E-Novine Kosova i Metohije

Hronologija događaja koji se tiču našeg života na KiM

E-Novine  Kosova i Metohije

22. 10.2014 08:00 – 23:55 KPS i ostali saradnici hapse Srbe, dok se Beograd priprema za GOSTE NEZAVISNOG KOSOVA!


Triše, Kovačić, Vučić: „Poštovana Atifete Jahjaga, Predsednice Republike Kosovo“

22. 10.2014, 12:25 Izvor: KoSSev

Predsednik srpske grupe Trilateralne komisije koja početkom novembra organizuje trodnevni susret najviših lidera iz regiona u Beogradu, Jovan Kovačić zajednio sa predsednikom komisije, Žan Klod Trišetom, uputio je pisanu pozivnicu kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi u kojoj joj se obraća sa „poštovana Atifete Jahjaga, predsednice Republike Kosovo“ i navodi da je na ovaj susret njih dvojica pozivaju zajedno sa počasnim predsednikom komisije za organizovanje 38. sastanka Trilateralne komisije – srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.
„Sva trojica želimo da Vam pošaljemo toplu pozivnicu ovim događajima i predložili bismo Vam da zajedno sa ostalim liderima iz regiona, učestvujemo u jaturnjoj sesiji otvaranja u subotu ujutru, na zajedničkom panelu posvećenom ‘zemljama kandidatikinjama Zapadnog Balkana, na njihovom putu pristupa Evropskoj uniji.’
U pozivnici se dodaje da će panelu prisustvovati i švedski ministar inostranih poslova, Karl Bilt, te da će sesija biti zatvorena za medije, kako bi se „osigurala iskrena i otvorena diskusija“ i izražava se nada da će Jahjaga pozitivno odgovoriti na poziv da dođe u Beograd.
Javnosti još uvek nije poznato, međutim, da li će kosovska predsednica i prisustvovati ovom događaju.
Ukoliko bi prisustvovala, ovo bi bila prva zvanična poseta kosovske predsednice Beogradu, a druga zvanična poseta kosovskih zvaničnika, ukoliko kosovski ministar inostranih poslova, Enver Hodžaj bude nekoliko dana ranije, 23. oktobra, učestvovao na konferenciji ministara inostranih poslova, finansija i ekonomija zemalja zapadnog Balkana, a koji počinje sutra u Beogradu.
Beogradsko priznanje Kosovske predsedniceJahjaga razmišlja o odlasku u Beograd

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga dobila je poziv da učestvuje na trilateralnom sastanku koji će u Beogradu organizovati Evropska komisija.

  • Atifete Jahjaga

“Predsednici je stigao poziv da učestvuje na sastanku koji organizuje Evropska komisija 01. novembra. Razmatra se mogućnost posete predsednice Kosova Beogradu, a o konačnoj odluci javnost će biti obaveštena”, rekao je portparol predsednice Kosova Arber Vlahiu.

Na trilateralni sastanak pozvani su premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

„Srbija da razmotri stav prema KiM“

Tirana — Što pre Srbija formalno prizna da Kosovo nikad više neće biti njen deo, to je bolje i po Srbiju i po region, rekao je premijer Albanije Edi Rama.

Foto: Beta/AP, arhiva
Foto: Beta/AP, arhiva
 On je dodao i da čvrsto oseća i veruje da su oni to i uradili samo što to nisu rekli, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Albanija i Srbija moraju da pokušaju da okončaju višedecenijsko uzajamno neprijateljstvo fokusirajući se na bitna pitanja kao što je na primer zajednička želja da uđu u Evropsku uniju, a ne na prošlonedeljne razmirice zbog fudbalske utakmice.

Rama je pozvao Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu, navodi AP.

On je u intervjuu američkoj agenciji AP rekao da međunarodnom politikom „ne treba da upravljaju fudbalske utakmice“.

Albanski premijer je trebalo da danas stigne u posetu Beogradu, u sklopu napora za ublažavanje tenzija koje su i dalje prisutne u regionu posle ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi američka agencija.

Ta poseta je, međutim, odložena za 10. novembar nakon incidenta kad je na stadion Partizana, tokom utakmice Srbija-Albanija, doletela letelica sa zastavom takozvane „velike Albanije“.

Rama je istakao da dve zemlje ne mogu nigde da idu odvojeno.

„Zajedno mi možemo da učinimo da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan“, rekao je on.

Rama je rekao da je „velika Albanija srpska noćna mora, a nikako albanski projekat, niti u Albaniji niti na Kosovu“.

„Ono što treba da nas ujedini je mnogo veće od onog što nas razdvaja. Mi želimo ‘veliku Evropu’ a ne ‘veliku Albaniju’. Mi se za to borimo“, rekao je albanski premijer, prenosi agencija AP.

Tribuna: Tači hoće da bude predsednik Kosova

Lider DPK Hašim Tači spreman je na kompromisna rešenja sa koalicionim opozicionim blokom, uz uslov da bude predsednik Kosova, prenosi Tribuna.

Izgleda da je Hašim Tači definitivno digao ruke od pokušaja da formira vladu, zaključuje list, i sada nastoji da sklopi sporazum sa liderima opozicionog bloka.
Prema izvorima lista, Tači je u principu prihvatio da digne ruke od funkcije predsednika skupštine Kosova i premijera, uz uslov da koalicioni blok glasa da on bude predsednik Kosova nakon okončanja mandata Atifete Jahjage 2016. godine.

„DPK je spremna da potpiše jedan takav sporazum, ako bi dobio obećanje koalicionog bloka“, kaže za Tribunu izvor iz DKP-a.

Politički analitičari u Prištini kažu da je dobro to što je počelo da se razmišlja o deblokadi institucija, ali da je moguće da je u pitanju i svojevrsno Tačijevo medijsko ispitivanje pulsa opozicionog bloka.

Tačijevi ministri stigli u Srbiju

Priština — Ministar spoljnih poslova Kosova i ministar ekonomskog razvoja Kosova su oko 18 časova vozilima EK koja su ih čekala na prelazu na Merdaru ušli u Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da njegovo učšće, kao i učešće ministra ekonomskog razvoja Fadilja Ismailjija na sastanku u Beogradu, predstavlja rezultat normalizacije odnosa dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da njegovo učešće, kao i učešće ministra ekonomskog razvoja Fadilja Ismailjija na sastanku u Beogradu, predstavlja rezultat normalizacije odnosa dve zemlje.

Hodžaj i Ismajlji su na putu za Beograd, gde će učestvovati na sastanku visokih predstavnika zemalja regiona na nivou ministara, koji je nastavak sastanka koji je za premijere organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Cilj ove posete je da učestvujem na konferenciji na nivou ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, gde ćemo razgovarati o pitanjima regionalne i ekonomske saradnje“, rekao je Hodžaj.

„Ova poseta govori da je proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kao dve suverene i nezavisne države u značajnoj fazi i da je Vlada Republike Kosovo opredeljena za nastavak normalizacije međudržavnih odnosa između naših zemalja“, rekao je Hodžaj.

Zapaljena još jedna kuća povratnika

Nepoznate osobe zapalile su sinoć kuću Miomira Pantića u selu Ljug u opštini Istok, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.Selo Ljug 

 Kako se navodi u saopštenju ovog ministarstva, ovo je druga kuća koja je zapaljena za nepuna tri dana.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu dovedena do usijanja.

„Više nema vremena za čekanje kako bi se počinioci ovog i ostalih incidenata pronašli. Ako se već u narednim danima nešto ne učini, bojim se da će doći do novih incidenata koji bi imali ozbijne i neporavljive posledice po srpsku zajednicu na Kosovu. Srećom da su posledenji incidenti prošli bez žrtava, ali ako se bude desio još neki incident, niko nam ne može dati garanciju da će tako i ostati”, rekao je Jevtić.

Iz ministarstva dodaju da je ovo treća povratnička kuća u opštini Istok koja je zapaljena. Prva je zapaljena porodici Ratković u selu Suvi Lukavac 2009. godine, dok je druga spaljena porodici Vuletić u Opraškama  2011. godine.

MOK u petak o prijemu Kosova

Međunarodni olimpijski komitet raspravljaće u petak o zahtevu Kosova da postane član te organizacije.

U švajcarskom Montreu danas je počeo sastanak Izvršnog odbora MOK-a na čijem je dnevnom redu i inicijativa za prijem Kosova, a to pitanje biće razmotreno zadnjeg dana sastanka, u petak, izjavio je portparol te organizacije Mark Adams.

Olimpijski komitet Srbije saopštio je juče da je od MOK-a primio obaveštenje o zvaničnoj inicijativi Kosova za prijem u punopravno članstvo.

„Imamo informaciju da su članovi MOK-a spremni da ovoga puta daju podršku toj inicijativi, iako smo u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, u više navrata insistirali da su takve aktivnosti neprihvatljive“, saopštio je OKS.

U saopštenju se navodi da bi „takav prijem predstavljao presedan koji se nije dogodio u skorijoj istoriji, obzirom da u tom periodu ni jedan nacionalni olimpijski komitet nije primljen u članstvo MOK-a, a da prethodno ta zemlja nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija“.

Sentić: Crna Gora iskreni prijatelj Kosova

Kosovo u Crnoj Gori vidi strateškog partnera i iskrenog prijatelja ocenio novoimenovani diplomatski predstavnik Kosova u Crnoj Gori Srđan Sentić.

  • Srđan Sentić

Sentić je u razgovoru sa crnogorskim ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem rekao da je Crna Gora „odličan model uređenja“ pitanja koja se tiču statusa Roma u regionu.

Numanović i Sentić su, kako je saopšteno, izrazili zadovoljstvo zbog postignute saglasnosti Crne Gore i Kosova da se Ustavom Kosova Crnogorcima prizna status manjinske nacionalne zajednice.

Sentić je donedavno bio zamenik ambasadora Kosova u Briselu, nakon čega je diplomatsku aktivnost nastavio u Crnoj Gori.

Jevtić sa predstavnicima OEBS-a o povratku

U procesu povratka postoje pozitivni signali pojedinih vlada i međunarodnih organizacija, rekao je ministar Dalibor Jevtić na sa sastanku sa predstavnicima OEBS-a.Dalibor Jevtić sa predstavnicima Oebsa

 Uoči predstojeće regionalne konferencije o povratku raseljenih koja bi trebalo da bude održana sredinom novembra u Skoplju, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je sa predstavnicima OEBS-a o zajedničkim koracima.

„Očekujem da će i ova, poput prethodne konferencije o povratku raseljnih, biti uspešna. U poslednje vreme dobijam pozitivne signale značajnih međunarodnih činilaca, kao i vlada određenih država i organizacija koji su uključene u proces povratka“, rekao je Jevtić.

On je dodao da je u toku povratak Roma iz Crne Gore i Makedonije koji se uspešno sprovodi.
Predstavnici OEBS-a koji su učestvovali na sastanku rekli su da je ovo pozitivan pomak kao i da se nadaju dobrim rezultatima nakon konferencije.

Planirani učesnici regionalne konferencije o povratku raseljenih su predstavnici vlada Crne Gore, Makedonije i Srbije, kao i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave povratkom raseljenih.

Dve osobe privedene na Severu Kosova

22. 10. 2014, 11:42 Izvor: Radio Kontakt Plus

Pripadnici Kosovske policije priveli su rano jutros dve osobe na Severu Kosova i Metohije i tom prilikom konfiskovana su dva vozila.
Regionalni šef operative kosovske policije, Željko Bojić, kaže za Kontakt Plus da su dva lica lišena slobode jutros oko pet sati na području opštine Leposavić, prilikom pretresa tri lokacije.
“Dva pretresa izvršena su u mestu Lešak i jedan u selu Isevo. Prilikom sprovođenja operacije konfiskovana su dva motorna vozila, jedna radio veza i više dokumentacije za vozila. U ovoj operaciji privedena su dva lica sa kojima je rad u toku,“ rekao je Bojić.
Operaciju su sproveli pripadnici specijalne jedinice za brzo reagovanje i regionalne istražne jedinice Regionalne direkcije Mitrovica Sever.

Đakovičani traže pomoć da se vrate kući

Predstavnici Udruženja Đakovičana zatražili su pomoć od Kancelarije za KiM da se interno raseljenim iz Đakovice, kao i iz cele pokrajine, omogući kolektivni povratak.

Nakon sastanka sa zamenikom direktora Kancelarije Željkom Jovićem i pomoćnicom Malinkom Mitrović, predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević je naveo da su ujedno zatražili pomoć od Kancelarije za Kosovo i Metohiju da im se omogući obilazak groblja, kao i obeleževanje verskih praznika u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

Raseljeni Đakovičani od prošle godine ne idu na groblja, niti slave slavu, Božić i Uskrs u Đakovici.

„Ta mogućnost nam je uskraćena, jer Kfor i Euleks ne mogu da nam garantuju bebzednost u Đakovici, nakon kamenovanja koje smo doživeli“, rekao je Stanojević.

Do 1999. godine u Đakovici je živelo 12.500 Srba, a danas tamo žive samo četiri monahinje.

Radovanović napustio GI SDP

Zvečan — Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Darko Radovanović saopštio je večeras da je napustio Građansku inicijativu SDP Olivera Ivanovića.

U dopisu koji je prosleđen rukovodstvu SDP Radovanović je između ostalog naveo da GI SDP napušta zbog „nerealnih ambicija i ličnih interesa pojedinih odbornika SDP iz Zvečana“.

Radovanović je inače jedan od osnivača opštinskog odbora GI SDP u Zvečanu, a nedavno je smenjen sa mesta predsednika Skupštine opštine.

Radovanović je četvrti odbornik GI SDP koji je napustio Inicijativu u poslednjih mesec dana. Pre njega to su uradila dvojica odbornika u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Zvečanu.

Danas socijala, sutra minimalac

Isplata novčanih naknada preko Poštanske štedionice izvršiće se danas i sutra, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pošta u Gračanici

Danas se vrši isplata novčane naknade nezaposlenim licima (socijala), za septembar 2014. godine.
Sutra će biti isplata privremene naknade (minimalac), za mart 2014. godine, koja se korisnicima koji žive na i van teritorije AP Kosova i Metohije isplaćuje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Postavi komentar