E-Novine Kosova i Metohije

Hronologija događaja koji se tiču našeg života na KiM

E-Novine  Kosova i Metohije

13.08.2014 |08:00 – 23:55 Žalosna je i tužna Srpska neorganizovanost u svakom pogledu sprečavanja stvaranja punopravne Šiptarske države na teritoriji Srbije!


 Gledajući kao Kosvo postoje suverena država mimo zakona i normi jer su Srbi izginuli i uništeni u duhovnom, ljudskom i svakom drugom domenu jer nema KO DA SPREČI OVAJ PROCES! Neorganizovanost je ogromna ne čineći ništa što bi sprečilo dalja priznanja ove  „Pandorine Kutije – nezavisnog Kosova“ koja teži i stvara nove konflikte širom sveta zbog PRESLIKAVANJA KOJE PREPOZNAJU DRUGI! Terorizam nad Srbima koji trpe i trpe nalete hordi, ludaka i divljaka nad svojim zemljom, DOKLE ĆE DA TRAJE?

 Solomonska ostrva priznala Kosovo

 Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj saopštio je da su Solomonska ostrva priznala nezavisnost Kosova. Time je broj država koje su priznale Kosovo povećan na 108.

 

 Hodžaj je na svom fejsbuk i tviter nalogu objavio da je juče od ministra spoljnih poslova Solomonskih ostrva dobio potvrdu priznanja Kosova.

 

Solomonska Ostrva su država u južnom Tihom okeanu, istočno od Papue Nove Gvineje.

 

Deo su Komonvelta, a britanska kraljica je formalni vladar, koju zastupa generalni guverner.

 

Goraždevac: Porodice žrtava traže pravdu

 

Prošlo je 11 godina od zločina na reci Bistrici u Goraždevcu kada je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece. Počinioci nisu pronađeni, a istraga je obustavljena.

 

Majka ubijenog Ivana, Senka Jovović (Foto Kim)

 

Panto Dakić i Ivan Jovović ubijeni su iz vatrenog oružja dok su se kupali na reci. Otac ubijenog dvanaestogodišnjeg dečaka Panta, Milisav Dakić kaže da je njegova porodica doživela veliku nepravdu.

 

„Ovom prilikom molim bilo koga da nas izbavi odavde, jer nama ovde života nema. Ja sam jednom imao priliku da ugledam čoveka za koga sumnjam da mi je ubio sina i ako se to još jednom desi moja porodica će morati da se iseli odavde“, kaže otac ubijenog dečaka.

 

Na godišnjicu ubistva u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Goraždevcu služen je parastos.
Porodice, meštani Goraždevca, sveštenstvo, ali i nekoliko srpskih i kosovskih političkih zvaničnika još jednom su odali poštu ubijenoj deci.

 

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je nakon parastosa poručio da će pravda stići ubice.

 

„Beograd je redovno u kontaktu sa Euleksom u cilju razotkrivanja ovog i drugih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

 

Kozarev je istakao da uprkos ovom zločinu počinioci nisu „uspeli u nameri da proteraju stanovništvo Goraždevca“.
Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović, smatra da u Prištini ne postoji dovoljna politička volja da bi se zločini počinjeni nad Srbima rasvetlili.

 

„Iskrene saradnje i zajedničke budućnosti na Kosovu i Metohiji neće biti sve dok se počinioci ne privedu pravdi i adekvatno kazne“, naveo je Stojanović.

 

Goraždevac je selo u kome je do ubistva na Bistrici živelo oko 1500 ljudi, sada ih ima manje od 1000.

 

Srbi iz Žača dobili struju

 

Meštani Žača od sinoć ponovo imaju električnu energiju, nakon višednevnog kvara na trafo stanici u ovom selu.

 

Ministar Jevtić u Žaču (Foto MZP)

 

 Iz ministarstva za zajednice i povratak saopšteno je da je otklonjen kvar od udara groma na trafostanici u Žaču, tako da meštani ovog sela ponovo imaju električnu energiju.

 

“U toku čitavog dana moji saradnici bili su u Žaču sa ciljem da na licu mesta budemo u direktnoj komunikaciji sa KEDS-om sa spremnošću da ministarstvo finansira kupovinu potrebnih delova ukoliko je za takvim nečim postajala potreba. Povratnici su napokon dobili struju na njihovo ali i naše veliko zadovoljstvo“ , rekao je ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić.

 

Ministarstvo saopštava da će u kapacitetu koji ima, ali i u okviru svoje misije nastaviti da rešava sve one probleme koje povratnici imaju.

 

Đurić: Vlada garantuje za Ivanovića

 

Srbija je spremna da pruži sve pravne garancije za odbranu Olivera Ivanovića sa slobode, rekao Marko Đurić.

Marko Đurić (Foto Novosti)

 

 „Poznat je naš stav o neprihvatljivosti i štetnosti neosnovanog šestomesečnog držanja Ivanovića u pritvoru bez optužnice, kao i o činjenici da su ignorisane dosadašnje garancije Vlade Republike Srbije“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da će Vlada Srbije insistirati da se sada, po podizanju optužnice, Ivanoviću ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode i da će Srbija odgovorno pružiti garancije da će Ivanović u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu, rekao je Đurić Tanjugu.

„Želimo da verujemo u nepristrasnost pokrajinskih institucija i pravosuđa i vladavinu prava na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije je nagalsio da je siguran „da će u svakom fer postupku Oliver Ivanović dokazati svoju nevinost“.

Ivanović:Odbijanje garancija uvreda

Beograd — Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je da je pravi razlog njegovog hapšenja njegovo uklanjanje iz političkog života Kosova.

Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva
Ivanović je dodao i da je „vrhunska uvreda“ Euleksovo odbijanje garancija Vlade Srbije da mu dozvoli da se brani sa slobode.

„Moje hapšenje može, ali i ne mora, da bude u vezi s mojim gotovo izvesnim izborom za gradonačelnika severne Mitrovice. Glavni razlog mogao bi biti u potrebi Euleksa da smanji nezadovoljstvo među Albancima zbog produženja mandata Euleksa do 2016. godine“, rekao je Ivanović za list „Politika“.

On je naglasio da je garancija Vlade Srbije bila dovoljna za puštanje na uslovnu slobodu za „neuporedivo politički značajnije slučajeve u Haškom tribunalu“.

Ivanović je poručio da se nikad više ne sme dogoditi neslaganje između Vlade Srbije, bez obzira ko je u njoj, i predsednika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova.

„To je ključ našeg opstanka: saradnja s Prištinom samo onoliko koliko nam nalažu zajednički interesi, to jest, nikakvi politički ustupci ako nije dogovoreno s Beogradom“, istakao je lider SDP-a.

On je ocenio da je moguće da se nekolicina istaknutih albanskih političara sa Kosova nađe pod istragom za ratne zločine, što bi dovelo do toga da „velika ljubav prema prijateljima Kosova“ bude „pomućena“.

Oliver Ivanović se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je posle sedmodnevnog štrajka glađu prebačen iz pritvorske jedinice u Prištini.

Uhapšen je 27. januara 2014. godine pod optužbom za ratni zločin iz 1999. i teško ubistvo iz 2000. godine.

 

Stanojković: Apatija među mladima

 

„Ukoliko želimo da živimo ovde moramo da se angažujemo i da utičemo na ono što se oko nas svakodnevno dešava“, rekao je Miloš Stanojković iz „Centra za društveno angažovanje“.

 

Miloš Stanojković (Foto Kim)

 

Stanojković je rekao da je ideja osnivanja centra bila da se okupe mladi i obrazovani ljudi koji bi svojim primerom pokazali zajednici da mogu da budu aktivni.

 

„Ako hoćemo da na neki način utičemo na svakodnevnicu moramo da se angažujemo i da svojim primerom pokažemo da možemo da odlučujemo o onome šta je za nas važno ili da barem damo sugestiju onima koji donose odluke u naše ime i da im time pomognemo i olakšamo im put“, rekao je Stanojković.

 

On je dodao da centar pokušava da što više mladih uključi u društveno političke tokove i da pokrene entuzijazam.

 

„Ukoliko želimo da živimo ovde moramo da se angažujemo i da utičemo  na ono što se oko nas svakodnevno dešava. Nažalost velika apatija vlada među mladima. Jasno nam je da se svakodnevno srećemo sa ljudima koje ništa ne interesuje. Navikli smo da poslednjih 15 godina čekamo da neko drugi nešto umesto nas rešava. Moje lično mišljenje je da smo mi sami krivi za to“, istakao je Stanojković gostujući u emisiji „Uz jutarnju kafu“.

 

„Centar za društveno angažovanje“ je u sa radnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ već organizovao javne debate nakon lokalnih i parlamentarnih izbora.

 

„Tu smo pokušali da na jednom mestu dovedemo političare, predstavnike civilnog sektora, medija, obične građane i profesore na Univerzitetu. Želeli smo da razbijemo tu uobičajnu fazu da se o problemima razgovara samo pred izbore, gde ima mnogo obećanja“, kazao je Stanojković.

 

„Centar za društveno angažovanje“ postoji nešto više od pola godine i broji šestoro aktivnih članova.

 

 

 

 

 

 

Postavi komentar