15. 03. 2014 |08:00 -23:55 Šta je Zajednica Srpskih Opština?


Da li je to udruženje jedne zajednice? Rešenje je ipak da se poštuje suverenitet Srbije i da sva pravila koja važe u celoj državi vaši i na Kosovu za sve jer u suprotnom sve ostalo je ništavno i problematično za lokalno funkcionisanje ali i za stabilnost u svetu!

15. 03. 2014, 16:52 -> 19:42 Upravljački tim: Srbi nisu za formiranje vojske Kosova

Upravljački tim ZSO odbacuje navode iz saopštenja prosleđenog iz SDP-a o bilo kakvom učešću pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u stvaranju i funkcionisanju takozvane „vojske Kosova“.

Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština demantovao je danas i odbacio kao potpuno neistinito saopštenje prosleđeno iz Građanske inicijative SDP o podršci predstavnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji o ideji formiranja takozvane „vojske Kosova“.

U saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug Upravljački tim ZSO odbacuje navode iz saopštenja prosleđenog iz SDP-a o bilo kakvom učešću pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u stvaranju i funkcionisanju takozvane „vojske Kosova“.

Predstavnici lokalnih samouprava na KiM kao i članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, ostaju čvrsto privrženi međunarodnom pravu, odnosno rezoluciji SBUN 1244, kao i stavovima Vlade Republike Srbije po svim pitanjima koja su vezana za KiM, navodi se u saopštenju.

Upravljački tim ZSO, takođe je upozorio na opasnost od „lažno iskonstruisanih saopštenja, koja za cilj imaju unošenje haosa i neistina u medijskom prostoru čime se na kraju obmanjuje javnost“, navodi se na kraju saopštenja Upravljačkog tima ZSO i gradonačelnika sa severa Kosova.

I ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je armija Kosova za Srbiju potpuno neprihvatljiva i da ne namerava da u okviru briselskog dijaloga ili na neki drugi način pregovara o tom pitanju.

Ranije danas medijima je dostavljeno saopštenje u kojem se kaže da su politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije podržali Vladu i predsednika Srbije u zahtevu da se na tom prostoru „formiraju Bezbednosne snage Severa“.

Posebno je naznačeno da je saopštenje, iz tehničkih razloga, poslato sa službenog mejla SDP čije je lider Oliver Ivanović.

Bezbednosne snage Severa odgovor na vojsku Kosova?

15.03.2014 | 15:08 > 15:22 | Tanjug, RTS |

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova podržali su danas Vladu Srbije i predsednika Nikolića u zahtevu da se na tom prostoru formiraju „Bezbednosne snage Severa“.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)

Kao odgovor na nameru Prištine da formira vojsku Kosova, politički predstavnici su saopštili da bi etnički sastav Bezbednosnih snaga Severa odslikavao etnički sastav stanovništva na tom području, a njihovo postojanje bi, kako kažu, bilo garant bezbednosti i sigurnosti.

„Mi, politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije dajemo punu podršku Vladi Srbije i Predsedniku Srbije u zahtevu da se na prostoru severa Kosova i Metohije formiraju Bezbednosne snage Severa, poput onih čiju najavu planira Priština, a koje po briselskom sporazumu ne smeju biti prisutne na severu Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Između ostalog se navodi i da bi na čelu tih snaga bio pripadnik srpskog naroda, koga bi birala Zajednica srpskih opština.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks briselskog sporazuma. On je rekao da je pre četiri meseca nagovestio Evropskoj uniji pitanje formiranja vojske Kosova.

„Oni su mi odgovorili da se radi o kosovskim odbrambenim snagama, i ja sam pitao od koga se brane. Takođe sam rekao da, ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu” rekao je Nikolić.

Janjić: O vojsci Kosova razgovarati u Savetu bezbednosti

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je gostujući na RTS-u da o modalitetima vojske Kosova treba razgovarati u okviru Saveta bezbednosti UN.

Janjić smatra da iako je razvijana po standardima NATO-a ima samo jednu komponentu vojske, a to je grupa za odbranu. Prema njegovom mišljenju, to je za sada oružana formacija koja može da preraste u vojsku.

Ustavni rok za formiranje vojske i vođenje briselskog dijaloga koji vodi u pravcu izmena ustava Srbije i Kosova, pokrenuo je pitanje vojske Kosova, smatra Janjić. Dodaje da je to pitanje objektivno vezano za priznanje.

„Vojska se ne može razviti u punom značenju dok Kosovo ne bi postalo nezavisna, suverena i priznata država, i to Beograd koristi da utiče na taj proces“, smatra Janjić.

SNV: Premestiti i Delibašića i Lazića

15.03.2014 | 16:35 | KIM |

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije zatražilo je od EULEKS-a da se Dragoljub Delibašić i Laza Lazić prebace iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

EULEKS (Foto arhiva KIM)

SNV zahteva od EULEKS-a da se pritvoreni Delibašić i Lazić premeste u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici kao i da im se, posle toga, omogući da se brane sa slobode.

„Opravdanost zahteva SNV-a da se Dragoljub Delibašić, Oliver Ivanović i Laza Lazić brane sa slobode je nesumnjiva, a potkrepljena je, između ostalog, i garancijama Vlade Srbije da će se sva trojica u svakom trenutku odazvati pozivu istražnih organa EULEKS-a“, navodi se u saopštenju SNV-a dostavljeom medijima.

SNV očekuje da će Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju još upornije insistirati da se Delibašić i Lazić bez odlaganja prebace u Kosovsku Mitrovicu, kao i da se u što skorije vreme svoj trojici pritvorenih Srba sa severa KiM omogući elementarno ljudsko pravo – odbrana sa slobode.

„Dogovor!?“: Sedište ZSO u Gračanici?

13.03.2014 | 18:11 | KIM |

Sedište ZSO trebalo bi da bude u Gračanici, složili su se u emisiji „Dogovor!?“Goran Arsić i Vladeta Kostić, dok Srđan Vasić smatra da ZSO moraju voditi najkvalitetniji ljudi.

Vasić, Arsić i Kostić u „Dogovoru!?“ (Foto KIM)
 Sedište buduće ZSO biće određeno statutom, kaže načelnik okruga i lider naprednjaka sa Kosova Vladeta Kostić, ali ne krije želju da to bude Gračanica.

„Dakle, ja ne krijem da vodim političku borbu da sedište ZSO bude južno od reke Ibar, mada je vreme da prestanemo da se delimo na severne i južne Srbe, ali naravno da bih voleo da centrala ZSO bude tu“.

Goran Arsić iz NDS-a izražava nezadovoljstvo što će Zejednicu srpskih opština činiti samo, kako navodi, devet srpskih opština konstituisanih po kosovskom sistemu, a što neće biti uključene lokalne samouprave po sistemu Republike Srbije.

„ZSO će činiti devet gradonačelnika koji su izabrani na kosovskim lokalnim izborima, najverovatnije će sedište biti Kosovska Mitrovica“, kaže Arsić koji je apelovao na Kostića da izvrši pritisak da sedište ZSO bude u Gračanici. „Gračanica centar svih zbivanja južno od reke Ibar i zato bi trebalo da bude tu“, rekao je on.

Takođe je naveo da je u planu donošenje zakona o finansiranju Srba na Kosovu po kome bi se za zaposlene na Kosovu izdvajalo „samo do 80% minimalne zarade u Srbiji“.

Po rečima Srđana Vasića iz SPS-a, ZSO je prilika da se Srbi sa Kosova konačno organizuju i nešto dobro naprave za svoju zajednicu. „ Koliko ćemo uspeti da se organizujemo i tu ZSO postavimo na zdrave osnove,  od toga će zavisiti i naša budućnost“, rekao je Vasić.

SPS se zalaže da ZSO ne bude politički organ, već izvršni koji će, kako je rekao Vasić, brinuti o zdravstvu, školstvu, ekonomskom napretku i prostornom planiranju. „Trebalo bi da vodi računa o svakom radnom mestu koje je do sada postojalo. Stoga, se mi zalažemo da tu dođu najkvalitetniji i najsposobniji ljudi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vasić.

Vladeta Kostić (SNS) smatra da će ovu asocijaciju voditi političari koji će biti izabrani na izborima, bilo lokalnim ili izborima organizovanim samo za formiranje ZSO.

Na kritike potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića koji je prilikom posete Kosovu kazao da je aktuelna vlast „Kosovo dala za džabe“, Kostić je rekao: „Ako nećemo da lažemo naše sunarodnike, mi možemo da kažemo da je Kosovo Srbija i da se tvrdoglavo držimo tog principa, a da nam ovde upada policija po institucijama, bolnicama, školama, da nasilno preuzima institucije. Onda bi došlo do raseljavanja. Dakle, ja ne želim da idem odavde, ja želim da budem ovde, ja želim da moja deca pohađaju iste ove škole koje sam ja pohađao, po istom programu. Upravo to je dogovoreno i potpisano u Briselu“, kazao je Kostić.

Kostić koji se nalazi na listi za poslanika SNS-a u Skupštini Srbije kaže da je Srbija briselskim sporazumom dobila „maksimum od minimuma koji je bio moguć“.

Parlamentarni izbori, koalicije, podrška

Govoreći o podršci SLS-a, Kostić kaže da je za njegovu partiju važna svaka podrška, pa i podrška SLS-a koju je nedavno pružio predsednik te partije Slobodan Petrović. „Nama je važna svaka podrška, dobro nam je došla i zahvaljujemo svakom ko želi da nas podrži. Mi se borimo za glas svakog pojedinca, bio on poljoprivrednik, akademik, bio on iz SLS-a“. Kostić je rekao da na lokalnom nivou postoji saradnja sa SLS-om, koji je deo vlasti u opštini Gračanica.

Sa druge strane, za Gorana Arsića je ta podrška nepojmiva, s obzirom da su Milovan Drecun i Aleksandar Vulin tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu govorili da je „jedini politički cilj da se skine SLS sa vlasti“. „Govorili su da je SLS najveće zlo na prostoru Kosova i Metohije a sada SLS daje političku podršku, odnosno podršku na ovim izborima. Meni je to nepojmivo“.

Međutim, iako između Nove Demokratske stranke i SNS-a postoje brojne razlike, Arsić kaže da nije nemoguća postizborna koalicija. „Nikad se ne zna, videćemo“.

Srđan Vasić negira da SPS dobija podršku Saveza Kosovskih Srba i gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića. „Prvi put čujem za tu podršku i mogu da kažem da te glasine nisu tačne“, kaže Vasić koji ističe da sa tim političkim predstavnicima nikada nisu razgovarali.

Kostić međutim, tvrdi da Nikolić i SKS koju predvodi Bojan Stojanović podržavaju SPS, a da NDS podržava Zajednička budućnost Nenada Rašića. „Ne vidim razlog da se to krije“.

U emisiji „Dogovor“ možete čuti još i kako je i zašto došlo do razmimoilaženja između SPS-a i SNS-a koji su zajedno činili G.I. Srpsku na lokalnim izborima i zašto u Opštini Gračnanica nema zaposlenih kadrova SPS-a.

http://www.radiokim.net/video/emisije/dogovor-sediste-zso-u-gracanici.html

Postavi komentar