03.03.2016 |08:00 -23:59 – Izjave u vezi budućeg života nisu ohrabrujuće!


Sa naše strane obećavaju nam i lažu nas jer su u predizbornoj kampanji a u prvom mandatu pogasiše, rasteraše i uništiše sve na KiM što su od njih tražili, Šiptari preko EU! Sa druge strane, Šiptari se spreemili za ratovanje ako im zatreba ukoliko je javi bilo kakav otpor ili suprotstavljanje isto uz pomoć Međunarodne zajednice na čelu sa EU, SAD, Britanijom …. i zanimljivo uz prećutnu saglasnost Beograda, jer nije dizao bunu i alarm na svu okupaciju koju su nam učinili! Beograd je za to vreme uzimao kredite i projekte, igrao se sa Državom samo da bude LEP = SLEP Beograd! Ubijen je svaki moral o državi  Srbiji, zamagljavajući probleme koje stvarno treba da rešavamo….

Đurić: Niko neće ugasiti srpske institucije u pokrajini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da budu sigurni da niko neće ugasiti srpske institucije u pokrajini, te da to svakako neće učiniti ni pokrajinska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Prvi briselski sporazum i principi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština nigde ne sadrže stav da je uslov za sprovođenje dogovorenog ukidanje institucija Republike Srbije, koje Tahiri naziva paralelnim strukturama, rekao je Đurić za Tanjug i podsetio da su to javno dostupni dokumenti.

Đurić je, reagujući na izjavu Edite Tahiri da Beograd „nesprovođenjem briselskih sporazuma usporava početak rada trojne grupe za raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu i da će to uticati na početak rada na sastavljanju Statuta ZSO“, ocenio da prištinski zvaničnici u izjavama za javnost neretko u briselske dogovore naknadno učitavaju sadržaje koji u njima ne postoje.

„Izjava gospode Tahiri je još jedan primer takve prakse. Institucije Srbije na KiM, u koje ne spada samo 29 privremenih opštinskih organa, već i zdravstveni i prosvetni sistem u srpskim sredinama, nikada nisu bile tema briselskog dijaloga,“ naglasio je Đurić.

Đurić je naglasio da privremene institucije samouprave u Prištini, u cilju očuvanja smislenosti dijaloga u Briselu i dinamike pregovaračkog procesa, moraju prestati da izmišljaju izgovore za nesprovodenje onoga na šta su najviši albanski politički predstavnici stavili svoj potpis.

On je dodao da nema nikakve veze sa istinom ni najava Edite Tahiri da će Priština pisati Statut Zajednice srpskih opština i naglasio da će Statut, kako je dogovoreno u Briselu, pisati Uprvaljački tim za uspostavljanje ZSO, dakle sami Srbi sa KiM.

Đurić je ocenio da je nepristojan i sramotan cinizam Edite Tahiri kada govori o pravima koje uživa srpska zajednica, jer se, kaže, u  multietnički kapacitet društva na KiM svakodnevno uveravamo vestima o napadima na Srbe, njihovu imovinu i elementarna ljudska prava.

„Neka gospođa Tahiri već jednom odluči da li želi ili ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, i normalizaciji odnosa koja iz njega treba da proistekne, ili će nastaviti da čini sve kako bi blokirala taj proces i produbila nepoverenje izmedu srpskog i albanskog naroda“, naveo je Đurić.

Tahiri je danas optužila Beograd za „destruktivno ponašanje“ u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom. Ona tvrdi da to odlaže uspostavljanje Zajednice srpskih opština, preneo je prištinski „Epoka e re“.

Tahiri je navela da Beograd „neprimenom sporazuma“ odlaže rad trojne grupe za raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu.

To će, kako iznosi, takođe odložiti izradu nacrta statuta za uspostavljanje ZSO, navodi list.

Tahiri je rekla i da Vlada Kosova neće početi rad na sastavljanju statuta ZSO bez verifikovanog raspuštanja „paralelnih struktura“.

Tači: Uskoro vojska Kosova

Novoizabrani kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će njegovo stupanje na dužnost biti poseban dan za „evropsko Kosovo“ i obećao da će raditi na brzom formiranju oružanih snaga i integraciji Kosova u NATO, prenosi prištinski dnevnik „Epoka e re“.Bezbednosne snage Kosova (Foto Kim arhiva)

On je u intervjuu za „Top čenel“ rekao da će kao predsednik Kosova ali i komandant oružanih snaga, raditi na brzom uspostavljanju vojske Kosova  i početku partnerstva za mir kako bi se Kosovo za pet godina integrisalo u NATO, prenosi list.

Na pitanje o Specijalnom sudu za zločine bivše OVK navedene u izvešaju Dika Martija on je rekao da je Kosovo ispunilo svoje obaveze i da „nema šta da krije.“

„Samoopredeljenje“ prevrnulo kamion sa robom iz Srbije

Aktivisti opozicionog pokreta “Samoopredeljenje” prevrnuli su kod Podujeva kamion sa srpskim proizvodima, kao odgovor na odbijanje prihvatanja udzbenika na albanskom jeziku u Preševu,Medveđi Bujanovcu.Prevrnuti kamion (Foto 24 ore)

Na kosovskom sajtu „24 Ore“  navedeno je da su pripadnici stranke Aljbina Kurtija kamion sa srpskim proizvodima koji se prodaju na Kosovu, prevrnuli u znak negodovanja na odluku o neprihvatanju udzbenika na albanskom jeziku u školama u Preševu Bujanovcu I Medveđi.

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da „16 godina nakon rata, posle masakra, razaranja širokih razmera na Kosovu, Srbija ekonomski koristi Kosovo. Istovremeno, Republika Srbija nastavlja da ucenjuju uz pomoć srpske manjine na Kosovu, pokušava da izgradi državu u okviru državnog projekta Zajednice srpskih opština“.

Najavili su da će nastaviti svoje aktivnosti sve dok Republika Srbija ne prihvati reciprocitet sa Republikom Kosovo.

„Oni ne dozvoljavaju naše knjige, nećemo prihvatiti njihove proizvode“, dodaje se u saopštenju „Samoopredeljenja“.

Udžbenici na albanskom jeziku koji su donacija Preševu, Bujanovcu i Medveđi vraćeni su pre par dana u Prištinu pošto nije dobijana dozvola za njihovu distribuciju.

Pokret „Samopredeljenje“ i ranije je napadao kamione sa srpskom robom na Kosovu, a poslanici te partije već mesecima izazivaju nerede u kosovskoj skupštini i na ulicama Prištine.

Pred Zadušnice očišćena groblja u okolini Đakovice

Najvećim delom očišćeno je groblje u Piskotama a delimično je raščišćen ulaz na groblje u Donjem Petrovcu.Pravoslavno groblje u Đakovici (Foto RTS)

Grupa raseljenih Srba iz Đakovice i drugih mesta Metohije započela je akciju čišćenja pravoslavnih grobalja u tom gradu.

Očišćeno je, u većini, groblje u Piskotama a delimično je raščišćen ulaz na groblje u Donjem Petrovcu.

Oba pravoslavna groblja su prilično zapuštena i obrasla u korov. Za čišćenje groblja u Petrovcu potrebno je nekoliko dana.

Na grobljima su i dalje porušeni nadgrobni spomnici, a razrušene su i zgrade kapela izgrađene pre sukoba na Kosovu.

Groblje u Piskotama očišćeno je pred zadušnice, tokom kojih se očekuje veći broj raseljenih Srba iz Đakovice.

Akciju čišćenja organizovao je Privremeni organ opštine Đakovica.

Tokom čišćenja, groblja su obezbeđivali pripadnici kosovske policije.

Priština dobija protestantsko groblje?

Odeljenje za urbano planiranja opštine Priština radi na pronalaženju parcele za protestantsko groblje u ovoj opštini, a nakon što su se predstavnici protestantske zajednice sastali sa gradonačelnikom Prištine, Špendom Ahmetijem, kako bi razgovarali sa njim o dodeljivanju zemljišta, navodi portal Interfaith Kosovo. „Poštujemo prava svih zajednica i radimo na rešenju izazova sa kojima se suočavaju,“ poručila je portparolka ove opštine, Miranda Mulafazljiu Bejta. Protestantska zajednica dobila je i podršku Islamske zajednice Kosova i Katoličke crkve u nastojanju da ispuni svoja prava. Prištinsko jevrejsko i srpsko groblje bila su na meti vandala više puta od ’99. 

Odbornici SO Priština su 15 februara načelno podržali alociranje zemlje za groblje. Jednom kada zemlja bude određena, odbornici treba ponovo da glasaju, ali sada nije poznato i kada, navodi Interfaith.

Krasnići: Odluka istorijska

Ovaj portal dodaje i da je pastor i predsednik Kosovske protestantsko-evangelističke zajednice (KPEZ), Driton Krasnići, odluku SO-a ocenio kao „istorijsku, ne samo za njihovu dobrobit, već za dobrobit Prištine i Kosova“, a da je KPEZ dobio „ujedinjenu podršku i drugih religijskih zajednica na Kosovu“.

„Direktor za medije Islamske zajednice Kosova, Ahmeti Sadriju, rekao je Interfaith Kosovu da je njegova zajednica zajedno sa Katoličkom crkvom, potpisala molbu upućenu opštini u vezi sa pravima protestantske crkve,“ navodi ovaj portal pod pokroviteljstvom kosovskog ministarstva spoljnih poslova koji se bavi pitanjima međuverske tolerancije, dodajući da je Sadriju poručio da oni „nastavljaju da podržavaju Protestantsku ckrvu u svojim zahtevima da izgrade crkvu i da imaju svoje groblje“.

„Veoma religiozan kolorit Prištine“

Priština pored islamskog groblja ima i jevrejsko i srpsko pravoslavno groblje – na ulazu u Prištinu na kojem se prema svedočenju stare Prištinke, biologa u penziji, Nadežde Đ. Vasić, do 1999. sahranjivani i katolici, ali i Jevreji.

„Naravno da se sećam. Provela sam svoj životni vek u Prištini, mom gradu. Do ’99, na našem groblju sahranjivani su i katolici kao hrišćani,“ svedoči ova penzionisana profesorica. Ona, međutim, nije mogla da potvrdi da su na istom gradskom groblju sahranjivani i Jevreji, kako tvrdi prištinski paroh Darko Milenković.

Sem islamskog, i srpsko i jevrejsko groblje bila su meta napada. I dok su na nadgrobnim spomenicima jevrejskog groblja 2011. iscrtani nacistički simboli, više od 200 nadgrobnih spomenika na srpskom groblju je porušeno 1999. godine, te kasnije preko stotinu i popravljeno. Srbi gradsko prištinsko groblje, članovi porodica preminulih obilaze samo tokom zadušnica, kada je ovo groblje uglavnom neočišćeno i zaraslo u korov.

Istovremeno, dok je crkva Svetog Nikole iz 19. veka u Prištini zapaljena 2004. godine zajedno sa parohijskim domom u kojoj je izgoreo vredan ikonostas u duborezu, desetine ikona i celokupna crkvena arhiva, te crkva renovirana i osveštana šest godina kasnije, u Prištini je 2010. osveštana najveća katolička katedrala na Balkanu. I dok kosovski zvaničnici, govoreći o verskoj toleranciji u Prištini, poručuju da su kosovski Albanci napravili „veoma religiozan kolorit Prištine“ koji je prethodno „uništila jugoslovenska komunistička brutalnost“, pominju i Jevrejsku sinagogu koja se nalazila na ulazu u (kosovski) Parlament, još jedan pravoslavnih hram – Hrista spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više puta bio je izložen napadima i pokušajima miniranja, a u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Jedna od kosovskih umetnica – Nora Istrefi, napravila je spot u ovom hramu, u providnoj odeći, uz igrače koji su na golom telu imali ispisane reči na engleskom „Ne poziraj“ i „Ne budi stidljiv“.

Kosovska opozicija protiv formiranja Opštine Prilužje

Predstavnici opozicionih stranaka na Kosovu ne odustaju od svojih ciljeva. Nezadovoljstvo zbog postignutih sporazuma i rada vladajuće koalicije izraziće novim protestom 26. marta.

Pored već postojećih zahteva protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština, demarkacije granične linije sa Crnom Gorom, kao i protiv Vlade Kosova, predstavnici opozicionih stranaka sada se protive i formiranju Opštine Prilužje.

„Nepravedno je da se Zajednici srpskih opština čine sve veći ustupci stvaranjem opštine Prilužje. Ova opština je direktan napad na rudarske kopove Kosova, kao što je i sa slučajem Trepče, jer su i ugalj i Trepča kosovski“, ukazao je Ramuš Haradinaj.

Prema rečima Visara Imerija, jedan od razloga novog protesta su i neodgovorni potezi kosovske vlade koji mogu ostaviti traga na dalji razvoj Kosova.

„26. marta ćemo održati masovni protest u 14:00 sati na trgu ‘Skenderbeg’ u Prištini. Uz naše dosadašnje zahteve, odlazak Vlade i poništenje sporazuma o demarkaciji granica i formiranju Zajednice, imaćemo i nove koje se odnose na legitimitet Vlade koja donosi odluke koje krše interese Republike Kosovo koje ostavljaju dugoročne posledice na razvoj Republike,“ rekao je Imeri.

Iz inicijative za Kosovo poručuju da opozicija neće odustati od vanrednih izbora.

Poručujem režimu, biće vanrednih izbora na Kosovu, a ovaj režim neće trajati do kraja godine. Ne postoji mogućnost da ovaj režim nastavi da vlada zemljom, jer je prekršio Ustav. Zbog toga ujedinjeni nastavljamo naše proteste i tražimo odlazak neustavnog režima,“ rekao je Fatmir Limaj.

Kosovska opozicija ističe da je jedinstvenija nego ikada i rešena da do kraja istraje u svojim zahtevima.

Postavi komentar