05.01.2014 | 08:00 – 23:55 Teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi!


Drecun: Formiranje ZSO što pre

05.01.2014 | 14:38 |  B92 |

Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u što je moguće kraćem roku i da preuzme definisane nadležnosti, kaže Milovan Drecun.

Milovan Drecun (Foto nspm)

„ZSO je neophodna da bi se poboljšao kvalitet života i uopšte položaj srpskog naroda na Kosmetu ali i da bi se država Srbija što bolje pozicionirala u svojoj južnoj pokrajini”, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun “Dnevniku” i dodao da je ZSO u Prištini “prepoznata kao nešto što samoproglašenu nezavisnost vraća unazad.

Drecun je istakao da komunikacija između nadležnih državnih organa Republike Srbije i Srba na Kosovu “mora da bude svakodnevna, suštinska i iznad svega kvalitetna”, jer je samo u takvim odnosima moguće ostvariti sve ono što je dogovoreno u Briselu.

Na taj način moguće je i “sprečiti opstrukcije za kojima već Priština uveliko poseže i tek će posezati” i štiti interese srpskog naroda i države Srbije, smatra Drecun.

On je istakao da prisustvo Euleksa na Kosovu i nadležnosti te misije moraju da ostanu “ako Brisel misli da stabilizuje situaciju na Kosovu i podstakne dalji proces normalizacije odnosa”.

Sutra je Badnji dan

05.01.2014 | 12:41 |  KIM |

Pravoslavni vernici i crkva sutra slave Badnji dan. Svake godine u jutarnjim časovima Srbi sa centralnog Kosova idu u seču badnjaka.

Seča badnjaka (Foto KIM arhiva)
 Meštani Gračanice badnjake seku pokraj Gračaničkog jezera sa obe strane magistralnog puta Priština-Gnjilane.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani potrvdio je za KIM radio da će tokom predstojećih božićnih praznika biti pojačano prisustvo policije, te da će i tokom seče badnjaka biti raspoređeni u blizini Gračaničkog jezera.

Na Badnji dan, po povratku iz seče, domaćin u kuću unosi badnjak po kome je ovaj praznik i dobio ime.

Badnjak je mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U porti manastira Gračanica sutra u 18 časova održaće se tradicionalno paljenje Badnjaka.

Prethodno će se na Badnje jutro u 8 i 30 u manastiru služit Jutrenje sa carskim časovima.

Raseljeni Srbi za Božić dolaze na Kosovo i Metohiju
21:19, 05.01.2014, Izvor: Beta
Grupa raseljenih Đakovčana iz više gradova u Srbiji krenuće na Kosovo da u svom zavičaju, prvi put nakon 15 godina, proslave Božić, izjavio Đokica Stanojević….

Koordinator te opštine je za agenciju Beta rekao da će raseljeni Srbi sutra odneti badnjak u Pećku patrijaršiju, manastir Visoke Dečane i crkvu Uspenja presvete Bogorice u Đakovici gde će prisustvovati sluzbi i paljenju badnjaka uoči Božića.

Paljenju badnjaka i večernjem bogosluženju u Djakovici na Badnje veče prisustvovaće i ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

To će posle deceniju i po biti prvo paljenje badnjaka u crkvi Presvete Bogorodice u Djakovici, gradu u kome je nekada živelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije žene.

Ukidanje sudova Države Srbije na KiM od Vlade Srbije, presedan jer se dopusta formiranje takozvanih sudova Države Kosovo.
14:47, 05.01.2014, Izvor:Beta
Predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragana Boljević ocenila je danas da je najava ukidanja sudova Srbije na Kosovu presedan koji je u suprotnosti sa Ustavom, i dodala da se, međutim, svi prave da ga ne primeć…

„Ne može se vladavina prava graditi protivustavnim ponašanjem. Kada država na osnovu sporazuma koji je politički a ne pravni akt, povuče svoje organe vlasti sa svoje teritorije, to je faktički odricanje od suvereniteta“, rekla je Boljević.

Ona je objasnila vlast da je u reformi pravosuđa imala čist penal, ali je promašila čitav gol.

„Nažalost, propuštena je prilika da odgovaraju krivci za krah reforme pravosuđa, a time je poslata poruka da se svaka krivica oprašta ako ste poslušni, strah sudija je još veći, politički pritisci su nastavljeni, mogućnosti uticaja izvršne vlasti na pravosuđe nisu isključene, nego su dodate još i nove“, rekla je Dragana Boljević u intervjuu agenciji Beta.

Dodala je da se sudije i dalje biraju proizvoljno, pa se u više sudove biraju sudije koje su tek 2010. godine prvi put izabrane, dok odlične sudije sa sudijskim stažom od 15 godina i duže ostaju u zapećku jer nemaju političku vezu.

Dragana Boljević je kao pozitivne promene navela novu mrežu sudova, jer će ona građanima omogućiti da lakše ostvare pravnu zaštitu i rasterećenje apelacionih sudova u krivičnoj materiji poveravanjem „male apelacije“ višim sudovima.

„Pozitivno je i produžavanje roka zastarelosti za disciplinski prekršaj, kao i vraćanje nereizabranih sudija i tužilaca“, rekla je Dragana Boljević.

Istakla je da je nova Vlada Srbije imala širok konsenzus za reformu pravosuđa i entuzijazam i pomoć strukovnih udruženja, ali je prešla preko zahteva da se obezbede zakonski uslovi da za krah reforme odgovaraju i prethodni i sadasnji članovi Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), odakle se moralo krenuti, a na šta su ukazali i eksperti EU.

„Ne samo strukovna udruženja nego i većina sudova i tužilaštava, u anketi koju je sprovelo Ministarstvo pravde u martu 2013. godine, izjasnila se za odgovornost clanova VSS i DVT, ali su u Ministarstvu pravde, kada su videli rezultat izjašnjavanja, prokomentarisali da sudije i tužioci zapravo nisu razumeli pitanje i sa tim se stalo“,rekla je Boljevićeva.

Ona je rekla da je nedovoljna nezavisnost sudstva i nedovoljan kvalitet pravne zastite osnovni problem u sudstvu. Istakla je da se insistiranjem na neefikasnosti kao na osnovnom problemu sudstva opravdavaju zahtevi politike da sudstvo radi kao fabrika – brže i više, a zapravo se skriva odgovornost države za uslove u kojima ono funkcioniše i sudstvo proglašava krivim za sistemske probleme, a čim je krivo, podložno je uticajima i manipulacijama.

„Svako greši kada radi brzo, pa i sudija, a kada pravi greške zna da je meta za odstrel i onda ne talasa, a time gubi nezavisnost i nepristrasnost“, navela je Dragana Boljević.

Postavi komentar