13. 11. 2014 08:00 – 23:55 Današnje Šiptarsko foliranje i gluma kulminira gde rade ORGANIZOVANO NA ZAMENI TEZA I STVARANJE LAŽNE MEDIJSKE SLIKE!


Današnje Šiptarsko foliranje i gluma kulminira gde rade ORGANIZOVANO NA ZAMENI TEZA! Oni napadali i konstantno napadaju Srbe, izvršil na našoj teritoriji genocid nad našim narodom a pokušavaju da se oni stave u ulogu žrtve! Terorisali nas, proterali, otkupljivali nam nasilno zemlju, ubijali nam Vojsku i Policiju pa još svesno i javno lažiraju sliku pred javnim mnjenjem SVETA! Sa druge strane mi gledamo ovako moralno razoreni i dezorganizovani za bilo kakav otpor ŠIPTARSKO TERORU, GENOCIDU I OTIMANJA DELA SRBIJE KOJI SE ZOVE KOSOVO I METOHIJA!

Bamieh predala 40 strana dokaza o korupciji u EULEX-u

13. 11. 2014, 13:18 Izvor: Tanjug

Suspendovana tužiteljka EULEX-a, Marija Bamieh, predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv provnevera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u EULEX-u, nazvavši menadžment misije „mafijaškim,“ piše danas prištinski list „Koha Ditore.“
Podsećajući zvaničnike EU da ima 30 godina iskustVa kao pravnica i 18 kao tužiteljka koja je „dobila mnoge osetljive i velike slučajeve na Kosovu,“ ona je u žalbi iz septembra 2014. godine do detalja opisala nepravilnosti, uključujući sumnje povodom umešanosti Frančeska Florija i glavne tužiteljke, Jaroslave Novotne, u korupciju u slučaju Iljira Tolaja.
Bamieh je takođe pisala o nekompetetnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.
Između ostalog je navela da je šef izvršnog sektora u EULEX-u, Mats Matšon, tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Džontanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bamieh, potom poslao britanskim tuziocima, prenosi prištinski dnevnik.
„Sada me članovi te ekipe i celokupni ovaj korupitvni mafijaški menadžment hladnokrvno čekaju,“ navela je ona.
Bamieh je navela da neki mđunarodni tužioci poput Andreja Krejnija nemaju pravosudni ispit što je kriterijum za EULEX, a da tužilac Alen Kensik nema odgovarajuće iskustvo za tužioca,
On „ne samo da upošte nema iskustva kao tužilac nego ima malo iskustva i u odbrani. Alen je radio u Bosni i poznavao je Džonatana Ratela,“ naela je Bamieh napominjući da su jedno vreme čak stanovali zajedno.
„Zbog toga nisam uverena da Ratel nije znao da Alen nije imao ni jedan dan iskustva. Bez obizra na to on ga je imenovao kao tužioca u Specijalnom tužilaštvom Kosova koje se bavi najosetljivim slucajevima u misiji,“ napominje Bamieh, a prenosi „Koha ditore“.
Ona je pomenula još nekoliko slučajeva imenovanja tužilaca u misiji EULEX-a na osnovu prijateljskih veza iz Bosne, piše prištinski list.

Incidenti u srpskom delu Orahovca

U delu Orahovca u kojem pretežno žive Srbi jutros je osvanuo grafit „Smrt Srbin“.Grafit na trafostanici u centru srpskog dela Orahovca (Foto B.D.)

 Grafit je ispisan na trafostanici koja se nalazi u blizini crkve Presvete Bogorodice.

Prema saznanju RTV Kim nepoznati počinioci su u petak zapalili drvenu kapiju napuštene srpske kuće u gornjem delu grada, vlasnice Gordane Vitošević.

Kosovska policija je povodom ovog incidenta, ispitala nekoliko romskih mladića, koji žive u blizini ove kuće.

Jevtić: opasna provokacija

Ispisaivanje grafita na trafostanici u blizini crkve Presvete Bogorodice u Orahovcu i u Kosovu Polju je opasna provokacija, kaže ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Jevtić podseća da se ovakvi ili slični grafiti na srpskim objektima ispisju duže vreme. Zato, smatra da policija mora reagovati.

„Mislim da je krajnje vreme da se prestatane sa ovakvim provokacijama ako želimo da živimo u društvu gde svako može da deklariše svoju nacionalnu pripadnost. Ovakve stvari često podsećaju da se vraćamo nekoliko koraka unazad, što nikako nije dobro ni za koga na Kosovu.“

Ministar kaže da „ovakvi natpisi mržnje“ utiču ne samo na Srbe koji ovde žive već i na one koji planiraju da se vrate.

Ugroženo pravo na imovinu

Pitanje privatne i uzurpirane imovine se ne rešava na kvalitetan način, potrebno je veće angažovanje institucija kako bi ti problemi bili prevaziđeni, složili su se učesnici foruma koji je organizovala misija OEBS u Prištini.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da je pitanje uzurpirane imovine jedno od najvećih prepreka na putu masovnijeg povratka reseljenih.

„Praksa nam govori da se pitanje imovine ne rešava na kvalitetan način ili se uopšte ne rešava. Moramo preći sa reči na dela, da konačno porodice dobiju mogućnost da raspolažu svojom imovinom. To je osnovno ljudsko pravo, i kao takvo, dokle god se ono ne bude ispoštovalo mi ćemo biti u problemu“, kazao je Jevtić.

Koordinator za imovinska prava pri kancelariji premijera Kosova Muhamed Krasnići istakao je da su zakoni dobri, ali da je u praksi potrebno još raditi.

„Pojedinac koji se vraća mora da računa na to kao da dolazi u novu sredinu i mora biti uporan kako bi uspeo da ostvari svoje pravo koje mu pripada“, rekao je Krasnići.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon rekao je da je cilj foruma da se poboljša saradnja između zajednica koje imaju problema da realizuju svoja imovinska prava i svih nadležnih institucija.

„Problemi postoje i to su pre svega uzurpacija i eksproprijacija. Takođe, i povratnici imaju problema jer se ponekad od njih traži da plate poreze ili račune za period za koji nisu bili u mogućnosti da koriste svoju imovinu i to su pitanja na koja se moraju naći odgovori“, kazao je Gaon.

Misija OEBS organizovala je forum o imovinskim i stambenim pravima za predstavnike svih zajednica, relevantnih ministarstava i kosovske Agencije za imovinu. Ovakav forum biće održan i početkom sledeće godine.

Suđenje za ubistvo Envera Zumberija počinje 9. decembra

13.11.2014, 13:46 Izvor: KoSSev

Suđenje za ubistvo pripadnika ROSU, Envera Zumberija, počinje u decembru ove godine, tri i po godine godine nakon što se ubistvo dogodilo u opštini Zubin Potok, kada su ove specijalne kosovske policijske jedinice pokušale da zauzmu dva administrativna prelaza na Severu Kosova. Za ovo ubistvo terete se dva Srbina iz Zubinog Potoka, Radovan Radić i Milovan Vlašković, protiv kojih je još 5. maja tužilac EULEX-a podigao optužnicu, dok je pripremno ročište održano 26. maja. Radovanu Radiću poziv je uručen u pritvoru, u kojem se nalazi od 11. aprila, dok je Vlaškoviću, KoSSev nezvanično saznaje, poziv uručen kući. KoSSev takođe saznaje da postoji mogućnost da se optužnica proširi, iako se još uvek ne zna da li se to odnosi na uključivanje novih dokaza, više lica, ili i jedno i drugo. Iako je iz EULEX-a za naš portal potvrđeno da je optužnica podignuta protiv dva lica, a što je potvrdio i jedan od advokata okrivljenih, Živojin Jokanović, prvobitno je Kosovska policija raspisala poternice za šest lica u vezi sa ubistvom Zumberija, od kojih je četvoro hapšeno, a troje nakon saslušanja potom i pušteno iz pritvora. Tako se sada u pritvoru sa liste od šest lica nalazi samo Radovan Radić. Da je optužnica protiv Radovana Radića i podignuta, potvrdio je njegov advokat Živojin Jokanović, dok je ime drugog optuženog – Vlaškovića, KoSSev nezvanično saznao. Iz EULEX-a inače našem portalu nisu potvrđena imena lica protiv kojih je podignuta optužnica za ubistvo Zumberija. 
Branilac Radovana Radića, advokat Živojin Jovanović, međutim, smatra da u ovom predmetu nedostaju ključni dokazi, koji su, kako je rekao, nužni. On tvrdi da bi svedočenje svedoka, inače pripadnika KFOR-a, dokazalo nevinost Radića. Međutim, zahtev za saslušanje KFOR-ovog vojnika je odbijen, rekao je Jokanović, dodavši da postoji i mogućnost proširenja optužnice.
„Glavni pretres u slučaju ubistva policajca Zumberija zakazan je za 9, 10. i 15. decembar. Pretresi su bili zakazani i za 18, 22, 23. i 24. decembar i dobili smo obaveštenje da su ti termini otkazani. Prema tome, glavni pretres će početi 9. decembra. Prema mojoj proceni, za sada, svi dokazi tužilaštva ne predstavljaju validne dokaze za osudu. Zatražio sam da se pribave još neki dokazi koji nedostaju, a koji bi u ovakvim predmetima bili nužni, kao što su obdukcioni zapisnik, vrsta oružja kojim je navodno izvršeno delo i mnogi detalji vezani za istragu. Svojevremeno sam zatražio od tužilaštva da se sasluša jedan pripadnik KFOR-a. Tom zahtevu nije udovoljeno, a preko tog dokaza bih mogao alibijem da isključim krivicu Radovana Radića. Sigurno je da ću insistirati da se taj dokaz iznese. Očekujem da će istina biti utvrđena, a time i pravda zadovoljena,“ objasnio je Jokanović za KoSSev.
A na pitanje da li će optužnica u ovom slučaju biti proširena i šta to podrazumeva, Jokanović objašnjava:
„Proširenje optužnice se može odnositi na to da se obuhvate druga lica, a što se tiče dopune optužnice, u pogledu činjeničnih elemenata, tužilac može uvek da predloži nove dokaze. Za sada postoji samo pretpostavka da će otpužnica biti proširena, a ako dođe do priširenja optužnice, mi ćemo je dobiti pre početka glavnog pretresa.“
Radić i Vlašković pored teškog ubistva optuženi i za još šest krivičnih dela 
Ova dvojica Srba iz Zubinog Potoka se u slučaju ubistva policajca Envera Zumberija terete i za još šest krivičnih dela, potvdila je za KoSSev portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon.

„Teško ubistvo, teško ubistvo u pokušaju, neovlašćeno vlasništvo, kontrola, posedovanje, ili upotreba oružja, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja opasnim delima, ili sredstvima, izazivanje generalne opasnosti i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo,“ navodi se u pisanom odgovoru Nikolić-Solomon, a u vezi sa delima za koja se još terete Radić i Vlašković. Ona je potvrdila i da je optužnicu u ovom slučaju podigao EULEX-ov tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, kao i da slučaj vodi sudsko veće EULEX-ovih sudija Osnovnog suda u Mitrovici.

Iako je optužnica za slučaj ubistva Zumberija podignuta protiv dve osobe, ranije su zbog istog slučaja izdate poternice i za još četvoricom Srba – Radomirom Kasalovićem, Slobodanom Vučinićem, Ratomirom Božovićem i Dušanom Jovanovićem, svi iz Zubinog Potoka, a na osnovu čega su Vučinić i Kasalović 2012, odnosno oktobra 2014 – privedeni, da bi kasnije i bili pušteni.

Tako je Slobodan Vučinić bio uhapšen 7. juna 2012. godine, a pušten nešto više od mesec dana kasnije, dok se Radomir Kasalović sam predao policiji 7. oktobra, da bi istog dana, a nakon saslušanja i bio pušten. Što se tiče ostale dvojice, Božovića i Jovanovića, oni tada nisu bili dostupni za policiju i EULEX-ovo tužilaštvo.

Tahiri: Ne možemo zaboraviti srpski genocid na Kosovu

13.11.2014, 19:06 Izvor: Blic/FoNet

Potpredsednica Vlade Kosova, Edita Tahiri, danas je izjavila da je ponosna na dijalog Prištine sa Beogradom, mada se, kako je navela, ne može zaboraviti istorija genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, na šta je srpski oficir za vezu u Prištini, Dejan Pavićević, reagovao rečima da se Srbija ne može optuživati bez razloga i pokrića.
„Nije bilo lako biti akter dijaloga dve zemlje čija je želja da postanu članice Evropske unije, a imaju međusobne probleme. Ne možemo zaboraviti istoriju genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, ali smo na dijalog sa Beogradom pristali, jer je interakcija Zapadnog Balkana suštinski činilac jačanja mira i stabilnosti u regionu,“ rekla je Edita Tahiri.
Ona je na skupu o građanskom nadzoru primene sporazuma postignutih između Beograda i Prištine, izjavila da se dijalogom Srbije i Kosova obezbeđuje približavanje dve zemlje članstvu u EU i poboljšanje kvaliteta života stanovnika Kosova, Srbije i regiona.
Pavićević je rekao da ne može dozvoliti da Srbija bude „tako optuživana i prozivana“, zbog čega će napustiti skup.
„Moram da branim dostojanstvo svoje zemlje,“ izjavio je Pavićević.
Posle molbi organizatora, Pavićević je ostao na skupu, uz konstataciju da sa Editom Tahiri deli dosta stavova vezanih za dijalog Beograda i Prištine, zbog čega želi da se izbegnu stvari koje bi mogle da izazovu razmimoilaženja.

Redžepi: Institucije sledeće nedelje

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je danas da očekuje da će naredne nedelje početi proces formiranja institucija na Kosovu.

Redžepi, koji je član Demokratske partije Kosova (DPK), rekao je agenciji Beta u povratničkom selu Drsnik kod Kline da institucije Kosova „treba formirati što pre“, jer u sadasnjoj situaciji najviše ispaštaju građani, ali i zato što predstoji donošenje važnih skupstinskih odluka.

„Čeka nas donošenje budžeta i odlučivanje o pitanju Specijalnog suda, a za donošenje tih odluka u Skupstini Kosova potrebni su glasovi dvotrećinske vecine poslanika“, kazao je kosovski ministar.

On nije mogao da precizira da li će na konferenciji u Briselu, na kojoj učestvuju predstavnici DPK, biti razgovora i o političkoj krizi na Kosovu.

„Kada je u pitanju rešenje političke krize, mora se poštovati to što mesto predsednika parlamenta Kosova pripada DPK. Mi smo za to da se stvori snažna politička koalicija koja ima ’brojke’ i koja ima program, a zatim da se ide dalje“, kazao je Redžepi, dodavši da bi tu koaliciju trebalo da čine Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Prema njegovim rečima, moguće je da se ta koalicija proširi još nekim političkim subjektom.

„Etničke zajednice i po Ustavu Kosova treba da budu deo institucija ali one ne mogu imati ključnu ulogu prlikom odlučivanja“, ocenio je ministar.

Jablanović: Albanci moraju da se disciplinuju

Predsednik Srpske liste izjavio je da će EU i SAD morati da disciplinuju predstavnike kosovskih Albanaca i da su vanredni izbori na Kosovu nepotrebni.Aleksandar Jablanović

Aleksandar Jablanović je u izjavi Tanjugu naveo da ne vidi šta bi novi izbori na Kosovu i Metohiji mogli da donesu i da je mišljenja da se procentualno pa i u broju poslaničkih mesta osvojenih u Skupštini Kosova ništa bitno ne bi promenilo ako bi vanredni izbori bili održani.

Odnos snaga je takav kakav jeste, građani su za to glasali i sada treba ispoštovati jednu pravnu proceduru i omogućiti da volja građana bude pretočena u delo i budu formirane institucije na KiM,“- kazao je Jablanović.

On je istakao da dešavanja na Kosovu nakon prestanka nadgledane nezavisnosti, napadi na Srbe povratnike, proces mobilizacije boraca koji idu u Siriju i Irak kako bi ratovali za islamsku državu, blokiranje procesa na Kosovu i stvaranje krize oko institucija, ne ide u prilog onima koji su dali zeleno svetlo za prekid nadgledane nezavisnosti Kosova – delu zemalja EU i SAD.

To su ključni međunarodni činioci na KiM koji će morati da disciplinuju političke predstavnike kosovskih Albanaca jer očigledno da su oni malo izgubili kontrolu nad situacijom,“- istakao je Jablanović.

Činjenica je da su građani na izborima glasali kako bi dobili Vladu i neke promene, promene u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju…, ali se predstavnici Albanaca umesto tim bave pitanjima ko će na koju funkciju da postavi svog čoveka, rekao je on.

Jablanović je kazao da će Srpska lista u Skupštini Kosova podržati interese naših građana i zvaničnog Beograda.

Sve one političke opcije koje budu garantovale prava za Srbe onakva kakav jedan narod u 21. veku u Evropi treba da ima, dobiće podršku Srpske liste. Mi ne želimo da imamo prava za Srbe takva kakva imaju naši sunarodnici u Albaniji, mi ne želimo da budemo obespravljeni… želimo ista ona prava koja imaju Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, za nas su ona sasvim odgovarajuća,“- kazao je Jablanović.

Govoreći o uslovima za učešće Srpske liste u budućoj kosovskoj vladi Jablanović je kazao da se ti uslovi pre svega se tiču povratka raseljenih Srba na Kosovo.

„Povratak mora da bude podržan od strane međunarodne zajednice i Vlade Kosova u znatno većoj meri nego što je to sada slučaj. Budući premijer Kosova koji bi želeo da ima podršku Sarpske liste imao bi za obavezu da garantuije bezbednost svim povratnicima i Srbima koji žive na Kosovu,“- rekao je Jablanović.

On je kazao da je proces privatizacije, za koji je rekao da je na KiM kriminalan i da se sprovodi kako bi se promenio vlasnik a ne kako bi se nastavio proces prozivodnje, neprihvatljiv i da će Srpska lista insistirati da se u srpskim sredinama poništi proces privatizacije.

Jablanović je kao uslov za ulazak Srpske u Vladu Kosova naveo i garancije za objekte SPC na Kosovu i vraćanje uzurpirane imovine crkvi.

Istakao je da broj ministarskih mesta, koje će Srpska lista eventualno dobiti u novoj vladi, neće biti presudan oko toga dali će biti podrške budućem mandataru ili ne.

Broj ministarstva nije bitan koliko je bitna činjenica da li u ministarstvima ima stvarne nadležnosti i da li ima novca za funkcionisanje,“- kazao je Jablanović.

On je naglasio da Srbima Ministarstvo za zajednice i povratak, kome je predviđeno smanjenje buždeta za 3 miliona evra u narednoj godini ne treba.“Nama treba Ministastvo koje će imati buždet između 10 i 12 miliona evra u kontinuitetu narednih 7-8 godina kako bi se proces održivog povratka zaista i desio,“- zaključio je Jablanović.

Tribuna: Do premijera konsenzusom

Kosovo može dobiti tranzicionu vladu, koja će usvojiti budžet za narednu godinu, omogućiti stvaranje Specijalnog suda i nastaviti dijalog sa Beogradom, piše dnevnik Tribuna.

Kao mogući premijeri u takvoj vladi spominju se ministar inostranih poslova Kosova i potpredsednik DPK Enver Hodžaj, gradonačelnik Gnjilana i član predsedništva DSK, Ljutvi Haziri i prvi potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja, kao i drugi potpredsednici ove tri stranke.

Izvori dnevnika su rekli da gradonačelnik Gnjilana Ljutvi Haziri ima podršku jednog dela svoje stranke, ali je prihvatljiv i za DPK, međutim, nedostaje mu međunarodna podrška.

Potpredsednik DPK i aktuelni ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj uživa međunarodnu podršku ali mu nedostaje podrška političkih stranaka.

Potpredsednik AZBK, Bljerim Šalja ima međunarodnu podršku i prihvatljiv je za DPK i DSK, ali nema podršku unutar stranke koja po svaku cenu na mestu premijera želi lidera stanke, Ramuša Haradinaja.

Isti izvori su rekli da bi tranziciona vlada koja bi se formirala konsenzusom imala za zadatak da usvoji budžet za 2015, izvrši ustavnu reformu koja će omogućiti stvaranje Specijalnog suda kao i nastaviti dijalog sa Beogradom.

Jevtić: Kosovu preti finansijska kriza

Najveću štetu zbog institucionalne blokade trpe građani. Zato smatram da politički lideri treba što pre da nađu kompromisno rešenje, kaže Dalibor Jevtić.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić očekuje da će doći do dogovora političkih lidera oko formiranja institucija jer bi u suprotnom, kako kaže, Kosovo upalo u finansijsku krizu.

„Ukoliko ne budemo u mogućnosti da usvojimo budžet za narednu godinu, već od 31 januara nećemo biti u prilici da imamo projekte i možemo, kao društvo, zapasti u finansijsku krizu. Politički lideri moraju da shvate ozbiljnost ove situacije i da se odgovore onako kako građani očekuju od njih“, kaže Jevtić.

Jevtić ističe da je formiranje institucija bitno i kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Postavi komentar