03.03.2014 | 08:00 -23:55 Dok su Srbi zaokupljeni kampanjama političkih lidera, uhapšeni Srbi leže neosnovano u Šiptarskom zatvoru a Šiptari ostvaruju svoj cilj prezentacijom „svog“ fudbala sa Kosova!


Delibašiću pritvor produžen za dva meseca

03.03.2014 | 14:28 | Beta

Sudija Osnovnog suda EULEKS-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici predložio je da se penzionisanom generalu MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću, osumnjičenom za ubistva Albanaca, produži pritvor za još dva meseca.

Foto arhiva KIM

Prema rečima Delibašićevog advokata Miodraga Brkljača, razlozi za produženje pritvora, potpuno su isti kao i oni kada mu je prvi put određen pritvor 4. februara.

„Razlozi za produženje pritvora obrazloženi su time što i dalje postoji opasnost od bekstva i da će okrivljeni Delibašić uticati na svedoke“, rekao je Brkljač.

On navodi da ti razlozi nisu opravdani jer je Vlada Srbije dala pismenu garanciju da će staviti na raspolaganje EULEKS-u Delibašića ako bi se on našao na teritoriji centralne Srbije.

„S druge strane smatram da se opasnost od uticaja na svedoke, oštećene ili saučesnike može eliminisati određivanjem kućnog pritvora“, naveo je Brkljač.

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici tereti Delibašića za podstrekivanje na teška ubistva februara 2000. godine kada je po pisanju medija na albanskom jeziku stradalo deset Albanaca, a na desetine je proterano iz svojih stanova.

U tom slučaju i UNMIK je vodio istragu, ali je predmet zaustavljen jer se smatralo da nema dovoljno dokaza za dalje gonjenje. Za isti zločin tereti se i lider SDP Oliver Ivanović kome je prošle pritvor produžan za dva meseca.

S. Samardžić: Kosovo su dali džabe

03.03.2014 | 18:27 > 18:39 | KIM |

“Kosovo se mora braniti, a DSS ima realan plan za obnovu cele Srbije i Kosova u njenom sastavu”, poručio je u Gračanici potpredsednik te stranke  Slobodan Samardžić.

Slobodan Samardžić (Foto KIM)

Samardžić je, kritikujući rad Vlade Srbije u prethodnom periodu, kazao da je ekonomija zemlje survana i da je napravljena velika šteta po pitanju Kosova i Metohije zarad evropskih integracija.

“Kada pogledamo kakva je šteta po pitanju Kosova i Metohije proizašla, vidimo da se Vlada Srbije lako odrekla Kosova. Kada kažem lako, onda mislim nizašta. Građani Srbije nisu ništa dobili… Mi nikada nismo mislili da se sa Kosovom može trgovati, a ovi, ne da nisu trgovali, nego su ga dali džabe, besplatno”.

Potpredsednik DSS-a je istakao da nema brzog izvlačenja iz nastale situacije, ali garantuje da uz pomoć, kako kaže, strpljivog, postupnog i pametnog programa za koji se zalaže njegova stranka, Srbija može da izađe iz minusa.

“Ukoliko se Srbija bude vratila sebi, materijalno, ekonomski, moralno, politički i organizaciono i Kosovo će se vratiti Srbiji“.

„Srbi na Kosovu se bore za goli život. Oni nemaju dilemu da li da biraju između jednih ili drugih. Njihova dilema je da biraju onu političku orijentaciju koja Srbiju, zajedno sa Kosovom, izvlači iz krize. Neka se samo sete preioda između 2004. i 2008. godine. Neka razmisle oni koji rade u bolnici u Gračanici i oni koji se u njoj leče kakva je bila situacija tada, a kakva je sada”, rekao je Samardžić u Gračanici.

Samardžić je istakao da je Vlada Srbije, postupajući po nalogu Evropske unije, predala Kosovo Albancima i omogućila da i opštine sa severa Kosova iz srpskog pređu u kosovski sistem.

“Do pre samo nekoliko meseci bar četiri opštine na severu Kosova su bile u okviru lokalne samouprave Srbije, sada su prešle u sistem lokalne samouprave Kosova. Predate su, takoreći, na tanjiru i sada je teško razmišljati o nekom brzom vraćanju”, kazao je Samardžić rekavši da se Srbija za Kosovo drži još tankim “koncem koji vrlo lako može biti presečen” ukoliko i dalje budu donošene pogrešne odluke.

75 hiljada evra za prvi meč kosovske reprezentacije

03.03.2014 | 11:43 > 19:15 | Anadolija, Info-ks |

Vlada Kosova je za prvi prijateljski meč fudbalske reprezentacije Kosova i Haitija izdvojila 50 hiljada evra, a Ministarstvo kulture, omladine i sporta još 25 hiljada

Foto Info-ks

Prvu međunarodnu prijateljsku utakmicu Kosovo će igrati u sredu, 5. marta, u 15 sati na stadionu “Adem Jašari” u Južnoj Mitrovici, prenosi agencija Anadolija.

Meč se igra na ovom stadionu zato što je poslednjih nekoliko meseci obnovljen i jedini je stadion koji ispunjava kriterijume FIFA-e.

Ulaznice za meč Kosovo – Hiati su u prodaji od subote u osam centara na Kosovu.

Selektor fudbalske reprezentacije Kosova Albert Bunjaku objavio je listu sa imenima 22 igrača koji će igrati prijateljski meč protiv Haitija.

Na listi izabranika Bunjakua, osim golmana fudbalskog kluba “Priština” Kuštrima Mušice, svi ostali igrači igraju u evropskim klubovima.

Selektor Bunjaku je predstavljajući listu na konferenciji za novinare izjavio da su učinjeni napori da se uključe trenutno najbolji igrači, u skladu sa njihovim mogućnostima i vremenom.

“U narednom periodu biće još mnogo drugih igrača koji će nam se pridružiti. Svi ovi igrači su već igrali u evropskim ligama, Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo, što znači da imaju dobro iskustvo iza sebe”, kazao je Bunjaku.

Takođe je rečeno da je ova utakmica istorijska zato što dolazi nakon višegodišnje izolacije Kosova, te da je ovo dobra prilika da Kosovo počne da stvara snažnu ekipu.

Prema odluci zvaničnika Svetske fudbalske federacije (FIFA), meč Kosovo-Haiti će suditi trojica sudija iz Švajcarske i jedan iz Portugalije, dok će utakmici kao izaslanik predsednika FIFA-a Sepa Blattera, prisustvovati Volter Gag, direktor FIFA-e.

Prema odluci FIFA-e, Kosovo može da igra međunarodne prijateljske mečeve, ali bez obeležja države.

KM: Pritvor zbog razbojništva

03.03.2014 | 10:13 > 19:14 | Kontakt plus radio |

Jedna soba,osumnjičena za razbojništvo uhapšena je u Kosovskoj Mitrovici i određeno joj je policijsko zadržavanje do 48 sati, izjavio je regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)

Bojić je u izjavi Radiju Kontakt plus rekao da je do pokušaja razbojništva došlo sinoć u 21:20 u ulici Kralja Petra I u Kosovskoj Mitrovici kada su dvojica maskiranih napadača upali u jednu trgovinsku radnju i pokušali da iznude novac.

“Dva maskirana lica ušla su u trgovinsku radnju “Ivana” i uz fizički napad pokušali su da otuđe novac. Brzom intervencijom policije i saradnjom sa građanima jedan od napadača je lišen slobode i određen mu je pritvor do 48 sati,”- rekao je Bojić.

Kosovska policija intezivno traga za drugom osobom koja je bila uključena u ovo delo razbojništva, dodao je Bojić.

Izborna kampanja i na Kosovu

03.03.2014 | 10:46 > 19:13 || Danas, Most |

Većina stranaka iz Srbije je u kampanju za parlamentarne izbore 16. marta krenula i na Kosovu i pre nego što se Republička izborna komisija 22. februara dogovorila sa OEBS-om o načinu glasanja.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)

DSS, DS, NDS, SPS, SRS i Dveri kažu da su aktivni i južno i severno od Ibra. Naprednjaci su centralni miting održali prošle nedelje u Leposaviću, a južno do Ibra „idu po kućama“, kaže za beogradske medije Vladeta Kostić, pokrajinski funkcioner i 119. na izbornoj listi Srpske napredne stranke.

Posle lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, zamenika predsednika SRS Nemanje Šarovića, i člana Starešinstva Dveri Boška Obradovića, na KiM u sredu 5. marta bi trebalo da ode i predsednik DSS Vojislav Koštunica. On će govoriti na skupu u Kosovskoj Mitrovici, dok će neko iz vrha DSS, kako je „Danasu“ rečeno u ovoj stranci, posetiti i Srbe južno od Ibra.

DSS je kampanju na KiM počela 28. februara, posetom potpredsednika stranke Nenada Popovića, dok DS, NDS i SPS predizborni posao uglavnom prepuštaju lokalnim kandidatima za poslanike.

„Kampanju NDS vode kandidati za poslanike sa KiM. Držimo tribine, već smo prošli celo Kosovo i to ćemo učiniti još jednom. Naravno, svi koji dođu iz centrale stranke su dobrodošli“, kaže za beogradski list kandidat za poslanika Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM.

Istu metodologiju ima i DS, čiji funkcioner Borislav Stefanović objašnjava da „aktivisti demokrata uveliko rade na terenu“. Prema njegovim rečima, „još se ne zna da li će biti skupova i da li će na njima govoriti predsednik Dragan Đilas i drugi stranački prvaci – za sada su to uglavnom manji događaji, koji treba da dopru do što više ljudi“.

I u SPS najavljuju da će njihovi kandidati za poslanike održati više skupova u Pokrajini, mada očekuju i goste iz centrale u Beogradu.

Zvonimir Stević, predsednik Pokrajinskog odbora SPS, kaže da je proteklog vikenda više od 300 mladih socijalista učestvovalo u druženju u Šilovu.

Povodom 8. marta, dan kasnije u Gračanici održaće se skup Foruma žena KiM, kao i skupovi u Štrpcu, na severu KiM i u Metohiji. „Nadam se da će doći i Ivica Dačić, mada je na Kosovu bio tri puta u poslednja tri meseca“, kaže Stević.

Postavi komentar