11.01.2016 |08:00 – 23:59 Šiptarske ilegalne separatističke institucije koje bi želele da se nametnu kao master – glavne na KIM svojim postupcima i izjavama uz podršku Srpske Vlade, vešto napreduju ka secesiji Kosova i Metohije od Srbije i ostvarenju svog SNA o velkoj Šiptariji (Albaniji)… Srbija poklanja svoj sa KiM narod Kosovskoj Državi…


Integrisani pripadnici Civilne zaštite

Potpisivanjem ugovora o radu u kosovskim institucijama, završen proces integracije pripadnika Civilne zaštite, saopšteno iz Kancelarije za KiM.Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

„Preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite danas je u Kosovskoj Mitrovici potpisalo radne ugovore za angažovanje u privremenim institucijama samouprave u Prištini na severu Kosova i Metohije“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozdravlja završetak procesa integracije pripadnika Civilne zaštite, „koji će i na novim radnim mestima nastaviti da budu u funkciji zaštite interesa srpske zajednice“.

„Uloga koju su u srpskoj zajednici na KiM pripadnici Civilne zaštite do sada obavljali u okviru te institucije, biće očuvana njihovim angažovanjem u strukturama u kojima su uposleni od 01.01.2016. godine“, piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM u saopštenju podseća da su Beograd i Priština krajem marta prošle godine, uz posredovanje garanta, usaglasili sporazum o integraciji 483 pripadnika Civilne zaštite.

„Iako je puna integracija trebalo da bude završena još 1. septembra, do tada je ugovore potpisalo samo 105 pripadnika. Zatim je Priština samoinicijativno nekoliko puta pomerala rokove za primenu usaglašenog sporazuma, dok je Beograd sve dosadašnje obaveze u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma u potpunosti ispoštovao“.

Dalje se navodi da „s obzirom na negativno iskustvo sa Prištinom u vezi sa integracijom pripadnika MUP-a, usled čega je njih 149 još uvek neintegrisano, Beograd je inistirao na istovremenoj integraciji svih preostalih 378 pripadnika Civilne zaštite.

„Prihvatanje ovih uslova od strane Prištine i pronalaženje trajnog rešenja za upošljavanje pripadnika Civilne zaštite na severu Kosova i Metohije, iako zakasnelo, jeste mali ali važan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i potvrda da se uz postojanje dobre volje mogu pronaći rešenja za nesuglasice i činiti pomaci u pravcu izgradnje poverenja“.

FOTO: Cilj integracije pripadnika CZ-a „širenje državnosti Kosova na Severu“

Svi nekadašnji pripadnici civilne zaštite, integrisani u kosovske institucije, „građani su Republike Kosovo“ i imaju „dokumenta o državljanstvu“. Cilj njihove integracije je strateške prirode – širenje državnog suvereniteta Kosova na Sever, kroz formiranje centralnih institucija u „ovom delu zemlje“. Ovako se kosovska vlada u novom saopštenju još jednom oglasila povodom jučerašnje integracije preostalih 387 pripadnika nekadašnje civilne zaštite u kosovske institucije. Uz saopštenje su ovog puta na zvaničnoj Internet stranici Vlade Kosova dostupne i fotografije potpisivanja ugovora o radu nekadašnjih pripadnika civilne zaštite sa Severa – u prostorijama Administrativne kancelarije Severne Mitrovice.

Kako navode iz Vlade Kosova, juče je „zaključen proces potpisivanja ugovora za uspešno odabrane pojedince, kako bi postali deo institucija Republike Kosovo.“

„U skladu sa svojim obavezama, Vlada Kosova je u ovom slučaju integrisala 483 lica, u skladu sa sporazumom u Briselu. Izbor ovih kandidata je izvršen u skladu sa Zakonom o civilnoj službi i radu. Predstavnici kosovske vlade u panelu su izabrali samo kandidate koji ispunjavaju uslove da budu integrisani u skladu sa ugovorom i zakonom, svi su građani Republike Kosovo, imaju dokumenta o državljanstvu, tako da svi su prošli bezbednosne provere od strane Kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija u zemlji,“ navedeno je u saopštenju.

„Cilj je bio strateške prirode – omogućavanje širenja državnog suvereniteta u severnom delu zemlje kroz uspostavljanje centralnih institucija koje imaju lokalne aktivnosti u ovom delu zemlje, u koje su odsustvovale dugo vremena zbog poznatih političkih razloga,“ zaključuju iz Vlade Kosova.

Galeriju fotografija potpisivanja ugovora pripadnika CZ-a za integraciju u kosovske institucije možete pogledati OVDE.

Preostalih 378 pripadnika civilne zaštite koji do sada nisu bili integrisani u kosovski sistem, juče je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici potpisalo ugovore o radu u kosovskim institucijama, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Prvih 105 od 483 pripadnika CZ, potpisalo je ugovore o radu 1. septembra prošle godine, do kada je trebalo da se završi integracija svih pripadnika civilne zaštite.

Kancelarija za Kim: Integracija u privremene institucije samouprave u Prištini, uloga CZ biće očuvana

Iz Kancelarije za KiM sa druge strane tvrde da se integracija pripadnika CZ vrši u „privremenim institucijama samouprave u Prištini“, ocenivši da je „prihvatanje uslova od strane Prištine“ i pronalaženje trajnog rešenja za upošljavanje pripadnika CZ na Severu KiM-a, „iako zakasneli, mali, ali važan korak“ u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Uloga koju su u srpskoj zajednici na KiM-u pripadnici Civilne zaštite do sada obavljali u okviru te institucije, biće očuvana njihovim angažovanjem u strukturama u kojima su uposleni od 01.01.2016. godine,“ navela je Kancelarija za KiM nakon potpisivanja ugovora.

Obijena crkva Sv. Dimitrija u Sušici

Nepoznati počinioci obili su crkvu Svetog Dimitrija u Sušici i odneli kutiju sa novcem u kojoj se prikuplja prilog za crkvu.Crkva Sv. Dimitrija (Foto trivijago)

Član crkvenog odbora Nenad Krstić je danas oko 13 časova primetio da je prozor crkve Sv. Dimitrija polomljen i da je odneta kutija sa novcem u kojoj se prikuplja prilog za crkvu. Ističe da nije poznato koliko je novca odneto, ali je pričinjena materijalna šteta.

„Otvorio sam vrata i video sam da je vitrina otvorena i da je kutija sa prilozima nestala. Otišao sam do oltara i video sam da je zavesa otvorena. Nakon toga sam otišao iza crkve i video da je prozor razbijen“.

Eparhija raško-prizrenska je slučaj prijavila policiji.

„Policija je nakon prijave sveštenika izvršila uviđaj. Ustanovili smo da su provalnici ušli kroz prozor i odneli kutiju sa novcem u kojoj je, porema proceni sveštenika, bilo oko 50 evra. Istraga je u toku“, kazao je za RTV Kim komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković.

Otac Savo Šmigić apelovao je na vandale da to više ne čine jer u crkvi nema novca i da obijanjem prave samo materijalnu štetu koja je velika.

„Nismo toliko navini da ostavljamo novac. Pogotovo ovako male crkve nemaju velike prihode. Ovakvim činovima štetite crkvi, pravite materijalnu štetu. Ako vam treba novac dođite i tražite, daćemo vam. Svedoci smo jučerašnjeg vandalskog i necivilizovanog skrnavljanja crkve Hrista Spasa u Prištini, već sutradan imamo skrnavljenje ove naše svetinje u Sušici. Motiv je verovatno finansijske prirode ali ni jedno ni drugo ne objašnjava niti opravdava ovakvo ponašanje“.

Crkva Svetog Dimitrija u Sušici je od prošle godine drugi put na meti pljačkaša. Prvi put je opljačkana 13. februara prošle godine.

Predstavnici crkvenog odbora kažu da je tom prilikom bilo i krvi po crkvi, da je i tad Policija izvršila uviđaj, ali da nema podataka šta se tačno dogodilo.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković kaže da predstavnici crkvenog odbora nisu ni tražili povratne informacije kada je taj slučaj u pitanju.

Dačić: Rušenje i paljenje hramova bez sankcija za počinioce

Skrnavljenje hrama Hrista spasa u Prištini u prisustvu kosovske policije u vreme Božića još jedan je žalostan dokaz da je Srbija bila u pravu kada se protivila ulasku Kosova u Unesko, izjavio je Ivica Dačić.Ivica Dačić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ocenio da Albanci na Kosovu ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsko kulturno i versko nasleđe, već ga sistematski uništavaju bez ikakvih sankcija za počinioce. To nije samo nespojivo sa principima Uneska, već zaslužuje osudu svih međunarodnih faktora, istakao je Dačić.

Prema njegvim rečima, Kosovo je jedino mesto u Evropi gde je i danas moguće rušenje, paljenje i skrnavljenje hrišćanskih hramova bez ijedne reči protiv i bez kazne.

„Naprotiv, većina evropskih država ih je nagradila glasajući za njihov prijem u Unesko. Ćutanje međunarodne zajednice očigledno u slučaju Kosova znači odobravanje“, istakao je Dačić.

Zeri: Paralelne strukture nastavljaju rad

Srpske paralelne strukture na severu Kosova će nastaviti rad ove godine ukoliko vlasti Kosova ne primene u potpunosti Briselski sporazum, piše danas prištinski dnevnik Zeri.Kosovska Mitrovica (Foto Helikim)

Dnevnik kaže da je vlada Srbija sprovela sve postignute dogovore uključujući onaj o integraciji 483 pripadnika Civilne zaštite, ali dodaje da je do sada samo 105 njih integrisano u strukture Kosova iako je produžen rok za taj proces.

Potpuna integracija tih ljudi će se sprovesti kada vlasti Kosova budu u potpunosti implementirale Briselski sporazum, piše Zeri pozivajući se na medije na severu Kosova.

Prištinski dnevnik navodi i da ministarka bez portfelja Edita Tahiri tvrdi da je vlada Srbije prekršila sporazum jer je sprečila integracije 378 pripadnika Civilne zaštite.

Srpski studenti čekali oko dva sata ulazak na Kosovo

Kosovska carina zaustavila je jutros na prelazu Jarinje autobus sa srpskim studentima iz centralne Srbije koji donose novogodišnje poklon paketiće srpskoj deci na Kosovu i Metohiji i zadržala ih oko dva sata, rekao je Tanjugu član Studentskog parlamenta Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Nemanja Biševac.Prelaz Jarinje 

On je rekao da je kosovska carina zaustavila tridesetak studenata iz Novog sada, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Pazara, zbog paketića koje nose kao humanitarnu pomoć za mališane na Kosovu i Metohiji.

“Kosovski carinici saopštili su našim kolegama da na Kosovo mogu da unesu robu čija je vrednost do 170 evra zbog čega je njihov autobus bio zaustavljen na prelazu i čekao oko dva sata dozvolu da uđe na Kosovo”, dodao je Biševac.

Novogodišnji poklon paketići sutra će biti podeljeni mališanima u Goraždevcu, Velikoj Hoči, Osojanu i drugim srpskim sredinama u Metohiji, a akciju pomoći deci organizovali su studenti Pravnog fakulteta iz Novog Sada.

Po rečima Biševca, kolegama iz Novog Sada priključili su se studenti svih fakulteta Prištinskog univerziteta iz Kosovske Mitrovice i studenti pravnih fakulteta iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Pazara.

Postavi komentar