31.10. 2015 08:00-23:23| Da smo se nekada stvarno i organizovano borili za stvarni i iskreni život na KiM, ne bi imali današnjih problema! Žalosno je što je priča političara samo priča, „ovce nam osvojiše livade“…


Falsifikovanim dokumentima i terorom otimaju imovinu Srba

31.10. 2015, 20:23|Izvor: B92|

Falsifikovanjem dokumenata u kosovskim sudovima i katastru, kriminalne grupe Srbima iz Čaglavice kod Prištine otimaju imovinu.

Novi vlasnici zemlje su uglavnom Albanci koji na poljoprivrednom zemljištu započinju izgradnju kuća, ili poslovnih objekata bez znanja i saglasnosti pravih vlasnika.

Vlastimir i Zoran Kitić iz Čaglavice bili su iznenađeni kada su na imanju svojih predaka ugledali građevinsku mašinu kako uništava usev i pretvara ga u put.

Pored njive, Albanac, koji ne želi ispred kamere i tvrdi da je on vlasnik zemlje i da niko ne može da ga spreči šta će na svom imanju da radi.

„Pokazaću sve papire i sve što pokazuje da smo mi vlasnici i naši preci preko 200 godina. Odakle se taj čovek pojavljuje tu, kako se njemu dodeljuje ova zemlja preko noći?“ rekao je Zoran Kitić.

Kitići su za imanje, koje im je oduzeto posle Drugog svetskog rata, pokrenuli sudski postupak. Na odluku suda čekaju deset godina.

Umesto zemlje, kako kažu, kosovski pravosudni organi su im dodelili – komšiju.

Od nadležnih u kosovskim sudovima i katastru da obrazlože ovakvu odluku, B92 nije dobio odgovor.

„Pa to je njihova država, njihova vlast, to je njihova moć i to je jedan dokaz koliko navodno jedna pravna država Kosovo postoji i koliko funkcioniše. Znači, papiri se stvaraju preko noći i to je čitava priča,“ navodi Zoran Kitić.

Atar Čaglavice je veoma atraktivan, jer se oslanja na Prištinu i cena ara dostiže nekoliko desetina hiljada evra.

Zbog ovakvih dešavanja, sve je više srpskih porodica koje odlučuju da zemlju prodaju.

„Tabla za prodaju imanja je baš ovde zato što se ne mogu ostvariti prava na Kosovu, pogotovo to ne mogu Srbi. Albanci i druge nacionalnosti možda ostvaruju svoja prava, ali mi Srbi ne. Zbog toga je ta tabla tu, jer dosta mi je svega – i Kosova i Albanaca i zapadnih moćnika. Jedino rešenje je prodati i otići odavde, a ko to može da spreči, ne može niko,“ rekao je Vlastimir Kitić.

Predstavnik Srba u Čaglavici Nebojša Marković smatra da ovo predstavlja još jedan vid pritiska na Srbe u Čaglavici.

„Ovo je pritisak na Srbe da prodaju svoja imanja i da napuste svoja vekovna ognjišta. Danas smo prisutni još jednoj otimačini srpske zemlje od strane Albanaca,“ rekao je on.

Srbi iz Čaglavice kažu da su u nasilnom otimanju zemlje i falsifikovanju papira uključeni i Srbi i Albanci, pojedini kosovski političari, ali i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu.

Stupila na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju Radne grupe za naplatu struje na Severu

31.10. 2015, 15:35|Izvor: KoSSev|

Danas je stupila na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju radne grupe za uspostavljanje sistema naplate električne energije na Severu Kosova, a za njenog predsednika postavljen je dosadašnji vršilac dužnosti zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Damjan Jović. Zajedno sa predsednikom, grupa ima osam članova, među kojima i još zaposlenih u Kancelariji za KiM, predstavnik srpskog ministarstva za energetiku, kao i više zaposlenih u EPS-u, od kojih i dva predstavnika iz Elektrokosmeta, koji su ovde predstavljeni kao direktori novih kompanija koje će na Severu biti osnovane – „EPS trgovina“ i „Elektrosever“. Ova odluke Vlade objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije 23. oktobra. Naplata struje se pominje u odgovorima Vlade Srbije na zahteve koje je pred Srbiju postavila Evropska unija u okviru poglavlja 35 i zbog svoje „osetljivosti“ povezuje se čak sa pitanjem sprovođenja sporazuma o registarskim tablicama na Severu Kosova za stanovnike Kosova, koje se ovih dana ponovo aktuelizuje.“U kombinaciji sa početkom naplate struje, ovakva mera bi imala (uvođenje kosovskih registarskih tablica na Severu, prim. red.) za posledicu potpuno urušavanje autoriteta države i njene sposobnosti da sprovodi politiku Vlade Republike Srbije na KiM,“ naveli su iz Vlade.​

Novoformirana radna grupa ima šest zadataka:

Građani ne plaćajaju struju; žale se na selektivan pristup i neispunjavanje obaveza prema potrošačima

Većina domaćinstava na Severu Kosova ne izmiruje svoje obaveze kada je u pitanju plaćanje električne energije. Iako je Elektrodistribucija na Severu pokušavala poslednjih godina da pokrene akciju plaćanja, ona nikada nije sprovedena do kraja. Mnogi građani se i sada žale da strujomeri nisu očitani, da se računi dostavljaju selektivno i kao primer uzimaju opštinu Lešak za koju navode da se računi u ovoj opštini čak i ne dostavljaju. Slična je situacija i u okolnim selima, kao i u etnički mešovitim sredinama. Sa druge strane, predstavnici Elektrodistribucije navode da se na terenu susreću sa brojnim problemima, da ima građana koji ne dozvoljavaju očitavanje njihovih strujomera. Posebno velika dugovanja imaju pojedina javna preduzeća na Severu Kosova, među kojima je Trepča jedan od najvećih dužnika, ali i neke kosovske institucije, poput zatvora. Iako koriste električnu energiju koja stiže iz EPS-a, a distribuira je Elektrokosmet, kosovske institucije na Severu kao razlog za neplaćanje struje Srbiji navode nepostojanje kosovske licence da se ovo preduzeće bavi distributivnom delatnošću. 

Jedini značajniji pokušaj naplate bio je pre pet godina, ali je naplata u međuvremenu opala, nakon srpskih izbora 2010. godine, kada se, po nalogu tadašnjeg ministra za Kosovo i Metohiju, Gorana Bogdanovića, inače iz Leposavića, prekinulo sa isključivanjem struje neurednim platišama i kada je došlo do smene u rukovodstvu Elektrodistribucije na Severu, da bi proces naplate potpuno zamro od 2011, sa uvođenjem tzv. integrisanih graničnih prelaza. Najnovije pokretanje akcije za naplatu struje na Severu desilo se u periodu kada su Beograd i Priština u Briselu vodili pregovore za postizanje sporazuma o energetici. Tako je početkom februara ove godine pokrenuta ad hoc akcija naplate struje, kada su građanima nepropisno dostavljeni računi sa upozorenjem o isključenju i dugom za utrošenu električnu energiju za period od 1. decembra 2012. do 31. decembra 2014. Građani četiri opštine na Severu Kosova su tada imali rok da do 4. marta ove godine izmire dugovanja za utrošenu električnu energiju, a u protivnom, upozorenje Elektrokosmeta je bilo da će njihova domaćinstva biti isključena iz mreže snabdevanja. Ta akcija je bez objašnjenja prestala.

1) izrada akcionog plana za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

2) predlaganje mera za stvaranje preduslova za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

3) uspostavljanje koordinacije svih institucija neophodnih za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

4) predlaganje mera i aktivnosti Vladi radi realizacije povećanja naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

5) analiza i praćenje rada svih subjekata uključenih u proces povećanja naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija;

6) koordinacija kampanje u sredstvima javnog informisanja za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

U Radnu grupu imenuju se:

1) za predsednika:

– Damjan Jović, vršilac dužnosti zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju;

2) za zamenika:

– Aleksandar Obradović, generalni direktor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“;

3) za članove:

– Dragan Vladisavljević, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini;

– Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike;

– Sanja Arežina, predstavnik Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini;

– Milan Vujaković, direktor Društva za trgovinu električnom energijom „EPS Trgovina“ d.o.o. Severna Mitrovica;

– Boban Novaković, direktor Društva za usluge snabdevanja i distribucije električne energije „Elektro sever“ d.o.o. Severna Mitrovica;

– Ivan Jakšić, predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Radna grupa može da traži podatke, dokumenta i izveštaje koji su od značaja za delokrug rada Radne grupe od organa državne uprave, javnih preduzeća i drugih organizacija, dok će stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Radna grupa je dužna da po predlaganju mera za stvaranje preduslova za povećanje naplate električne energije na severu teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija periodično podnosi Vladi izveštaje o svom radu, najmanje svakih 90 dana.

KoSSev je pokušao telefonskim putem da dobije komentar od nekoliko članova ove radne grupe, uključujući i od predstavnika sa Kosova, ali u tome za sada nije uspeo.

Postavi komentar