03.01.2014 | 14:45 > 14:50 | Umesto EULEKS-a nova misija – Ovo nam je poznata metodologija kojom se Međunarodni sporazum ostavi po strani a nadležnosti iz sporazuma totalno predaju Šiptarima a ključne stvari bitne Srbima nikada ne sprovedu u delo! UNMIKrezolucija 1244, EUleksBriselski sporazum.


03. 01. 2014, 11:39 -> 16:09

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Na Kosovu i Metohiji stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava, rekao patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici. Patrijarh poručio Srbima koji žive na Kosovu da nisu sami i zaboravljeni već da je s njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i Srbima koji tamo žive poručio da nisu sami i zaboravljeni već da je s njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

Iz Božićne poslanice patrijarha Irineja
Patrijarh na Božić služi liturgiju u Sabornoj crkvi

Patrijarh srpski Irinej služiće na Božić, 7. januara, liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, dok će 6. januara, na Badnje veče prisustvovati večenjem bogosluženju i tradicionalnom loženju badnjaka na Svetosavskom platou.

Kako je navedeno na sajtu SPC, večernje bogosluženje, a potom i loženje badnjaka zakazano je za 16 sati, dok će na dan Božića liturgija koju će služiti patrijarh početi u devet časova.

Patrijarh srpski Irinej će 9. januara, na praznik Svetog arhiđakona Stefana, slavu Republike Srpske, služiti liturgiju u crkvi Hrista Spasitelja u Banjaluci.

„Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića“, kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.

Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije – ono je naš zavet.

„Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni, s vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet, koji sa vama sastradava, pati i moli se“, kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi međusobnoj, kao i sa svim ljudima.

Patrijarh kaže da se u ove radosne praznične dane molitveno sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohije, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja.

Govoreći o prilikama na prostoru nekadašnje Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice „koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povratka na ognjišta“.

Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg „tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti“ i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.

Patrijarh Irinej protestuje i zbog neprekidnih „nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo“.

U poslanici patrijarh pita „tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste“, zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori a ne u Vatikanu, kao što to traže za pravoslavnu crkvu.

U poslanici patrijarh Irinej napominje da jedinstvo našeg roda, jedinstvo naše svetosavske crkve, niko nema pravo da ugrozi i da oni koji iz vlastitih interesa, zbog svoje sujete cepaju plašt naše svete crkve treba da znaju da će ih kad-tad stići pravda Božja.

„Pozivamo sve na duhovnu budnost i mudrost. To nam je danas najpotrebnije jer svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene. Crkva naša svetosavska jeste i ostaje trajni garant i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva“, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej kaže i da se danas „molitveno sećamo naše braće po stradanju i mučeništvu u Siriji, Egiptu, Iraku i drugim zemljama širom Bliskog istoka, nad kojima se pred očima celog sveta vrši duhovni i biološki genocid“.

Kako kaže patrijarh Irinej, hiljade prognanih tuguju, stotine njihovih hramova je opustošeno, mitropoliti i monahinje su kidnapovani, a sve im to čine zbog imena Isusovog, koje oni vole i ispovedaju.

Nijedna beba u Novoj godini

02.01.2014 | 10:57 > 11:59  KIM |

U gračaničkom porodilištu u godini koja je počela nije rođena nijedna beba, a razlog što se žene ne porađaju u ovoj bolnici je što trenutno nema anesteziologa, saznaje KIM radio.

Foto KIM
Kako su nam potvrdili dežurni u ovoj ustanovi poslednji porođaj bio je u nedelju 29.decembra. Poblem nedostatka anesteziologa u porodilištu u Gračanici prisutan je više od godinu dana. Lekari anesteziolozi uglavnom su angažovani na petnaest dana, što znači da u jednoj polovini meseca porođaji mogu da se obavljaju, a u drugoj se žene pred porođajem šalju u druge zdravstvene centre, uglavnom u Kosovsku Mitrovicu.

U porodilištu se ne obavljaju ni prirodni porođaji zbog straha od mogućih komplikacija koje mogu nastati prilikom rađanja.

Nedovoljan broj anesteziologa je i jedan do razloga što je u prethodnoj godini broj porođaja u Gračanici znatno opao, pa je u 2013. godini rođena samo 231 beba.

Prethodnih godina se u proseku rađalo oko 450 beba. GAK u Gračanici je jedina zdravstvena ustanova koja pruža usluge stanovnicama centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke župe.

Umesto EULEKS-a nova misija

03.01.2014 | 14:45 > 14:50 |  FoNet |

Evropska unija će u septembru poslati na Kosovo novu misiju, koja se više neće zvati EULEKS, piše prištinski list Tribuna.

Foto arhiva KIM
 Nova misija biće koncentrisana na vladavinu prava na Kosovu i imaće izvršna ovlašćenja navodi list Tribuna.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar pravosuđa Hajredin Kuči će sredinom meseca predvoditi delegaciju iz Prištine na razgovorima u Briselu sa predstavnicima članica EU.

Tribuna piše da bi članice EU trebalo da počnu raspravu o novoj misiji 20. januara, koja će imati izvršna ovlašćenja na severu Kosova i u drugim područjima vezanim za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa imeđu Prištine i Beograda.

Očekuje se da će istovremeno početi zvanični razgovori između EU i Vlade Kosova o prestruktuiranju EULEKSA.

Koha Ditore: Pauza u pregovorima

03.01.2014 | 17:17 > 17:20 |  Koha, Beta |

U razgovorima Beograda i Prištine ove godine biće tri pauze duže od mesec dana, od kojih jedna zbog izbora u Srbiji, objavio je prištinski portal Koha.net, pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova.

(Foto arhiva KIM)
Pauze će biti zbog izbora u Srbiji i u EU, kao i zbog jesenjih izbora na Kosovu, ali to neće izazvati prekid pregovora.

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri zadužena za sprovođenje briselskog sporazuma rekla je da su pauze normalne i da ih je bilo i ranije, i podsetila da su pregovori prekinuti kada su u Srbiji održani izbori, kao i prilikom prošlogodišnjih lokalnih izbora na Kosovu.

„Sigurno je da dinamika izbora utiče na dijalog i on se u to vreme prekida. Činjenica je da će biti izbora u EU i to će imati uticaja na dijalog. I mi ćemo ove godine imati izbore“, rekla je Tahiri, i dodala da će vreme izbora uticati na dinamiku razgovora.

Ramuš Haradinaj traži prekid briselskih pregovora

03.01.2014 | 17:21 | Beta |

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da očekuje da će posle parlamentarnih izbora ove godine on biti premijer Kosova i da se zalaže za prekid razgovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Foto arhiva KIM
Ambicije da postane premijer Ramuš Haradinaj je iskazao već tokom prošle godine nakon što je oslobođen optužbi za ratne zločine u Haškom tribunalu.

„Predviđam da ću na parlamentarnim izborima uspeti da budem predsednik Vlade“, rekao je Haradinaj u intervjuu za dnevnik Epoka e Re i dodao da će Kosovu dati Vladu čistih ruku.

Partija Ramuša Haradinaja do sada je učestvovala u razgovorima u Briselu tako što je imala svog koordinatora u timu Kosova, Bljerima Šalju.

Haradinaj kaže da je do sada “zdušno podržavao razgovore između dve strane, ali sada se zalaže da se Šalja povuče i da se prekinu razgovori između Srbije i Kosova.

03.01.2014 | 14:42 > 14:44 |  KIM |

Branimir Stojanović spremio Božićni poklon za  50 radnika. Ostavio ih bez posla u Gračanici za početak 2014-te.

Svi političari maštaju da upravljaju ovom državom gde su svi radni SELJACI a oni vrhovni „prepametni političari“, ops pardon tako samo razmišljaju nepismeni bezidejni neradnici koji misle da prodajom priče mogu da na silu manipulišu naivne i slabe…. 

Predizborna obećanja bila su sasvim drugačija. Otvaranje novih radnih mesta, stavaranje novih šansi za Opstanak, Povratak  i Upošljavanje Srba na KiM.

Ovim potezom očigledno radi se upravo SUPROTNO. Žalosno je to što politički SLEPCI, SLEPO RADE NA SAMOUNIŠTENJU SOPSTVENOG NARODA ZA RAD SITNIH POLITIČKIH BENIFITA, FOTELJA, USLUGA ZA LIČNE POTREBE!

Uvek je bilo teže graditi nego razgrađivati! Eto radi se za početak na razgradnji 50 radnih mesta, 50 porodica kojima se uskraćuje šansa za RAD, ŽIVOT, NAPREDAK! Verovatno su spremne političke ucene, za rad vraćanja na radna mesta ili nekakve zamene. To je ekvivalentno SUROVOJ POLITIČKOJ OSVETI I NEPRAVDI. 

Tragično je to što eto dešava se u susret Božiću, PRAZNIKU POMIRENJA, PRAŠTANJA MIRA!

Opština Gračanica raskinula je privremene ugovore sa oko 50 radnika ove opštine. Uskoro konkurs za nova radna mesta.

Branimir Stojanović (Foto KIM)
Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kazao je za KIM radio da je pedeset radnika ove opštine ostalo bez takozvanih vaučera.

„Ugovore sa radnicima nismo produžili zato što je jedan deo njih primao duple plate, a drugi deo radnika nije ni dolazio na posao, niti izvršavao svoje radne obaveze“, kazao je Stojanović.

Gradonačelnik Gračanice najavljuje da će Opština uskoro raspisati konkurs tako da će zainteresovani moći da se prijave.

3.01.2014 | 21:00

Na Jarinju od 8.I polisa osiguranja, danas KFOR podigao novi telekomunikacioni sistem na starom punktu u Jarinju verovatno za sprovođenje namera Begrada- Vlade-Vulina na uspostavi MEĐUDRŽAVNIH GRANICA!

IZVOR: TANJUGKosovska Mitrovica — Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova od 8. januara počeće prodaja polisa graničnog osiguranja.

Jarinje (Foto: B92)
Jarinje (Foto: B92)
 O tome su pojedine vozače na ovim prelazima danas informisali pripadnici kosovske policije.

U letku koji su dobijali vozači na prelazu Brnjak piše da će na ovom i prelazu Jarinje od 8. januara 2014. godine početi prodaja polisa graničnog osiguranja, da je to u interesu vozača i da se na taj način pruža pokriće za evenualno nastalu štetu u udesima u drumskom saobraćaju.

Letak je ispisan na srpskom, albanskom i engleskom jeziku, a deljen je vozačima koji su iz pravca centralne Srbije ulazili preko Brnjaka na sever Kosova.

Postavi komentar