31.07.2013 |08:00-23:55- Vlada se rekonstuiše tako da se skreću teme sa suštine problema u državi. Šiptari rade na ojačavanju svoje države. EUlex kao most između Šiptara i Srba radi na inegraciji Srba u šiptarski sistem i pri tom suzbija Srbre koji mogu da naprave probleme njihovom cilju!


31.07.2013 | 14:21

Sednica kosovske Komisije za nestala lica bez Srba

Izvor: KIM |

Kosovska Komisija za nestala lica na sednici u zgradi Vlade u Prištini raspravljala je o rezultatima dosadašnjeg rada. Srbi nisu bili pozvani, kaže za naš program Milorad Trifunović.

Sa današnje sednice (Foto KIM)

Iako nam je pre početka sednice rečeno da će zasedanju prisustvovati i članovi porodica nestalih Srba, oni se nisu pojavili. Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović, kazao nam je da niko od članova porodica nestalih Srba nije pozvan i da kosovska Komisija za nestale ne radi kako treba.

“Ništa ne čine na rasvetljavanju sudbina srpskih žrtava na KiM. Najgore je što ne kritikuju one koji su krivi, ne čine ništa da dokažu da je OVK učesnik u ratnim zločinima. Mi smo imali dve lokacije. Jedna je Livadsko jezero, tamo se malo istraživalo i na tome je ostalo. To bi trebalo ponovo da se ispita. Zatim su tu i Žilivode gde je, kada se došlo do samog kraja, izbio požar i mi sada ne znamo da li su ostaci tela spaljeni, ili ih zaista nije ni bilo, kako su kasnije rekli”, naveo je Trifunović.

Član Vladine komisije i predstavnik porodica nestalih Albanaca Bajram Ćerkini kazao je da je urađeno veoma malo na rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu, ističući da je EULEKS, što se rada na ovom problemu tiče, stao.

“Pitanje nestalih lica je u njihovim rukama. Mi ne možemo sami da uradimo mnogo. U Briselu kažu da neće da se bave ovim, rekli su nam da se obratimo Evropskom savetu i pošaljemo dopis. On još nije poslat, u procesu je izrade”, kazao je Ćerkini.

Predsednik komisije Prenk Đetaj je izneo detalje o dosadašnjem radu navodeći da je početka godine do kraja juna bilo 36 akcija na 12 lokacija.

“Pronađeni su posmrtni ostaci 30 lica, od kojih je 15 lica identifikovano i predato porodicama. Veoma je važno primorati Srbiju da pruži informacije o nestalim licima”, naveo je Đetaj.

Sednici komisije prisustvovali su i predstavnici EULEKS-a, ambasada u Prištini i drugi međunarodni zvaničnici. Na Kosovu se traga za 1740 nestalih lica. Među njima je 532 Srba i nealbanaca.

31.07.2013 | 15:28

Gudeljević: EULEKS raspoređuje iskusne savetnike na sever

Izvor: Tanjug |

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević izjavila je danas da EULEKS raspoređuje iskusne i više policijske savetnike iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici i da će ukupno biti raspoređeno njih 23.

Foto arhiva KIM

Gudeljevićeva je Tanjugu kazala da će dodatni policijski savetnici pružati podršku regionalnom komandiru kosovske policije na severu Kosova, a posebno, vršiocu dužnosti regionalnog komandira Nenadu Đuriću.

Oni će povecati podršku kosovskoj policiji na severu Kosova u smislu savetovanja, praćenja i nadgledanja koji su već u toku, kazala je portparolka EULEKS-a.

„Regionalni komandni tim je osnovan kao ishod sporazuma postignutog putem dijaloga između Prištine i Beograda, aprila 2013. godine. Pregrupisavanje će pomoći da se obezbedi da EULEKS pruži stalni i udruženi pristup kada je u pitanju nadgledanje, savetovanje i praćenje, na svim nivoima unutar komandne strukture kosovske policije“, kazala je Gudeljevićeva.

Ovo će, kako je objasnila, obezbediti Regionalnom komandnom timu i njegovom komandiru najbolji mogući početak poslovanja na severu Kosova.

Gudeljevićeva je naglasila da će EULEKS uložiti poseban napor da podrži implementaciju dijaloga Beograda i Prištine, a poseban akcenat stavljamo na izgradnju kapaciteta koji će poboljšati policiju na severu“.

„EULEKS takođe namerava da donira opremu novom Regionalnom komandnom timu, i to uglavnom vozila. Odluka da pošalje dodatne savetnike na sever, doneta je kao priznanje za posebne izazove koji postoje kada je u pitanju uspešan rad policije na severu, naročcito u svetlu situacije poslednjih nekoliko dana“, navela je Gudeljevićeva.

„Svesni smo da postoji novi policijski tim na severu, i kao što smo uradili i sa drugim regionalnim komandirima, nudimo našu ekspertizu i podršku, da bi on mogao da dostigne najviše moguce standarda u radu policije“, rekla je portparolka EULEKS-a.

31.07.2013 | 15:12

Pritvor za Veselinovića, Repić pušten na slobodu

Izvor: Tanjug |

Sudsko veće sastavljeno od Euleksovih sudija u Višem sudu Kosovskoj Mitrovici odlučilo je danas da odredi pritvor do 30 dana Žarku Veselinoviću, dok je Slobodan Repić pušten iz policijskog pritvora na slobodu.

Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Veselinovića i Repića uhapsili su u petak u Rudaru kod Zvečana, na severu Kosova, pripadnici Euleksa i kosovske policije zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju ubistva Dušana Milisavljevića, zamenika direktora Administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici decembra prošle godine.

Advokat Ljubomir Pantivić izjavio je novinarima da je sudija prihvatio argumentaciju odbrane da nema dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju da je Repić učestvovao u pokušaju teškog ubistva decembra 2012. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je objasnio Pantović, Veselinoviću je određen pritvor do 30 dana zbog posedovanja ilegalnog oružja odnosno pištolja koji je on odbacio od sebe pre nego što je uhapšen.
„Ova odluka suda je prilično neobična da Veselinović za jedan pištolj koji je posedovao ilegalno bude u pritvoru. To se na Kosovu nije dogodilo unazad 10 godina da nekom za jedan pištolj bude određen pritvor od mesec dana“, rekao je Pantović.

Za ovo delo izriče se novčana kazna, ali je sud danas iz nekog nepoznatog razloga, iako je odbacio postojanje sumnje za ubistvo odlučio se za izricanje mere pritvora zbog jednog pištolja koji je Veselinović imao, dodao je Pantović.

On je najavio da će advokat Miodrag Brkljač uložiti žalbu protiv rešenja kojim je određen pritvor Žarku Veselinoviću.

Brkljač je u izjavi Tanjugu rekao da je jedan od razloga za određivanje pritvora, pored posedovanja pištolja bio i pokušaj Veselinovićevog bekstva od policije u petak u Rudaru.

Odmah posle hapšenja Veselinovića i Repića usledile su blokade Srba na magistralnom putu Priština – Raška u Rudaru, koje nisu uklonjene ni danas, a građani koji na njima dežuraju zahtevali su da se Repiću i Veselinoviću omogući odbrana sa slobode kako bi deblokirali magistralni put.

U suprotnom najavili su da će radikalizovati blokade puteva na severu Kosova u sve četiri opštine.

Magistralni put Priština – Raška, koji je od ponedeljka u blokadi, odmah nakon hapšenja Veselinovica i Repića blokiran je i danas i njima od tada pripadnici Euleksa i Kfora nisu saobracali.

31.07.2013 | 18:20

Petrović: Izbori od istorijske važnosti

Izvor: KIM |

Ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Slobodan Petrović, posetio je Administrativnu kancelariju u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je sa rukovodstvom razgovarao o primeni briselskog sporazuma i funkcionisanju Kancelarije.

SLS

Zamenik premijera Kosova i ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović se prilikom posete Administrativnoj kancelariji u severnom delu Kosovske Mitrovice, sastao sa šeficom Kancelarije Adrijanom Hodžić.

Teme razgovora bile su briselski sporazum i lokalni izbori koji treba da budu održani na Kosovu. Pored toga, razgovaralo se i o funkcionisanju Kancelarije i uslugama koje ona pruža građanima severne Mitrovice.

Petrović je rekao da je sada potrebno da se radi više, kako bi se obezbedilo što veće učešće građana na lokalnim izborima u novembru.

“Organizovanje i održavanje izbora na severu su od istorijske važnosti za demokratiju” naglasio je Petrović.

Šefica Kancelarije Adrijana Hodžić zahvalila se ministru na poseti i izrazila želju za tesnijom saradnjom.

“Nadam se da ćemo ubuduće imati još bolju saradnju sa Ministarstvom, kako bi sproveli zajedničke aktivnosti koje mogu poboljšati kvalitet života građana severne Mitrovice“, kazala je Hodžić.

31.07.2013 | 23:56

„Vučić zaslužan za novi kurs vlade“

IZVOR: TANJUGBerlin — Aleksandar Vučić zaslužan je za sprovođenje novog kursa vlade, zasnovanog na spoznaji da bi, bez ulaska u EU Srbija pala na još niže grane, piše Zidojče cajtung

Foto: Beta, arhiva
 Iznenadujuće pragmatičan kurs nove vlade zasniva se na spoznaji da bi Srbija bez ulaska u EU, politički, ekonomski i društveno pala na još niže grane u Evropi. Za sprovodenje ovog kursa je zaslužan pre svega Aleksandar Vučić, snažna figura na srpskoj politickoj sceni“, piše ovaj list.

Nemački list navodi da je posle dugotrajnih pregovora Beograda i Prištine sklopljen sporazum između Srbije i Kosova, doduše, omogućio obećanje Brisela da će se sa pristupnim pregovorima početi početkom 2014. godine, ali da Srbija pre toga mora ne samo da reši brojna otvorena pitanja sa Kosovom, nego i da implementira sporazum.

„Ni razgovori sa EU neće biti laki. Privreda je zastarela, državni aparat je glomazan, nije sprovedena nijedna od reformi obećanih pre godinu dana. Državni dug je veliki i raste, a ionako većinski siromašnom stanovništvu predstoje bolne mere štednje.

Osim toga, zbog loših iskustava sa Rumunijom i Bugarskom, gde su posle ulaska u EU i dalje cvetali korupcija i nepravda – Brisel će sa Beogradom u ranoj fazi hteti da razgovara o pravosuđu, građanskim pravima, vladavini prava i borbi protiv korupcije. A upravo tu je stanje u Srbiji katastrofalno“, piše „Zidojce cajtung“, a prenosi nemački radio „Dojče vele“.

„Zidojče cajtung“ navodi i političke skandale iz protekle godine.

„Pre nekoliko meseci vicepremijer Vučic iznenada je saopštio da je policija prisluškivala političare visokog ranga. Od obećane istrage – ništa. Još gora je afera oko Ivice Dačića, koji se u svojoj kancelariji sastajao sa mafijašem bliskim Darku Šariću. Ni taj skandal nije doveo ni do Dačićeve ostavke, niti su ga osudile diplomatije EU i Nemačke, niti je osnovan anketni odbor. Zemlju u kojoj takvi događaji ostaju bez posledica, čeka još veoma dug put do spremnosti za ulazak u EU“, zaključuje „Zidojče cajtung“, prenosi nemački radio.

31.07.2013 | 20:35 -> 23:36

SPS odlučila: Odlazi Obradović

IZVOR: BLIC, TANJUGBeograd — Predsedništvo Socijalističke partije Sbije odlučilo je večeras da Žarko Obradović više neće biti ministar prosvete, saznaje Tanjug.

Prethodno je ostavku podneo i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

„Žarko Obradovć i Slavica Đukić Dejanović su rekli da će ispoštovati svaku moju odluku i tu neće biti nikakvih reperkusija po odnose u partiji“, rekao je ranije danas Dačić.

Smenu Žarka Obradovića tražila su 84 poslanika opozicije zbog lošeg stanja u obrazovanju i poništavanja male mature. Samo dan kasnije,Obradović je rekao da Ministarstvo nije odgovorno za to što su ukradeni testovi, rekavši „Ne štampam ja testove„.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je testove za maturante ukrala osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika.

Pre nekoliko dana, v.d. direktora „Službenog glasnika“ Radoš Ljušić rekao je da je policija završila istragu u „Glasniku“ povodom krađe testova. Na danas zakazanom saslušanju, radnica štamparije Službenog glasnika nije se pojavila, pa je ono odloženo.

Za sada je izvesno da Nemanjinu 11 napušta sedam ministara. Četiri iz SNS, jedan socijalista, dvoje ministara URS-a i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Spasimo nauku pozdravlja smenu Obradovića

Pokret Spasimo nauku saopštio je da pozdravlja najavljenu smenu ministra prosvete Žarka Obradovića, ali je najavio nastavak protesta, jer samom smenom neće biti rešeni mnogobrojni problemi zbog kojih je nauka u Srbiji na ivici propasti.
U saopštenju se podseća da će smenom Obradovića biti ispunjen samo jedan od zahteva sa protesta koji je na ulicama podržalo 3.000 naučnika, kao i najšira javnost.

Tražili smo odlazak ministra i svih odgovornih u ministarstvu, zbog nestručnosti, neodgovornosti i ignorisanja problema u resoru nauke, ističe se u saopštenju.

U pokretu Spasimo nauku ističu da ih, pre svega, zanima kakva rešenja predlaže vlast i koje su garancije da će nauka moći normalno da funkcioniše i da se razvija, jer je u sadašnjim okolnostima Srbija suočena sa novim odlivom mozgova, što onemogućava bilo kakav napredak društva.

Dosadašnja iskustva, loša praksa vlasti i beznadežan položaj nauke nas obavezuju da nastavimo borbu za ostvarenje i ostalih naših ciljeva, stoji u saopštenju.

31.07.2013 | 10:40

Komplikacije oko Zakona o amnestiji

Izvor: Fonet, Tribuna |

Zapadne diplomate ulažu napore da reše situaciju oko Zakona o amnestiji, piše danas prištinski dnevnik Tribuna pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Prištini, koji tvrde da postoji mogućnost da je prekršen Ustav Kosova.

Skupština Kosova (Foto KIM)

Konsultacije moraju da se održe zbog mogućnosti da je u ovom slučaju prekršen Ustav, izjavio je jedan od zvaničnika dok je drugi ocenio da je situacija zakomplikovana kada je Ustavni sud tražio da predsednica Atifete Jahjaga ne potpiše Zakon o amnestiji.

Neimenovani izvor dnevnika je ocenio da konfuzija oko zakona može da ugrozi briselski sporazum i dodao da je naneta politička šteta vladi Kosova, jer Srbi na severu neće učestvovati u lokalnim izborima bez amnestije.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije obavestila parlament u Prištini da li će potpisati zakon o amnestiji, piše Tribuna.

Tribuna navodi da će zakon stupiti na snagu i bez njenog potpisa.

 

Postavi komentar