14.08.2016 | 08:00 – 23:58 Današnjim danom Vučićeva politika nastavlja kontinuitet OBESMIŠLJAVANJA postojanja svega Srpskog na KiM, već podržava NAPREDAK NEZAVISNOSTI KOSOVA i INTEGRACIJU SRBA U KOSOVARSKU DRŽAVU…


Svi mi koji potpuno razumemo ponašanje i delovanje Beograda, Prištine i Međunarodne zajednice, odavno ukazujemo na sve loše šta nam KUVAJU, RADE, PONIŽAVAJU. Odavno je sve ovo zapisano i rečeno ali je jadno to kako smo obeshrabreni, oslabljeni i jednostavno mentalno i moralno uništeni.

To uništenje koje nam učiniše NEPISMENI ĐACI SRBIJE, koji haraju, rovare i orgijaju državom!  Druge nacije bivše Jugoslavije koje nisu imali svoju državu BORIŠE SE DA STVORE SVOJU I SVAKIM DANOM JE UNAPREĐUJU. Mi našu, korenim ostacima stare Jugoslavije, komunistima bivših republika koji su vladali i vladaju danas državom koja se zove Srbija a nije ništa do Jugoslavija u malom bez ciljno zakočeno i blokirano društvo koje se svakim danom uništava. Tako rade današnji upravljači Srbijom…

Vlada Kosova: U Briselu sutra završni koraci kako bi Kosovo dobilo „državni“ pozivni broj

„Kao što je saopšteno tokom poslednje runde razgovora koja je održana u Briselu 2. i 3. avgusta 2016., bilo je napretka ka završetku koraka ka tome da Kosovo dobije državni kod 383 od strane ITU-a. Sutrašnji sastanak u Briselu imaće za cilj da završi sve korake u tom pravcu,“ navodi se u saopštenju ove vlade.

Kako se dalje dodaje, kosovska ministarka koja predvodi prištinsku delegaciju je izjavila da je optimista da će sutrašnji razgovori dati „konačne rezultate i da će Kosovo uskoro dobiti međunarodni pozivni broj 383, što je veoma važno u oblasti telekomunikacija Republike Kosovo.“

I iz Kancelarije za KiM je ranije danas potvrđeno da će se dve delegacije sastati u Briselu, ali je saopšteno da će se razgovarati o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i „drugim otvorenim pitanjima.“

Nastavak razgovora u Briselu počinje dan nakon uklanjanja Parka mira i zvaničnog početka radova na tzv. revitalizaciji glavnog mosta na Ibru, a što je bilo najavljeno nakon prethodne runde razgovora pretprošle nedelje.

Počela „revitalizacija“ mosta: Uklonjen park mira (IZ SATA U SAT)

15:00 – Građani Severne i Južne Mitrovice o mostu: „Nemoj ništa da me pitaš“ Vs „Ovo ne može da bude lepše“

Šta građani severne i južne Mitrovice misle i kakve su njihove prve reakcije nakon početka radova na glavnom mostu na Ibru, pitali smo ih danas na severu i jugu i dobili podeljena mišljenja. Oni sa severne strane su bili vidno neraspoloženi za razgovor. „Nemoj ništa da me pitaš“; „Ne znamo mi ništa. Kod nas ništa ne rade. Evo, vidiš“; „Pa malo će biti problema sigurno. Ovde će da bude i pešačka zona. Pa ne znam, da ne provociraju, rode. Ono, dok je dva dana bilo otvoreno, samo su se vrteli kolima tu. Ovde stanujem. Idu tu na onaj most i ovde ponovo sviraju“, odgovaraju sa Severa. Sa južne strane su poručili da „nema ništa lepše“ nego da se most otvori.

17:20 – Vulin: Bezbednost Srba na Severu zagarantovna

Povodom radova na glavnom mitrovičkom mostu, oglasio se i prvi srpski zvaničnik, a nekadašnji direktor Kancelarije za KiM i sadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

Ogradivši se da ne poznaje detalje u vezi sa revitalizacijom, navodi da je siguran da će biti obezbeđena odgovarajuća fizička zaštita na obe strane mosta.

„Bezbednost Srba na severu Kosova je apsolutno zagarantovana. Sve se radilo da bi bezbednost Srba bila očuvana i povećana,“ rekao je Vulin, a preneo Tanjug.

Vulin je istakao i da je komunikacija između dve Mitrovice sve vreme postoji i da je revitalizacija „način da se ta komunikacija bolje kontroliše“.


17:55: Nakon što se šef liste „Srpska“, Slavko Simić, javio našoj redakciji, tvrdeći da je saopštenje оve liste prosleđeno kada i Tanjugu, KoSSevu je stiglo saopštenje Srpske u 17:53. Podsetimo, Tanjug je objavio vest pozivajući se na saopštenje Srpske, u 16:12.


17:10 – Srpska: Nemoralne optužbe DSS-a, bezbednost nije ugrožena

Vest koju je agencija Tanjug objavila nešto posle 16 časova da lista Srpska ocenjuje kao „skandalozne, besramne i nemoralne optužbe“ ranije navode Demokratske stranke Srbije da je Vlada Srbije, složivši se sa radovima na glavnom mitrovičkom mostu – „ugrozila bezbednost Srba na KiM-u“ – mogla bi da se računa kao prva reakcija jedne od srpskih zvaničnih strana u vezi sa radovima na mostu, iako posredna. Tanjug se poziva na saopštenje liste Srpska koje KoSSevu, međutim, nije dostavljeno, što je do sada činjeno. Predsednik ove liste, Slavko Simić, nije se javljao na više uzastopnih poziva, uputivši SMS poruku da nije u prilici da se javi, te da pošaljemo SMS. U nastavku prenosimo Tanjugovu vest.

Srpska lista saopštila je da će revitalizacijom ulica i mosta na Ibru, severni deo Kosovske Mitrovicе dobiti nov moderni saobraćaj, uz pojačanu bezbednost za stanovništvo u tom delu grada, ocenjujući kao skandalozne, besramne i nemoralne optužbe DSS-a za navodno ugroženu bezbednost Srba na KiM.

„Za nas i republičku vlast najvažnija je bezbednost naših građana na KiM-u,“ navela je u saopštenju Srpska, ukazujući da je za vreme vlasti DSS-a došlo do martovskog pogroma, kada je 19 osoba poginulo, oko 1.000 povređeno, više od 4.000 Srba izgnano, 39 manastira i crkava srušeno i oskrnavljeno i više od 900 srpskih domova spaljeno i uništeno.

Srpska lista napominje i da most neće biti otvoren za saobraćaj dok ulica Kralja Petra ne bude pretvorena u pešačku zonu i u delu do mosta izdignuta i nivelisana tako da onemogući ulazak motornih vozila u centar severnog dela grada, kao i dok ne bude postavljen punkt KFOR-a na severnoj strani mosta, čime su ispunjeni uslovi Beograda u pregovorima sa Prištinom, kada je sprovođenje ovog sporazuma u pitanju.

„Više je nego licemerna i nemoralna tobože briga onih za vreme čije vlasti je 2008. godine Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i koji nisu onemogućili paljenje stranih ambasada i nerede u prestonici Srbije, kada je jedno lice poginulo, oko 200 povređeno, a brojni objekti demolirani i opljačkani,“ navodi ova lista.

Smatraju i da su više nego „sramne i jadne“ namere tih koji sada naprasno izražavaju brigu za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a koji su pod tim izgovorom kada su bili na vlasti, zloupotrebljavali sredstva namenjena upravo tom narodu:

„O njima govori i fijasko koji je ta kvazi-patriotska politika doživela na ovogodišnjim republičkim izborima na KiM i ‘poverenju’ koje im je srpski narod sa KiM-a poverio.“

Za razliku od tih, sve srpske vlade od 2012. godine odgovorno se ponašaju prema Srbima na KiM i neprestano grade na celom Kosmetu, ukazala je Srpska.

Više o reakcijama građana Kosovske Mitrovice čitajte u POSEBNOJ VESTI.

14:50 – „Velik korak za normalizaciju i za Kosovo“

„Velik korak za normalizaciju i za Kosovo,“ oglasio se tvitom i ambasador Sjedinjenih država Greg Delavi, najavljujući početaj radova na mostu „Austerlic“, kako međunarodni predstavnici nazivaju glavni most na Ibru od 1999.

13:15 – Edita Tahiri: Važan istorijski dan za Kosovo, počela priča o ujedinjenju mosta 16 godina nakon rata

Oglasila se po treći put za nekoliko dana i kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

Početak radova na „uklanjanju barikada“ i „rehabilitaciji mosta“ je „važan istorijski datum za Kosovo“ jer danas „počinje priča o ujedinjenju mosta, nakon šesnaest godina od završetka rata“, ovako je ocenila uklanjanje Parka mira sa glavnog mosta kojim je počeo proces tzv. revitalizacije.

Čestitala je građanima, istakavši da će most biti sinonim za slobodno kretanje svih građana i vozila po evropskim standardima, kao i organima „državne bezbednosti na Kosovu“, Kosovskoj policiji, KFOR-u i EULEX-u na doprinosu u održavanju javnog reda i mira.

„Most na Ibru biće most za jedinstvo i saradnju između građana i zajednica,“ navela je Tahiri u svojoj najnovijoj poruci nakon uklanjanja Parka mira.

Još uvek bez reakcija sa srpske strane

Sa srpske strane još uvek nema zvaničnih reakcija, a nijedan od čelnih ljudi samouprava sa Severa, kao ni politički predstavnici, ne mogu se jutros videti na terenu, za razliku od juna 2014. godine, kada je Park mira postavljen i kada se na mostu našlo kompletno srpsko političko rukovodstvo.

Za sada se srpska strana jedino oglasilanajavljujući za sutra novu rundu razgovora u Briselu. Detalji o radovima na mostu su upravo, kako su sve tri strane ranije potvrdile, dogovoreni tokom prošle runde razgovora, 1., 2., odnosno 5. avgusta.

14:00 – DSS: Nemačka uslovila Srbiju za pregovore o EU otvaranjem mosta za pet meseci, Vlada Srbije ugrožava bezbednost građana KiM-a

U očekivanju reakcija srpskih zvaničnika sa Severa i iz Beograda, već su reagovale pojedine srpske opozicione stranke, koje imaju negativan stav prema radovima na mostu, kriveći vladu Srbije. DSS je optužila Vladu Srbije da je ugrozila bezbednost Srba na KiM-u.

„Vlada Srbije je već počela sa ispunjavanjem obećanja iznetih u ekspozeu predsednika Aleksandra Vučića. Rečeno-ispunjeno!“ – ovako je reagovala Demokratska stranka Srbije, citirajući deo iz ekspozea premijera Vučića da će Vlada Republike Srbije „nastaviti da sprovodi politiku dijaloga i mirnog rešavanja konflikata i nesuglasica,odgovornim pristupom normalizaciji odnosa i punim sprovođenjem usaglašenih dogovora u Briselu“.

„Ispunjeno: započelo je uklanjanje tzv. ‘Parka mira’, kojim je most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bio zatvoren za saobraćaj, razdvajajući srpski i albanski deo grada. Rok za završetak radova, kojima je na zahtev Nemačke, pretočen u zahtev EU – uslovljen nastavak pregovora sa Evropskom unijom, ističe za pet meseci,“ objašnjava DSS.

„Time se, posle ukidanja srpskih institucija na KiM i prihvatanja učešća srpskih predstavnika u Skupštini i Vladi, nastavlja intenzivno integrisanje srpskih opština na severu Kosova i Metohije u sistem samoproglašene tzv. Republike Kosovo. Bezbednost i sigurnost Srba koji žive u Severnoj Kosovskoj Mitrovici se ozbiljno dovode u pitanje, jer je od 1999. godine do zatvaranja mosta na Ibru, na njemu zabeleženo preko hiljadu incidenata,“ naveli su u svom saopštenju za javnost.

Pozvali su građane Srbije da „procene koliko su istinite reči predsednika Vlade“ da će Vlada „vodeći odgovornu politiku, činiti sve da interesi našeg naroda, kao i naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni“.

12:20 – Uklonjen Park mira

I poslednja žardinjera i osušena tuja, uz zemlju u kojoj je pre dve godine zasađena trava, a sve postavljeno sa severne strane na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, uklonjena je. Teška mehanizacija sa kojom je ovaj šut, odnosno ostatak parka mira odnošen, povukla se ka južnoj strani grada. Jedino što se sada na mostu vidi jeste u potpunosti raščišćen asfalt.

Limena ograda i dalje, međutim, stoji postavljena sa severne strane mosta sa koje je čitavo jutro inače izgledalo kao da se na mostu ništa ne dešava, dok je park mira i uklanjan.

Opalo je unekoliko i interesovanje medija. Za razliku od jutra, sada je na mostu prisutno tek nekoliko novinarskih ekipa. Ima i dalje i znatiželjni građana sa južne strane mosta, iako su i oni raštrkani u manje grupice. Oni sada prilaze i fotografišu se na mostu.

12:00 – Bahtiri: Uklonjen je park mira, koji sam nazvao Parkom sramote

Evo šta je posle razgovora sa novinarima na glavnom mostu, u poruci za javnost koja je objavljena na njegovoj Fejsbuk stranici, takođe dodao gradonačelnik Južne Mitrovice, koji od jutros prati radove, ali i pripreme za njih prethodnih dana:

„Zahvaljujem se svim građanima Mitrovice koji su mi verovali i ostali mirni, ne mešajući se u veliki posao koji je doveo do uklanjanja barikade na mostu na reci Ibar. Dakle, danas je uklonjen takozvani ‘Park mira’, koji sam nazivao ‘Parkom sramote’.

Uklanjanje barikade, iako sa zakašnjenjem, rezultat je tripartitnih pregovora koji su započeti 2014. godine i okončani uz dogovor, u avgustu 2015, u Briselu, gde smo tri nedelje bili u pregovorima.

Zahvaljujem se svima koji su doprineli ovom procesu, uključujući Vladu Kosova i međunarodnu zajednicu, a posebno građanima Mitrovice koji su ostali dostojanstveni i dali svoj maksimalni doprinos.

Još jednom čestitam!“

10: 06 – Počela „revitalizacija“ mosta: Uklanjaju se osušene tuje i žardinjere iz Parka mira

Radnici sa šlemovima na kojima se nalazi logo EU počeli su tačno u 10 časova jutros da uklanjaju Park mira. Deo žardinjera u kojma su zasadi uveliko osušenih tuja, ovi radnici tovare bagerima u kamion, koji ih iznosi ka južnoj strani. Uklanja se i limena ograda koja je postavljena 17.oktobra prošle godine. Ovo bi trebalo, kako je najavljeno, da označi početak radova na tzv. revitalizaciji glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Revitalizacija podrazumeva rekonstrukciju mosta, ali i njegovo potpuno otvaranje za sav saobraćaj, za šta se rok očekuje u januaru naredne godine. U ovim trenucima na mostu se, osim radnika i mnogo novinara, nalazi i gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, kao i znatiželjni građani koji posmatraju prve radove iz punih letnjih bašti kafića sa južne strane mosta, uz jedinice karabinjera, kosovske policije i EULEX-a. Nema srpskih političkih predstavnika ni zvaničnika. 

Velik dan za sve građane Mitrovice. Pitanje razgraničenja verovatno rešeno, izgradiće se džamija

„Veliki dan za sve građane Mitrovice. Izgradnjom mosta ujedinićemo grad i ujedinićemo građane Mitrovice,“ rekao je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri na početku svog obraćanja medijima jutros, vidno raspoložen, gledajući kako se park mira uklanja.

On je objasnio kako će most izgledati, što odgovara skici koja je više puta do sada objavljivana, uključujući i to da ju je kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ponovo juče objavila. Most će se sa severne i južne strane nastavljati na dva kružna toka.

Pozvao je istovremeno građane na razumevanje, i poručio građanima Južne Mitrovice da veruju svom gradonačelniku jer on „vodi računa o interesu građana Mitrovice“.

Kosovski novinari su se interesovali da li će džamija biti izgrađena kraj severne strane mosta, gde se nalazila i pre rata. Bahtiri je na to odgovorio:

„Džamija je projekat islamske zajednice i radovi na izgradnji će početi,“ ne precizirajući kada će se to i dogoditi.

On se na pitanje novinara osvrnuo i na razgraničenja dve opštine, naglašavajući da misli da je ono rešeno.

„Ja mislim da jeste,“ rekao je Bahtiri.

Na pitanje da li to što čelni ljudi Severne Mitrovice Aleksandar Spirić i Goran Rakić nisu na mostu označava da postoji „neslaganje“, Bahtiri je odgovorio odrično:

„Nema neslaganja, ima sve. Mi smo dali dozvolu da se počne sa radom. Koliko ja znam, Rakić nije ovde. Van Kosova je.“

 „Otvaranje mosta – simbol normalizacije odnosa“

„Nakon nedavnog sporazuma između ministarke za dijalog, Edite Tahiri i glavnog pregovarača, Marka Đurića, sprovođenje sporazuma Beograd-Priština o mostu u Mitrovici počeće danas, u nedelja, 14. avgusta 2016. godine,“ ovako je EU iz Prištine jutros najavila početak radova.

„Most u Mitrovici postaće simbol normalizacije odnosa među zajednicama na Kosovu,“  posle Beograda, Prištine i Brisela, i Kancelarija EU na Kosovu je javnosti poslala ovu ambicioznu poruku.

Ukupna investicija iznosi 1,2 miliona evra koje će obezbediti EU. Građevinski radovi na mostu vršiće se pristupanjem gradilištu putem sa južne strane, takođe je potvrdila EU, ne i ime kompanije. Opština Južna Mitrovica je za sada jedina koja je saopštila ime kompanije koja izvodi radove na mostu. U pitanju je kosovsko-makedonska kompanija „SINTEK-K-ing“, a projektom rukovodi menadžer Bujar Zećiri (Bujar Zeçiri). Revitalizacija podrazumeva rekonstrukciju mosta, ali i njegovo potpuno otvaranje za sav saobraćaj, za šta se rok  očekuje početkom naredne godine.

Za Evropsku uniju obnova mosta u  velikoj meri, kako oni veruju, doprineće olakšanju kontakata ljudima u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i šire.

Pogledajte fotografije današnje atmosfere sa glavnog mosta na Ibru u našoj galeriji



O tome kako je tekao proces razvoja prilika na glavnom mostu na Ibru, od uklanjanja barikade koju su Srbi u leto 2011., postavili nakon nasilnog zauzimanja tadašnjih administrativnih prelaza na Severu Kosova – Jarinja i Brnjaka od strane ROSU, preko izgradnje Parka mira na mostu, za koji je više puta sa srpske strane rečeno da se neće ukloniti, preko nekoliko nasilnih incidenata, do prve najave rekonstrukcije u jesen prošle godine, sve do danas, više u našoj tematskoj stranici „PARK MIRA -MOST NA IBRU 



 

Postavi komentar