30.07.2013 -08:00-23:55 – Kako je logičan sled događaja za sve one koji precizno prate ove vele izdajnike roda svoga! Predali Kosovo pa sada prešli da se bave ekonomijom, a postepeno će se izvlačiiti jedan po jedan da narod zaboravi kako ova Vlada pokloni i na papitu overi Kosovo i Metohiju!


30.07. 2013, 17:15 -> 19:27

Vlada bez URS-a, odlučuje SNS

Premijer Ivica Dačić obavestio javnost da Vlada nastavlja rad bez Ujedinjenih regiona Srbije. O predlogu premijera Dačića SNS će odlučivati u sredu, izjavio funkcioner naprednjaka Zoran Babić.

19.28. – Sednica Vlade Srbije sutra u 15 časova, saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

19.05 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apeluje na vladu i SNS da ubrzano okonča rekonstrukciju i nastavi reforme. Za izbore uvek ima vremena, navodi Nokolić u saopštenju.

18.20 – Premijer Dačić stigao nešto posle 18 sati na Andrićev venac. Na sastanak sa predsednikom Nikolićem došao i vicepremijer Vučić.

17.57 – SNS će u sredu doneti odluku o predlogu premijera Dačića da vlada nastavi da radi bez URS-a, izjavio je funkcioner naprednjaka Zoran Babić.

17.18 – Ako SNS ne prihvati predloge o rekonstrukciji, mogući novi izbori ili da se formira nova koalicija bez SPS-a, rekao premijer.

17.13 – Odlučio sam da Mlađan Dinkić više ne bude ministar ekonomije i finansija, rekao Dačić.

17.10 – Premijer Ivica Dačić se obraća javnosti.

Mlađan Dinkić i Ujedinjeni regioni Srbije više nisu deo vladajuće koalicije, saopštio je premijer Ivica Dačić.

Obraćanje premijera Ivice Dačića

„Predlažem da Mlađan Dinkić ne bude više ministar finansija i ekonomije“, rekao premijer Dačić navodeći kao razlog za to lošu situaciju u ekonomiji.

Prema njegovim rečima, predlegao je da Dinkić ostane u Vladi i da predloži resor koji će da vodi.

Međutim, kako je rekao premijer, Dinkić je odgovorio da je to moguće jedino ako bi on bio potpredsednik Vlade zadužen za investicije i ministar saobraćaja, telekomunikacija i informatičkog društva, kao i da rukovodi Agencijom za promociju izvoza.

Iako je Dinkić odustao od nekih zahteva, Dačić smatra da je ovakav predlog neprihvatljiv.

„Predlažm da Vlada nastavi da radi bez Mlađana Dinkića, ne mogu da prihvatim da se ponovo pravi superministarstvo“, naveo je premijer i zahvalio Dinkiću i URS-u na „korektnoj saradnji“.

„Moram da kažem da je Aleksandar Vučić prisustvovao svim sastancima, bio veoma korektan i izražavao spremnost da se nađe najbolje rešenje sa željom da se Dinkiću ponudi deo onoga što po koalicionom sporazumu pripada Srpskoj naprednoj stranci“, rekao je premijer.

Dodao je da nije želeo da ponižava Ujedinjene regione Srbije predlogom da ta stranka ostane u vladi bez svog lidera Mlađana Dinkića.

„Pozivam SNS da nastavimo da radimo još bolje, iako nismo imali potpuno iste stavove oko rekonstrukcije Vlade. Ukoliko SNS to ne prihvati, jedina opcija su izbori ili neka druga koalicija bez SPS-a“, kaže Dačić.

Na početku konfrencije Dačić se osvrnuo na rad Vlade u proteklih godinu dana, rekavši da je Srbija sada dobra vest u svetu.

Dačić je rekao da je sa odlukom upoznao i predsednika Tomislava Nikolića, sa kojim se kasnije i sastao u Predsedništvu Srbije.

Dačić, Vučić i Dinkić počeli su razgovore o rekonstrukciji Vlade juče popodne, ali posle četvoročasovnog razgovora u kabinetu premijera nije bilo izjava.

30.07.2013 | 18:24 -> 19:00

Tomislav Nikolić podržao Dačića

IZVOR: B92Beograd — Nakon sastanka Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, Predsedništvo Srbije saopštilo da ministri koji su vodili ekonomske i finansijske resore treba da se promene.

Foto: Beta
Foto: Beta
 Nikolić smatra da posle godinu dana rada ove vlade građani ne žive bolje te da oni koji su do sada vodili finansije i ekonomiju to dalje ne treba da rade. Predsednik Srbije je poslao najsnažniju vladajuću partiju SNS da ubrzano okončaju rekonstrukciju vlade uz poruku da za izbore uvek ima vremena.

Predsednik Republike upućuje posebnu poruku SNS da se izdigne iznad partijskih interesa koji joj sada govore da ide na nove izbore, zbog ugleda koji uživa u narodu. Da pokušamo svi zajedno, svi koji dobro Srbije vide kao najvažniji cilj, da očuvamo stabilnost institucije vlade koja treba da nastavi naš evropski put“, navodi se u saopštenju Nikolićevog kabineta.

Dodaje se da se pokazalo da „nisu baš svi akteri u Vladi Srbije na adekvatan način shvatili obećanje dato građanima“.

U saopštenju Predsedništva se navodi da građani Srbije s pravom očekuju da im država „omogući bolji život i da Vlada Srbije, kao institucija, ostvari uslove da narod dobije šansu da živi onako kako zaslužuje“. 

Nikolić je podsetio na obećanja vlade građanima, kao i da je promene u državi omogućila njegova pobeda na predsedničkim izborima maja 2012. godine. 

„Danas, godinu dana nakon tog obećanja, situacija u našoj zemlji je i dalje veoma složena…Iako je Vlada Republike Srbije u proteklih godinu dana pokazala zaista sjajne rezultate na mnogim poljima, pre svih u borbi protiv korupcije i kriminala, evropskom putu Srbije, normalizaciji odnosa u regionu i rešavanju problema Kosova i Metohije, ne možemo reći da građani žive osetno bolje“, navodi se u saopštenju.

Tanjug

Dodaje se da je vreme za donošenje veoma važnih odluka za budućnost Srbije i njenih građana.

„Vreme je da se pokaže da vlast mora da bude odgovorna prema narodu i da ne može ministar i njegova partija da bude bitniji i preči od interesa običnog građanina, istog onog građanina koji glasa i koji plaća porez svojoj državi, od čega platu primaju baš ti ministri„.

U saopštenju se ocenjuje da za godinu dana rada Vlade Srbije gradjani ne žive osetno bolje i da nisu otvorena nova radna mesta.

„To mora da se promeni. To je bila i cela svrha rekonstrukcije Vlade. Pokazalo se, međutim, da pojedini ministri, čija je primarna briga
trebalo da budu ekonomski i socijalni oporavak naše zemlje i dalje smatraju da su nezamenljivi, iako je očigledno da nisu pokazali rezultate koje su građanima obećali“, 
navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „oni nisu shvatili da se sistem vrednosti menja i da je neodgovorno ponašanje vlasti prema građanima, kakvo je bilo od 2000. godine do majskih izbora 2012, nadalje neprihvatljivo“.

U zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu je tokom sastanka Dačić – Nikolić došao i lider SNS Aleksandar Vučić.

Dačić je danas pozvao SNS da nastave da rade u vladi bez trećeg partnera URS i kazao da su, ukoliko naprednjaci to odbiju, mogući i vanredni izbori.

Dogovor o rekonstrukciji Vlade nastavljen je i danas u podne.

Političku biografiju Mlađana Dinkića možete pročitati ovde.

30.07. 2013, 17:15 -> 17:22

Politička biografija Mlađana Dinkića

Mlađan Dinkić je na političkoj sceni Srbije poslednjih 13 godina. Najpre kao guverner Narodne banke, zatim kao ministar i vicepremijer. Nedavno je rekao da ne želi više da bude vudu lutka i večiti gromobran za tuđe neuspehe i frustracije. Ipak, kaže, inat i životni moto ne dozvoljavaju mu da odustane.

Čovek za sva vremena, kameleon, ali i opozicija unutar vlasti – samo su neki od epiteta koji su pripisivani Mlađanu Dinkiću u poslednjih 13 godina koliko je, sa manjim prekidima, na funkciji.

Mladjan-Dinkic.jpg

Sa 36 godina, 2000. godine postaje guverner Narodne banke Srbije. Srušila ga je vlada Zorana Živkovića, a potom je Dinkić srušio nju, otvarajući afere Bodrum i Janjušević–Kolesar.

Za ministra finansija u prvoj vladi Vojislava Koštunice izabran je marta 2004. godine da bi, dve godine kasnije, podneo ostavku zbog zastoja Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Posle vanrednih parlamentarnih izbora 2007. godine ponovo polaže zakletvu kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja u drugoj Koštuničinoj vladi. Godinu kasnije Koštunica se seli u opoziciju, ali ne i Dinkić.

U kabinetu Mirka Cvetkovića 2008. godine postao je potpredsednik vlade i ministar. Ni tu ne ostaje do kraja mandata. Pošto je javno kritikovao rad vlade, a posebno energiju i autoritet premijera, Cvetković pokreće postupak za njegovu smenu, a gotovo istovremeno Dinkić podnosi ostavku, mada stranka koju vodi ostaje u vladi.

Dinkic-tadic-Svetkovic.jpg
Dinkić sa Tadićem i Cvetkovićem

Na izborima 2012. godine Ujedinjeni regioni Srbije sa 5,5 odsto glasova jedva prelaze cenzus. Boris Tadić odlazi u opoziciju, a Mlađan Dinkić još jednom opstaje, iako su ga mnogi već bili otpisali.

Dinkić je jedan od osnivača Grupe 17, a od 1997. do 1999. godine bio je izvršni direktor te organizacije. Kada je Grupa 17 prerasla u stranku, Dinkić je postao njen potpredsednik, a 2006. godine stupio je na dužnost predsednika stranke.

U maju 2010. godine Dinkić je osnovao politički savez nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, udruženja građana i pojedinaca, pod nazivom Ujedinjeni regioni Srbije, koji su ove godine prerasli u stranku.

Nedavno je rekao da ne želi više da bude vudu lutka i večiti gromobran za tuđe neuspehe i frustracije, ali i da mu inat i životni moto ne dozvoljavalju da odustane.

SPS-URS-Dinkic.jpg
Jul 2012.

30.07. 2013, 18:21 -> 19:53

Dinkić: Bićemo konstruktivna opozicija

Čuo sam šta je Dačić rekao, ako neće sa nama bićemo konstruktivna opozicija, rekao Mlađan Dinkić. Dačić predložio uklanjanje URS-a iz Vlade jer se plaši izbora, tvrdi Dinkić. Lider URS-a kaže da je dobio Vučićevu podršku da preuzme mesto potpredsednika Vlade zaduženog za investiije.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je čuo šta je premijer Dačić rekao (na konferenciji za medije), podsetio je da su URS u Vladu pozvali Dačić i Vučić, i poručio da će, ako ne žele da nastave saradnju, URS biti konstruktivna opozicija.

Prema njegovim rečima, saradnja sa premijerom i vicepremijerom bila je korektna do početka razgovora o rekonstrukciji, a nastavila je da bude korektna sa Vučićem.

Dinkić je na konferenciji za medije rekao da je premijer Ivica Dačić obmanuo javnost i da je predložio uklanjanje te stranke iz Vlade zato što se plaši izbora.

„Nisam ja poremetio odnose sa njim. On se boji za svoju poziciju premijera, imajuću u vidu podršku koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao suštinskog premijera, ali on želi da formalno bude premijer, kako je juče rekao, barem još neko vreme“, rekao je Dinkić.

Lider URS-a je rekao da mu je Dačić saopštio da je njegovo premijersko mesto ugroženo, ukoliko ne bude promene na čelu ministarstva finansija, jer ukoliko se naprednjacima da i ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, neće biti izgovora za raspisivanje prevremenih izbora.

„Debatovali smo sinoć četiri sata jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera“, rekao je Dinkić.

Dinkić izjavio da je od vicepemijera Aleksandra Vučića dobio podrašku da ostane u Vladi, ali ne i od Ivice Dačića.

„Ovo je čista politika i uopšte ne vidim nikakvu vezu između mog ostanka na mestu ministra finansija i njegove premijerske pozcije, osim što je Dačić juče pet puta rekao da se plaši da ide na izbore“, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u sedištu URS.

„Vučić me podržao“

Precizirao je da mu je Vučić pružio podršku i saglasio se da preuzme mesto potpredsednika Vlade zaduženog za investcije.

„Vučić mi je rekao da treba da nastavim da radim kao ministar finansija i da je sa mnom imao dobru saradnju i nekoliko uspešnih projekata“, rekao je Dinkić.

On je objasnio da mu je premijer danas poručio da nema ništa protiv da nastave saradnju, ali da on ne može da bude ministar finansija.

„Oni (Dačić i Vučić) su mi ponudli da budem potpredsednik Vlade za investicije i da odaberem jedna od resora. Dakle Dačić vas je lagao, meni je bilo ponuđeno da budem minsitar saobraćaja, turizma, telekomunikacije i informacionog društva“, rekao je Dinkić.

„Ja ovo nisam tražio, ovo je ponuda koju sam ja dobio. Dinkić je naveo i da je Vučić predložio da Suzana Grubješić bude glavni pregovaračka u pregovorima o članstvu si EU, a da Verica Kalanović ostane na istim poslovima kao i sada.

30.07.2013 | 18:04 -> 19:41

Dinkić: Dačić vas je slagao

IZVOR: B92Beograd — Mlađan Dinkić izjavio da su poslednjih nekoliko nedelja dok se govorilo o rekonstrukciji vlade on i njegovi ministri radili, a da je Dačić igrao političku igru.

Foto: Beta
Foto: Beta

Dinkić je naveo da resore o kojima se danas govori da ih je on navodno tražio on nije tražio, već ih je dobio na poslednjem sastanku i razgovoru sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Ja ovo nisam tražio, ovo je ponuda koju sam ja dobio i od Aleksandra Vučića u prisustvu Ivice Dačića. Dakle, Dačić vas je slagao, meni je bilo ponuđeno da budem minsitar saobraćaja, turizma, telekomunikacije i informacionog društva„, rekao je Dinkić.

Nešto ranije se pojavila informacija da je Dinkić nakon poslednjih razgovora o rekonstrukciji vlade tražio da bude potpredsednik vlade zadužen za investicije, da dobije jedno ministarstvo, ali i mesto glavnog pregovarača sa EU za URS.

Dinkić je rekao i da je Dačić uplašen za svoju poziciju premijera ukoliko URS budu ostali u vladi. On kaže da je prvi potpredsednik vlade i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić bio za to da URS ostane u vladi.

„Dačić blefira, s obzirom da je juče pet puta rekao da se plaši izbora“, rekao je Dinkić.Dodao je i da Dačić Vučića vidi kao suštinskog premijera, ali da on „želi da formalno bude premijer, kako je juče rekao, barem još neko vreme“.

Dinkić je na konferenciji za novinare rekao da je Aleksandar Vučić podržao to da Suzana Grubješić bude glavni pregovarač Srbije sa EU. Takođe je rekao da je na sastanku koji je održan između 12 i 14 časova bilo dogovoreno i da Verica Kalanović ostane na ministarskom mestu i da i dalje vodi resor zadužen za regionalni razvoj.

Dinkić je dodao i da mu je Vučić pružio podršku i saglasio se da preuzme mesto potpredsednika vlade zaduženog za investiije.

Obojica su se složila oko promene resora ako ja prihvatim da promenim resor i da ne vodim ni finansije ni privredu„, rekao je Dinkić. On je ujedno istakao da su rad i saradnja sa Aleksandrom Vučićem bili dobri i korektni, dok je saradnja sa Dačićem bila nešto drugačija jer je on, kako kaže, razmišljao o nekim drugim stvarima, a ne o narodu.

Vučiću su bili prihvatljivi resori koje sam ja danas po podne prihvatio, osim onog dela ministarstva koje bi ulazilo u resor koji sada vodi Rasim Ljajić„, pojasnio je Dinkić prenoseći detalje sastanaka koji su danas i juče vođeni povodom rekonstrukcije vlade.

Dinkić je naveo i da mu je Dačić saopštio da je njegovo premijersko mesto ugroženo, ukoliko ne bude promene na čelu ministarstva finansija, jer ukoliko se naprednjacima da i ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, neće biti izgovora za raspisivanje prevremenih izbora.

„Debatovali smo sinoć četiri sata, jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera“, rekao je Dinkić.

Mlađan Dinkić je naveo i da je ponosan na rezultate koje su ljudi iz URS-a vodili u aktuelnoj vladi.

“Ponosan sam na moj tim u ministarstvu finansija i privrede, kao i na rad Suzane Grubješić i Verice Kalanović u svojim resorima”. On je rekao i da je najveći uspeh ove vlade dolazaka kompanije Etihad, koja će od četvrtka preuzeti Jat, na čemu je radio zajedno sa Vučićem.

Dodao je i da će on i URS biti konstruktivna opozicija.

30.07.2013. | 19:37

„Farsa koja tera investitore“

IZVOR: BETABeograd — Pojedini ekonomski analitičari ocenjuju da proces rekonstrukcije Vlade Srbije udaljava potencijalne investitore od naše zemlje.

Da li je rekonstrukcija Vlade nepovoljna po ekonomiju zemlje? (Tanjug)
 Da li je rekonstrukcija Vlade nepovoljna po ekonomiju zemlje? (Tanjug)

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija upozorio je da su prizemna dnevna politika i priče o rekonstrukciji vlade dovele do toga da Srbija ostavi utisak države kojom se ne upravlja na pravi način i zemlje nepoželjne za ulaganja.

„Što se duže bude odvijala ova farsa teže ćemo moći da pretendujemo da u Srbiju dođe neko sa investicijama“, rekao je Bušatlija za agenciju Beta i dodao da se u investicije ne računaju one kada se ulagači potplaćuju za zapošljavanje radnika.

Bušatlija je upozorio da je ova godina zbog razgovora o rekonstrukciji vlade izbguljena i da se iskreno nada da će reforama uspeti, kako ne bi morali na izbore, zbog kojih bi izgubili i sledeću.

„SIEPA insistira da će ove godine biti dve milijarde evra investicija, a za prvih pet meseci u zemlju je ušlo 217 miliona, od čega stotinak u grinfildu, a ostalo u kreditima“, kazao je on i dodao da je jasno da li do kraja godine može da uđe još 1,8 milijardi evra.

Bušatlija je dodao da te investicije koje se potplaćuju ne zatevaju pripreme i da one čine stotinak miliona evra dok je Srbiji da preživi potrebno mnogo više – oko tri milijarde.

„Da preživmo potrebno nam je tri milijarde evra, to je apsolutno nemoguće dovesti u zemlju sve dotle tok se naši političari budu ponašali kao deca“, poručio je Bušatlija i dodao da se domaći političari uopšte ne bave suštinom – ekonomijom i javnim finansijama.

„Prema tome, dok ne sredimo javnu upravu, da imamo zemlju u kojoj se vodi pouzdana finansijska ekonomska politika, razvojna, kreirana narednih 30 godina ne možemo računati da neko ozbiljan dođe i uloži novac“, kazao je on.

„Ima još pitanja u vezi sa budžetom“

Izlazak lidera URS-a Mlađana Dinkića iz vlade mogao bi da obeshrabri investitore, zabrinute zbog rastućeg budžetskog deficita i javnog duga Srbije, ocenio je analitičar Standard banke Timoti Eš i dodao da bi prevremeni izbori „otežali život“ Srbiji.

„Ovo je veoma loše izabran trenutak, kad se uzme u obzir da su svetska tržišta još prilično ‘nervozna’ i mislim da još ima pitanja u vezi s finansiranjem budžeta koje treba rešiti“, rekao je Eš za britansku agenciju Rojters.

„Ne mislim da je Dinkić sam po sebi apsolutno centralna ličnost (u toj priči), ali učešće njegove stranke u koaliciji važno je kao prozivteža levici (premijera Ivice) Dačića“, dodao je Timoti Eš.

Eš je kazao i da nije siguran da Srbija može da priušti prevremene izbore, da bi joj to „otežalo život“ u vreme slabijeg privrednog rasta, nižeg budžetskog prihoda i većeg budžetskog deficita.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predložio je danas da vlada nastavi rad bez Ujedinjenih regiona Srbije i Mlađana Dinkića, i poručio da, ukoliko Srpska napredna stranka ne prihvati taj predlog, predstoje izbori ili neka nova vladajuća koalicija bez socijalista.

30.07.2013 | 21:15

Jugović: SPO spreman da pomogne

IZVOR: TANJUGBeograd — SPO će nastaviti da podžava politiku vlade koja se odnosi na procese evropskih integracija, primenu briselskog sporazuma i borbu protiv korupcije.

Foto: Beta, arhiva
 Ta stranka je spremna da pomogne u daljem procesu sprovođenja neophodnih reformi, izjavio je danas šef poslanika SPO-DHSS Aleksandar Jugović.

„SPO je spreman da pomogne u daljim koracima pocesa reformi i sprovođenja dela našeg progrma koji ja paralelan sa politkom vlade i spreman je da da punu podršku tim koracima, a ako o tome budemo razgovarali sa drugim akterima na političkoj sceni bićete obavešteni“, rekao je Jugović Tanjugu.

On je objasnio da je SPO i do sada podržavao politiku vlade koja se odnosi na brze evropske integracije, primenu briselskog sporazuma i borbu protiv korupcije i da će to i dalje činiti.

„Mi ćemo i dalje podržavati naš program i sve ono za šta smo se i borili, jer ne možemo biti protiv našeg programa i naše borbe samo zato što smo opzicija. SPO će uvek biti na raspolaganju za pružanje pomoći svemu što je u interesu građana Srbije, pa ne menja mnogo stvari činjenica da li smo u vlasti ili opziciji“, rekao je Jugović.

30.07.2013 | 22:46

SAD:Izbori ne bi bili dobro rešenje

IZVOR: TANJUGVašington — Parlamentarni izbori u Srbiji u ovom trenutku ne bi bili dobro rešenje, rečeno je Tanjugu u Stejt departmentu.

Foto: Beta, AP, arhiva
 Kako se navodi na taj način bi se izgubilo dragoceno vreme za evropske integracije i sprovođenje briselskog sporazuma.

„Loše bi bilo da se sada ide na izbore i to bi samo značilo gubitak vremena“, rekao je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu visoki funkcioner američke administracije.

Na pitanje kakav je stav SAD o izlasku Ujedinjenih regiona Srbije iz Vlade, taj izvor je odgovorio da nema komentar.

Povodom najave prištinskih vlasti da će naredne godine zatražiti prestanak mandata misije Euleksa na Kosovu, američki zvaničnik je kazao da će se to „neminovno dogoditi u jednom trenutku“, ali da se za sada ne može reći koji bi vremenski okvir bio.

„To je prvenstveno evropsko pitanje“, zaključio je on.

30.07.2013 | 13:44

Imenovan otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu

Izvor: KIM |

Radovan Miljanić je prvi crnogorski otpravnik poslova u Prištini, potvrdio je za KIM radio zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi.

Miljanić i Hodžaj (Foto MIP Kosova)

Seljimi je za KIM radio rekao da se privode kraju tehnički i logistički detalji za otvaranje ambasade Crne Gore na Kosovu. “Obe strane rade na pripremama kako bi na jesen imali potpuno funkcionalne ambasade dve zemlje”.

Seljimi ističe da će Kosovo u početku u Podgorici imati svog otpravnika poslova. “Nakon otvaranja Kancelarije kosovskog predstavnika u Beogradu zaključujemo naše prisustvo u svim zemljama bivše Jugoslavije”.

U Prištini je danas održan sastanak između Miljanića i kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja na kome se razgovaralo o bilateralnim odnosima Crne Gore i Kosova.

Radovan Miljanić je bivši direktor Radio televizije Crne Gore.

30.07.2013 | 12:18

Ambasada Crne Gore u Prištini?

Izvor: B92 |

Crna Gora planira da do kraja godine otvori ambasadu u Prištini, na čelu sa stalnim otpravnikom poslova, kaže potpredsednik Vlade i šef diplomarije Igor Lukšić.

Foto Mondo

On će biti izdignut na nivo ambasadora kada se obezbedi odgovarajući tretman crnogorske zajednice u Ustavu Kosova, navodi Lukšić.

On je novinarima kazao da Crna Gora ima potrebu da otvori diplomatsko predstavništvo na Kosovu, dok takođe postoji zahtev zvanične Podgorice da se obezbedi odgovarajući tretman nacionalne zajednice Crnogoraca u Ustavu Kosova.

30.07.2013 | 12:18

Ambasada Crne Gore u Prištini?

Izvor: B92 |

Crna Gora planira da do kraja godine otvori ambasadu u Prištini, na čelu sa stalnim otpravnikom poslova, kaže potpredsednik Vlade i šef diplomarije Igor Lukšić.

Foto Mondo

On će biti izdignut na nivo ambasadora kada se obezbedi odgovarajući tretman crnogorske zajednice u Ustavu Kosova, navodi Lukšić.

On je novinarima kazao da Crna Gora ima potrebu da otvori diplomatsko predstavništvo na Kosovu, dok takođe postoji zahtev zvanične Podgorice da se obezbedi odgovarajući tretman nacionalne zajednice Crnogoraca u Ustavu Kosova.

Tražeći rešenje izmedju ta dva pola opredelili smo se da imamo stalnog otpravnika poslova na Kosovu, a kada se otkloni formalna prepreka, odnosno ispuni naš zahtev u vezi statusa Crnogoraca na Kosovu, onda ćemo stalnog otpravnika poslova izdići na nivo ambasadora u punom kapacitetu“, naveo je Lukšić.

Ranije je najavljeno da će stalni otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu biti bivši generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Radovan Miljanić.

Kosovski parlament je više puta najavio da će Crnogorcima status manjine priznati tokom ove godine.

Postavi komentar