08.01.2013 | 08:52 Vlada i predsednik Srbije o platformi


Izvor: Beta |

Zajednička sednica vlade i predsednika Srbije o platformi o Kosovu biće održana danas u Beogradu.

Ivica Dačić i Tomislav Nikolić (Foto Blic)

Na sastanku državni vrh bi trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje će Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputiti Skupštini Srbije na usvajanje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u ponedeljak da bi na vanrednoj sednici trebalo da bude usvojena platforma, i ocenio da tom dokumentu ne treba da se pristupa sa „skepsom, nepoverenjem i autocenzurom“.

„To je ono što Srbija danas može da ostvari, iznad toga ne može, ali ispod toga ne sme ako imamo čast i dostojanstvo“, rekao je Nikolić.

Prema najavama, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović trebalo bi da za petak, 11. januara, zakaže sednicu parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji o Kosovu.

08.01.2013 | 13:38 > 16:24

Odložena rasprava o platformi?

Izvor: B 92 |

Zajednička sednica vlade i predsednika Srbije o platformi o Kosovu koja je trebalo da bude održana danas pomerena je za sutra, saznaje B92. Na sutrašnjoj sednici će o Kosovu biti usvojena dva dokumenta.

Foto Kurir

Jedan se odnosi na tekst Rezolucije o kojem će se izjašnjavati poslanici na sednici Skupštine Srbije u petak, a drugi na zaključak o daljem nastavku pregovora sa Prištinom.

Tanjug saznaje da će Rezolucija koja će ići pred poslanike imapti pet tačaka, među kojima je i ona da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u tom dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rešavanje statusa severa pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Prema saznajima državne agencije, nadležnima je u vladi sinoć prosleđen nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika na kojem se i dalje radi.

Sporno je, kako je rečeno Tanjugu, da li će u konačnom tekstu rezolucije biti pozivanje na platformu ili će se izbeći formlano pominjanje tog pojma. Takodje, ostaje i pitanje da li će dokument imati i deo sa obrazoloženjima.

Ranije je najavljeno da bi na sastanku, čiji se početak se očekivao oko 13 čaova, državni vrh trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje će Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputiti Skupštini Srbije na usvajanje.

Sednica međutim za danas nije zakazana, iz kako se navodi tehničkih razloga i biće održana sutra.

08.01.2013 | 15:12

„Ketrin Ešton nema plan za Kosovo“

Izvor: Tanjug | 

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton nema sopstveni plan za rešavanje problema severa Kosova, već se u svom posredovanju oslanja na zaključke Evropskog saveta, izjavila Maja Kocijančić.

Maja Kocijančić (Foto tanjug.rs))

„Može se reći da su zaključci Saveta naš plan za sever“, rekla je portparolka Eštonove Maja Kocijančić, demantujući izveštaje prištinskih medija da će Ešton tokom sledeće runde dijaloga predstaviti premijerima Srbije i Kosova svoj plan za sever.

Savet je krajem prošle godine usvojio zaključke u kojima se taksativno navodi šta Beograd i Priština treba da učine kako bi Srbija dobila datum početka pregovora o pridruživanju EU, a Kosovo mogućnost da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U te uslove spada sprovođenje svih dosad potpisanih dogovora, postizanje sporazuma o energiji i telekomunikacijama i početak demontiranja „paralelnih institucija“ na severu Kosova.

Kocijančić je potvrdila da će briselski dijalog na tehničkom nivou početi 10. januara, dok je susret predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod pokroviteljstvom Eštonove zakazan za 17. januar.

„Očekujemo da tehnički dijalog bude posvećen pripremama za novu rundu razgovora na političkom nivou“, rekla je portparolka.

Ona je izjavila da za sada nema problema u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji i da četiri dosad otvorena prelaza funkcionišu normalno.

Kocijančič je rekla da će Dačić i Tači tokom januarske runde političkog dijaloga nastaviti razgovore o sprovođenju dosadašnjih sporazuma i o situaciji na severu, ali nije mogla da iznese više detalja o dnevnom redu sastanka.

Postavi komentar