04.10.2015 |08:00 -23:55 Da li će sutra Šiptarski separatisti sa Kosova i Metojije uspeti da otmu Srpke manastire i duhovni simbol Srpske nacije? Mastire i teritoriju Srpske pravoslavne Crkve i Naroda Srpskoga? Rzapeli nas baš kao Hrista ali svakom bog da nagradu za svoja dela pa neka bude tako i sad!


Tahiri EKSKLUZIVNO: Odbijene prijave za registraciju EPS trgovini i Elektro-severu

04.10. 2015, 1:30|Izvor: KoSSev|

Prijave za registraciju dve kompanije sa Severa „EPS trgovina“ i „Elektro-sever“, kao društva sa ograničenom delatnošću, odnosno kao ćerke firme Elektroprivrede Srbije, odbijene su usled toga što nisu u skladu sa kosovskim zakonom i briselskim sporazumom o energetici. U njihovim prijavama korišćen je „provokativni jezik“, poput upotrebe reči „Kosovo i Metohija“ a navedeno je da su to „društva sa ograničenom delatnošću“, umesto „ogranci firmi“.  Stoga one treba da požure i isprave svoje prijave i čim to učine biće odmah i registrovane. Ovo pojašnjenje o tome šta se trenutno događa u procesu primene briselskog sporazuma o energetici, iz perspektive Prištine, ekskluzivno za KoSSev, iznela je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. Kosovo je 1. oktobra u Briselu potpisalo sporazum o interkonekciji sa 30 operatora Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO). Međutim, na zvaničnoj Internet stranici ENTSO-a, navedeno je i to da potpisivanjem sporazuma kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) nije postao član ENTSO-a, već da se složio da poštuje specifične procedure kao i „sve ostale evropske kolege“. Tahiri ipak tvrdi da je sada uklonjena prepreka dosadašnje blokade Srbije da Kosovo postane član ENTSO-a, te da je ipak potpisivanjem sporazuma između KOSTT-a i ove evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije, ali i sa članicama ENTSO-a, uključujući i Srbiju, Kosovo time postiglo međunarodno priznanje u oblasti prenosa električne energije. Premijeri Vućić i Mustafa sastaće se 13. oktobra na večeri u Briselu, čiji je domaćin šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Tahiri navodi da, iako dnevni red nije još uvek poznat, to nisu pregovori. Razgovor sa ministarkom Tahiri vodili smo telefonom u subotu. 

Kakav je status kompanija „EPS trgovina“ i „Elektro-sever“ sa Severa Kosova koje su podnele dokumenta za registraciju kao kosovske firme kako bi se bavile trgovinom struje, odnosno snabdevanjem? Konkretno, da li je licenca za izvoz, uvoz i transport preduzeća „EPS trgovina“ važeća? I jesu li obe kompanije sada registrovane?

Postoje dve nove kompanije koje se nalaze u procesu registracije kao poslovne kompaniije kod kosovskog ministarstva za trgovinu, pre svega kod Kosovske agencije za privrednu registraciju. Jedna kompanija je za trgovinu energijom a druga je za snabdevanje strujom i uslugama distribucije. Obe kompanije su podnele prijavu za registraciju, međutim, u svojoj dokumentaciji potrebnoj za prijavu koristile su jezik koji nije u skladu sa briselskim dogovorom.

Kao na primer?

Kao na primer – provokativni jezik, kao „Kosovo Metohija“, ili su koristili to da ove kompanije definišu kao „društva sa ograničenom odgovornošću“. Međutim, prema briselskom sporazumu o energetici, ove nove kompanije će se registrovati prema kosovskom zakonu, što znači da i dokumentacija za prijavu mora da bude u skladu sa kosovskim zakonom. Dakle, što se kompanija tiče, one su ogranci firme, a ne društva sa ograničenom odgovornošću, tako da su ogranci firmi nešto drugo u odnosu na društva sa ograničenom odgovornošću. Oni sada moraju da revidiraju svoju prijavu. Poslali smo im, mislim na agenciju za registraciju, iz koje im je poslato pismo sa jasnim instrukcijama kako da revidiraju svoju prijavu da bi se prijavili u skladu sa kosovskim zakonom, a prema briselskom sporazumu o energetici. Još uvek nisu odgovorili. Kada budu popunili delove koji treba da isprave, registracija će odmah uslediti. To je takođe prošlo i kroz Evropsku uniju koja je ‘fasilitator’ čitavog procesa – i za postizanje sporazuma i za njegovu primenu. Čak i instrukcije za reviziju ovih kompanija su poslate i Evropskoj uniji.

Da li misite da će se i desiti da, kako kažete, srpska strana „promeni jezik“ i redefiniše ulogu firmi?

Pa sporazum su potpisale obe strane, Srbija je potpisala ovaj sporazum i usledio je i dodatni sporazum od 25. avgusta, koji je imenovan kao „Zaključci za primenu sporazuma iz 2013“. Taj sporazum – zaključci – potpisala su oba premijera – Kosova i Srbije

Da li, ipak, ovo pitanje ima ikakve veze sa tim da Priština neće dozvoliti registraciju ove dve kompanije sa Severa sve dok Srbija ne omogući prijem KOSTT-a u ENTSO, te da u tome leži kompromis, ili su to potpuno različita pitanja?

Kao što znate, Srbija je blokirala Kosovo i prijem KOSTT-a u ENTSO, ali je sada ta prepreka uklonjena i Kosovo je sada potpisalo sporazum sa ENTSO, i ne samo sa ENTSO, već i sa članicama ENTSO-a, uključujući i Srbiju, a u ovom sporazumu je specifično naglašeno da će Kosovo registrovati ove kompanije prema briselskom dogovoru. Međutim, kompanije, ponavljam, moraju da revidiraju svoju prijavu i taj proces prijave. Revidiranje inače traje još od septembra, ali smo mi obavestili Evropsku uniju o tome, tako da bi EU znala koja strana ne primenjuje ono što je u skladu sa briselskim sporazumom. Dakle, to je poruka za nove kompanije. One treba da požure da se prijave u skladu sa kosovskim zakonom, jer će te kompanije da budu registrovane na Kosovu.

I za distribuciju struje?

Želim da kažem da nijedna od tih kompanija neće biti kompanija za distribuciju struje, znam da postoji konfuzija oko toga. Naravno, sporazum je jasan, ali u medijima vidim drugačije tumačenje srpske strane. Sami možete proveriti sporazum i videti. Ne postoje takve stvari kao što je distribucija struje, samo usluge distribucije. Šta to znači? Kompanije mogu da se bave održavanjem priključaka u domaćinstvima, za snabdevanje i izdavanjem računa i naplatom. To mora da se razjasni, jer Kosovo u Briselu nije nikada prihvatilo taj zahtev srpske strane. Kosovo prema svom zakonu, ima samo jedno javno preduzeće za distributivne usluge a to je KEK.

Šta očekujete da se dogodi po pitanju energetike na sastanku koji se očekuje 13. oktobra između dvojice premijera u Briselu i koji mnogi već nazivaju Brisel 2?

Zapravo, sastanak je dogovoren od strane gospođe Mogerini, koja je domaćin i koja je pozvala dvojicu premijera, ali je dnevni red još uvek nepoznat, Međutim, to nisu pregovori kako je gospodin Vučić rekao u petak za medije. To je večera koju je organizovala gospođa Mogerini.

Tahiri: Kosovo međunarodno priznato u sistemu prenosa električne energije

Nedelja, 04. oktobar 2015, 0:50 Izvor: KoSSev |

Kosovo je 1. oktobra u Briselu potpisalo sporazum o interkonekciji sa 30 operatora Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO). Kosovo je ovim, kako je izjavila kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, postiglo međunarodno priznanje u oblasti prenosa električne energije. Međutim, potpisivanjem sporazuma kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) nije postao član ENTSO-a, već se složio da poštuje specifične procedure kao i „sve ostale evropske kolege,“ navodi se na zvaničnoj Internet stranici ENTSO-a, na kojoj se dodaje i da je Kosovo potpisalo sporazuma sa 29 operatora ove mreže. Prema briselskom sporazumu o energetici od avgusta, licenca za novu kompaniju za trgovinu strujom na Severu, važiće od onda kada Kosovo, odnosno KOSTT, postane član ENTSO-a. Sa druge strane, kosovska ministarka za dijalog u razgovoru za KoSSev, međutim, tvrdi da je, kako je rekla, uklonjena prepreka dosadašnje blokade Srbije da Kosovo postane član ENTSO-a, te da je Kosovo ipak potpisalo sporazum sa ovom evropskom mrežom operatora prenosnih sistema električne energije, ali i sa članicama ENTSO-a, uključujući i Srbiju, ali da dve kompanije sa Severa – „EPS trgovina“ i „Elektro-sever“ još uvek nisu registrovane i nemaju licencu zato što nisu, kako ona tvrdi, podnele prijavu u skladu sa kosovskim zakonom i briselskim dogovorom o energetici, o čemu možete čitati u POSEBNOJ VESTI.  ​

„Ministarka Edita Tahiri je visoko ocenila postizanje međunarodnog sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-a, ističući da je ovim sporazumom Kosovo steklo međunarodno priznanje u sistemu energetskog prenosa,“ preneli su kosovski mediji izjavu ove kosovske ministarke, koja je istakla i da je „ovaj veliki uspeh“ rezultat dijaloga u Briselu, odnosno sporazuma o energetici koji je postignut 8. septembra 2013. i sporazuma od 25. avgusta 2015, „kojima su ukinute barijere Srbije koje su blokirale Kosovo“.

Ona je i podsetila da je „energetskim sporazumom iz 2013. obezbeđeno uklanjanje prepreka Srbije“ za Kosovo u oblasti energetike, ali i da je Srbija „dve godine blokirala priznanje Kosova kao međunarodnog subjekta u oblasti prenosa u Evropskoj organizaciji ENTSO.“

„Nakon postizanja dogovora 25. avgusta 2015. u Briselu o uklanjanju prepreka, Srbija je konačno uklonila političke prepreke i zaustavila opstrukcije u ovom procesu, rekla je ona, dodajući da je „ovaj sporazum uspostavio energetsku granicu između Kosova i Srbije i završio intervencije Srbije u prenosnom sistemu Kosova.“

„Efekti su stoga politički, ekonomski i sigurnosni i KOSTT će raditi kao kosovski prenosni sistem sinhronizovano sa Evropskim prenosnim sistemom električne struje,“ dodala je Tahiri.


Prema sporazumu o energetici od avgusta ove godine, „Kosovo će dozvoliti EPS-u“ da osnuje kompaniju za trgovinu električnom energijom i još jednu kompaniju za uslugu snabdevanja i distribucije. Nova kompanija za trgovinu strujom na Severu podneće i zahtev za licencu za uvoz, izvoz i tranzit, koja će joj biti i odobrena, ali važiće tek od onda kada KOSTT postane član ENTSO-a. U sporazumu je i navedeno da će Srbija i Elektromreža Srbije takođe podržati zahtev KOSTT-a za potpisivanje sporazuma o interkonekciji sa ENTSO.​ Kosovskoj agenciji za registraciju u međuvremenu su i podnete prijave za registraciju dve kompanije sa Severa „EPS trgovina“ i „Elektro-sever“, kao društva sa ograničenom delatnošću, odnosno kao ćerke firme Elektroprivrede Srbije koje se registruju u ‘inostranstvu’. Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri je, međutim, u najnovijem intervjuu za KoSSev, rekla da su prijave ovim firmama odbijene usled toga što nisu, kako je naglasila, u skladu sa kosovskim zakonom i briselskim sporazumom o energetici, te da su one, uz obaveštenje, dobile i jasna uputstva kako da revidiraju svoju prijavu, a da će, kada to učine, biti odmah i registrovane. Prijava je odbijena jer, kako je Tahiri naglasila, ove firme su koristile „provokativni jezik“, poput upotrebe reči „Kosovo i Metohija“ i navele su da su „društva sa ograničenom delatnošću“, umesto da navedu da se radi o „ograncima firmi“. Takođe, po njenim rečima, čitav taj proces traje od septembra meseca.

Srbija kleči pred Rusijom, lobira protiv prijema Kosova u UNESCO

Nedelja, 04. oktobar 2015, 11:37|Izvor: Koha. net/KoSSev|

Izvor: Koha. net (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srpska narodna partija (SNP) je saopštenjem pozvala Vladu Srbije da započne jaku diplomatsku inicijativu protiv prijema Kosova u UNESCO.

„Srbija treba da pokrene javni apel Rusiji za pomoć da njena diplomatija utiče na broj država članica UNESCO-a da glasaju protiv prihvatanja Kosova u ovu organizaciju,“ navodi se u saopštenju SNP-a, prenosi Koha.

KoSSev: Apel Rusiji uoči samog zasedanja

(KoSSev) – Saopštenje Srpske narodne partije sa apelom Vladi Srbije za traženje pomoći od Rusije da spreči učlanjenje, a koje danas prenose srpski mediji, usledilo je uoči same  sednice Izvršnog saveta  Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) na kojoj se upravo odlučuje o zahtevu Kosova za članstvo u ovu UN-ovu organizaciju. Saopštenje pod današnjim datumom možete pročitati OVDE.


Generalna skupština UN-a: Rama pozvao sve države da priznaju Kosovo; ambasador Srbije: Rama zloupotrebio govornicu

Takođe, prema SNP-u, Srbija treba da razmotri i diskusije sa zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), koje naziva starim prijateljima, od kojih su neki i zaboravljeni – da traže pomoć u prikupljanju glasova protiv Kosova.

Oni smatraju Kosovo lažnom državom, dok je Srbija vrednija i svetija, jer nasledstvo (na Kosovu) pokazuje kontinuitet srpskog naroda još od srednjeg veka.

Srpska narodna partija kaže da kosovsko nasleđe podržava sav srpski narod i da neće dozvoliti da njihov nacionalni identitet Kosovo uzme, za koje smatraju da je njegov narod bez identiteta i bez budućnosti.

Teodosije: Srpske svetinje pripadaju srpskom narodu

Srpske svetinje na KiM pripadaju srpskom narodu, poručio je vladika raško-prizrenski Teodosije povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko. Vladika Teodosije 

„To najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe“, rekao je Teodosije u Nišu, gde je služio Svetu liturgiju povodom početka nove školske akademske godine i dodao da mnogi imaju planove i želje, a da će se tek videti koliko će se to nekome ostvariti.

Vladika Teodosije, koji zamenjuje niškog episkopa Jovana, rekao je novinarima da je velika diplomatska aktivnost Srbije, povodom zahteva za prijem Kosova u Unesko, kao i da Crkva čini ono što je moguće.

„Sila Boga ne moli, ako neko nešto i uradi i donese nekakvu odluku koja nama sada nije po volji i nije korisna, to ne znači da će tako biti svagda“ , kazao je Teodosije.

Prema njegovim rečima, od svega je najvažnije da pravoslavni Srbi imaju Kosovo i Metohiju u svom srcu, jer Kosovo i Metohija nije samo geografski pojam.

Napomenuvši da je SPC, sveštenstvo, monaštvo i „preostali verni narod, ostao da živi na prostoru Kosova i Metohije“, Teodosije je rekao da su crkve i hramovi, a naročito oni pod zaštitom Uneska, kao što su Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, u liturgijskoj funkciji.

„To nisu samo spomenici kulture da bi neko mogao sada da ih prisvoji i kaže – sad je to moje. Vrlo je bitno da su oni u funkciji, vrlo je bitno da smo mi molitveno prisutni i najbitnije od svega je da smo rešeni da istrajemo i da opstanemo na tim prostorima“, rekao je Teodosije.

Postavi komentar