09.09.2013 | 10:40 Beograd odlaže budućnost Srbima .


To radi pola veka, metodologijom diskretnog potiskivanja i korišćenja svog naroda kao sredstva za ostvarivanje materijalističkog cilja GLAVNOG GRADA! Obzirom da sadašnja postavka iz starta deluje kao loš temelj kuće, narod je skeptičan i zabrinut za svoju budućnost i dalji života ovde na KiM.

Razlog te zabrinutosti je upravo taj što sve vlasti koje su za vreme svojih mandata postepeno prodavale delove teritorije a to bilo tek vidljivo posle njihove smene da bi se bolje zataškalo ko je i šta uradio, tako i ovog puta i Telekom i Energetski sistem postepeno treba da se integrušu u Šiptarsi-Kosovski sistem što jasno demonstrira tezu „da je Beograd pošao na pregovore sa Šiptarima da bi rasčistio i poklonio deo teritorije za uzvrat ulazka u EU i prebijanje dugova“!  

Naši stavovi i uverenja nikada nisu ozbiljno uvažavani ni prihvatani već efektno zaobilaženi zbog interesnog rada svih Vlada!

Izvor: Tanjug |

09.09.2013 | 10:40  Postignut dogovor o telekomunikacijama i struji

Šesnaesta runda dijaloga Beograda i Prištine završena je sinoć u Briselu dogovorom o struji i telekomunikacijama.

Foto novosti.rs

Prema rečima Ivice Dačića, dogovori predstavljaju veliki korak napred kako u evropskim integracijama, tako i u dijalogu sa Prištinom.

I visoka predstavnica EU je u saopštenju posle sastanka istakla da su dvojica premijera postigla dogovor o ova dva pitanja, a to je novinarima izjavio i kosovski premijer.

Dačić je naglasio da dogovori za sada neće imati nikakve posledice po srpsko stanovništvo na Kosovu.

’’Mobilni operateri će nastaviti da rade, a telefonski pozivi između Kosova i centralne Srbije, naplaćivaće se kao i do sada kao lokalni, a ne međunardni pozivi i tako će biti sve do raspisivanja tendera koji je najranije moguć 2015″, naglasio je premijer.

Kosovo će tek za nekoliko godina dobiti međunarodni pozivni broj, jer to zahteva procedura, dodao je on. Situacija sa snabdevanjem električnom energijom neće se menjati u dogledno vreme, a imovinska pitanja su, za sada, ostavljena po strani, rekao je Dačić.

„Sve će ostati isto. Trudili smo se da našem narodu, koji inače teško živi, ne otežamo dodatno“, rekao je on.

Iako je uoči sastanka Tači rekao novinarima da se o izborima na Kosovu i Metohiji juče u Briselu neće razgovarati i da o tome odlučuje Centralna izborna komisija, izbori su bili jedna od tema na dnevnom redu.

Dačić je rekao da je dogovoreno da će Srbi imati svoje predstavnike na biračkim mestima i da će biti omogućeno da se Srbi registruju u biračke spisove. Što se tiče pitanja naziva jedinstvene srpske liste na koju je Priština imala primedbe zbog reči Srbija, Dačić je rekao da je to manje bitno od toga da se izbori dobro organizuju i da što više Srba na njih izađe.

’’Nije to jedina lista, postoji lista koja se zove Crna Gora’’, naveo je Dačić.

Premijer je još jednom ponovio da će izborni listići biti statusno neutralni.

Tači je u obraćanju novinarima posle sastanka rekao da su se dve strane dogovorile da izbori treba da budu dobro organizovani i da izlaznost treba da bude što veća.

Ešton je kazala da je sagledan napredak postignut do sada i da su neke važne odluke donesene kako bi se obezbedili fer izbori, sa maksimalnom mogućom izlaznošću. U saopštenju iz njenog kabineta navodi se da su se premijeri dogovorili da se Radna grupa za izbore, na čijem čelu je OEBS, sastane ponovo narednih dana kako bi odluke donesene večeras bile primenjene u što skorije vreme.

Srpski premijer je najavio da će sledeća runda briselskog dijaloga biti održana tek nakon lokalnih izbora na Kosovu koji su zakazani za treći novembar, ali da će se razgovori nastaviti na naivou radnih grupa.

U delegaciji Beograda bio je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Razgovori su počeli u 17 sati bilateralnim susretima Ešton prvo sa Dačićem, a zatim i sa Tačijem.

09.09.2013 | 16:25

Nojkić: Nejasno da li će mobilni operateri funkcionisati južno od Ibra

Izvor: KIM |

Direktor Pošte u Gračanici Ranđel Nojkić kaže da iz izjava srpskih zvaničnika nakon sporazuma o telekomunikacijama nije jasno da li je dogovoreno da mobilni operateri funkcionišu na celom Kosovu ili samo na severu.

Ranđel Nojkić (foto arhiva KIM)

“Postojeća mreža (Telekom) ne zadovoljava potrebe Srba sa ove strane Ibra. U centralnom delu Kosova, jedino u Gračanici imate 064 mrežu, a šta je sa ostalim mestima koja su nekada imala. Šta je i sa fiksnom telefonijom koja je ranije bila rasprostranjena i u Lapljem Selu, Gušterici, Kosovskom Pomoravlju a koja je pre par godina ukinuta, da li će to da se vrati nazad. Nisam uspeo da saznam da li su to vrlo jasno definisali ili je to Aleksandar Vulin pokušao igrom reči da izbegne. To su nejasne stvari i njih treba definisati”, rekao je Nojkić za KIM radio.

Nojkić smatra da se ovim sporazumom neće ništa značano desiti za korisnike fiksnih telefonskih usluga.

“Prema izjavama zvaničnika to znači da će srpski operateri legalno funkcionisati s tim što će morati da dobiju licencu od zvaničnika iz Prištine i na osnovu toga fiksna telefonija, ali i mobilna će biti dostupna svim korisnicima koji žele da koriste tu mrežu”.

Nojkić ne vidi ništa loše u tome što Srbija daje na korišćenje Kosovu pozivni broj 383.

“Naprotiv, čini mi se da će to omogućiti mobilnim operaterima ali i fiksnoj telefoniji da potpuno legalno funkcionišu na ovim prostorima. Što se tiče tarifiranja biće potpuno nepromenjeno kao i do sada za razliku od pretplatnika Telekoma Kosova koji kada zovu bilo koji grad u Srbiji ti razgovori se tarifiraju kao međunarodni pozivi koji su vešestruko skuplji nego unutrašnji saobraćaj. Srbi neće biti na taj način tarifirani i to je nešto što je dobro”, kaže Nojkić.

9.09.2013 | 20:57

„Akcija neće biti kao za Kosovo“

IZVOR: TANJUGVašington — Savetnica za bezbednost američkog predsednika Suzan Rajs izjavila je da eventualna vojna intervencija u Siriji neće biti slična intervenciji na Kosovu 1999.

Suzan Rajs (Foto: Beta/AP, arhiva)
 Suzan Rajs (Foto: Beta/AP, arhiva)

Rajsova je rekla da će biti „limitirana i precizna akcija“.

Govoreći na tribini „Tink tenk“ organizacije „Nju Amerika faundejšn“ u Vašingtonu, Rajsova je odbacila poređenje Sirije sa intervencijom pre 14 godina na Kosovu, kada su bombardovani ciljevi širom Srbije.

„To neće biti Kosovo ili Libija i cilj nije rušenje Asada ili promena režima, već želimo da se konflikt završi političkim dogovorom kojim bi on napustio vlast“, rekla je nekadašnja ambasadorka SAD u UN, sada Obamina savetnica.

Rajsova je optužila Rusiju i Kinu za blokadu UN povodom sirijske krize, kazavši da bi Obama više voleo kada bi za svoje odluke imao podršku svetske organizacije.

„Predsednik Amerike se odlučio za vojnu akciju, jer su iscrpljene sve mogućnosti. Rusija i Kina su pet puta blokirale rezolucije u SB UN i to je sramotno“, ocenila je Rajs.

Ona kaže da nema sumnje da je režim Bašara al-Asada upotrebio hemijsko oružje, uz objašnjenje da su samo vladine snage imale kapacitet za takav napad.

„Ovo nije prvi put da je Asad koristio hemijsko oružje, pošto je ono upotrebljeno u manjem obimu nekoliko puta od marta“, rekla je Obamina savetnica.

Rajsova smatra da bi se u slučaju da Kongres odbije plan o napadu Sirije, postavilo pitanje da li Amerika može da štiti međunarodne norme.

„Severna Koreja i Iran ne smeju ni za minut da pomisle da odustajemo od naših moralnih načela“, zaključila je američka funkcionerka.

Savetnica Bele kuće ocenila je da vojna akcija SAD protiv Sirije „ne bi bio još jedan rat“.

Ona je rekla da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda i da to povećava pretnju drugim zemljama u tom regionu, uključujući Izrael koji je glavni saveznik SAD, prenela je agencija AP.

Rajsova je kazala da su administracija predsednika Baraka Obame i američki saveznici iscrpli druge mere za sprečavanje korišćenja hemijskog oružja u Siriji.

Ova njena izjava je deo napora Bele kuće da poveća podršku javnosti i u Kongresu za odobravanje Obami da pokrene vojnu akciju protiv sirijske vlade.

Ti napori se, međutim, suočavaju sa raširenim skepticizmom.

Obama treba da se u utorak obrati naciji.

Postavi komentar