05.10.2013 | 16:03 Šiptarski etnički napadi na Srbe iz Gojbulje.


Izvor: Tanjug |

Petoro Srba iz Gojbulje u opštini Vučitrn primljeno u bolnicu u severnom delu Kosovske Mitrovice gde im se ukazuje pomoć nakon što ih je pretukla grupa Albanaca.

Gojblja (Foto panoramio.com)

Policija se još nije oglasila povodom incidenta.

Kako je Tanjugu rekao jedan od povređenih, Milan Jovanović, incident se dogodio danas oko 11.30 u ataru sela Gojbulja kada je sa još nekolicinom sunarodnika pošao da bere jabuke.

Jovanović tvrdi da ih je tom prilikom raznim tvrdim predmetima napala veća grupa Albanaca iz susednog sela Miroče.

Povređeni su, kako je naveo, pored njega Jovan Jovanović, Mirko Tomašević, Aleksandar Berić i Branimir Zarković.

U Gojbulji, selu koje se nalazi na severu Kosova, živi oko 60 srpskih porodica u potpuno albanskom okruženju.

19:02 | 04.10.2013 – „Ako je ovo normalno za EU – kraj“
izvor:Pink
Premijer Ivica Dačić kaže da odluke Prištine o zabrani njegovog odlaska na Kosovo predstavljaju direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma.
On je istakao da svojim stavom ni na koji način ne ucenjuje EU i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on „nema interesa da više učestvuje u dijalogu sa Prištinom“. Dačić je rekao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija). „Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu ja da ucenjujem Evropsku uniju. Ljudi, osvestite se! Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle sa mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom. On je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio. „Ako je to za Evropsku uniju normalno, nemam više interesa da učestvujem u tome“, rekao je Dačić. On je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava. Kako je dodao, interes Srbije je da se ovaj pregovarački proces nastavi. „Evropska komisija se još nije oglasila povodom ovoga. Dosta je bilo takvog odnosa. Mi koji smo u vladi zbog državnog interesa smo rizikovali i život i karijere i sada će neko da nas ponižava i da donosi ovakve odluke. Ako neko ne shvata – ovo je direktna opstrukcija Briselskog sporazuma.“ Dačić je dodao da je prihvatio poziv visoke predstavnice EU da u ponedeljak dođe u Brisel da razgovara o svim problemima. „Neću dozvoliti da me iko ponižava. Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako – neće mi baš nedostajati“, poručio je on. Dačić je rekao da je smisao njegove posete koja je bila najavljena za po podne u Štrpcu da pozove Srbe da izađu na izbore koje je raspisala Priština i koji će se obaviti u skladu sa prištinskim pravilima. Premijer Srbije je rekao da se ne može govoriti o poverenju u dijalogu, ako je njemu kao potpisniku Briselskog sporazuma onemogućeno da ode na Kosovo. „Smatramo da je ova odluka usmerena protiv Briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden kredibilitet i Brisela, a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton, ali ne mogu na KIM? To je uvreda i za Ešton“, rekao je Dačić. Podsetivši da je kosovska ministarka Fljora Čitaku bila u poseti Beogradu, Dačić je naglasio da je ovo pitanje za njega principijelno. „Ili u nečemu učestvujemo iskreno i otvoreno, ili je sve ovo prazna priča.“ Dačić je istakao da samo očekuje da se sprovede ono što je dogovoreno i dodao da na Kosovo ne želi da ulazi ni krišom ni silom i da je kao premijer poštovao proceduru
05.10.2013 | 14:03

“Čudna i sumnjiva odluka Prištine”

Izvor: Tanjug |

Lider opozicione Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, kritikovao odluku prištinskih vlasti o zabrani ulaska srpskih političara na Kosovo.

Hanc-Kristijan Štrahe (Foto B92)

„To je veoma čudna odluka. Srpskim zvaničnicima mora biti omogućeno da posete srpsko stanovništvo na Kosovu i da tamo učestvuju na manifestacijama sa svojim narodom. Takva zabrana je više nego sumnjiva i mora biti kritikovana”, rekao je Štrahe u izjavi Tanjugu.

Prema rečima lidera FPO, jedine partije koja je na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima značajno uvećala broj birača i tako ojačala svoju treću poziciju na političkoj sceni Austrije, za srpsku manjinu na Kosovu neophodno je da ima najmanje autonomiju kako bi se očuvala njena prava.

„To do sada nije bio slučaj a važno je da se se medjunarodnog nivoa omogući postizanje pravednog, a ne jednostranog rešenja“, smatra on.

Upitan šta misli o inicijativi Nemačke i Velike Britanije da se napredak u pregovoračkom procesu Srbije i EU uslovi Kosovom, Štrahe je odgovorio da bi Srbija trebalo da insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu.

„To je osnovni preduslov, jer ako bi dobili autonomiju to bi za obe strane bio pravedan put. Mišljenja sam da bi trebalo iskoristiti primer Južnog Tirola“, objasnio je on.

Na pitanje da li očekuje da će pristupni pregovori EU sa Srbijom otpočeti najkasnije u januaru, Štrahe je ukazao da je „tako barem obećano“ i da to treba ispoštovati.

05.10.2013 | 15:25

Diskriminacija po pitanju prijava za glasanje van Kosova

„Koalicija za monitoring izbora“ upozorava javnost da se briselski sporazum ne sprovodi i da se od strane vlasti u Prištini i CIK-a opstruira po pitanju prijava koje su za glasanje stigle van Kosova.

Iz „Koalicije za monitoring izbora“ upozoravaju da je u Briselu dogovoreno da će i raseljeni sa Kosova i Metohije konačno ostvariti svoje puno pravo na glasanje na lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar, a da je čitav slučaj dobio ozbiljne razmere diskriminacije kada je od 39.046 prijava pristiglih iz Srbije, svega prvo prihvaćeno oko 1.200 a nakon toga  još 6.593.

„Koalicija za monitoring izbora“ smatra da je ponašanje vlasti u Prištini i Centralne izborne komisije nedemokratsko, jer pokušavaju da na svaki način onemoguće raseljena lica da glasaju.

„Sekretarijat CIK-a nema dovoljno tehničkih kapaciteta da registruje sva raseljena lica sa pravom glasa, izborni materijal koji je korišćen nije bio statusno neutralan i ne postoji namera da se isti promeni, OEBS je onemogućen da izvršava svoju tehničku ulogu a takođe rokovi koji se postavljani za registraciju raseljenih su bili nerealni i prekratki“, upozoravaju u saopštenju iz „Koalicije za monitorin izbora“.

Iz ove Koalicije upućen je poziva Evropskoj komisiji da hitno reaguje i pronađe način da vlasti u Prištini i Centralna izborna komisija efikasno i brzo izvrše registraciju raseljenih lica.

„Pravo na glasanje je elementarno pravo u svakoj demokratiji i ako ono bude uskraćeno na ovim izborima licima koja su raseljena sa Kosova i Metohije ostaviće ozbiljne posledice u budućim etničkim odnosima na Kosovu kao i odnosima između Beograda i Prištine“, zaključuju u saopštenju dostavljenom medijima iz Koalicije za monitoring izbora.

U saopštenju dostavljenom KIM radiju kaže se da Koaliciju za monitoring izbora čini grupa nevladinih organizacija (organizacije poznate redakciji) koje se bave praćenjem izbornih radnju u procesu organizovanja kosovskih lokalnih izbora, zakazanih za 3. novembar.

Postavi komentar