E-Novine Kosova i Metohije

Hronologija događaja koji se tiču našeg života na KiM

E-Novine  Kosova i Metohije

26.04.2014 |08:00 – 23:55 Šiptarsko uništavanje duhovne baštine i svakodnevne pretnje trebaju SVI ozbiljno da shvate!


Preostale VERSKE duhovne vrednosti koje su svetionik i orijentir Srpskoj naciji a POJEDINE SU takođe evidentirane na listi UNESKO, ugrožene su zbog nebrige i neborbe NAŠE, pa možda nam je i unište, kada smo NIKAKVI, KUKAVICE, PRODATE DUŠE! Parodija da bude veća, pojedinci izrodi Srpski upravo pokušavaju da ugrade Šiptarski novac na Verska duhovna mesta, pokušavajući da se pokažu koliki su oni obožavaoci Vere Srpske! Na podmukli i perfidan način ugrađuju na različite načine, čime se upravo gubi Duhovna snaga i vrednost na tim vrednim duhovnim mestima!

Dok god narod, kao u ono vreme, ne krene ozbiljno da se brine i da uzdiže ono što je njegovo i prestane da čeka, da mu neko sa strane daje kao milostinju, da bi se lažno gradila VERA SVOJA, neće biti ni napredka niti normalizacije!

Da li SMO izgubili VERU, SAMOPUZDANJE, SNAGU ZA DALJI ŽIVOT???

KO MISLI DA ŽIVI MORA DA VRATI VERU, SAMOPUZDANJE I SNAGU ZA DALJI ŽIVOT!

Oni koji to ne misle osuđeni su na propast!

Pretnja, da će uništiti Visoke Dečane !!!

Dečani — Za sada nepoznata osoba uputila je pretnju da će manastir Visoki Dečani biti napadnut i uništen, rekao je za B92 arhimandrit manastira Dečani, otac Sava Janjić.Foto: Sxc.hu

„Predstavnici kosovske policije su nas sinoć obavestili da se jednoj lokalnoj albanskoj televiziji javio muškarac koji se predstavio kao jedan od komandanata OVK i koji je rekao da će manastir danas ili sutra biti napadnut, te da televizija bude spremna da snimi uništavanje manastira“, kaže otac Sava Janjić.

On je dodao da je o pretnjama obavešten KFOR, kao i da je razgovarao sa više diplomata i predstavnicima američke ambasade u Prištini.

Sava Janjić kaže i da su KFOR i kosovska policija preduzele dodatne mere bezbednosti bez obzira na to što je moguće da je reč o provokaciji.

„Imajući u vidu da je od 1999. godine manastir četiri puta oružano napadan, svaka pretnja mora da se uzme ozbiljno. Danas me je pozvao i Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, koji je najoštrije osudio tu provokaciju. On mi je rekao da će oni s njihove strane učiniti sve da se što pre identifikuje lica koje stoji iza pretnje, kao da te pretnje nisu stav naroda“, rekao je arhimandrit manastira Dečani, otac Sava Janjić.

Pre nekoliko dana na jednoj od manastirskih kapija bio je ispisan natpis OVK.

Rakočević: Dečanima potrebna dugotrajna vojna zaštita

Analitičar i književnik Živojin Rakočević izjavio je danas da je manastiru Visoki Dečani potrebna dugotrajna vojna zaštita i da Kfor mora nastaviti da obezbedjuje manastirski kompleks. Komentarišući poslednje pretnje manastiru Visoki Dečani, Rakočević je u izjavi Tanjugu rekao da taj “nepoznati napadač”, oni koji prete su predstavnici društva koje čeka konačni obračun sa svim što je drugačije i slabije.

On preti da ce srušiti Dečane, a u svojoj kući, zajednici i pred strancima govori da su manastir podigli Albanci i da su im ga Srbi oteli. U toj šizofreniji stradaju nevini i nemoćni, i neće preživeti bez dugotrajne vojne zaštite„,” naglasio je Rakočević.

Kancelarija za KiM i GI Srpska osuđuju pretnje

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je pretnje nepoznate osobe da će ovih dana srušiti Manastir Visoki Dečani i zatražila od snaga KFOR-a da odmah pojačaju vojnu zaštitu oko manastira. 

„Zahtevamo da medjunarodna zajednica te pretnje shvati veoma ozbiljno i da preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti, tim pre,
što su pretnje svakodnevne“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, da je bratstvu Manastira više puta prećeno, a da su u petak na kapiji osvanuli grafiti sa napisom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je da se osoba koja je pretila rušenjem manastira što pre identifikuje i privede pravdi.

Građanska inicijativa Srpska (GI Srpska) izrazila je danas ogorčenost i zaprepašćenje zbog izostanka reakcije nadležnih na pretnje Manastiru Visoki Dečani, ocenjujući da ti događaji predstavljaju nastavak agonije koja je počela ispisivanjem grafita UČK (OVK) na manastirskoj kapiji.

„Zabrinuti smo i zaprepašćeni zbog izostanka reakcije nadležnih, koji su već bili u obavezi da izađu u javnost sa podacima o licu koje preti da napadne jedan manastir u Evropi u 21. veku. Zabrinuti smo što u istoj toj Evropi, i u istom veku, neko uopšte može da preti jednoj svetinji“,piše u saopštenju.

Dodaje se da je taj manastir u četiri navrata bio oružano napadan, a da počinioci nisu pronađeni, niti kažnjeni.

Ovakve i slične pretnje ulivaju sve veći strah među Srbe na Kosovujer žive u strepnji da li će njihova vera, jezik ili nacionalnost nekome zasmetati. Zar su hramovi SPC jedini problem koji postoji na Kosovu pa su oni jedina tema razgovora, nažalost u sve gorem i gorem kontekstu?“, pita GI Srpska.

Ova organizacija je pozvala nadležne da hitno reaguju i spreče bilo kakvo nasilje ili napade na srpske svetinje.

Haradinaj osudio provokacije upućene Dečanima

Lider Alijanse za buducnost Kosova Ramuš Haradinaj je najoštrije osudio bilo kakve provokacije upućene manastiru Dečani, saopšteno je danas iz te partije povodom grafita OVK na kapiji manastira.

Haradinaj u potpunosti podrzava KFOR i ostale mehanizme bezbednosti u njihovom radu i angažovanju za ocuvanje ove institucije i ostalih objekata kulturnog nasleđa na Kosovu, navedeno je u saopštenju ABK.

„Manastir Dečani je bio i ostaje veoma značajna vrednost kulturnog nasleđa na Kosovu i za tu instituciju kao i u prošlosti i danas i uvek imaće obzira svi građani bez obzira na njihovu etnicku pripadnost“, rekao je Haradinaj.

Lider ABK je dosada jedini lider političkih subjekata na Kosovu koji je osudio ispisane grafite OVK na kapiji Dečana što je podstreklo i reagovanja stranih diplomata na Kosovu.

Pretnje manastiru Visoki Dečani

Nepoznata osoba uputila je pretnju da će manastir Visoki Dečani biti napadnut i uništen rekao je arhimandrit manastira otac Sava Janjić.Kapija manastira Visoki Dečani (Foto ERP)

Otac Sava Janjić je za B92 rekao da su ih pripadnici kosovske policije sinoć obavestili da se jednoj lokalnoj albanskoj televiziji javio muškarac koji se predstavio kao jedan od komandanata OVK i koji je rekao da će manastir danas ili sutra biti napadnut, te da televizija bude spremna da snimi uništavanje manastira.

On je dodao da je o pretnjama obavešten KFOR, kao i da je razgovarao sa više diplomata i predstavnicima američke ambasade u Prištini.

„Imajući u vidu da je od 1999. godine manastir četiri puta oružano napadan, svaka pretnja mora da se uzme ozbiljno. Danas me je pozvao i Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, koji je najoštrije osudio tu provokaciju. On mi je rekao da će oni s njihove strane učiniti sve da se što pre identifikuje lica koje stoji iza pretnje, kao da te pretnje nisu stav naroda“, rekao je otac Sava Janjić.

U četvrtak uveče na jednoj od kapija manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti OVK. Ovaj incident osudili su srpski predstavnici, institucije u Prištini i međunarodna zajednica.

SDP: Euleks ima dvostruke standarde

Građanska inicijativa SDP optužila je Euleks da je odlukom o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću pokazala „bahatost“ i da „uporno istrajava na politici dvostrukih standarda prema Srbima na Kosovu“.

Sedište stranke SDP (Foto arhiva KIM)
„Produženjem pritvora lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću za još dva meseca, Euleks i njegovi predstavnici u oblasti pravosuđa još jednom su potvrdili da nema pravde niti poštovanja osnovnih ljudskih prava kada su Srbi u pitanju“, piše u saopštenju SDP-a.

Dodaje se da je sudija Euleksa, uprkos garancijama Vlade Srbije i potpisima više od 10.000 građana, Ivanoviću produžio pritvor uz obrazloženje da „postoji opasnost od bekstva i uticaja Ivanovića na svedoke i njihovo zastrašivanje“.

“Pojedini mediji su objavili kako se nekoliko sudija i tužilaca Euleksa, angažovanih na slučajevima ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, nalazi pod istragom zbog sumnje da su uzimali mito od lokalnih advokata na Kosovu. Zar takvim predstavnicima, samo deklarativno statusno neutralne misije treba da verujemo? Već 15 godina veoma dobro znamo da su brojne optužnice protiv Srba počivale na izjavama lažnih svedoka”, kažu u SDP-u.

Dodaje se da „sudije i tužioci skloni primanju mita, lažni svedoci, pravo sile i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava Srba, ignorisanje garancija države Srbije, nipodaštavanje peticije koju je potpisalo preko 10.000 građana govore jasno o Euleksu i njegovoj vladavini prava“.

Građanska inicijativa zahteva od misije Euleks i njegovih predstavnika u pravosuđu da preispitaju odluku o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću.

„Garantujemo da će Oliver Ivanović ostati u Kosovskoj Mitrovici i odazvati se svakom pozivu suda. Ispravite svoju grešku koja može imati posledice pre svega po zdravlje Ivanovića i smanjiti napetost koju izazivate krajnje nepravednim odlukama“, zaključuju u SDP-u

26. apr 2014, 12:52 -> 19:02 Ivanoviću još dva meseca pritvora

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen je pritvor za još dva meseca, rekao je RTS-u njegov advokat Nebojša Vlajić. Iz Građanske inicijatice SDP osuđuju odluku Euleksa o pritvoru.

Odluku o pritvoru Oliveru Ivanoviću potvrdila je i portparolka Euleksa Irina Gudeljević, rekavši da je sudija naveo da i dalje postoji opasnost od bekstva i uticaja Ivanovića na svedoke i njihovo zastrašivanje.

Pripremio Andrija Igić

„Ja mogu da potvrdim da smo primili peticiju, ali peticija nema nikakvu legalnu težinu, zato što je nisu podnele strane u procesu“, rekla je Irina Gudeljević.

„To su obične formalne smicalice, koje oni rade od samog početka. Vrlo je simptomatično da oni ignorišu potpise deset hiljada građana severnog Kosova“, rekao je Ivanovićev advokat.

Sudija smatra da i dalje postoji rizik od bekstva, kao i rizik da bi osumnjičeni mogao da utiče na svedoke ukoliko bi bio pušten. Ivanović će biti u pritvoru do 27. juna.

Advokat Oilivera Iavanovića ističe da su potpuno ignorisane garancije koje je Vlada Srbije dala za Ivanovića i  da sud ni ovom prilikom na njih nije odgovorio.

„Srbija ne može da garantuje da gospodin Ivanović neće pobeći iz njene nadležnosti, takođe sudija smatra da garancije vlade ne mogu sprečiti gospodina Ivanovića da eventualno utiče na sudski postupak, ometanje sudskog postupka ili da utiče na svedoke“, rekla je Irina Gudeljević.

U građanskoj inicijativi SDP Oliver Ivanovoić smatraju da ponovno produženje pritvora njihovom predsedniku predstavlja bahatost, demonstraciju sile i politiku dvostrukih standarda Euleksa prama Srbima na Kosovu.

Ivanović je u pritvoru od 27. januara, a sumnjiči se da je navodno počinio krivično delo ratni zločin 1999. godine i teško ubistvo 2000. godine.

Ivanovićev advokat će u naredna 24 sata podneti žalbu zbog produženja pritvora.

26. 04. 2014, 22:41 -> 23:10 Predlog sastava nove Vlade u parlamentu

U Skuštinu Srbije večeras je stigao predlog o sastavu nove Vlade, koja će, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, imati četiri potpredsednika, a pored 16 resornih ministarstava biće i dva ministra bez portfelja.

Prema predlogu, Ivica Dačić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture biće Zorana Mihajlović.

Skupstina-Srbije.jpg

Funkciju potpredsednika Vlade obavljaće i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljaić. Četvrto potpredsedsedničko mesto u Vladi zauzeće i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Novi-stari ministar finansija biće Lazar Krstić, a ministar privrede postaće Dušan Vujović.

Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj Vladi biće ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Srđan Verbić, a ministar zdravlja Zoran Lončar, dok ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna piatanja biće Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratisalav Gašić.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova doći će Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaće Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja biće Velimir Ilić i Jadranka Joksimović.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Zakon o ministarstvima i izmene Zakona o Vladi, čije je usvajanje bio preduslov za izbor vlade 27. aprila.

Nobelov komitet pod sumnjom

16 skandinavskih mirovnih aktivista podnelo zahtev za krivičnu istragu protiv članova Komiteta za dodelu Nobelove nagrade zbog nepoštovanja legata osnivača

Foto: Beta/AP, arhiva

Kontroverze koje sve češće izaziva dodeljivanje Nobelove nagrade za mir mogle bi da dobiju epilog na sudu. Šesnaest istaknutih Skandinavaca, mahom mirovnih aktivista i profesora univerziteta, podnelo je norveškim istražnim organima zahtev za krivičnu istragu protiv članova Komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

Ovakav potez je usledio nakon opsežnog istraživanja koje je sproveo norveški advokat Frederik S. Hefermehl koji se u svojim radovima zalagao za poštovanje legata Alfreda Nobela i mirovnog projekta koji je podržavao.

„U svojim poslednjim godinama Nobel se pridružio mirovnom pokretu i hteo je da finansijski podrži ideju saradnje na polju razoružanja koje bi zamenilo upotrebu sile. Norveški parlament imenuje pet članova komiteta koji moraju da podnesu ostavke kako bi na njihova mesta bili dovedeni ljudi koji zaista poštuju ideju zbog koje je nagrada ustanovljena”, smatra Hefermehl.

On tvrdi da zahtevi koje je tokom šest godina upućivao komitetu za dodelu nagrade nisu urodili plodom jer oni nisu pokazali ni najmanje interesovanja i razumevanja za ono šta je Nobel zaista želeo. „Takva praksa je nezakonita i kriminalna, a policijska istraga koju zahtevamo dolazi kao poslednje sredstvo da se obezbedi pravda za istinske ’mirovne šampione’ kao što je Nobel naznačio u svojoj oporuci.”

Mirovni aktivisti iz Švedske i Norveške posebno upiru prstom na predsednika Nobelovog komiteta i aktuelnog generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda i „moćnog sekretara” komiteta Gejra Lundestada.

„I političari moraju da poštuju zakone, pa posebno zabrinjava što se članovi Nobelovog komiteta ponašaju kao da su iznad zakona i deluju prilično samopouzdano u pogledu mogućnosti da društvo nad njima primeni zakon”, ocenjuje nekadašnji predsednik Međunarodnog mirovnog instituta Tomas Magnuson.

On postavlja pitanje: „Ukoliko dozvolimo da takvo ponašanje postane politički standard, koliko ćemo onda demokratije zaista imati?”

Premda je od osnivanja najprestižnijeg mirovnog priznanja na svetu bilo sporenja oko njegovih laureata, duhove liberalne javnosti naročito su uzbunile neke od poslednjih odluka poput one kada je Nobelova nagrada za mir dodeljena američkom predsedniku Baraku Obami. Dobijanje visokog priznanja maltene na samom početku prvog mandata u Beloj kući moglo je da se opravda jedino velikim očekivanjima koje je cela planeta imala od lidera najjače sile sveta.

Događaji koji su usledili su međutim demantovali obrazloženje Nobelovog komiteta. Kritičari ne propuštaju da ukažu da je Obama nakon svega nekoliko dana u Ovalnom kabinetu pojačao tajni program Centralne obaveštajne agencije (CIA) o ratovanju bespilotnim letelicama, dronovima, koji će postati jedan od zaštitnih znakova njegovog predsednikovanja.

I dok je primao Nobelovu nagradu, koja bi trebalo da predstavlja priznanje pojedincima koji su se između ostalog istakli i u borbi za globalno razoružanje, Obama je bio svestan da u napadima američkih dronova u Pakistanu i Avganistanu ginu i civili. U govoru prilikom primanja nagrade istovremeno je uzdizao moć i pravo vojske SAD da čini dobro.

Pri vrhu liste mirovnih nobelovaca koji su umesto da premoste globalne razlike samo raspalili debatu svakako se nalazi i Evropska unija, laureat za 2012. Opisana kao mirovni projekat na Starom kontinentu koji neguje najviše etičke standarde izazvala je mnoge kritike zbog stroge imigracione politike i diskriminatornog odnosa prema došljacima.

Vredi pomenuti i kineskog disidenta Lju Sijaoboa koji je ovenčan prestižnim priznanjem 2010, što je izazvalo bes vlasti u Pekingu koje su od međunarodne zajednice zahtevale bojkot ceremonije svečanog uručenja. Levičarski kritičari na Zapadu su mu zamerili podržavanje američke invazije Vijetnama, Iraka i Avganistana.

Među laureatima koje prati osporavanje sa raznih strana jesu i finski diplomata i mirovni posrednik Marti Ahtisari, nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer, potpredsednik u Klintonovoj administraciji Al Gor, kao i pregovaračka „trojka” Jaser Arafat, Jichak Rabin i Šimon Peres.

U istoriji Nobelove nagrade za mir zabeleženo je i 19 slučajeva kada komitet nije uspeo da se dogovori oko dobitnika ili je procenjeno da niko nije zaslužio priznanje pa nagrada nije ni dodeljivana.

26. 04. 2014, 09:26 -> 00:02 Borba za punktove u Donjeckom regionu

Proruski aktivisti odbili napad na kontrolni punkt kod grada Soledara u Donjeckom regionu. SAD i druge članice grupe G7 saopštile da će zbog ukrajinske krize Rusiji uvesti nove sankcije. Međunarodni vojni posmatrači privedeni u Slavjansku. Vođe samoproglašene Narodne Repubilke Donjeck najavljuju referendum.

23.30 – Povukli se napadači na kontrolni punkt proruskih aktivista kod Soledara i navodno poveli sa sobom taoca, javlja Raša tudej.

20.30 – Kod mesta napada nalazi se skladiše oružja. Zvaničnici kažu da je oružje u skladištu zastarelo, još iz sovjetskog perioda ali da ga ima u velikim količinama, prenosi Raša tudej.

20.00 – U toku oružani sukob kod grada Soledara u Donjeckom regionu. Nepoznati napadači iskočili  iz helikoptera i napali kontrolni punkt, javlja Raša tudej.

18.25 – Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo da su ruski avioni ulazili u vazdušni prostor Ukrajine. To je potvrdio i vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Koval, javlja Fonet.

16.15 – Rusija preduzima sve moguće korake radi oslobođanja vojnih posmatrača iz nekih država OEBS-a, saopštavaju ruski zvaničnici, prenosiItartas.

15.45 – Referendum o nezavisnosti regiona Donjeck na istoku Ukrajine biće održan 11. maja, izjavio je Denis Pušiljin, vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck, javlja Beta.

11.00 – Oko 150 američkih vojnika stiglo u Litvaniju, zbog rastućih tenzija oko Rusije i Ukrajine, prenosi AFP.

10.25 – Rusija će preduzeti sve korake da budu oslobođeni vojni posmatrači u Slavjansku, kaže ruski izaslanik u OEBS-u, javlja Rojters.

Snage samoodbrane uspele su da odbiju napad jedinica koje su stigli helikopterima do kontrolnog punkta proruskih aktivista u gradu Soledar u regionu Donjeck na istoku Ukrajine, prenosi Raša tudej.

Proruski-aktivisti.jpg
Proruski aktivisti kod Slavjanska
Dogovor Ukrajine i Slovačke o isporuci gasa

Slovačka i Ukrajina postigle su dogovor o ispruci gasa Kijevu iz zapadne Evrope da bi se smanjila zavisnost Ukrajine od ruskog gasa, objavilo je slovačko ministarstvo privrede, prenosi Beta.

Slovački ministar Tomaš Malatinski rekao je u saopštenju da će prema tom dogovoru, koji će biti potpisan u ponedeljak, zapadni snabdevači moći će da isporučuju gas Ukrajini preko starog rezervnog gasovoda Vojani u istočnoj Slovačkoj, koji do sada nije bio korišćen.

Prema njegovim rečima, operater za slovačku tranzitnu gasnu mrežu Eustrim će obaviti tehnološka prilagođavanja da bi omogućio da brzo počnu isporuke gasa u suprotnom smeru i da poveća kapacitet gasovoda.

Sa lica mesta stižu protivrečne informacije o žrtvama i povređenima. Prema prvim izveštajima, bar jedan branilac punkta je poginuo, dok je po drugom, jedan napadač nastradao.

Soledar je udaljen oko 30 kilometara jugoistočno od Slavjanska i u njemu se nalazi veliko skladište oružja, za koje zvaničnici kažu da je zastarelo, ali ga ima u velikim količinama.

U telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Segrejom Lavrovim, američki državni sekretar Džon Keri izrazio je zabrinutost zbog „provokativnih“ kretanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, saopštio je američki zvaničnik.

Keri je ocenio da „provokativno kretanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, ruska podrška separatistima kao i njena zapaljiva retorika podrivaju stabilnost, bezbednost i jedinstvo u Ukrajini“, prenosi AFP.

Lavrov se založio za hitne mere za smirivanje tenzija u Ukrajini, obustavljanjem vojnih operacija protiv demonstranata na jugoistoku zemlje i agresivnih akcija ultranacionalista „Desnog sektora“.

Ruski ministar je, takođe, apelovao na Kerija da upotrebi svoj uticaj kako bi lideri protesta bili pušteni na slobodu.

G7 za hitne sankcije Rusiji

U zajedničkom saopštenju G7, koje je Bela kuća objavila noćas, navodi se da će sankcije Rusiji biti hitno uvedene, i da će se, ukoliko Rusija nastavi sa agresivnim akcijama, nastaviti sa pripremama širih sankcija koje će pogoditi ključne sektore ekonomije te zemlje, javlja AFP, prenosi Beta.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će svaka zemlja sama doneti odluku koju će vrstu sankcija uvesti Rusiji, da će one biti usklađene i komplementarne, ali da nije sigurno da će biti identične.

„Američke sankcije mogle bi da budu uvedene od ponedeljka“, rekao je on.

Saopštenje Bele kuće objavljeno je posle jučerašnjeg telefonskog razgovora lidera SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije, Baraka Obame, Fransoa Olanda, Angele Merkel, Dejvida Kamerona i Matea Rencija.

U saopštenju francuskog predsedništva objavljenom posle razgovora, navedeno je da su lideri G7 ponovo apelovali na sprovođenje demokratskog procesa u Ukrajini, ocenivši da je „neophodno“ da se u toj zemlji održe predsednički izbori 25. maja, kako bi Ukrajinci slobodno i transparentno odlučili o svojoj budućnosti.

U Ukrajini je i dalje napeto. Pentagon je juče saopštio da su ruski borbeni avioni više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor. Američki zvaničnici nisu naveli gde su ruski avioni povredili vazdušni prostor Ukrajine, niti o kojem je tipu aviona reč. Pentagon smatra da je cilj ovih incidenata bio testiranje ukrajinskih radara, i demonstracija sile.

Proruski-demonstrant.jpg
Proruski aktivista u Slavjansku

Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je informaciju američkog Pentagona da su ruski vojni avioni više puta ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, a to je nešto kasnije potvrdio i vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Koval.

„Mi nismo registrovali nikakvo narušavanje vazdušnih granica sa našim susedima, uključujući i sa Ukrajinom“, navodi se usaopštenju ruskog Ministarstva odbrane

Inače, Ukrajinska vojska je vratila kontrolu nad vojnim aerodromom u Kramatorsku.

Proruske snage pritvorile su tim vojnih posmatrača koji je putovao u istočnoj Ukrajini sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), preneo je AP sinocnju izjavu jednog lokalnog zvaničnika.

Tim je zaustavljen u istočnom gradu Slavjansku, prema Steli Koroševoj, portparolki samoproklamovanog gradonačelnika. Ona je rekla da je grupa posedovala „sumnjiv materijal“ i dodala da oni nisu povređeni i da će biti pušteni nakon dalje istrage.

OEBS je objavio na Tviteru da je sa timom koji predvode Nemci izgubio komunikaciju, ali da su svi pripadnici posmatračkog tima OEBS bezbedni.

Zbog sve zategnutijih odnosa Moskve i Zapada, agencija „Standard end Purs“ je smanjila kreditni rejting Rusije.

Referendum o nezavisnosti Donjecka 11. maja 

U međuvremenu je vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušiljin najavio da će referendum o nezavisnosti tog regiona na istoku Ukrajine biti održan 11. maja.

Pušiljin je novinarima u sedištu regionale samouprave koju su 6. aprila zauzeli proruski demonstranti, rekao da će na referendumu biti postavljeno pitanje: „Da li odobravate proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck“.

Prema njegovim rečima, posle tog referenduma koje vlasti u Kijevu I međunarodna zajednica smataju nelegalnim, biće održani „slobodni izbori na kojima će se odlučiti ko će vladati tom republikom“.

Na pitanje o svom stavu prema ukrajinskim snagama bezbednosti u Donjecku, Pušiljin je odgovorio da je to „komplikovano“.

„Deo sarađuje s nama, a deo to odbija“, istakao je on.

 

Postavi komentar