22.09. 2015|08:00 -23:55|Sprema se drugi tim u pozdini, zar opet NOVI – STARI IZBORI….


Na Mustafu jajima u kosovskoj skupštini (VIDEO)

22.09. 2015, 12:21Izvor: KoSSev

Današnja sednica Skupštine Kosova prekinuta je nakon što su pojedini poslanici opozicije kosovskog premijera Isu Mustafu gađali jajima, javili su svi kosovski mediji. Mustafa je, u današnjem nastavku prošlonedeljne sednice, trebalo da podnese izveštaj o dogovoru u Briselu postignutom sa Beogradom. Ovim dogovorima se kosovska opozicija, na čelu sa pokretom „Samoopredeljenje“, snažno protivi.

Obezbeđenje je Mustafu izvelo iz sale uz raširen kišobran kako bi ga zaštitili. Pojedini poslanici vlade i opozicije započeli su potom i međusobno dovikivanje pogrdnih reči.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli odredio je pauzu, nakon čega su poslanici napustili salu. Odluku da se sednica prekine, pojedini kosovski mediji su opisali kao „iznenađujuću“ jer je Mustafu obezbeđenje „već zaštitilo“.

Gotovo 18.000 građana na Kosovu je do nedelje potpisalo peticiju protiv sporazuma sa Srbijom o Zajednici srpskih opština (ZSO) i Crnom Gorom o „demarkaciji granica“, koju je prošlog petka pokrenula kosovska opozicija – pokret “Samoopredeljenje”, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Inicijativa za Kosovo (NISMA). Kosovska opozicija se snažno protivi radu kosovske vlade, optužujući je za korupcju i „izdaju zemlje“.

Pogledajte video zapis kosovskih medija šta se danas dogodilo u kosovskoj skupštini:

Pritisak na gradonačelnike zbog Jablanovića?

Treba utvrditi da li su pojedini gradonačelnici zahtev za smenu Aleksandra Jablanovića potpisali pod pritiskom, kaže poslanik Slavko Simić.Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

Predsednik poslaničkog kluba „Srpske liste“ u Skupštini Kosova Slavko Simić kaže da treba da se utvrdi zbog čega su gradonačelnici potpisali poglas protiv Aleksandra Jablanovića i da li su stvarno to hteli da urade.

„Pitanje je da li su potisali pod nečijim pritiskom jer mnogo je tu prijatelja Aleksandra Jablanovića koji su potpisali, a znam da su ga zvali i rekli mu da su bili prinuđeni na to“, rekao je Simić.

On je dodao da je apsurd da gradonačelnici traže smenu predsednika „Srpske liste“, jer na to nemaju pravo. Isto važi, kako kaže, i za ministre i zamenika premijera.

„Mi poslanici smo delegirali ministre i potpredsednika Vlade. Ukoliko treba da se uputi nekakav zahtev ili da se traži smena to treba da rade poslanici“, kaže Simić.

Nenad Rašić ističe da su pomešane nadležnosti jer su G.I Srpska i „Srpska lista“ dva odvojena subjekta.

„Hteli mi to da priznamo ili ne one jesu tehnički odvojene, ne znam da li je tako i politički“, kazao je Rašić.

Inače za sutra je najavljena konferencija za štampu Aleksandra Jablanovića na kojoj bi trebalo da bude razjašnjena situacija oko zahteva za njegovu smenu.

Postavi komentar