku vlast. Takođe da podsetim da ovde nije reč o razgovoru o statusu, ne razgovara se o konačnom statusu Kosova i Metohije, predlog se tiče organizacije i života, a samim tim i vlasti na teritoriji KiM koja nije međunarodno priznata. Dolaze predlozi kako da bude organizovan život i vlast gde ima predstavnika srpske zajednice na KiM“, rekao je Dačić.

Dačić kaže da se ovom rezolucijom vlada ovlašćuje da nastavi sa implementacijom postignutog u dijalogu, a u nastavku dijaloga će se budući sporazumi postizati u skladu sa ciljevima rezolucije.

Ideja je predlog da se dođe do konačnog rešenja, naveo je Dačić i dodao da svaki dogovor treba da doprinese EU integracijama na prostoru čitavog regiona, i da će u svemu biti konsultovani i predstavnici Srba.

„Želimo da se dođe do sveobuhvatnog rešenja. To rešenje bi trebalo da bude osnova za izgradnju punog mira za sve ljude na prostoru KiM“, kaže Dačić.

„Mi ćemo nastaviti političke i tehničke pregovore u Briselu. Svakako platforma ne predviđa prekid dijaloga, bez njega neće biti realizovan bilo kakav naš stav. Nismo spremni da činimo ustupke koji vode do ugrožavanja nacionalnog interesa“, naveo je Dačić.

Sednica je, prema najavama čelnika koalicije, trebalo da bude održana u utorak, ali nije formalno ni zakazana iz tehničkih razloga i potrebe za da se još vremena posveti dogovorima o konačnoj verziji.

„Eto, ja sada obrazlažem nešto za šta se nisam zalagao, a vi znate za šta se ja zalažem i šta mislim da je najbolje rešenje…Nama treba održivo rešenje i platforma koja će dati rezultate“, zaključio je Dačić.

9.01.2013 | 09:27

Vlasi: Srbija rizikuje širi sukob, čovek zna snagu svoje nacije pa preti Srbiji!

IZVOR: ANADOLIJASarajevo — Azem Vlasi, savetnik Vlade Kosova za spoljne poslove upozorio je kako zaoštravanjem odnosa sa Albancima na jugu Srbije državni vrh u Srbiji rizikuje širi sukob.

Azem Vlasi (FoNet, arhiva)
Azem Vlasi (FoNet, arhiva)

Vlasi se slaže s ocenama da Preševska dolina i jug Srbije mogu biti novo potencijalno žarište.

„Ali, kad je reč o Preševskoj dolini, neka ne računaju da oni mogu tamo sa Albancima da rade šta hoće, a da ne rizikuju širi sukob. Budu li tamo nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance! To neka znaju“, upozorio je Vlasi.

Podsetio je da Srbija želi da zaoštrava odnose sa Albancima u Preševskoj dolini samo zato jer koriste svoju nacionalnu zastavu i žele da imaju spomen obeležje albanskim žrtava koje su stradale upravo sa srpskim vlastima.

„Za zdravu logiku svih nas to je iznenađenje, ali to ilustruje koliko su u Srbiji još ostali u prošlosti i kako ne mogu da se iskopaju od toga“, rekao je Vlasi za AA.

Komentirajući Platformu za Kosovu iz koje, prema najavama, treba proisteći rezolucija koju srpska vlada do petka treba da predloži Skupštini Srbije, Vlasi je ocenio da je to „još jedan bezobrazluk i nebuloza koju nismo imali priliku da vidimo još od Miloševićevih vremena“.

09.01.2013 | 15:19 > 17:40

Pantić: Preispitati odgovornost Policije Kosova

Izvor: TV Most |

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić uputio je pismo komandantu KFOR-a, šefu misije EULEKS-a i direktoru UNMIK-a u Prištini i od njih zatražio da posete i lično se uvere da je jedan od desetorice Srba, u teškom stanju dovežen u Kosovskomitrovačku bolnicu.

Krstimir Pantić (Foto arhiva KIM)

U pismu se zahteva „da se odgovorni za ovakvo, ničim izazvano brutalno premlaćivanje srpske omladine, disciplinski gone i udalje sa posla“.

„U slučaju vašeg nepostupanja, smatraćemo da ste se stavili na stranu „nepravde“, to jest da direktno podržavate prekomernu upotrebu sile i brutalnost pripadnika kosovske policije sve u cilju zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije“, ističe se u pismu.

09.01.2013 | 18:14

Policija Kosova: Sve uvek radimo po zakonu, poštujemo prava

Izvor: Beta | 

Policija Kosova saopštila je da nisu istiniti navodi Darka Vlasaja, jednog od desetorice privedenih Srba i u Gračanici na Božić, koji je rekao da su ga kosovski policajci brutalno prebili u sudu u Prištini.

Policija Kosova (Foto srb.time)

„Mene su tukli dok sam bio u toaletu, govorili su mi da to rade da ja nikada ne bih imao decu.
Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli“, rekao je Vlasaj.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je povodom tih navoda kontaktirala i organe pravosuđa i odgovorne zvaničnike kako bi dobila zvanične informacije o ponašanju policajaca u zgradi suda.

„Isti su putem izveštaja, zapisnika i u izjavama potpisanim od strane privedenih osoba kazali da su pravilno i profesionalno tretirani od strane policijskih zvaničnika“, navodi se u saopštenju policije.

Policija Kosova je navela da je njeno celokupno delovanje u skladu sa principima, procedurama i zakonskim ovlašćenjima i da ni na koji način nije činila nasilje nad pritvorenima i da takve izjave nisu istinite.

Kosovska policija je navela i da se u obavljanju zadataka ponaša  profesionalno i odgovorno i isto tretira sve građane bez obzira na etničku, rasnu, versku ili polnu pripadnost, poštujući u svakom trenutku prava svake osobe.

09.01.2013 | 18:26

Pretučenog Srbina šalju za Beograd

Izvor: Beta | 

Darko Vlasaj iz Leposavića koji je kaže da je pretučen u sudu u Prištini, zbog težine povreda stomaka večeras će biti prevezen na lečenje u Beogradu.

Bolnica u Kosovskoj Mitrovici (Foto novosti.rs)

On tvrdi da su ga juče dok je bio na saslušanju, u toaletu suda pretukli pripadnici kosovske policije i naneli mu teške telesne povrede.

Lekarska pomoć ukazana mu je u Kosovskoj Mitrovici gde je obavljena i dijagnostika.

Načelnik Urološkog odeljenja Dejan Denović rekao je novinarima da povrede nanete Vlasaju mogu imati dalekosežne posledice, ali je njegovo opšte stanje stabilno.

Portparol EULEKS-a Nikolas Hoton rekao je za agenciju Beta da je ta misija upoznata sa ozbiljnim optužbama, ali da je za sada samo uključena u nadgledanje slučaja.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani rekao je za agenciju Beta da nema informaciju da je policija upotrebila silu nad privedenima.

Vlasaj je jedan od desetorice uhapšenih na Božić u Gračanici. Bilo je saopšteno da su oni pratili obezbeđenje direktora vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina.

Pošto su u utorak uveče pušteni na slobodu, protiv njih se vodi prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira.

1 thoughts on “09.01.2013 | 12:07 Na teći dan Božića uhapšeni Srbi pretučeni u pritvoru!

Postavi komentar