25.04.2014 |08:00 – 23:55 Novi pritisci i torture za Srbe! EUlex saslušava i hapsi Srbe, Šiptari uništavaju Srpsko duhovno blago i identitet!


Manastir Dečani: Grafiti OVK na kapiji

Na kapiji manastira Visoki Dečani osvanuli su grafiti sa natpisom OVK (UÇK), takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kapija manastira Visoki Dečani )

Provokativna poruka je ispisana na samoj manastirskoj kapiji Visokih Dečana i to svega nekoliko desetina metara od italijanskog punkta KFOR-a.

“Eparhija raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju manastiru Visoki Dečani i njegovom bratstvu, koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano napadani granatama od strane albanskih ekstremista, i kojima su više puta upućivane pretnje”, navodi se u saopštenju Eparhije.

Dodaje se da “ova provokacija i pretnja nisu ništa drugo do posledica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv ovog manastira, u kome su monasi za vreme rata pored ostalih pomagali i albanskim izbeglicama”.

„Ovaj najnoviji incident takođe je pokazatelj da je bezbednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbeđuju pripadnici KFOR-a“, ističe se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava, pismeno je obavestio međunarodne predstavnike o ovom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mere zaštite za ovu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svetske kulturne baštine UNESKO.

„Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbednost života monaha i pravoslavnih poklonika, kao i brojnih turista iz celog sveta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gde su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi“, navedeno je u saopštenju.

Ispisivanje grafita na kapiji Visokih Dečana je poslednja u nizu sličnih provokacija. Poruke mržnje ranije su bile ispisane na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

„Vama tu nije mesto“

Novinar Živojin Rakočević smatra da je ispisivanje grafita na manastirskoj kapiji u Dečanima deo opšte atmosfere i odnosa koji vlada prema drugačijem i slabijem.

Živojin Rakočević (Foto KIM)
 “Ovde nije stvar u tome da li institucije funkcionišu, one ne funkcionišu i one su usmerene na to da nestanu slabi, liberalni i otvoreni. Te poruke se šalju da bi se jasno reklo: vama tu nije mesto. OVK i svi ostali koji su vam jednom to već uradili su tu i uradiće vam to drugi put”, rekao je Rakočević za KIM radio.

On smatra da su to jasne poruke koje svedoče o tome da se ovo društvo, atmosfera i kontekst nije odmakao od 1999. i 2004. godine, i svih datuma koji su, kako kaže “crne tačke straha u našim životima”.

Govoreći o odnosu prištinskih institucija prema objektima Srpske pravoslavne crkve Rakočević je rekao da do sada niko praktično nije stao u odbranu hrama Hrista Spasa u Prištini.

“Ko je od intelektualaca izašao ispred tog hrama i rekao nemojte to raditi, nemojte se odnositi ovako prema ovoj crkvi, prema ljudima koji su inače senke u tom gradu, koji ne postoje”, rekao je Rakočević.

Rakočević zaključuje da nisu bitni oni koji ispisuju grafite, zato što ih zapravo ispisuje “društveni kontekst koji je preslikana romantična vizija društva iz 19. veka”.

 

PDS: Napadi na crkve svakodnevica

Progresivna demokratska stranka oštro je osudila ispisivanje grafita na kapiji manastira Dečana, prozivajući nadležne institucije da to „nemo posmatraju“.Nenad Rašić, osnivač PDS-a 

U saopštenju dostavljenom medjima navodi se da ovakvi postupci ne doprinose miru, pomirenju i stabilnosti u društvu.

“Učestali napadi na pravoslavne hramove, koji se nemo posmatraju od strane nadležnih Kosovskih institucija, gotovo da su postali svakodnevica na Kosovu”, navodi se u saopštenju PDS-a.

“Postoji verovatnoća da je ovakav čin posledica najave rušenja hrama Hrista Spasa u Pištini. Takve izjave imaju za posledicu izazivanje nemira i stavljaju na milost i nemilost srpsku kulturnu baštinu.”

Iz ove stranke navode da nadležni organi ne preduzimaju ništa kako bi se ovakvi incidenti sprečili a počinioci kaznili.

Ova stranka pozvala je sve nadležne da zaustave ovakve događaje kao i političare da se uzdrže od takvih komentara.

Jahjaga osudila ispisivanje grafita

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudla ispisivanje grafita na kapiji manastira Visoki Dečani koji je, kako je istakla, simbol kulturnog nasleđa Kosova.

  • Prilikom nedavne posete Dečanima (Foto Predsedništvo Kosova)

U pismenom reagovanju, Jahjaga navodi da je ovaj gnusni čin potpuno neprihvatljiv i u suprotnosti sa tradicijom i vrednostima građana Kosova.

Predsednica Kosova je pozvala organe bezbednosti da otkriju počinioce i privedu ih pravdi.

Jahajaga je uoči Vaskrsa posetila manastir Visoki Dečani i tom prilikom razgovarala sa igumanom Savom Janjićem.

Kfor da preuzme odgovornost za monaštvo

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je ispisivanje grafita sa natpisom OVK na manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima.

Manastir Visoki Dečani (Foto arhiva KIM)
Kancelarija traži da Kfor preuzme svu odgovornost za bezbednost sveštenika i monaha u ovoj srpskoj svetinji.

„Ovo je još jedan vid pretnji i pritisaka na bratstvo Visokih Dečana i na bezbednost celokupnog srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da je poruka jasna, “proterati pravoslavne sveštenike sa KiM, a sa njima i celokupno srpsko stanovništvo, na čemu albanski ekstremisti”.

„Tražimo od međunarodne zajednice da najozbiljnije shvati ove pretnje albanskih ekstremista i podsećamo da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, a da je bratstvu manastira više puta prećeno. Pri tome, radi se o pravoslavnoj svetinji koja je od 2005. godine na spisku UNESKO-a“.

Vulin: Razgovori sa Prištinom o ekonomiji i baštini

Aleksandar Vulin očekuje da će u nastavku pregovora sa Prištinom osnovne teme biti ekonomija i zaštita kulturne baštine.

Aleksandar Vulin (Foto arhiva KIM)
„Brisel dva, Brisel tri, kako god da nazovemo pregovore, moraju da budu o ekonomiji i o položaju naše crkve i našeg kulturnog nasleđa“, rekao je Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da očekuje da če u nastavku pregovora s prištinskim vlastima, uz posredovanje Evropske unije, biti pronađena konkretna rešenja koja če Srbima na Kosovu učiniti život lakšim u ekonomskom smislu.

„Očekujem da međunarodna zajednica prizna sve ono što smo ulagali i ono što postoji na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vulin.

Na pitanje novinara da li če i u novoj vladi biti zadužen za Kosovo i Metohiju Vulin nije dao konkretan odgovor, ali je napomenuo da će Kosovo svakako biti u fokusu narednog saziva vlade.

„Kosovo i Metohija su bili u fokusu ove vlade, kao i vlade koju će formirati Aleksandar Vučić. Za nekoliko sati mandatar će izači s predlozima, s konkretnim imenima“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, važno je to što je politika Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji „konačno utemeljena tako da se više neče menjati“.

„Nijedan budući ministar neće moći da promeni politiku, dakle politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, politiku pregovaranja s međunarodnom zajednicom i politiku očuvanja nacionalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vulin.

 

 

 

 

„Beograd IZ FOTELJE I OLOVKOM sprovodi sporazum, Priština opstruira I RADI ZA SVOJ INTERES NA TERENU“

Dejan Pavićević smatra da je Vlada Srbije uspela da sprovede dosta toga iz briselskog sporazuma ali da postoje opstrukcije od strane Prištine.Dejan Pavićević

“Mnogi su bili vrlo skeptični prema onome što je briselski sporazum trebalo da donese pre godinu dana, a sada vidimo da ta situacija ipak nije toliko loša, kao što su govorila inicijalna predviđanja”, rekao je Tanjugu oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

Podsećajući da su Srbi učestvovali na lokalnim kosovskim izborima, Pavićević je rekao da će, u skladu sa briselskim sporazumom, biti osnovana Zajednica srpskih opština.

“Zajednica srpskih opština ne stoji, čeka se potpuno formiranje četiri opštine na severu Kosova i Metohije da bi se ušlo u formiranje ZSO. Radi se mnogo na pripremanju svega što je neophodno za formiranje te zajednice i to je veliki poduhvat”, istakao je Pavićević dodajući da su sa druge strane vrlo česte opstrukcije u procesu implementacije.

„Prištinska strana u nekim segmentima vidi problem za sebe i ima određeni strah od toga, te dolazi do opstrukcije“, ocenio je Pavićević.

Pavićević je dodao i da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne stoji i da se on nastavlja, kao i da država nikada nije bila uključenija i aktivnija na teritoriji Kosova.

Govoreći o rešavanju pitanja pravosuđa, Pavićević je ocenio da je u toj oblasti došlo do pomaka i da se čeka naredna runda pregovora, ne precizirajući kada će ona biti.

 

Rakić: Tahiri vrši pritisak na CIK

Goran Rakić smatra da Edita Tahiri vrši pritisak na CIK ne dozvoljavajući da se u Skupštini opštine Severna Mitrovica zamene odbornički mandati.

Goran Rakić (Foto Tanjug)
Rakić, koji je gradonačelnik Severne Mitrovice, u saopštenju dostavljenom medjima kaže da je i Ministarstvo za lokalnu samoupravu saglasno da izvrši zamenu mandata u roku od 24 sata, od datuma podnošenja zahteva.

“Svaka druga odluka vodi ka destabilizaciji stanja na severu Kosova i Metohije i pokazuje da ne postoji ni minimum političke volje kako bi se omogućilo normalno i nesmetano funkcionisanje institucija na Kosovu”, navodi se u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice.

On kaže da je pritisak koji Edita Tahiri vrši na Centralnu izbornu komisiju uznemirio srpsku zajednicu na severu, “koja je ionako izložena svakodnevnim pretnjama i to može dovesti do neželjenih posledica”.

Gradonačelnik Goran Rakić pozvao je Editu Tahiri da „prestane sa ometanjem zamene odborničkih mandata, jer će u suprotnom, za neka eventualna i neželjena događanja, krivicu snositi isključivo ona sama”.

 

Produžen kućni pritvor Vasiću i Korenici

Advokatima Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici produžen kućni pritvor, pod obrazloženjem da „postoji opasnost da utiču na svedoke“. Vasić će uložiti žalbu na to rešenje.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)
Sudija Osnovnog suda u Mitrovici Paolo Tekseira uvažio je predlog Euleksovog tužioca Paskala Personsa i produžio meru kućnog pritvora advokatima Vasiću i Korenici zbog, kako se navodi, opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke u postupku koji se protiv njih vodi. Advokat Vasić je u pisanoj izjavi KIM radiju najavio da će se žaliti na to rešenje.

„Sud je usvojio stav tužioca da su preduzete sve razumne mere za efikasno vođenje postupka, što smatram netačnim, s obzirom da isti nije preduzeo nijednu radnju. Apelacionom sudu ću u žalbi pažnju skrenuti i na nepostojanje sumnji da sam delo izvršio, što je osnovni preduslov za izricanje mere“, rekao je Vasić.

On je napomenuo da se ta odluka suda ozbiljno odražava na normalan rad advokatske kancelarije i da će u tom smislu zamoliti sud da mu dozvoli prisustvo na suđenju Srećku Martinoviću, koji se tereti za krivično delo ratnog zločina.

„S obzirom da se radi o jako složenom predmetu, koji se u ponovljenom postupku nalazi pred Osnovnim sudom u Prištini, nadam se da će sud imati razumevanja za moju molbu“, rekao je Vasić.

 

 

Postavi komentar