E-Novine Kosova i Metohije

Hronologija događaja koji se tiču našeg života na KiM

E-Novine  Kosova i Metohije

07.05.2014 |08:00 – 23:55 „Nije lako“ doneti odluke o INTEGRISANJU SRBA u šiptarski sistem!


To treba po nalogu NATO-a da urade svi oni koji su se borili da budu na listi Jahtjaginih izbora! Mada jasno da se zna da su se oni uglavnom integrisali prihvatajući njihova dokumenta Separaratističe Republike Kosovo koja se samoproglasila i otcepila uz NATO podršku! Srbija zbog Beograda oslabljena, razorena bezciljno i dezorijentisano je zapustila svoje dvorište! Nije ni čudo što nam se sve ovo i dešava!

Bilo bi dobro da ne sledi ovo što sledi!

Svi oni koji su zbog nekih materijalnih interesa uzeli Šiptarske lične karte i postali Kosovari, veoma uskoro imaće psihološke I DRUGE probleme kada shvate šta su učinili ali tek i onda kada budu javno prozivani IZ SRBIJE od svoje rodbine pa i direktno odbačeni i izopšteni iz Srpske nacije.

Dalja budućnost razaranja Srpske nacije zbog svega što je do sada urađeno biće primetna čak i preko Crkve. Velika je verovatnoća da će se i Eparhija Raško-Prizrenska prevesti u neku vrstu Kosovske Pravoslavne crkve što će dovoditi do daljih raskola i raspada Srpskog identiteta do najsitnijih fragmenata. Polako ali sigurno ove „Srpske vlade“ od 99-te pa na ovamo učinile su „sve što su mogli da Srbiji bude u budućnosti sigurno LOŠE da bude poslušni ROB drugima PRIHVATAJUĆI IDEOLOGIJU O DEMOKRATIJI“!

Očigledni su pokazatelji za sve navedeno, ko može dalje da vidi!

SO Severna Mitrovica nije izmenila statut?

Iako je SO Severna Mitrovica saopštenjem izvestila medije da su na juče održanoj sednici usvojene izmene i dopune statuta, prema saznanjima Kontakt plus radija, to se nije dogodilo.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)
 Odbornici opštine Severna Mitrovica na jučerašnjoj sednici nisu uskladili statut sa kosovskim zakonima, što je od njih tražilo kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

Za predložene izmene i dopune nije glasalo dve trećine od ukupnog broja odbornika.

Jučerašnjoj sednici je prisustvovalo 15 od ukupno 19 odbornika, a  izmene i dopune opštinskog statuta podržalo je najviše 10 odbornika, što nije dve trećine od ukupnog broja, koliko je prema Zakonu o lokalnoj  samoupravi neophodno.

U saopštenju iz SO Severna Mitrovica, koje je objavljeno sinoć, navedeno je da su na sednici koja je bila zatvorena za javnost izmene i dopune statuta usvojene.

I predsednica SO Severna Mitrovca Božovićeva je za Kontakt plus radio potvrdila da su izglasane izmene i dopune statuta, a da je sednica bila zatvorena za javnost jer je većina poslanika tako odlučila.

“Za sve tačke “za” su glasali odbornici iz srpske zajednice, odbornik iz bošnjačke zajednice je za pojedine tačke glasao “za”, a za pojedine je bio uzdržan. Odbornici  iz albanske zajednice su za pojedine tačke bili protiv, a za pojedine uzdržani. Tako da smo mi većinom prisutnih odbornika izglasali izmene i dopune i primedbe koje smo dobili od Ministarstva lokalne samouprave”, kazala je Božovićeva.

“Mi smo završili što je do nas, održali smo sednicu, dali smo mogućnost da svi odbornici učestvuju u raspravi izmena i dopuna statuta, dali smo na glasanje i sada niko ne može da kaže da sednica nije završena i da skupština nije funkcionalna”, podvukla je Božovićeva.

Odbornik SO Severna Mitrovica iz redova bošnjačke zajednice Nedžad Ugljanin rekao je u izjavi da su tačke opštinskog statuta izmenjene, ali ne i usaglašene i da će onda statut, obzirom da ga nije izglasalo dve trećine odbornika, ići na sud.

On je dodao da će, s obzirom da je i Ministarstvo za lokalnu samoupravu kršilo zakonske osnove, morati da se iznađe neko konačno rešenje jer su prošli rokovi za usvajanje izmena statuta.

Sednici su prisustvovali i predstavnici kosovskog Ministarstva administracije i lokalne samouprave (MALS).

Kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović izjavio je da će više o ovome moći da kaže nakon što dobije zvaničan izveštaj svojih službenika, koji bi trebalo da bude pripremljen do kraja sedmice.

“Mogu da komentarišem jedino kada budem dobio zvaničan izveštaj ekipe koja je iz MALS-a bila na sednici …Ono što mogu da vidim iz medija je ohabrujuće, a to je da je sednica skupštine održana”, rekao je Petrović.

Sednica SO Severna Mitrovica, koja je juče održana, samo je nastavak treće redovne sednice koju su odbornici započeli 25. aprila.

Opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan uskladile su svoje statute sa kosovskim zakonima, ali se nadležno ministarstvo o tome nije oglašavalo.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu Kosova dalo je 18. aprila opštinama na severu sa većinskim srpskim stanovništvom rok od 30 dana da prilagode svoje opštinske statute zakonu.

Kao poslednja mera, ukoliko opštine u roku koji im je određen, ne budu izvršili izmene, Vlada može doneti odluku o raspuštanju skupština opština.

Raspuštena Skupština Kosova

Skupština Kosova je raspuštena, za je glasalo 90 poslanika, 4 protiv, a 3 su bila uzdržana.

Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Za raspuštanje skupštine bili su Demokratska partija Kosova, kao i opozicione – Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova.

Do raspuštanja Skupštine je došlo u trenutku kada je kosovski parlament trebalo da odluči o formiranju vojske Kosova i rezervisanim mestima za manjine, ali će te odluke ostati novom sazivu.

Potpredsednik Skupštine Kosova i član Samostalne liberalne stranke Petar Miletić rekao je da je uspeh srpske zajednice to što zakon o oružanim snagama Kosova nije usvojen, ali da osnovni zahtevi ostaju rezervisana mesta.

“Premijer Kosova je najavio da će u narednom sazivu Skupština raspravljati i o oružanim snagama Kosova. Jedan od naših rezultata je to što smo sprečili da se izglasa taj zakon. Međutim, to nije bio naš primarni cilj, nego rezervisana mesta”, rekao je Miletić.

Srpski i poslanici ostalih manjinskih zajednica su za raspuštanje kosovskog parlamenta glasali i zbog toga što, pored više zahteva, nisu dobili odgovor o predlogu za produžetak prava na rezervisana mesta.

“Ovo je bilo najbolje i jedino rešenje. U zadnje vreme nismo mogli da radimo normalno. I pored toga što je Skupština raspuštena mi nismo uspeli da ostvarimo svoje zahteve na razervisana mesta. Nadam se da će se srpska zajednica organizovati kako bismo imali što više mandata”, rekao je Goran Marinković iz Progresivne demokratske stranke.

Sa njim se slaže i predsednik Socijaldemokratije Saša Đokić, koji ističe da će Srbi u narednom mandatu imati više od deset mesta.

“Glasali smo za’ jer smo želeli da skratimo ovu agoniju. Glasanjem nismo pomogli Tačiju, nego sebi. Sada treba da izađemo na izbore i mislim da ćemo imati veše od deset mesta”, rekao je Đokić.

Poslanica Nove demokratske stranke bošnjačke zajednice Emilija Redžepi kaže da se nada da na vanrednim parlamentarnim izborima neće biti kupovine glasova kao što je, kako kaže, bilo na lokalnim.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri rekao je da se njegova stranka zalagala za raspuštanje Skupštine jer je, kako kaže, vlada postala nefunkcionalna i korumpirana.

„Vlada više od godinu dana nije imala legitimitet. Mislimo da je najbolje rešenje da građani Kosova odluče ko će pobediti na izborima. Imali smo i drugu opciju, da izglasamo nepoverenje Vladi, ali mislim da je raspuštanje Skupštine najbolje za sada“, rekao je Bećiri.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je već najavila da će u konsultaciji sa liderima političkih partija ubrzo odrediti datum parlamentarnih izbora, a najverovatniji temini su 08. ili 15. juni, budući da izbori moraju biti održani nakon 30, odnosno pre isteka 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Jahjaga počela konsultacije

Priština — Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozvala, posle raspuštanja parlamenta,lidere političkih stranaka na konsultacije oko datuma održavanja prevremenih izbora.

Atifete Jahjaga (Foto: Beta/AP, arhiva)
 Atifete Jahjaga (Foto: Beta/AP, arhiva)
Prištinski mediji napominju da će Jahjaga odluku o tome doneti sutra.

Jahjaga je razgovarala sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Musatafom, Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem i Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem, koji su se složili da se izbori odrze 8. juna.

Kako prenose prištinski mediji, lider pokreta Samoopredeljenje je rekao da je 15. jun prihvatljivi datum, jer će biti više vremena da Centralna izborna komisija (CIK) organizuje izbore.

Lider Alijanse za Novo Kosovo Bedžet Pacoli je, takođe, bio protiv toga da se izbori održe 8. juna.

Presednica CIK-a Valjdete Daka je kazala da će CIK učiniti sve da bude spremna da organizuje fer i poštene izbore.

Kako tvrde poznavaoci političkih prilika na Kosovu, 8. jun će najverovatnije biti dan održavanja prevremenih izbora na Kosovu.

U novom sazivu Skupštine Kosova, Srbi će imati 10 garantovanih mesta, a još 10 će biti garantovano za ostale nealbanske zajednice.

Kosovski parlament ima ukupno 120 poslanika.

„Raspuštanje Skupštine je albansko pitanje“

Poslanica JSL Rada Trajković danas nije prisustvovala sednici na kojoj je raspuštena Skupština, jer smatra da je to čisto albansko pitanje.

Rada Trajković (Foto KIM)
 Za Radu Trajković odluka Srba da prisustvuju sednici je bila iznenađujuća sobzirom da su se prethodno dogovorili da ne podrže predlog koji je danas bio na dnevnom redu.

„Mi smo svi imali konsenzus da ne glasamo za ovu odluku ali su je neki (poslanici) promenili. Ja mislim da je ovo strogo albansko pitanje i dogovor između Albanaca“, kazala je Trajkovićeva.

Trajkovićeva zamera predstavnicima vlasti na Kosovu što još uvek nisu odgovor na zahtev srpskih poslanika za produženje prava na rezervisana mesta u parlamentu.

„Mi nismo dobili rezervisna mesta. Tači nije uradio gotovo ništa što bi nam suštinski pomoglo da sledeće izbore dočekamo na organizovan način. Mislim da ćemo u organizaciji izbora imati jako puno problema sobzirom na rokove. Srbi nisu trebali na ovaj način da aboliraju Tačija odgovornosti za sve ono što nam se u ovom trenutku dešava“, naglasila je Trajkovićeva.

Trajkovićeva je zaključila da će u narednom skupštinskom sazivu Srbi imati samo deset poslaničkih mesta.

Konsulatacije s Beogradom, pa odluka o učešću na izborima

Aleksandar Vulin kaže da će Srbi stav o izborima za kosovsku skupštinu koji su najavljeni za 8. jun doneti uz konsultacije sa Beogradom i ističe da je jedinstvo put koji uvek treba slediti.

Aleksandar Vulin (Foto KIM arhiva)

„Čestitam im (Srbima sa Kosova) na velikom jedinstvu koje su pokazali u vezi sa najavljenim uspostavljanjem oružanih snaga Kosova. Jedinstvo je put koji uvek treba da sledimo jer nam prošlost pokazuje da nam je pozicija uvek bila mnogo jača kada smo bili jedinstveni“, rekao je Vulin agenciji Beta.

Bivši direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je kazao da još nije poznato ko će biti nov šef Kancelarije, ali da u toj njoj sve normalno funkcioniše.

On je rekao da je najbitnije da kancelarija normalno radi, da se isplaćuju plate zaposlenima, a da će Vlada Srbije pitanje šefa te kancelarije uskoro rešiti.

Bilt ili Lajčak umesto Eštonove?

Beograd/Brisel — Ministri spoljnih poslova Slovačke i Švedske Miroslav Lajčak i Karl Bilt najčešće se u briselskim krugovima pominju kao mogući „naslednici“ Eštonove, piše Danas

Foto: Beta/AP, Tanjug
Foto: Beta/AP, Tanjug

Bivši šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski mogao bi da zameni Štefana Filea na mestu komesara za proširenje, ukoliko ta funkcija ne bude ukinuta, navode za Danas stručnjaci za evropska pitanja.

Sagovornici lista Danas ističu da je još nezahvalno davati prognoze o kadrovskim rešenjima u novom sazivu Evropske komisije, ali da bi za Srbiju i ostale države kandidate za članstvo u EU bilo dobro kada bi Eštonovu i Filea zamenile energične ličnosti sa autoritetom, koje će imati iskustvo u navedenim oblastima i biti uvažavane u Briselu.

Aleksandra Štiglmajer, viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost iz Brisela, komentariše za Danas da je još uvek nemoguće predvideti kome će pripasti te funkcije, budući da će novi saziv EK biti proglašen nakon izbora za Evropski parlament, koji se održavaju od 22. do 25. maja u svim zemljama članicama EU.

„Nakon što svih 28 zemalja članica na leto predloži svoje komesare i novi predsednik EK se saglasi sa njihovim izborom, biće doneta odluka o resorima. To zavisi od karijere kandidata i njihovih sklonosti, ali takođe i od želja država članica i pitanja poput stranačke pripadnosti, zastupljenosti polova i slično. U ovom trenutku ne znamo ko će biti novi predsednik EK, a kamoli kome će pripasti koje zaduženje“, objasnila je Štiglmajerova.

Ona smatra da bi za kandidate za članstvo u EU, uključujući Srbiju, bilo dobro kada bi novi komesar za proširenje postao neko ko je iskusan, uživa poštovanje i ima „težinu“ u EK, kao i neko ko „ima viziju i ko će dati novu energiju tom procesu“. „Srbiji i drugim državama kandidatima potreban je snažan komesar za proširenje koji će pokrenuti taj proces napred, ko će im pomoći kada im je pomoć potrebna, dati im podsticaj i ko će uživati puno poverenje država članica, uključujući one koji su skeptici kada je reč o proširenju“, ukazala je Aleksandra Štiglmajer.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kazala je za Danas da bi osoba koja će zameniti Ketrin Ešton na čelu Evropske spoljne službe trebalo da nastavi da posreduje u pregovorima Beograda i Prištine, zbog čega je za Srbiju važno da to bude ličnost koja razume dešavanja u regionu, prepoznaje osetljivost odnosa Beograda i Prištine i koja do sada nije pokazivala navijački stav ni prema jednoj od pregovaračkih strana.

„Što se tiče komesara za proširenje, i dalje je otvoreno pitanje da li će ova pozicija opstati u sledećem sazivu EK. Izostanak komesara za proširenje predstavljao bi negativan signal za region, uprkos izjavama evropskih zvaničnika o posvećenosti EU daljem procesu. Jedna od ličnosti koja se pominje jeste Radoslav Sikorski. Bez sumnje, neko od predstavnika novih članica EU imao bi nešto veće razumevanje za dalji proces proširenja nego oni koji dolaze iz zemalja zahvaćenim zamorom od proširenja“, rekla je Joksimovićeva.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, izjavio je za Danas da ne želi da spekuliše ko bi mogao da nasledi Eštonovu i Filea, ali je pritom naglasio da je znanje osnovni preduslov za stupanje na te položaje. „Njihovi naslednici bi trebalo da imaju insajdersko znanje o točkovima birokratije EU, koji se sporo okreću, i veliku sposobnost da uprkos nacionalnim interesima država članica osnaže svest da je potrebna aktivna i jasna spoljna politika, kao i politika proširenja EU, unutar i izvan Evrope“, zaključio je Bone.

Flekenštajn: Transfer nadležnosti

Knut Flekenštajn, poslanik Evropskog parlamenta i funkcioner Socijaldemokratske partije Nemačke, rekao je za Danas da mu je teško da zamisli da će biti ukinuta funkcija komesara za proširenje EU. Ipak, Flekenštajn je ukazao da je moguće preusmeriti dužnosti u vezi sa proširenjem i politikom prema susedstvu ka Evropskoj spoljnoj službi, što je u skladu sa Lisabonskim sporazumom, dodajući da će u svakom slučaju politika proširenja biti osnažena.

„CG se nada pozivu u NATO iz Velsa“

Podgorica — Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić izjavila da se Crna Gora nada da će na samitu u Velsu dobiti poziv za članstvo u Alijansi.

Ministarka je ocenila da je Ukrajina prioritret NATO, a ne proširenje, ali dodala da se Crna Gora nada pozivu.

„Optimizam postoji, uprkos tome što su na agendi NATO neki drugi prioriteti“, kazala je Pejanović Djurišić na sednici parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu, na kojem je predstavljen inovirani Zakon o Vojsci Crne Gore.

U Zakon su unesene neke izmene koje će značiti usklađivanje određenih rešenja sa standardima NATO.

Pejanović Đurišić je rekla da je u sistemu odbrane Crne Gore postignut veliki reformski napredak koji Crnu Goru kandiduje za članicu NATO.

Deo opozicije osporava takvu ocenu, uz tvrdnju da će Ukrajina biti „alibi“ crnogorskoj vladi ako zemlja na jesen ne dobije poziv za

 

 

 

 

Postavi komentar