20.10.2015 |08:00 – 23:00 Svi OTPADNICI Srpskog roda (neverne Tome) udruženo rade na brzom UČLANJENJU U EU i odricanju od Srpske Hrišćanske nacije i to baš na Nevernog Tomu kada se tri puta odrekao vere Hristove mučeničke…


„Vučić ima podršku opozicije (sve neverne Tome) kada je reč o KiM“

Nekadašnji glavni pregovarač u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović rekao je da premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije imaju podršku opozicije, kada je reč o Kosovu, evropskim integracijama i Briselskom sporazumu.

Borislav Stefanović je rekao da ga nije iznenadila izjava predsednika SANU Vladimira Kostića, koji je rekao da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, prenosi Tanjug.

Borislav Stefanović (arhivska fotografija)

Borislav Stefanović (arhivska fotografija)

Stefanović je, naime, na konferenciji o dijalogu Beograda i Prištine rekao da je Kostić rekao nešto „što Vlada radi, ali da su, bez obzira na to, njegovom izjavom svi bili iznenađeni“.

„Ja nisam bio iznenađen, jer to je ono što Vlada čini. Protiv sam Vučića i Vlade, ali kada je reč o Kosovu i evropskim integracijama, Briselskom sporazumu, Vlada ima podršku opozicije“, poručio je Stefanović.

Stefanović i član Odbora za evrointegracije u kosovskom parlamentu Vjosa Osmani suprotstavili su ranije na konferenciji stavove o pitanju eventualnog prijema Kosova i Metohije u članstvo Uneska.

Stefanović smatra da bi Kosovo trebalo da bude član međunarodnih organizacija, ali ne i Uneska, jer smatra da neće biti u stanju da zaštiti srpsku kulturnu baštinu, dok Vjosa Osmani kaže da nema sumnje da svi na Kosovu smatraju da ono treba da bude član te organizacije.

Stefanović je istakao da dijalog treba nastaviti, a Osmanijeva da će potpuna normalizacija odnosa nastati onda kada, kako je rekla, Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Članstvo Kosova u Unesku imalo bi direktan uticaj na poboljšanje standarda u oblasti obrazovanja i zaštite kulturnih spomenika, rekla je Osmanijeva. Blokiranje primene tih standarda, dodala je, ne može da koristi nikome.

Članstvo u toj organizaciji bi, prema njenim rečima, imalo uticaj na bolji život svih građana, kao što bi članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koristilo svima na Kosovu.

Stefanović, međutim, osporava tezu da članstvo Kosova u Unesku može da poboljša život Srba zapitavši istovremeno ko je uhapšen zbog paljenja srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. „Ako članstvo znači da želite da promenite narativ, onda dobro, ali nemojte očekivati da Srbi kažu: ‘Baš je to dobro za naš život na Kosovu“, rekao je Stefanović.

Govoreći o dijalogu, Stefanović je rekao da bez tehničkog, koji je on vodio, danas ne bi bilo ni političkog, ali da žali što je malo od sedam postignutih sporazuma implementirano.

Rekao je i da su glavne teme na Kosovu visoka stopa nezaposlenosti, male plate i da se nada da će srpski premijer Aleksandar Vučić i kosovski Isa Mustafa imati snage da se dogovore u vezi sa telekomunikacijama i energetikom, kako bi se prešlo na životne teme.

Džoana Hensen iz Londonske škole ekonomije poručila je da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio samo o Srbiji, već je njime i Kosovo trebalo da nauči da se ponaša kao zrela država.

Ocenila je da sporazumi iz tehničkog dijaloga nisu bili u potpunosti primenjeni. Kao glavne mane Briselskog sporazuma Hensenova je istakla njegovu politizaciju i neuspeh dve strane da ga transparentno predstave svojim građanima.

Konferenciju o dijalogu Beograda i Prištine organizuje Centar savremene politike i Fonadacija „Konard Adenauer“ u Beogradu.

Vučić (neverni Toma): Činimo sve da Kosovo ne uđe u Unesko, šanse nam nisu velike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko. Najavio je da će tokom noći o toj temi razgovorati sa premijerom jedne zemlje od koga će tražiti podršku.

„Noćas u 1.30 imam razgovor, zbog razlike u vremenu, sa premijerom jedne zemlje koga molim za podršku. Oni su priznali Kosovo, ali sada nova vlada preispituje odluke prethodne vlade i nadam se da možemo da ih uverimo“, rekao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Ljuboviji gde je prisustvovao početku radova na izgradnji mosta, prenosi Tanjug.

Izjava Aleksandra Vučića

„Verujem da neće biti više incidenata na granici“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nada se da je jučerašnji napad hrvatske policije na novinare na teritoriji Srbije bio izolovani incident, prenosi Tanjug.“Želim da verujem da je to bio izolovani incident koji se neće više ponoviti“, poručio je on u izjavi novinarima u Ljuboviji.

Vučić je naglasio da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da će se tako i ponašati.

Upitan šta očekuje uoči sutrašnjeg glasanja o zahtevu za prijem Kosova u Unesko, Vučić je rekao: „Naše šanse nisu velike na izvršnom savetu, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji.“

„To što ću u pola dva noćas da imam zvaničan razgovor sa premijerom jedne zemlje vam dovoljno govori koliko napora činimo i koliko se borimo“, ukazao je Vučić.

Rekao je da nije smak sveta i da će Srbija svoju borbu nastaviti.

„Mnogo je važnije šta mi kažemo kao Srbija, nego šta mnogi drugi kažu. Naše je da čujemo i njih, ali mi smo ti koji na kraju donose odluku kako ćemo da se ponašamo“, rekao je premijer.

Za Srbiju je ulazak Kosova u Unesko neprihvatljiv. To je, kako je rekao, loše za srpske manastire.

„Neki drugi moraju da nas obaveste kako je to dobro, posebno što, ako pogledate njihovu argumentaciju, u 80 odsto biste mogli da je potpišete, samo ne znam kako je iz takvih premisa došlo do tako pogrešnog zaključka“, rekao je Vučić.

„Lično sam zvao Kostića na sastanak“, da mu se zahvalim za medijski nastup o priznanju otete Srpske zemlje i prihvatanju tog čina da ona postane još jedna Šiptarska republika…

Premijer Vučić je rekao da je lično pozvao i zamolio predsednika SANU Vladimira Kostića da prisustvuje današnjem sastanku kod predsednika Republike Tomislava Nikolića, iako, kako je rekao, nije saglasan sa njegovom izjavom o Kosovu.

Premijer je rekao da moraju da se čuju i oni koji misle drugačije.

Ukazao je da je različitost ideja i pristupa pre nego što se izađe sa konačnim stavom države dobra i poželjna.

„Pustite demokratski dijalog. Svako ima pravo da kaže šta misli“, poručio je Vučić novinarima.

Premijer je primetio da niko nije rekao ružnu reč o Kostiću, ali da ne treba kritikovati ni predsednika Nikolića zbog njegovog komentara Kostićevog stava.

Vučić je ponovio da Srbija treba da se ponosi pluralizmom mišljenja.

„Snaga Srbije je u tome što je tolerantno društvo, što postoje različite ideje. Ne moramo u svemu da budemo saglasni i siguran sam da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za celovitost Srbije“, rekao je premijer podsetivši da je slično nekada govorio i Dobrica Ćosić.

„Naše je da pokušavamo i nadamo se da će da nas čuju“, logično je da nas ne čuju jer se mi i ne zalažemo dovoljno!

Vučić je izjavio da manevarski prostor Srbije po pitanju evropskih integracija Kosova i Metohije nije veliki, ali da kroz razgovore i razmenu mišljenja treba postići dogovor i jedinstven stav.

Vučić je rekao da će na današnjem sastanku u Predsedništvu, kojem će prisustvovati predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, pokušati da usaglase sve napore koji treba da se preduzmu kako bi se sačuvali državni i nacionalni interesi, ne napadajući bilo koga i ne čineći ništa protiv bilo koga.

„Manevarski prostor je sužen“, rekao je Vučić navodeći da je od 2008. godine veliki broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, odnosno više od polovine zemalja na svetu, a da su u poslednjih godinu dana to uradile samo dve zemlje.

Vučić je rekao da veruje da ćemo pametnom, ozbiljnom i jedinstvenom politikom uspeti da sačuvamo naše interese.

Upitan da li je moguće da se promene sporne odredbe iz platforme za poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je naše da pokušavamo i da se nada da će drugi želeti da čuju naš stav.

„Da li će nam izaći u susret i da li će nas poslušati ostaje da se vidi u nedeljama pred nama“, naveo je premijer.

Nikada nećemo podizati zidove jer će oni da potroše pare , i  da nam naprave TOR NA GRANICAMA KAO DA SMO STOKA!

Srbija neće ni u jednoj situaciji podizati zidove, već će nastaviti da gradi mostove i puteve, poručio je premijer.

„Neka drugi podižu zidove. Neka radi ko god šta hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili, držaćemo stvari pod kontrolom. Nećemo da ubijamo nikoga, kako životinje tako ni ljude. Neka se svi ograde žicama, Srbija neće nijedan metar podići“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije mogao „da dođe sebi sat vremena“ kada je video srndaće uhvaćene u žici.

Neke zemlje, kako je primetio, zbog političke krize dižu zidove, ali Srbija nema nikakvu političku krizu, niti nameru bilo kada da podigne žice.

„Srbija će iduće godine da bude zemlja sa najviše izgrađenih kilometara auto-puteva u ovom delu Evrope, a možda i celom kontinentu. Nama ti auto-putevi idu ka Makedoniji i Bugarskoj. Zar onda da dižem zidove“, upitao se premijer.

Neki su govorili da su protiv podizanja zidova, a onda kada dođe teško vreme ipak ih podignu, primetio je Vučić.

Inače, kako je naveo, na osnovu izveštaja koji je dobio jutros, na teritoriji Srbije boravilo je 12.130 izbeglica.

Podsetivši da je preko naše zemlje išao najveći broj izbeglica a da nismo dizali nikakvu buku, dodao je: „Nije ispaljen nijedan suzavac u našoj zemlji, što pokazuje našu ozbiljnost, ljudskost i tolerantnost, kao i solidarnost“.

Izvršni savet Uneska sutra o Kosovu, žalostan slučaj koji gazi Srpsko dostojanstvo!

Izvršni savet Uneska odlučivaće sutra u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Odluka se donosi većinom glasova. Ambasador pri Unesku Darko Tanasković kaže da Srbija nije mogla da promeni nepovoljan odnos snaga, ali je uveren da će znatan broj država biti rezervisane ili se protiviti prijemu Kosova.

Izvršni savet Uneska ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i albanski zahtev za prijem Kosova u Unesko, prenosi Beta.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je, uoči sutrašnje sednice, da Srbija nije mogla da promeni taj nepovoljan odnos, ali je uveren da će se na sednici pokazati da postoji znatan broj država koje su rezervisane ili se protive prijemu Kosova u Unesko.

„Ne mislim da smo uspeli i da je to uopšte bilo moguće, da taj nepovoljan odnos u Izvršnom savetu Uneska radikalno promenimo u pogledu izjašnjavanja, ali očekujem da će se u svakom slučaju pokazati da postoji znatan broj država koje ili imaju ozbiljne rezerve prema ovom pitanju ili su negativno prema njemu opredeljene“, rekao je Tanasković agenciji Beta.

Govoreći o proceduri Tanasković je naveo da će se sutra svakako glasati o predlogu preporuke za prijem Kosova, ali da nije izvesno da li će biti i rasprave jer ima više mogućih scenarija.

„Put do glasanja ne znamo, jer ne znamo tačno kakva će biti taktika onih koji su predložili nacrt odluke, jer oni mogu ići na zatvaranje debate, tražiti da se ne raspravlja već da se odmah ide na izjašnjavanje. Države koje se sa tim ne slažu mogu učiniti neki drugi korak, tako da je neizvesno da li će se ići odmah na glasanje ili će pre toga biti otvorena debata“, rekao ja ambasador Tanasković.

Rekao je da ne zna kako će se koja delegacija izjasniti jer „većina delegacija čeka poslednji čas i saopštava da još nemaju konačne instrukcije“.

„Srbija veruje da većina država zna kako će glasati, ali se taktizira do poslednjeg momenta jer traje intenzivna diplomatska aktivnost i u sedištu Uneska i u svetu, gde ima i nagovaranja i pritisaka i ucenjivanja tako da je vrlo teško reći kako sada stvari stoje“, rekao je Tanasković.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da „Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima“.

Ako na sutrašnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Predrag Radonjić: „Diplomatska ofanziva“ Srbije da spreči prijem Kosova u UNESKO zakasnela; Srbija 2013. god. upozorena da će do ovoga doći

19.10. 2015, 15:49|Izvor: KoSSev

„Ukoliko Kosovo postane član Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) – zvanični Beograd treba da prekine sve razgovore u Briselu, i sa Prištinom i sa međunarodnom zajednicom,“ rekao je novinar, književnik i autor TV serijala „Čuvari baštine“, Predrag Radonjić, gostujući sinoć u emisiji „Slobodno srpski“. On tvrdi da je Srbija još 2013. godine bila „upozorena“ da će do ovoga doći i dodaje da je „diplomatska ofanziva“ Srbije, koja pokušava da spreči prijem Kosova u UNESCO, „zakasnela“, te i da su sanše da Kosovo ne postane članica ove organizacije „veoma male“. Celu emisiju možete pogledati OVDE.

„Da se reagovalo blagovremeno, šanse bi bile mnogo veće. Po informacijama koje sam dobio radeći serijal ‘Čuvari baštine’, a imao sam kontakte i sa državnim zvaničnicima i ljudima iz stručne javnosti, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je još 2013. godine dobilo informaciju da Kosovo i Albanija čekaju ovakav raspored snaga u Izvršnom savetu UNESCO-a u kome će preovladavati države koje su priznale nezavinsost Kosova. Procenjeno je da to može da prođe dnevni red i da će kasnije ići na Generalnu skupštinu. Dakle, znalo se da će doći do ovoga, imali smo informaciju na vreme i nismo ništa učinili preventivno,“ istakao je Radonjić i dodao da članstvo Kosova i UNESCO „nema veze sa verskim zajednicima, već ima veze sa državama“.

„Ako Kosovo postane član UNESKO-a, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i svi drugi srpski manastiri postaće deo kosovske kulturne baštine. To će svakako i dalje biti vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, ali će biti deo kosovske kulturne baštine, i deca će ovde na Kosovu i u Albaniji, a vrlo brzo i u svetu učiti o Dečanima kao o kosovskoj kulturnoj baštini. Za mene je to činjenica koja je nepodnošljiva,“ rekao je on.

Po Radonjićevim rečima, ukoliko se desi prijem Kosova u UNESKO-u, te i ako Srbija  nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma, to bi značilo priznavanje Kosova:

„Ako se desi prijem Kosova u UNESKO-u, ako državni vrh Srbije nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma, ako nastavi kontakte sa onima koji su nam oteli najvrednije dragulje naše nacionalne kulturne i državne baštine, to znači da smo mi prodali Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju zarad maglovitih evrointegracija i da smo mi na takav način i priznali Kosovo.“

Radonjić navodi da će ulaskom Kosova u UNESKO-u, prištinske vlasti „ulagati velike napore i ogroman novac,“ da i crkvu na Kosovu potpuno „integrišu u kosovski ili albanski sistem“.

„Priština će uraditi sve da Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno Eparhiju raško-prizrensku učini potpuno zavisnom od novca koji će dolaziti iz Prištine, a u početku će to biti sasvim sigurno velike sume. Istu situaciju smo imali i kada su formirane opštine sa srpskom većinom koje su tada, dok se odvijao proces integracije Srba, imale vrlo ozbiljnu finansijsku podršku iz Prištine. Dakle, to će biti prva faza dok se čitava ta struktura ne učini zavisnom od novca iz Prištine,“ objasnio je Radović i dodao:

„Nakon toga idu različiti oblici pritiska i krajnji rezultat svega toga može da bude formiranje nekakve kosovske pravoslavne crkve, albanizacija, sve do pripajanja albanskoj pravoslavnoj crkvi ili sl. To je jedan proces i Albanci ozbiljno na tome rade. Već postoje čitave studije o tome. U kalendarima Albanske pravoslavne crkve, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija se već navode kao spomenici Albanske pravoslavne crkve. Mi sve to zanemarujemo. Smejemo se tome, a sa druge strane ulažu se veliki napori i ogroman novac da se to i stvarno dogodi.“

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Radonjić je kazao da Srbija godinama pristaje na „velike ustupke i nastavlja da popušta, za razliku Prištine“.

„Kad pogledamo listing činjenica i onoga što se dogodilo u poslednje dve godine, onda se vidi da je to listing velikih ustupaka Srbije ili listing autogolova, gde ne vidim gde je kompromis i šta su ustupci kosovske strane. Srbija i dalje nastavlja da popušta, dok se Priština ponaša po onoj čuvenoj matrici da vrlo nevoljno i teško pristaje na ustupke, a kad i pristane na njih pokušava na različite načine da izbegne njihovu implementaciju. Naposletku, kad dođe do implementacije gleda da potpuno izokrene smisao i način delovanja. U isto to vreme, Srbija sprovodi sve što je potpisala, a čini mi se da pristaje i na više od toga, bez bilo kakvog opravdanog razloga.“ zaključio je Radonjić.

Janjić: Kosovo jedini region gde su nakon rata uništavani i skrnavljeni pravoslavni hrišćanski objekti

 20.10.2015, 15:04|Izvor: KoSSev

U najnovijim naporima da se i preko društvenih mreža mobiliše javnost i ukaže na pogrešnu eventualnu odluku da se Kosovo primi u UNESCO, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, naglasio je u jednoj od svojih poslednjih objava da bi članstvo Kosova u UNESCO bila „blatantna travestija“ koja bi ozbiljno ugrozila među-etničke i među religijske odnose zajednica na Kosovu, te naveo da SPC traži da se pitanje članstva Kosova odloži – nakon dijaloga u Briselu o zaštiti srpske baštine. Sutra se očekuje odluka Izvršnog saveta UNESCO-a da li će „preporučiti“ Generalnoj skupštini ove organizacije da Kosovo bude primljeno u UNESCO. Crkva je, kao i sam iguman Janjić, od kada je započeo proces tzv. normalizacije odnosa Beograda i Prištine, sve do pre nekoliko dana bila uzdržana u javnosti od podsećanja na teško stradanje koje je pretrpela tokom 1998., 1999. i 17. marta 2004. godine. U nastavku pročitajte celu objavu Save Janjića. 

„Članstvo Kosova u UNESCO bila bi blatantna travestija i ozbiljno bi ugrozila među-etničke i među-religijske odnose zajednica na Kosovu. Srpska pravoslavna crkva zahteva, pre bilo kakve diskusije o eventualnom prijemu Kosova u UNESCO, jasnu i nedvosmislenu posvećenost u briselskom dijalogu, sa jasnim međunarodnim garancijama, za zaštitu četiri srpske pravoslavne crkve i ostalih hrišćanskih objekata. Trenutno, Kosovo odbija bilo kakav dijalog sa poslednjim nacrtom zakona o kulturnim planovima kako bi stavio pod punu kontrolu imovinu Srpske pravoslavne crkve i ultimativno kosovarizovao najsvetije srpske pravoslavne objekte u regionu.

Tokom ratova na Balkanu, mnoge svetinje svih religija su bile uništene. Kosovo je jedini region u kojem su nakon rata, kosovski albanski ekstremisti, podstaknuti od strane svojih vođa, bivših komandanata OVK, sistematski uništavali i oskrnavili brojna mesta hrišćanskog pravoslavlja. Sada kosovska vlada želi da UNESCO poveruje da će, njihovim članstvom u ovu organizaciju, oni – ti isti lideri zaštititi nasleđe koje su sa svojim sledbenicima uništavali godinama.

Zato tražimo odlaganje mogućeg članstva Kosova nakon dijaloga u Briselu o zaštiti srpske baštine. Ishitrena odluka da se prihvati Kosovo u UNESCO zakomplikovaće situaciju i naša Crkva će biti primorana da prekine kontakte sa kosovskim vlastima sve dok se ne posvete našoj zaštiti u briselskom dijalogu.

Posle mnogo tragičnijeg bosanskog rata, sa neuporedivo više žrtava, nijedna crkva, ili džamija nije uništena nakon rata uprkos i daljem tinjanju animoziteta. Propaganda Vlade Kosova želi da svet veruje da je Kosovo živa mlada demokratija, ali realnost za srpske pravoslavne hrišćane je mnogo gora i desetinama hiljada izbeglica još uvek nije dozvoljeno da se vrate.“

Srpski studenti protiv Kosova u UNESCO: Prvi put protestuju na dan odluke Izvršnog saveta UNESCO-a. – E deco, pa gde su vaši profesori bili da radite mnogo više od toga pre ove krajnje i konačne odluke…Gde je ta njihova inteligencija i inteligentni načini da se bore za vašu budućnost…

20.10. 2015, 10:29|Izvor: KoSSev

Tačno na dan odluke Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) – 21. oktobra o članstvu Kosova, studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, po prvi put organizuju protest protiv učlanjenja Kosova u UNESCO. Pod sloganom koji već nek nekoliko dana kruži Internetom u okviru kampanje srpskih tviteraša, i elektronske peticije “Ne Kosovo u UNESCO!”,  a sa izmenjenim padežom „Ne Kosovu u UNESKU“, protest počinje, simbolično, u 12 časova i 44 minuta.

Okupljanje studenata i građana počinje u 12 časova na platou ispred Tehničke škole “Mihajlo Petrović Alas”, odakle će studenti, zajedno sa građanima, krenuti ulicom Lole Ribara ka glavnom mostu, da bi protest i zvanično počeo u 12.44 na trgu Braće Milića.

„Studenti, ovim putem, pozivaju sve studente, građane, lokalne samouprave i sve javne institucije da nam se pridruže. Ovo se tiče naše kulture, naše duhovnosti, našeg identiteta. Ovo se tiče svih nas! Čekamo vas! Svi kao jedan!“ stoji na Fejsbuk najavi događaja ovog protesta.

Studenti mitrovičkog univerziteta naglašavaju da protest organizuju samoinicijativno, a pored podrške Rektora Univerziteta i profesora, koji će takođe učestvovati, protestu će se pridružiti i studenti, to jest, delegacije studenata iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Kragujevca i Niša.

Nastava će tokom protesta na svim fakultetima biti prekinuta.

Studentski protesti protivljenja članstvu Kosova u UNESCO biće organizovani, takođe, sutra u 12.44 u Beogradu.

Predstavnici “Srpske” – OTPADNICI (neverne Tome) – odvojeno kod Jahjage, da joj se zabiju među … INSTITUCIJE…

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je danas u odvojenim sastancima, sa predstavnicima “Srpske liste”.Sastanak u Predsedništvu Kosova (Foto Kim)

Na zakazani sastanak sa kosovskom predsednicom najpre su došli lider “Srpske liste” Aleksandar Jablanović, šef poslaničkog kluba Slavko Simić i poslanik Bojan Mitić.

Razgovor je trajao nešto manje od sat vremena, a tema je bila prevazilaženje trenutne političke situacije.

“Mi smo izneli neka svoja razmišljanja u kom pravcu bi trebalo da se postupa kako bi se na miran, razuman, ljudski i demokratski način ova situacija razrešila, uz puno uvažavanje prava opozicije da iskaže svoje mišljenje. Ipak se ne slažemo sa metodama koje opozicija koristi u iskazivanju tog svog mišljenja”, rekao je Jablanović.

Ubrzo potom, kabinet predsednice posetio je i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

“Ja sam, pre svega, ovde došao u ime srpskih predstavnika u Vladi Kosova i u ime poslanika koji su me zamolili da prenesem poruku da želimo da pomognemo u izlazu iz situacije u kojoj se Skupština trenutno nalazi”, kazao je Jevtić odgovarajući na pitanje šta je razlog odvojenih sastanaka kod predsednice.

Inače, Jahjaga je obavila razgovore sa političkim liderima vlasti i opozicije kako bi se pronašlo rešenje za deblokadu parlamenta Kosova.

Opozicija i nakon sastanka s kosovskom predsednicom ostaje pri zahtevu da se suspenduju sporazumi sa Srbijom i sporazum o Demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Lideri tri opozicione partije, Alijanse za budućnost Kosova, Samoopredeljenja i Inicijative za Kosovo, rekli su da neće otići ni na kakav okrugli sto sa predstavnicima vlade Kosova ako se ne povuku sporazumi sa Srbijom o ZSO i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Postavi komentar