12. 01. 2014 09:00 Sinoćna objava Srpskih medija, da su formirane Opštine na Severu KiM po statusnoj neutralnosti – Bez DRŽAVNIH OBELEŽJA predstavljaju početak formiranja Zajednice Tačijevih Janičara! Srbi idu za Srpskom zatavom a samo Janičari neutralno koji su prešli da se bore pod zastavom Neprijatelja!


I na svadbi kada se ide jasno se vidi zastava koju nosi BARJAKTAR! Tako i onaj ko hoće da za sobom ima Srpski narod mora da nosi Srpska obeležja i zastavu!

Zašto je bitna stavka Statusna neutralnost obeležja kod formiranja rasformiranih opština, od Srbije, na Severu južne Srpske pokraine, odnosno južno od Ibra  pod Zastavom Šiptarskog Kosova?

Svo vreme bojkota Šiptarskih izbora, naglašavalo se da su svi koji idu na te izbore ustvari Tačijevi Janičari koji izdaju smisao postojanja Srbije na KiM.

Neko će reći: „pozvala nas matična država Srbija“.

Svako ko je gledao svojim očima i čisto mislio svojom glavom, jasno je mogao videti da je ova Izdajničko-Poltronska Vlada SNS-SPS-URS upravo formirana sa ovim ciljem poslednje predaje Kosova u Šiptraski sistem. Oni su svoju glavu prodali zapadnjacima svojom pohlepom i čežnjom za Vladanjem Srbijom, ustvari predajom za rad KAO PUTOVANJA U EVROPSKU UNIJU!

No dobro!

Pogledajmo ponovo ove lokalne JANIČARE SRPSKOG RODA koji pristaju da rade za Tačija. Svi su oni obezbeđeni nekretninama u Srbiji, alternativu i odstupnicu za svoje familije obezbediše upravo po Beogradu i okolini.

Samo treba čovek pogledati sve te ljude koji su dovedeni da formiraju kao Zajednicu Srpskih Opština koja ustvari postaje Zajednica Srpskih Janičara! 

Videće se ko je vera a ko nevera, ko je prodao svoju glavu za funkciju u Tačijevom Kosovu!

A Srbija, ako je do sada davala pomoć Srbima za opstanak u neneormalnim uslovima pa sve uradila da ta pomoć koja se davala, bude potpuno uništena, to je jednako potpuno kao krava koja daje mleko i pred kraj prevrne kofu i uništi sve što je dala! Sama sebe cedila da bi sve na kraju uništila!

12. 01. 2014, 23:50 -> 00:57

Održane sednice skupština opština na KiM

Nakon celodnevnih konsultacija izabranih gradonačelnika sa predstavnicima EU na Kosmetu večeras su održane sednice skupština četiri opštine na KiM. Dogovoreno da odbornici i gradonačelnici potpišu izjave po pravilima lokalne samouprave i prema Briselskom sporazumu.

Sednice skupština četiri opštine na severu KiM održane su nakon celodnevnih konsultacija izabranih gradonačeknika sa predstavnicima EU na Kosovu koje je predvodio Samjuel Žbogar, javlja dopisnik RTS-a sa Kosmeta.

Izveštaj Andrije Igića (24:00)

Na kraju je dogovoreno da odbornici i gradonačelnici potpišu izjave po pravilima lokalne samouprave a prema Briselskom sporazumu.

Odbornici i gradonačelnici svečani izjave potpisali su u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali.

Ceremonija potpisivanja svečnaih izjava u svečetiri opštine – Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić obavljena je iza zatvorenih vrata.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić, koji je ranije danas podneo ostavaku na mesto zamenika direktora vladine kancelarije za KIM, nije potpisao svečanu izjavu, a to nisu učinili ni neki od odbornika u opštini Severna Mitrovica.

Jedan od odbornika koji je večeras u Zvečanu potpisao svečanu izjavu Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da su on i njegove kolege odbornici kao i gradonačelnik Vučina Janković dali svečane izjave i time stupili na dužnost.

„Od večeresa možemo da smatramo da su organi opštine Zvečan konstituisani“, rekao je on.

Na pitanje da li je na izjavama koje su potpisali bilo obeležja državnosti Kosova, Vlajić je kazao da nije bilo nikakvih obeležja, ali da je gornji deo izjave bio prelepljen nalepnicom ispod koje nije bilo moguće videti šta se nalazi.

„Ta nalepnica je bila jaka, ja sam pokušao da je skinem, ali bez oštećenja to nije bilo moguće. Ja smatram da je izjava bila statusno neutralna“, rekao je Vlajić.

Albanski odbornici u opštini Severna Mitrovica dobili su tekst izjave na listovima na kojima su bila obeležja državnosti Kosova.

Ceo proces održavanja svečanih sednica u četiri opštine posmatrali su predstavnici Kancelarije EU na KiM, OEBS-a, i kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu koji će oceniti zakonitost postupka.

Svečane sednice održane su posle celodnevnih konsultacija predstavnika Srba i predstavnika Kancelarije EU na KiM.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je suština da konstitutivne sednice opština na severu Kosova i Metohije budu održane i da se formira Zajednica srpskih opština „koja će garantovati Srbima ona prava za koja smo se borili“.

12. 01. 2014, 08:13 -> 08:56

Drecun: Postignuto rešenje otvara put

Sinoćni dogovor u Kosovskoj Mitrovici je rešenje koje otvara put da se ide napred, ocenjuje Milovan Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, komentarišući sinoćni dogovor u Kosovskoj Mitrovici, ocenio je da je rešenje možda moglo da bude bolje, ali odgovara statusnoj neutralnosti i pregovaračkom okviru u kojem je vođen i postignut Briselski sporazum.

Milovan-Drecun.jpg

„U svakom slučaju je rešenje koje otvara put da se ide napred. Dakle, treba imati u vidu da je Briselski sporazum postignut uvažavanjem posebnosti situacije na severu Kosova“, objasnio je Drecun, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Drecun navodi da je važno da formiranje Zajednice sprskih opština bude u statusno neutralnom okviru, što se, kako ocenjuje, sinoćnim rešenjem postiže.

Prema njegovoj oceni, Priština nakon prihvatanja Briselskog sporazuma pokušava da omalovaži tu činjenicu, i želi da nametne rešenja koja ne mogu da se primene, jer srpski naprod ne želi da ih prihvati.

„Od Prištine se traži da uvaži posebnost severa Kosova i da se ponaša pozitivno i konstruktivno. To se isto očekuje od predstavnika srpskog naroda koji su dobili mandat da se bore za interese građana, posebno srpskog naroda, i interese države Srbije na Kosmetu“, dodao je Drecun.

Smatra da pojedini srpski predstavnici upadaju u zamku Prištine, koja, ističe Drecun, pokušava da marginalnim i formalnim stvarima pokaže svojoj, albanskoj javnosti da Brisleski sporazum i nije toliko loš po Albance, odnosno po samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

Komentarišući ostavku Krstimira Pantića na mesto zamenika direktora vladine Kancelatrije za Kosmovo i Meothiju, Drecun je rekao da ostavka predstavlja pasivan način rešavanja problema, a da je neophodno voditi aktivnu politiku.

Pantić, koji je na lokalnim izborima u decembru izglasan za predsednika opštine Severna Mitrovica, nije sinoć u tom gradu potpisao svečanu izjavu.

Drecun ističe da Pantić nema prostora za „solistička delovanja“ i odseća da je Briselski sporazum u okvirima koji ne dozvoljavaju da iz njih izađe pojedinac ili jedna strana.

„Razumem njegov (Pantićev) strah i emotivnu reakciju, ali od čoveka koji treba da bude gradonačelnik Severne Mitrovice se očekuje da pogleda malo unapred, da uđe u suštinu i na moguće zamke Prištine odgovori konstruktivnim ponašanjem i političkom borbom“, zaključuje Drecun.

11.01. 2014, 19:30 -> 00:09

Večeras sednice opština na KiM

Održane sednice skupština četiri opštine na KiM, javlja izveštač RTS-a. Prethodno održan celodnevni sastanak sa predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

23.50 – Sednice skupština četiri opštine održane posle konsultacija izabranih gradonačelnika sa predstavnicima EU, javlja izveštač RTS-a iz Kosovske Mitrovice.

21.45 – Konstitutivne sednice četiri opštine na severu Kosova biće održane večeras u 22 časa, rekao je Fonetu Oliver Ivanović.

Svečane sednice četiri opštine sa severa Kosova i Metohije održane su nakon celodnevnih konsultacija između predstavnika četiri opštine sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

Sednica u Zubinom Potoku
Ostina Zubin Potok

Prethodno je lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović za Fonet rekao da će konstitutivne sednice biti održane u 22 časa i da će on prisustvovati konstitutivnoj sednici u Severnoj Mitrovici zajedno sa odbornicima svoje liste.

U severnom delu Mitrovice održan je drugi po redu sastanak izabranih gradonačelnika sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

Ovaj sastanak je bio  zatvoren za javnost, kao što je bio i prethodni. Na prethodnom sastanku Žbogar i izabrani gradonačlenici nisu uspeli da postignu dogovor.

Nakon tog sastanka, Krstimir Pantić je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM, navodeći da ne želi da svojim delovanjem nanosi štetu Vladi i građanima Srbije, ocenivši da predstavnici Evropske unije žele da izabranim gradonačelnicima na severu nametnu potpisivanje izjave sa logom Kosova.

Iz saopštenja o ostavci saznajemo da je, kako Pantić tvrdi, Žbogar ponudio gradonačelnicima da u prisustvu novinara usmeno daju svečanu izjavu a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara, potpišu izjavu na kojoj će biti grb Kosova, prekriven stikerom.

Izabrani gradonačelnici, bez Krstimira Pantića, i predstavnik EU Samjuel Žbogar na drugom sastanku, razgovarali su o načinu za konstituisanje skupština i po kojoj će formi odbornici i granočelanici potpisati izjave.

Stav gradonačelnika je da forma konstituisanja sednica i izjave budu statusno neutralne.

U Prištini su danas saopštili da ukoliko sednice ne budu konstituisane danas, onda slede novi lokalni izbori na severu Kosova.

12. 01. 2014, 12:58 -> 19:01

Severna Mitrovica, šta dalje?

Aleksandar Vulin očekuje da će CIK, nakon što izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat, dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice ponavljaju. U CIK-u, međutim, kažu da dalja procedura nije u njihovoj nadležnosti. Severnoj Mitrovici ne preti kriza, ocenjuje Oliver Ivanović.

Nakon što izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić nije preuzeo mandat postavlja se pitanje koji su dalji koraci. Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da će kosovska Centrala izborna komisija tražiti ponavljanje izbora za prvog čoveka Severne Mitrovice.

Kosovska-Mitrovica.jpg
Drecun: Put kojim se ide napred

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ocenio da je rešenje možda moglo da bude bolje, ali da odgovara statusnoj neutralnosti i pregovaračkom okviru u kojem je vođen i postignut Briselski sporazum.

„U svakom slučaju je rešenje koje otvara put da se ide napred. Dakle, treba imati u vidu da je Briselski sporazum postignut uvažavanjem posebnosti situacije na severu Kosova“, objasnio je Drecun.

„Pretpostavljam da će CIK dati tumačenje da se izbori za gradonačelnika ponavljaju. To nije nešto što nam je trebalo u ovom trenutku, da trošimo energiju na nove izbore, ali sve je bolje od toga da Srbe predstavlja onaj koga nisu birali. Bolje tako, nego da se nameću rešenja“, rekao je Vulin za Tanjug.

Kako gradonačelnik u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično nije izabran, jer Pantić nije položio zakletvu, Vulin kaže da će se time sigurno usporiti formiranje Zajednice srpskih opština, ali da ipak očekuje da će taj zastoj biti kratak i privremen.

„Srbi su izašli na izbori i izabrali svoje predstavnike, tri su gradonačelnika položila zakletvu, ako treba da se ponove izbori ponoviće se – važno je da Srbi ostanu jedinstveni kao što jesu“, naveo je Vulin.

Član kosovske Centralne izborne komisije Nenad Rikalo, međutim, kaže za Tanjugda dalja procedura nije u nadležnosti CIK-a nego Ministarstva lokalne samouprave.

Pantićeva ostavka lični čin

Komentariš postupak Krstimira Pantića, koji je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM, a potom se nije pojavio na polaganju zakletve, ministar Aleksandar Vulin je rekao da to više nije važno, da je svaka ostavka lični čin, ali i politički i da je to „već danas iza nas“.

Pantić za Fonet objašnjava da su na papiru sa zakletvom, koju je trebalo da poptiše, grb Kosova i natpis Kosovo Republika prelepljeni belim papirom.

Kako Fonet saznaje, uslov srpskih odbornika za prisustvo konstitutivnoj sednici bio je da na dokumentu sa tekstom zakletve nema obeležja Kosova, a albanskih – da u sali nema srpskih obeležja.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da Severnoj Mitrovici ne preti kriza, jer je, kako je objasnio, SO Severna Mitrovica konstituisana čim je 17 od ukupno 19 odbornika potpisalo izjave. Ivanović se nada da će i preostala dva odbornika to uraditi narednih dana.

U izjavi za Tanjug Ivanović je rekao da je važno da se što pre nađe rešenje za gradonačelnika Mitrovice, jer situacija kakva je trenutno nije predviđena zakonom.

Predsednik GI SDP je dodao da vlast u Mitrovici u velikoj meri zavisi od dogovora sa predstavnicima „Srpske“, i naglašava da je spreman da se i „sa ovakvim Pantićem“ dogovara i razgovara u interesu građana, i da napravi s njima koaliciju.

Proces konstituisanja opštinskih struktura i svečana sednica održana u subotu kasno uveče, prema Ivanovićem rečima, protekli su apsolutno statusno neutralno i, kako kaže, nije bilo ničega iritirajućeg za srpsku stranu.

Postavi komentar