23.11.2015 |08:00-23:55 Šiptarski ekstremisti ali i oni koji se ozbiljno bore za separatističku ideju stvaranja nezavisne države na teritoriji Srbiji ozbiljno rade na svim domenima! Dok sa naše strane primetna je pospanost …


Mustafa: Terorizam realna opasnost

Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je da bude podignut nivo bezbednosti na Kosovu zbog realnih terorističkih pretnji sa kojima se suočavaju evropske ali na Kosovu se radi o Šiptarskom ekstremističkom terorizmu protiv svih koji ne slede separatističku ideju…

 Isa Mustafa 

 Na sastanku Saveta za bezbednost Mustafa je rekao da je terorizam realna opasnost za građane Evrope i od predstavnika svih institucija, posebno onih iz oblasti bezbednosti, zatražio da Kosovo u svim aspektima bude spremno da se suoči sa eventualnim pretnjama nasilnog ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Republika Kosovo je aktivan deo globalne alijanse protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i ima svoje odgovornosti u toj zajedničkoj borbi. Mi ćemo nastaviti usku saradnju sa SAD, EU i zemljama članicama, kao i drugim partnerima do konačnog okončanja, jednom za svagda, nasilnog ekstremizma, terorizma i ekstremnih ideologija koje dovode u opasnost život, bezbednost, naš način življenja i najhumanije vrednosti čovečanstva“, rekao je Mustafa.

Predstavnici institucija iz oblasti bezbednosti, kako je saopšteno, informisali su da su povećane mere bezbednosti i operativna spremnost, da su pojačane patrole na javnim mestima, ispred institucija na lokalnom i centralnom nivou, pri misijama i rezidencijama diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, na glavnim putnim pravcima, u multietničkim sredinama i u verskim, obrazovnim i kulturnim institucijama.

Takođe je istaknuto da postoje operativni planovi za nadgledanje i praćenje određenih ličnosti i grupa, povećanje kontrole graničnih prelaza kao i pojačanu razmenu informacija sa partnerima radi predupređenja bilo kakve pretnje za bezbednost zemlje.

23. 11. 2015, 14:49|

Kosovski opozicioni pokret „Samoopredeljenje“ protestovao je zbog toga što je NATO ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se prostire 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz ’99 godine, potpisujući sporazum sa Ljubišom Dikovićem, komandantom – kako opisuju Vojsku Srbije -„ozloglašenim“ Srpskim oružanim snagama. „Umesto da vidimo napredak u ovoj oblasti kako bi vlasti Republike Kosovo preuzele punu kontrolu nad gornjim vazdušnim prostorom danas, mi smo svedoci jednog dogovora koji je kompletno ignorisao postojanje kosovskih vlasti i države,“ naglasilo je Samoopredeljenje.

„Ova oblast (25 km) uspostavljena je Vojno-tehničkim sporazumom 2. avgusta 1999 i proširena je duž granice između Kosova i Srbije,“ podsećaju iz Samoopredeljenja, kritikujući to što se, kako navode, u saopštenju iz KFOR-a, „državna granica između Kosova i Srbije“ smatra „administrativnom linijom“, „kao da nije bilo proglašenja nezavisnosti na kraju nadzirane nezavisnosti“.

Iz Samoopredeljenja takođe kritikuju i to što se Srbiji priznaje dozvola da koristi gornji vazdušni prostor i ostavlja otvorena mogućnost za upotrebu donjeg prostora u budućnosti.

Oni su istakli da je prilikom prenosa ovlašćenja određeno to da je „Republika Kosovo“ nadležna za kontrolu „svog vazdušnog prostora“, te da je to za Kosovo veoma važno ekonomsko i političko pitanje.

„Formalno i pravno, ta prava su sankcionisana zakonima Kosova u ovoj oblasti. U svom Ustavu, Kosovo ima pun suverenitet nad svojim vazdušnim prostorom. Ali je ovo pitanje de fakto tesno povezano sa napretkom koji Republika Kosovo treba da napravi u novim odnosima sa KFOR-om/NATO-om i naporima da uspostavi odnose sa Međunarodnom organizacijom za civilni saobraćaj  – ICAO i učešće u Evropskoj zajedničkoj vazdušnoj oblasti – ECAA,“ naglasilo je Samoopredeljenje.

Samoopredeljenje je komandanta srpske armije Dikovića opisalo kao „odgovornog za zločine počinjene na Kosovu i masakre koje su izvele vojne jedinice njemu potčinjene“.

„Kosovska vlada, umesto da marljivo radi na pripremi novog sporazuma sa NATO-om/KFOR-om, četiri uzastopne godine pregovara sa Srbijom, amnestirajući je od svake registrovane štete iz prošlosti i sadašnjosti,“ zaključilo je Samoopredeljenje.

NATO je prošlog petka ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se proteže 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz ’99 godine. Tada je iz KFOR-a saopšteno i da se NATO „raduje angažovanosti i posvećenosti Republike Srbije ka ponovnom otvaranju donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom.“ Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je početkom marta prošle godine, za civilne letove.

Lidington: Ključan nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Ministar u Vladi Velike Britanije zadužen za Evropu Dejvid Lidington izjavio je da je ključno da briselski dijalog bude nastavljen i da Britanija želi da Srbija i Kosovo udvostruče napore ka daljim sporazumima.Dejvid Lidington 
„Podržavamo dosadašnje napore u dijalogu, ali želimo da vidimo i Srbiju i Kosovo da udvoistruče napore ka daljim sporazumima. Proširenje Evropske unije nosi u sebi pretpostavku da na kraju Srbija i Kosovo pronađu način da žive jedni pored drugih“, kazao je Lidington za današnji Blic.

Upitan da li će Srbija na kraju evrointegracija morati da prizna Kosovo, Lidigton je rekao da je u otvaranju procesa pridruživanja EU zapisano da treba da postoje dobri odnosi sa susedima i da zato Srbija „treba da ih ima sa svima, uključujući i Kosovo“.

Britanski ministar rekao je da ne može da predvidi tačan datum otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, ali je dodao da veruje da je poglavlje 35 (o Kosovu) blizu završetka.

Komentarišući odbijanje Srbije da nametne sankcije Rusiji i odnose sa Ruskom Federacijom, britanski ministar rekao je da Srbija ima znatno veću robnu i trgovinsku razmenu sa EU nego sa Rusijom, sa kojom ima istorijske, kulturne i religijske veze.

„Zato i verujemo da je u interesu Srbije da nastavi sa evropskim integracijama, što će zahtevati dalje reforme“, kazao je Lidington.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova: ZSO može da ima i sopstveni Ustav

23. 11.2015, 12:30|Izvor: KoSSev|

„Ako gledamo originalnu englesku verziju Sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja se u slučaju spora uzima kao validna, tu piše da će ta Zajednica imati ustavotvornu skupštinu, što implicintno znači da ona može da deluje van ustavnog i pravnog sistema Kosova, dakle, na kraju krajeva, može da ima i sopstveni Ustav“ rekao je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova, Enver Hasani, gostujući u emisiji „Slobodno srpski“. Hasani je dodao da pored ove, po njemu, postoji još jedna sporna stvar u sporazumu, a to je da će Zajednica pred „centralnim institucijama zastupati i braniti interese Srba, odnosno srpskih građana“. Hasani je dužnost predsednika Ustavnog suda Kosova obavljao od 2009. do ove godine. Sada radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Prištini. Emisiju „Slobodno srpski“ možete pogledati OVDE.

„Mislim da je to u suprotnosti sa Ustavom, jer Ustav Kosova definiše ovu državu kao građansku državu. Primera radi, sada imamo u većinski srpskim opštinama i Albance i Rome i ostale zajednice koje tu žive, pa se postavlja pitanje ko će, u tom slučaju, da brani njihove interese. Da li to znači da, recimo Albanac, nikad ne može da bude, na primer, potpredsednik te zajednice,“ kazao je Hasani i dodao da treba da se stvore pravni i politički mehanizmi koji bi intergisali celokupno stanovništvo tako da se niko ne bi osećao građaninom drugog reda.

„Da li će Srbija ikad da prizna nezavisnost Kosova?“

„To je dug mukotrpan proces, ali hoće, ja sam optimista. Još par godina, pa će u Srbiji da bude kao na Kosovu, u većini generacija koje ne pamte rat i ne pamte ono što se desilo na Balkanu. Ta će generacija da vodi…ovo su istorijski procesi gde 20-30 godina nije ništa. Bitno je da se polako smiri stanje, da ljudi imaju da rade, žive, da nema nasilja, pa će druga generacija da na Kosovo gleda, uopšte na albansko-srpske odnose drugačije nego što mi gledamo sada.

On se između ostalog osvrnuo i na proteste kosovske opozicije koja već više od mesec dana blokira rad Skupštine Kosova, rekavši da ti protesti „nemaju veze“ sa Sporazumom o zajednici srpskih opština, niti sa demarkacijom granice sa Crnom Gorom, već  da je pravi razlog zo to pitanje Specijalnog suda za ratne zločine.

„Odluka o Specijalnom sudu za ratne zločine je pravi uzrok zašto opozicija protestuje. Problem je u tome što je taj sud stvoren u nagađanju od strane lidera političkih partija koje su proizašle iz rata,“ objasnio je Hasani i istakao „da nije bilo otvorene debate pre tri ili četiri godine o tome u javnosti gde bi se čula stručna, politička i druga mišljenja i tad bi se to primilo lakše“.

„Međutim, tu se nekako polu-potajno pristupilo tom problemu koji sada predstavlja međunarodnu obavezu Kosova, što mora da ispuni“, zaključio je bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

Kosovo na 5. mestu svetske liste broja pripadnika u ISIS-u

 22.11.2015, 11:25|Izvor: KoSSev|

Nakon nedavnog terorističkog napada na Pariz, koji se već sada proglašava evropskim „11. septembrom“, osim akcije lociranja grupa i pojedinaca ISIS-a odgovornih za ovaj napad, objavljena je i statistika zemalja/teritorija koje, prema ovim procenama imaju najveći broj boraca ISIS-a, a koju ovih dana prenose i vodeći svetski mediji.

Prema podacima portala za svetsku statistiku,„Statista“ koji sadrži preko 18.000 izvora, na ovoj listi broja pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, Kosovo se nalazi na 5. mestu sa 83 ovih boraca po glavi stanovnika, za jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine, koja se sa 92 pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, nalazi na 4. mestu ove svetske liste, dok se Albanija nalazi na 7. mestu sa 46. Nijedna druga zemlja/teritorija iz regiona nije među prvih 15 na listi.

U Bosni i Hercegovini se ove nedelje u sredu dogodio teroristički napad kada je Enes Omeragić, koga su sarajevski mediji opisali kao pripadnika vehabijskog pokreta, ubio dva vojnika u sarajevskom naselju Rajlovac uzvikujući „Alahu, ekbar“.

Na prvom mestu liste na Statisti, daleko ispred svih ostalih zemalja su Jordan sa 315 i Tunis na drugom sa 280, dok je od evropskih zemalja Belgija prva – na 8. mestu, sa brojem od 40, i to ispod Albanije. Upravo je u Belgiji rođen Abdelhamim Abad (Abdelhamid Abaaoud) za kojeg se veruje da stoji iza planiranja napada na Pariz.

„Dobre vesti“ o novom NVO projektu ŠIPTARSKIJH INTEGRATORA U SISTEM REPUBLIKE KOSOVO…. AKTIV I KFOS CILJANO UNIŠTAVJU SVEST SRPSKE OMLADINE ZA INTERES ŠIPTARSKIH SEPARATISTA…

Najnovije izdanje „Dobrih vesti“ bavi se novoosnovanim Centrom građanske energije u Severnoj Mitrovici.“Dobre vesti“ 

Centar, koji je zajednički projekat KFOS-a i NVO „Aktiv“, ubuduće će raditi na organizovanju događaja koji bi trebalo da uključe građane u društvene i političke tokove.

Gost „Dobrih vesti“ ovim povodom bila je menadžerka NVO „Aktiv“ iz Mitrovice Sara Ostojić.

U emisiji je bilo i reči o kulturnim dešavanjima u Gračanici i Prištini.

„Dobre vesti“ emituju se svakog ponedeljka od 17:30 na RTV Kim. Emisija se prikazuje i na televizijama Herc, Puls i Mir.

Kfor i Vojska Srbije potpisali sporazum

U prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kfora, general-majora Guljelma Luiđija Miljete, u Prištini je potpisan Sporazum o privremenim operativnim procedurama nakon pune relaksacije Vazdušne zone bezbednosti.Prilikom potpisivanja sporazuma 

U ime Vojske Srbije, Sporazum je potpisao zamenik komandanta Združene operativne, general-major Slavoljub Janićijević, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Vazdušna zona bezbednosti, koja je definisana Vojno-tehničkim sporazumom, proteže se duž administrativne linije sa KiM u širini od 25 kilometara.

Na sajtu Kfora istovremeno je saopšteno da je odluka o relaksaciji vazdušne zone bezbednosti doneta kao odgovor na konstruktivan pristup i kontinuiranu posvećenost Srbije normalizaciji balkanskog vazdušnog prostora, kao i da odražava pozitivnu saradnju Kfora i Vojske Srbije.

Takođe se naglašava da zemlje NATO uvažavaju i cene napredak u produbljivanju odnosa Srbije i NATO, kao i saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa.

UCK: Građani Kosova ovo nijesu zaslužili

Unija Crnogoraca Kosova (UCK) pozdravlja zahtev Kadrija Veseljija na dijalog i spremnost poslanika opozicije ljira Dede i Vljose Osmani da prihvate nacrt političkog sporazuma za izlazak iz krize.Članovi Unije (Foto UCK)

U uniji smatraju da je podeljenost albanskog naroda oko sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština je veoma ozbiljna, da je među građanima Kosova zavladao strah i nemir zbog moguće jos veće ekskalacije nasilja.

“Kao građani Kosova čija je matična država Crna Gora, apelujemo na poziciju i opoziciju da sačuvaju tradicionalno dobre odnose sa Crnom Gorom, jer je to u interesu Kosova i naseg evroatlanskog puta”, apeluju Crnogorci.

Navode da Kosovo ni po koju cenu ne sme da dozvoli da njeni građani postanu žrtve bilo čijih neostvarenih snova.
Unija Crnogoraca Kosova insistira da učestvuje u dijalogu i debatama oko demarkacije granica sa Crnom Gorom ali i povodom formiranjana Zajednice srpskih opština.

“Očekujemo da se naši zahtjevi prihvate i da svi zajedno zbog budućnosti naše đece smognemo snage i prevaziđemo trenutnu situaciju koja je na rubu totalnog haosa, a koju građani Kosova nijesu zaslužili”.

UCK očekuje da politički faktori budu odgovorni i pokažu zrelost za sveobuhvatni dijalog.

„Mirovni marš“ 28. novembra protiv sporazuma koji „podrivaju zemlju“: Kosovo ne može da ima dva zemljoposednika

21. 11.2015, 14:30|Izvor: KoSSev|

Foto: Pokret Samoopredeljenje

Kosovska opozicija – pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, danas je na sastanku u Prištini i zvanično potvrdila da će 28. novembra, na dan albanske zastave, održati protest, ili kako ga oni nazivaju – mirovni marš protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. 

„Peticija opozicije je pokazala da građani nisu zadovoljni Vladom. Mi ćemo 28. novembra napraviti mirovni marš i pokazati da sporazumi sa Srbijom ne mogu proći,“ rekao je nekadašnji predsednik Skupštine Kosova i jedan od lidera Inicijative za Kosovo, Jakup Krasnići, prenosi Gazeta Express. 

Još jedan od lidera ove stranke, Fatmir Ljimaj, poručio je, kako navodi ovaj portal, da su se oni danas „okupili kako bi pokazali da zemlja ide pogrešnim putem.“

Pročitajte još:

Bilans demonstracija u Prištini: Uhapšena 22 demonstranta, povređena sedmorica policajaca, oštećeno više vozila i objekata

Priština: Nakon demonstracija 17 povređenih policajaca

Sud izdao nalog za hapšenje četiri poslanika kosovske opozicije​

„Okupimo se 28. novembra. Svi zajedno da se suprotstavimo sporazumima koji podrivaju našu zemlju,“ istakao je Ljimaj takođe, objašnjavajući da je opozicija ujedinjena, jer je Kosovu potrebno takvo jedinstvo.

Haradinaj je svoj govor počeo, kako navodi Koha, ironično.

„Aljbine jesi tu? Možda ga samo ne vidim. Donika je otišla na kratko,“ rekao je Haradinaj, istakavši zatim da Kosovo ne sme da ima „dva zemljoposednika“.

„Ja sam bio među onima koji su rekli NE – da Kosovo nema dva zemljoposednika. Već da to budemo samo mi. Sada imamo dva Kosova – jedno od 17. februara, a drugo sa Zajednicom,“ rekao je on.

„Ali, mi smo u obavezi da stopiramo dva Kosova, a oba su formirana korišćenjem AKI-ja, suda i administracije protiv opozicije,“ dodao je Haradinaj.

A iz pokreta Samoopredeljenje opozicionari su upozoreni na „politička hapšenja“ kosovskog premijera Ise Mustafe.

„Protivljenjem Srbiji i Zajednici treba da budete spremni za politički zatvor Mustafe,“ rekao je jedan od lidera Samoopredeljenja Visar Imeri, prenosi Express.

Pristalice kosovske opozicije su tokom ove nedelje dva puta protestovale u Prištini, a oba protesta su eskalirala u nasilje. U prvom, koji je održan 17. novembra, tokom održavanja sednice Skupštine Kosova, povređeno je čak 17 policajaca, te pričinjena velika materijalna šteta na civilnim i policijskim vozilima, ali i na zgradi Parlamenta.

Tokom protesta koji je održan narednog dana, nakon privođenja poslanice kosovske opozicije, Donike Kadaj-Bujupi, uhapšena su 22 demonstranta, povređena 7 policajaca, oštećena 5 vozila – 4 policijska i jedno kosovske Vlade, te je, kako je saopšteno iz Kosovske policije, naneta šteta na više objekata, među kojima je i zgrada kosovske vlade.

Kosovska opozicija inače od početka septembra najavljuje proteste protiv sporazuma o ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, a sednice Skupštine, bojkutuje od početka oktobra, koristeći nasilje i suzavac u samoj sali skupštine. Ipak stranke kosovske opozicije jesu učestvovale u radu dve sednice. U prvoj, krajem oktobra, kada je na sednici govorio austrijski predsednik, Hajnc Fišer, a kada su poslanici opozicije na svojim skupštinskim klupama držali transparente„Pažnja gospodine predsedniče, tamo sede korumpirani lažovi,“ i u drugoj, početkom novembra, na kojoj je govorio Evropski komesar za proširenje Johanes Han. I na ovoj sednici kosovski opozicionari su imali transparente na kojima su poručili da „bespravni sporazumi ne smeju proći“. Ovi poslanici su delimično učestvovali i u radu sednice na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Srbije. Oni su tada izneli svoje argumente protiv ratifikovanja i SSP-a, da bi zatim i napustili sednicu, te je tako ovaj sporazum ratifikovan bez njihovog prisustva. 

Zaimi: Samoopredeljenje ne prihvata ZSO

Arber Zaimi iz Samoopredeljenja, izjavio je da ta stranka nikada neće prihvatiti formiranje ZSO i najavljuje nastavak protesta protiv briselskih sporazuma koji to pitanje regulišu.

Arber Zaimi (Foto Samoopredeljenje)

Takođe, kaže Zaimi za Tanjug, Samoopredeljenje će u tom cilju nastaviti da sprovodi i strategiju blokiranja rada parlamenta u Prištini.

On navodi da Srbe i Albance niko ne treba da uči da žive zajedno, jer oni to znaju, ali ističe da njegova stranka ne prihvata formiranje ZSO, jer je to samo instrument za destabilizaciju Kosova.

„Predajom ključeva stabilnosti Kosova Srbiji, koja ima ključeve stabilnosti BiH i Makedonije, predali bismo naš suverenitet i krenuli putem neizvesne budućnosti“; zaključio je Zaimi.
Zaimi podseća da je Samoopredelenje najavilo protest za 28. novembar u Prištini, uz uverenje da će to biti masovni, mirni miting građana iz svih delova Kosova.

„Pokazaćemo da se većina građana ne slaže sa sporazumima potpisanim 25. avgusta u Briselu“, uveren je Zaimi.
U međuvremenu, prema njegovim rečima, biće organizovano više manjih simboličnih protesta, protiv hapšenja i pokušaja hapšenja čelnika opozicije.

Pokušaj hapšenja čelnika Samoopredeljenja Zaimi vidi kao demonstraciju totalitarnog načina vladavine, te poručuje da njegova stranka neće „predati svoje članove“, ali neće ni odustati od svojih namera.

Kako kaže, aktuelna kosovska vlada formirana je samo s jednim ciljem, a to je realizacija projekta ZSO, što Samoopredeljenje namerava da spreči.

ZSO je, prema njegovom uverenju, „rasistički koncept“, koji bi samo stvarao podele među građanima Kosova.
On je podsetio da je takav koncept primenjen u Bosni i Hercegovini, gde je najpre, kako je kazao, 1991. fomiran savez srpskih opština, koji je 1995. prerastao u RS.

„Ne želimo da idemo tim putem, jer je, dve decenije posle Dejtona, BiH neuspela država“, naglasio je Zaimi, dodajući da „etnicizovanoj“ politici nije mesto u civilizovanom svetu.

On kritikuje što sporazum o ZSO propisuje vezivanje funkcija za etničku pripadnost, dodajući da se Samoopredelenje tome protivi i prihvata samo pozitivnu diskriminaciju.

„Nama je dovoljno da piše da mora biti građanin Kosova, ali i da postoji pozitivna diskriminacija, kako bi pomogli predstavljanje i zastupljenost manjina“, objasnio je Zaimi.

Prema njegovim rečima, Kosovu nisu potrebne nikakve specijalne forme ophođenja prema manjinama, već kaže da samo treba primeniti postojeće evropske.

Sporazum o ZSO sadrži, kako smatra, elemente koji onemogućavaju integraciju Srba, te bi se realizacijom tog dogovora samo prouzrokovale podele koje bi trajale vekovima.

„Oni koji kažu da Srbi i Albanci treba da uče da žive zajedno oni su lažovi i populisti. Ova dva naroda znaju da žive zajedno“, poručuje Zaimi.

Kaže i da ne veruje u nepristrasnost kosovskog ustavnog suda, jer je uveren da je poslednjih godina instrumentalizovan.

Seljimi očekuje primenu sporazuma o ZSO

Veoma je važno da se jasno kaže i Albancima na Kosovu i Srbima u Srbiji da su svi sporazumi postignuti u Briselu u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom, izjavio je Petrit Seljimi.Petrit Seljimi 

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi za Tanjug kaže da očekuje da se i poslednji sporazum, koji se tiče Zajednice srpskih opština, primeni.

„Na Kosovu radimo u skladu sa kosovskim ustavom i svrha Briselskog sporazuma je upravo jačanje suvereniteta i nezavisnoti Kosova“, rekao je Seljimi za Tanjug.

On dodaje da ne očekuje promene u tom procesu, koji je, ističe, ipak doveo do toga da Kosovo, u prvoj fazi evrointegracija, potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Na pitanje kakva je sudbina ZSO i da li će ona biti formirana, uprkos protestima opozicije koji se i dalje nastavljaju, Seljimi je rekao da očekuje da se i taj poslednji sporazum potpisan u Briselu, o ZSO, koji je, po njegovom mišljenju, ipak „osnažio“ neke tačke Ahtisarijevog plana, u potpunosti primeni.

„Kosovski Albanci su prihvatili Ahtisarijev plan koji predviđa da opštine mogu da formiraju svoje asocijacije i to je u skladu sa kosovskim ustavom“, kaže Seljimi.

Poštovaćemo ustav i Ahtisarijev plan, pa i Briselski sporazum, koji je „ironično, takav, da čak i srpska vlada, malo po malo, prihvata da treba ipak da radi po Ahtisarijevom planu“.

„Ako srpske opštine hoće da se udružuju to mogu slobodno da urade, a Ustavni sud će reći svoje mišljenje, odnosno da li je to u skladu sa Ustavom, a znam da će to tako da bude“, naglasio je Seljimi.

Komentarišući najnovije proteste opozicije protiv formiranja ZSO i demarkacione linije sa Crnom Gorom zakazane za 28. novembar, Seljimi smatra da je narod na Kosovu veoma umoran od političkih partija koje ne razumeju koji su prioriteti građana.

„Mislim da svi treba da se fokusiramo na te prioritete, a to su evropske integracije, ekonomske reforme, nova radna mesta, vizna liberalizacija“, rekao je on, navodeći da je ogromna većina kosovskog naroda, i Srbi i Albanaci, za evropske integracije i članstvo u NATO, prema nekim istraživanjima čak 95 odsto javnog mnjenja.

Na pitanje koliko trenutna kriza i pritisak opozicije može da utiče na dalje evrointegracije Kosova, Seljimi ukazuje da je i u protestima u drugim zemljama bilo nasilja, da je toga bilo i na Kosovu tokom nedavnih protesta opozicije, ali da su građani Kosova, uveren je, ipak usmereni na to da postanu punopravni članovi EU i NATO u dogledno vreme.

Što se tiče dosadašnje saradnje srpske i albanske strane tokom dijaloga u Briselu, Seljimi kaže da „srpska strana ne želi normalizaciju odnosa, ali želi nekako da bude bliža Briselu i Berlinu“.

Da želi normalizaciju ne bi, kaže Seljimi, davala „rasističke komentare“ da Albanci nemaju nikakavu kulturu, kao što je pre nekoliko nedelja tokom borbe za učlanjenje Kosova u UNESKO rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Seljimi smatra da do sada nije bilo baš duha normalizacije, koji je potreban da bi se uspostavili, kako kaže, „dobrosusedski donosi Srbije i Kosova“.

Postavi komentar