07.03.2016 |08:00 – 23:59 – Ucene, manipulacije, finasijski interesi ALI NIŠTA DOBRO ZA OBIČNE LJUDE…


Život Srba povratnika u Klini

U poslednjih nekoliko meseci pojačani su napadi na srpska domaćinstva u Klini i okolnim selima. Srbima se neretko preti, a njihovu imovinu i dalje uništavaju nepoznati počinioci. U opštini Klina živelo je oko 7.000 Srba, a sada je, u samoj varošici samo 50 povratnika, među njima svega šestoro dece.

Porodična kuća Ljubice Radosavljević u Klini nedavno je kamenovana. Incident je prijavljen Kosovskoj policiji koja je obavila uviđaj.

Ljubica Radosavljević rekla je da se mnogo uplašila.

„Policija me je pitala da li ću da idem ili ostajem, a gde da idem rekla sam, ovde hoću da živim,“ kaže Ljubica.

Kuća Milovana Ribaća u Drsniku izgorela je dok je bio u poseti svojoj porodici koja živi u Kraljevu. Počinioci nisu uhapšeni.

„I pored ove paljevine dolazim, hoću da zaštitim imovinu i očekujem da mi se kuća obnovi,“ kaže Milovan Ribać.

„Kad nam pale kuće kako možeš da budeš bezbedan. Osam kuća nam je upaljeno i to noću, a ukupno 17 je uništeno,“ priča Miomir Ribać iz sela Drsnik.

U Dolcu i srušene i obnovljene kuće a tek poneki povratnik. Slobodan Bacić neumorno radi na obnovi imanja.

„Odavde niko ne može da me otera. Čovek treba da oseti šta znači Kosovo. Za Kosovo moraš srcem i dušom da se boriš. Moraš da budeš ovde. Srbija mora da učini sve da ja ovde ostanem,“ kaže Slobodan Bacić.

Suočeni sa strahom i nemaštinom, pojedini Srbi odlučuju se za prodaju imanja.

Vinka Radosavljević, načelnik Pećkog okruga kaže da se najviše napadaju oni koji su najstariji – to su staračka domaćinstva i porodice koje su malo izolovane.

Prema njenim rečima, zbog svakog napada dođe do toga da po jedna porodica ode.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jeftić kaže da, zbog loše političke situacije u Pokrajini, povratka gotovo da nema. Uprkos tome, plan za povratak postoji.

„U određenom roku u naredne tri godine planiramo da vratimo sve one koji su izrazili želju da se dobrovoljno vrate,“ rekao je Jeftić.

Nedavno raspisane poternice Osnovnog suda u Peći za 14-oricom Srba iz Kline zbog navodnih ratnih zločina dodatno su uznemirile povratnike. Kažu da su se optužnice pojavile tek kada su oni izrazili želju da se vrate.

Moguća blokada robe iz Srbije?

Vlada Kosova dala je Beogradu rok da do kraja marta prizna ADR uverenja neophodna za transport opasnih materijala kroz Srbiju izdata u Prištini.

Kako prenosi list Kohaditore navedeno je da će Vlada Kosova ukoliko se ne priznaju ADR uverenja,uvesti reciprocitetne mere i srpskim kamionima blokirati ulazak na Kosovo.

ADR uverenja potrebna su za transport materija kao što su nafta ili prirodni gas, i Vlada Srbije ne dozvoljava ulazak šlepera koje ih prevoze u Srbiju, jer ne priznaje ADR uverenje Ministarstva infrastrukture Kosova.

Ovo je poslednja mera koju Srbija još primenjuje u odnosu na kosovske kompanije, pošto je sve ostale, uključujući i onu za Fluid iz Gnjilana uklonila par dana pre održavanja sastanka zemalja CEFTE u Briselu.

List podseća da su sprske vlasti do nedavno blokirale i kamione sa Kosova u kojima su bili sokovi namenjeni izvozu.

Ivanovićeva odbrana još uvek čeka pismenu presudu

Euleksovo sudsko veće koje je lidera GI SDP Olivera Ivanovića osudilo na devet godina zatvora, još uvek nije dostavilo pismenu presudu njegovoj odbrani, kazao je za RTV Kim advokat Nebojša Vlajić.Oliver Ivanović 

Olivera Ivanovića je 21. januara u prvostepenom postupku Euleksovo sudsko veće osudilo na 9 godina zatvora. Rok za dostavu presude u zvaničnoj formi je 15 dana, ali po zakonu sud može zatražiti produženje od 60 dana, što je i učinjeno u ovom slučaju. Krajnji rok za dostavu presude ističe 4. aprila.

„Ja se nadam da će sudija izraditi i dostaviti presudu u zakonskom roku“, kazao je za RTV Kim advokat Nebojša Vlajić.

Dodatni rok od 60 dana za dostavljanje zvanične forme presude je nerazuman, smatra Ksenija Božović, jer, kako kaže, nije potrebno toliko vremena da se presuda, koja je već pročitana, prevede i dostavi braniocima.

„Očeigledno je da se još uvek preispituje presuda koja je pročitana jer je ona skandalozna. Oduvek je odluka koju Euleksovo tužilaštvo i pravosuđe treba da donese u korist Olivera Ivanovića saopštavana u krajnjim rokovima, tako da me ovo kašnjenje ne iznenađuje. Njima je poslednji rok 4. april, tako da će verovatno sačekati zadnji dan i tada će uručiti tu pismenu presudu“, kazala je Božovićeva.

Lider Građanske incijative SDP Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora za krivično delo ratni zločin počinjen nad albanskim civilima 1999. godine.

Postupku protiv njega i četvorice Srba vodio se više od godinu dana. Ostala četvorica kojima se takođe sudilo za više krivičnih dela protiv albanskih civila oslobođena su optužbi.

Patriotski blok: Preko 21.000 potpisa za raspisivanje lokalnih izbora na Severu Kosova

Preko 21.000 potpisa prikupljeno je u peticiji za raspisivanje lokalnih izbora u opštinama na Severu Kosova, koju je, krajem prošle godine, pokrenuo Patriotski blok. Delegacija ovog opozicionog bloka zatražiće, takođe, prijem kod premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković, u četvrtak, 10. marta, kada bi peticiju trebalo da predaju GojkovićevojNakon sastanka sa Premiejrom, predstavnici Patriotskog bloka bi u četvrtak u 13 časova trebalo da održe i konferenciju za medije ispred Narodne Skupštine u Beogradu. Delegaciju će predvoditi potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slaviša Ristić, Goran Marković ispred pokreta Dveri, nekadašnji načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik opštinskog odbora DSS-a Nemanja Jakšić. 

„Naša peticija garantuje svima nama da se Srbija nije odrekla ovog prostora, jer ako država Srbija organizuje lokalne izbore na ovom prostoru, a organizuje ih po Ustavu Republike Srbije, onda je to pravi dokaz da je ovaj deo prostora deo Republike Srbije,“ kazao je Marko Jakšić.

Jakšić: Stidim se kao čovek

„Još jednu stvar moram da vam kažem, a to je da se kao čovek stidim što su neki Srbi tamo u nekoj skupštini glasali ili pomogli da se Hašim Tači izabere za predsednika separatističke samoproglašene države Kosovo,“ rekao je Jakšić, osvrnuvši se na prisustvo poslanika Srpske na sednici kada je Hašim Tači izabran za novog predsednika Kosova.

On je, međutim, istakao i da je skeptičan kada je u pitanju prihvatanje peticije od strane Narodne Skupštine Srbije, kritikujući istovremeno Vladu u ostavci zbog potpisanih briselskih sporazuma.

„Očekujem da će da se udovolji ovom zahtevu, mada sam u dubini duše skeptik, jer onaj ko je potpisao Briselski sporazum, ko se drznuo i postavio klasičnu granicu između Kosova i Srbije, onaj ko je prodao MUP ovde na ovom prostoru, ko se odrekao suda, civilne zaštite, koji se odriče institucija Srbije – on neće da organizuje lokalne izbore ovde, jer ne sme od svojih mentora, imajući u vidu da je vlast Vučića marionetska vlast koju zapad trpi pre svega zbog toga što ona obavlja tzv. puzajuće priznanje Kosova,“ kazao je on.

Parlamentarne izbore za Srbiju na KiM-u organizuje OEBS – dokaz da KiM nisu deo državne teritorije Srbije

Jakšić se, takođe, osvrnuo i na izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića – da će se parlamentarni izbori održati i na KiM-u.

„Ono čime se Marko Đurić hvali – da će oni da organizuju parlamentarne izbore na prostoru KiM-a jeste obična laž. Laž je, jer se ti izbori organizuju po principu dijaspore. Organizuje ih OEBS – to je dokaz da mi nismo deo državne teritorije Srbije, a brojanje glasova vrši se, kao i za sve Srbe iz dijaspore – u Republici Srbiji.“

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore, Andrija Mandić, koji je podržao peticiju.

Peticija za raspisivanje lokalnih izbora po Ustavu i zakonima Republike Srbije na Severu KiM-a pokrenuta je 26. decembra prošle godine i trajala je do 5. marta i potpisivana je na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Lokalni izbori po Ustavu i zakonima Srbije su na KiM-u poslednji put održani 2013. godine, da bi zatim, po održavanju kosovskih lokalnih izbora bile raspuštene Skupštine opštine po srpskom sistemu i uvedeni privremeni organi. Iako je Ustavni sud odluku Vlade Srbije o raspuštanju ovih opština i formiranju privremenih organa, proglasila neustavnom, prema odluci Ustavnog suda, predsednik Narodne skupštine Srbije je morao u roku od dva meseca, a od dana raspuštanja ovih opština, da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, što se nije dogodilo. Tako ulogu lokalne samouprave u ovim opštinama i dalje nose privremeni organi.

U prizrenskim Svetim Arhangelima grafička kolonija „I kako posle svega u UNESCO“

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je otvorena grafička kolonija sa temom „I kako posle svega u UNESCO“. Osmoro umetnika stvaraće u narednih sedam dana, a zatim će njihovi radovi biti izloženi 17. marta u Domu kulture Gračanica i atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu. Katalog sa radovima biće prosleđen na sve diplomatske adrese glavnih članica UNESCO-a.

Kako se ideja za ovu koloniju javila nakon konkurisanja Kosova za prijem u članstvo UNESCO-a, umetnici će stvarati na temu porušenih crkava i manastira i spomeničkog nasleđa, a njihovim radovima će se, kako navode iz Doma kulture Gračanica, skrenuti pažnja na ugroženost preostalog srpskog verskog nasleđa Kosova i Metohije, kao i pozvati da se ono adekvatno zaštiti.

Učesnici kolonije su – Velizar Krstić, Suzana Vučković, Nenad Kostić, Goran Ćeličanin, Miroslav Šavelić, Nikola Milosavljević, Milena Cvetković i Jovana Milovanović.

Koloniju su podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Gračanica i Skupština grada Prištine.

Postavi komentar