E-Novine Kosova i Metohije

Hronologija događaja koji se tiču našeg života na KiM

E-Novine  Kosova i Metohije

03.05.2014 | 08:00-23:55 Gde su uzroci monstruoznih ubistava?


TV podsvesno truje sve, medijskim manipulacijama i prezentacijama svima se usađuju hsihički otrovne informacije koje kad eksplodiraju zbog potiskivanja naprave haos! Sav haos koji nam je napravilo NATO ludilo eto efekata koji se ravnomerno javljaju kod svih ne birajući ni veru, ni ime, ni naciju!

Našli su dovoljno  lude lokalne ludake kojim su izazvali ratove, krize, mržnju, bol i patnju. Sveolo se da smo svi gubitnici i onda kada mso se bili, rušili, palili ubijali ali i sada kada smo kao u nekom „stabilisanom“ post-konfliktnom društvu. Ovakvim tempom napredka sigurno još neće biti i ako se obećavaju med i mleko, projekti miloinski i sve samo da se preko pojedinaca manipuliše isto kao i kada su izbili ratovi!

Možda šiptari misle bolje o svom sadašnjem životu jednostavno se osećaju kao sasvim slobodni i nezavisni od matične države Srpske ili neke druge o kojoj možda mašataju ali gledano sa naše strane nije nam razumljivo šta su dobili? Zar sve ovo što imaju nisu imali i pre ratovanja, zar je moralo sve da se poruši i zapali usadi takva monstruozna mržnja i zlo u narode da će se ti efekti zlog trovanja još dugo osećati …

Dve osobe ubijene, dve ranjene u Miloševu

U restoranu „Šega“ u Miloševu, u opštini Obilić sinoć se dogodio oružani sukob u kojem su dve osobe ubijene, a dve ranjene, potvrdila je policija.

Prema podacima iz policije, dvojica ranjenih, vlasnik restorana i njegov sin prebačeni su u Urgentni cenatr Kliničko bolničkog centra Priština.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani rekao je za Koha.net da se oružani napad dogodio nešto pre ponoći.

O ubijenim u sukobu nisu objavljeni podaci.

Prema rečima Keljanija, policijske snage odmah izašle na lice mesta i policija radi na pronalaženju osumnjićenih.

Ubistvo hirurga opomena za društvo

Kraljevo — Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je ubistvo kraljevačkog hirurga Slobodana Lukića krajnja opomena za čitavo društvo.

Direktor ZC Studenica Zvonimir Veselinović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar (Tanjug)
Direktor ZC Studenica Zvonimir Veselinović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar (Tanjug)

Ministar je najavio i da će zatražiti da se lekari ubuduće tretiraju kao službena lica.

„Ovo je krajnja opomena za sve nas. Preuzeo sam Ministarstvo zdravlja u veoma teškoj situaciji i pod hitno moraju da se poprave stvari kako do ovakvih događaja ne bi dolazilo“, rekao je ministar Lončar na konferenciji za štampu u Zdravstvenom centru „Studenica“ u Kraljevu.

„Ne prođe ni nedelju dana, a da nemamo napad na lekara. Pokrenuta je inicijativa da postanu službena lica“, dodao je ministar.

On je naveo da je ubistvo lekara tužan dan za zdravstvo, da je to bio čovek koji je decenijama spasavao hiljade tuđih života i da je samo nekoliko sati ranije završio noćno dežurstvo.

Govoreći o osumnjičenom za ubistvo, 78-godišnjem B.M, ministar Lončar je rekao da on nije imao tumor, kako se prvobitno pričalo.

„Po onome što je pisao i zbog čega je dolazio u bolnicu, on je bio ubeđen da ima tumor. Pre godinu dana je operisao žučnu kesu, sa jednom manjom komplikacijom koja nije zahtevala reintervenciju, već je konzervativno sanirana. Međutim, on je ostao mišljenja da ima tumor, iako postoje izveštaji u kojima piše da ga nema“, rekao je Lončar.

On je, prema rečima ministra, više puta inisistirao da mu lekari napišu da ima tumor.

Ministar Lončar je ponovio da je to veoma tragičan događaj i, takođe, izrazio saučešće porodici ubijenog Lukića.

Zvonko Veselinović, direktor ZC „Studenica“, rekao je da je Lukić, pošto je na njega pucano iz pištolja, bio teško povređen i da na licu mesta nije davao znake života.

„Sve što smo mogli da uradimo, a to je bilo u kratkom roku, bilo je bezuspesno. Nažalost svi ovde smo njegovi đaci, ali nismo mogli da mu pomognemo, tu nije bilo spasa“, rekao je Veselinović.

Anđa Jukić (67) kaže da joj doktor Lukić spasao život.

„Žrtvovao se za mene, i gledala sam ga kao svoje dete. Ne mogu da prežalim, ceo dan plačem“, priča Anđa.

Poznati kraljevački hirurg Slobodan Lukić (66) preminuo je u Zdravstvenom centru Studenica, nakon što je B.M. (76) iz Kraljeva, u njega pucao iz pištolja sa više hitaca. Napadač je posle toga pokušao da izvrši samoubistvo.

„Satanizacija i otvaranje sezone lova na lekare“

Dr Slobodan Lukić, arhivska fotografija (Tanjug)
Dr Slobodan Lukić, arhivska fotografija (Tanjug)

Lekarska komora Srbije ocenila je, povodom ubistva Lukića, da u delu medija već duže vreme ima „satanizacije“ zdravstvenih radnika i ponovo zatražila da ta struka dobije zaštićeni status službenog lica.

„Satanizacija lekara preko jednog dela medija, stereotipi o korumpiranim lekarima, otvaranje sezona lova na lekare deo su svakodnevnice u Srbiji“, navodi se u saopštenju Lekarske komore.

„Tragična je i koncidencija da se mučko ubistvo desilo posle četiri dana medijskih špekulacija o tome da li su lekari iz Doma zdravlja Novi Beograd, prekršili etički kodeks, a da se pritom uopšte ne zna prava istina o tom dogadjaju“, navodi Lekarska komora.

Komora je pozvala ministra zdravlja da podrži lekare u naporima da se zaštite od nasilja, a medije da poštuju novinarski kodeks i o svemu, pa i o lekarima, izveštavaju objektivno.

„Ovim činom obistinile su se najcrnje slutnje o kojima je Lekarska komora Srbije u više navrata govorila i pisala Ministarstvu zdravlja, tražeći status službenog lica za lekare i donošenje Zakona o lekarstvu. Stalno su stizali negativni odgovori“, dodaje se u saopštenju.

SLFS: Kao društvo idemo u bolest

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je da napadi na lekare nisu problem zdravstva i odnosa lekara i pacijenata, niti samo problem pravosuđa, kaznene politike, dobijanja statusa službenog lica, boljeg obezbeđenja.

„Ovo je simptom koji ukazuje da kao društvo idemo u bolest koja nas polako ali sigurno razara i koja se ne može lečiti apelima, saopštenjima i kratkoročnim merama. Ovo treba lečiti sistemski i iz korena“, navodi se u saopštenju sindikata.

 

“Oružane snaga Kosova nepotrebne”

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Milivoje Stojanović, poziva kosovskog premijera Hašima Tačija da ne formira Oružane snage Kosova. 

Stojanović je rekao da Kosovu niko u regionu ne preti, da bezbednost na Kosovu garantuju Kfor i Euleks, i da zato poziva kosovskog premijera Hašima Tačija da sa dnevnog reda Skupstine Kosova povuče vladine amandmane na Ustav Kosova i Nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK).

Stojanović je rekao za agenciju Beta da bi, na sednici kosovskog parlamenta, koja je zakazana za sutra, trebalo da budu razmatrani i amandmani na Ustav Kosova, kao i Nacrt zakona o transformaciji BSK u OSK.

„Mi, srpski poslanici prošle nedelje smo doneli odluku da ne učestvujemo u radu sednice parlamenta i da ne glasamo za formiranje vojske Kosova. I predsednici Kosova Atifeti Jahjagi smo rekli da nećemo glasati za osnivanje OSK”, kazao je Stojanović.

Prema njegovoj oceni, formiranje OSK je nepotrebno i zato što je, po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 SB UN, NATO, odnosno Kfor, jedina oružana snaga zadužena za vojnu bezbednost na Kosovu.

„Oružane snage su skupa investicija.Zato je mnogo bolje da Vlada novac namenjen OSK upotrebi za rešavanje nagomilanih socijalno-ekonomskih i drugih problema na Kosovu“, rekao je poslanik.

Stojanović je naglasio da pitanje formiranja OSK ne treba, kako to neki čine, kao vid neke trgovine, povezivati sa pitanjem rezervisanih mesta za nevećinske zajednice u kosovskom parlamentu.

„Srpski poslanici već duži period bojkotuju rad parlamenta upravo zato što nisu dobili odgovor da li će i dalje za nevećinske zajednice biti obezbeđena rezervisana mesta u kosovskom parlamentu“, rekao je Stojanović.

Prema njegovoj oceni, pitanje rezervisanih mesta, kojima srpska i druge nevećinske zajednice, pored garantovanih mogu da osvoje poslanička mesta i na osnovu izlaznosti birača, usko je povezano samo sa rešavanjem pitanja povratka raseljenih Srba i drugih lica na Kosovo.

Garantovana i rezervisana mesta su na osnovu plana Martija Ahtisarija ustavna kategorija, ali albanski poslanici tvrde da su dva mandata za rezervisana mesta istekla, dok Srbi tvrde da nisu.

Stojanović je u razgovoru za agenciju Beta istakao da je siguran da onog trenutka kada se svi raseljeni i prognani vrate na svoja ognjišta, da srpski predstavnici u kosovskom parlamentu tada više neće tražiti rezervisana mesta, jer će i bez tih mesta moći da se bore za svoja prava.

On je naglasio da za srpske poslanike postoje prioritetnija pitanja od osnivanja OSK.

„Za nas su najvažnija pitanja povratak raseljenih Srba, rešavanje pitanja njihove uzurpirane imovine, stvaranje sigurnog okruženja za život ljudi i njihovu imovinu, organizovanje Zajednice srpskih opština, kao i primena zakona o zaštiti kulturnog nasleđa u Velikoj Hoči i Prizrenu, ali i zaštita drugog srpskog kulturnog i verskog nasleđa čije ugrožavanje svojim izjavama podstiču i pojedini kosovski zvaničnici“, istakao je Stojanović.

On je rekao da zato poziva sve političke partije i institucije na Kosovu da se zajedno posvete rešavanju tih i drugih životnih pitanja, kao što su loša ekonomska situacija, rešavanju pitanja nezaposlenosti, korupcije i krinminala, rešavanju svakodnevnih bezbednosnih problema koje imaju Srbi na Kosovu i pitanjima nesprovođenja briselskog sporazuma.

 

’’Doći će i hram na red’’

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je „objekat pravoslavne crkve u dvorištu Univerziteta Prištine užasno delo“.

Tači je, gostujuci u emisiji Radio Kosova, naveo da je to u stvari, „spomenik koji je napravio Slobodan Milosević“.

Upitan kakva će biti sudbina harama Hrista Spasa, Tači je rekao: „Sada imamo značajne poslove da uradimo, ali će i to doći na red“.

Proteklih nedelja u medijima se dosta govorilo o ovoj crkvi, a nakon što je u prištinskom Telegrafu objavljen tekst pod naslovom „Porušiću Crkvu Sv. Nikole“ u kojem kosovski ministar za prostorno planiranje Dardan Gaši tvrdi da je nezavršena crkva Hrista Spasa u centru Prištine podignuta nelegalno.

Na tekst je reagovala Eparhija raško-prizrenska koja tvrdi da poseduje svu potrebnu dokumentaciju koju su, kada je crkva građena, izdale nadležne institucije.

Tekst je izazvao brojne reakcije, a kosovski ministar Gaši kasnije je negirao da je pominjao rušenje srpskog hrama.

Advokatima ukinut kućni pritvor

Mešovito veće Apelacionog suda u Prištini ukinulo je kućni pritvor advokatima iz Kosovske Mitrovice Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici.

Advokat Dejan A. Vasić (foto KIM)
 Mešovito veće Apelacionog suda kojim je predsedavao Euleksov sudija Timo Vojtulah je usvojilo žalbu branioca i ukinulo mere kućnog pritvora dvojici advokata.

„Apelacioni sud je, umesto mere kućnog pritvora, odredio da se kolega Korenica i ja ne možemo približavati svedocima i okrivljenom. Nadam se da će i ova mera uskoro postati izlišna i da će nam sud dozvoliti da nastavimo sa odbranom u predmetu Veselinović, čije suđenje počinje u junu“, rekao je Vasić.

Međunarodni tužilac sumnjiči advokate Vasića i Korenicu za navodne pretnje svedocima u postupku protiv Veselinovića.

Odložena privatizacija preduzeća u Štrpcu

Rukovodstvo Opština Štrpce odložilo je do daljnjeg privatizaciju i likvidaciju nekoliko društvenih preduzeća na Brezovici.

U pregovorima u kojima je sa predstavnicima Kosovske agencije za privatizaciju učestvovao gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, sprečena je privatizacija preduzeća “Ivo Lola Ribar”, “Mladost”, “Zadruga”, “Junior”, “Lahor” , “Gradjevinar”, i druga.

„Nećemo podleći euforiji i preterano se radovati jer nas tek čekaju izazovi koje možemo samo zajednički da rešimo. Proces privatizacije i likvidacije koji sprovodi Kosovska agencija za privatizaciju više je ličio na stihiju koju je gotovo nemoguće zaustaviti, pogotovu jer opštine nemaju pravne mogućnosti niti zakonske osnonve i ovlasćenja da privatizaciju zaustave. Upravo zbog te činjenice da se Kosovska agencija za privatizaciju vodi posebnim zakonom koji ostavlja gotovo minimalne mogućnosti da se privatizacije spreče, odlaganje ovog procesa u našoj opštini podvig je koji je malo kome pošao za rukom“, navodi se u saopštenju Opštine Štrpce.

U opštini podsećaju da je privatizacija preduzeća na Brezovici jedan od najvećih razloga za zabrinutost građana u Štrpcu.

 

 

 

Laplje Selo: Otvoreno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta

 

Odeljenje Poljoprivrednog fakulteta Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Lešku otvoreno je u Obrazovnom centru u Lapljem Selu.Foto KIM

 

Otvaranju su prisustvovali dekan Poljoprivrednog fakulteta Božidar Milošević i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Milošević je kazao da je, osim obrazovanja studenata, glavni cilj novootvorenog odeljenja razvoj poljoprivrede na Kosovu.

“Naša želja je da ovo ne bude mesto gde će se samo obrazovati studenti, već mesto gde ćemo ustanoviti program celoživotnog učenja. Mesto gde će se organizovati kursevi i predavanja za poljoprivrednike, gde ćemo svi zajedno uspeti da od poljoprivrede napravimo izvor prihoda i opstanka”, objasnio je Milošević.

Milošević je istakao da će odeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu raditi po obrazovnom sistemu Republike Srbije.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović naveo je da će u narednom periodu biti obezbeđeni i dodatni tehnički uslovi koji su neophodni za neometan rad studenata i profesora.

“Ovo istureno odeljenje je važno da bi ozbiljnije radili na razvoju poljoprivrede. Profesori ovog fakulteta će itekako biti značajni za dalji razvoj poljoprivrede u ovom kraju”, kazao je Stojanović.

U sklopu isturenog odeljenja Poljoprivrednog fakulteta biće otvorena dva studijska programa, namenjena stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

File: Vučićev program impresivan

Beograd — Komesar za proširenje EU Štefan File ocenio da je program koji je predstavio novi premijer Aleksandar Vučić impresivan.

Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva

File je rekao da je nova vlada na dobrom putu da Srbiju povede ka EU. Podsetimo, File stiže sutra u posetu Beogradu.

U intervjuu za Večernje novosti File je naveo da je reč o redovnoj poseti Srbiji, ali ovoga puta sa veoma dobrim razlogom.

„Nova vlada je nedavno položila zakletvu, tako da dolazim u Beograd da joj čestitam na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovaram o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju“, naveo je File.

On smatra da je program nove vlade impresivan, kao i njegovi rokovi.

„Bavi se najhitnijim pitanjima za građane Srbije, privredom i daljim reformama vezanim za EU. Ne sumnjam u posvećenost Vlade reformama, a EU je tu da ih podrži“, kazao je File.

On je poručio da posebna pažnja treba da bude posvećena ekonomiji, vladavini prava i dobrosusedskim odnosima.

„Novi tim izgleda da je na dobrom putu, na osnovu njihovih prvih izjava. Bilo bi dobro za Srbiju ako bi Vlada uspela u svemu što namerava da uradi: u ekonomskim reformama, promenama u funkcionisanju institucija, reformi pravosuđa. Sve ovo važno je za građane Srbije na prvom mestu, ali i za strane investitore“, kazao je File.

On smatra da skrining pregovaračkih poglavlja dobro napreduje i ukazuje da su predstavnici Srbije dobro pripremljeni i aktivni tokom skrining sesija.

File je precizirao i da dinamika zvaničnog otvaranja pregovaračkih poglavlja zavisi od Srbije, ali i samih zemalja članica.

„Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja. Mi se, u svakom slučaju, usredsređujemo na kvalitet a ne na vreme, jer nije reč o tome koliko brzo smo otvorili ovo ili ono poglavlje, već o tome koliko brzo i efikasno Srbija može da usaglasi svoje zakonodavstvo u određenoj oblasti s normama i pravilima Evropske unije“, naveo je File.

Upitan koliko je realan cilj nove vlade da pregovori za pristupanje budu završeni do 2018, a da Srbija postane punopravna članica EU do 2020. godine File je odgovorio da je na državnoj upravi, zaista, da razvije i sprovede datume i rokove.

Govoreći o ukrajinskoj krizi i politici Srbije prema Rusiji, File je ukazao da su „očekivanja od država kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu sa pravilima EU od prvog dana svog članstva u EU“.

On navodi i da ne vidi negativne posledice ukrajinske krize po proces proširenja.

Tokom sutrašnje posete File će prvo razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a potom i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Komesar za proširenje imaće tokom dana sastanke i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministrima Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem i Jadrankom Joksimović, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i šefovima poslaničkih grupa.

 

 

 

Postavi komentar