26. 07. 2013. 16:50 – „Za nas i EU pitanja energetike i telekomunikacija su zatvorena“


 Beta| 
 

Premijer tzv. Kosova Hašim Tači je na sednici Vlade Kosova izjavio da su, što se tiče Kosova i EU, pitanja o energetici i telekomunikacijama zatvorena i da se sada čeka da Srbija do 8. avgusta prihvati sporazume u tim oblastima.

Kome nešto nije jasno, neka pita Tačija

Pitanja u oblasti energetike i telekomunikacija ostala su nerešena u razgovorima Beograda i Prištine.

Tači je na sednici Vlade Kosova takođe rekao da je na poslednjem susretu u Briselu postignut napredak oko organizacije lokalnih izbora 3. novembra.

„Uveren sam da će ovaj proces biti uspešan uz učešće svih zajednica. Misija OEBS-a će, na naš zahtev, nastaviti da obavlja svoju ulogu kako bi olakšala i organizovala izbore na severu gde će biti i predstavnici Centralne izborne komisije Republike Kosova. Mi ćemo nastaviti da radimo sa svim političkim partijama za što masovnije učešće Srba na severu“, kazao je Tači i izrazio nadu da će se poštovati vremenski rokovi, odnosno početak septembra za registraciju političkih partija ili građanskih inicijativa sa severa.

 Srbija Hašim Tači Energetika Telekomunikacije Kosovo Kosovo i Metohija

Ažurirano posljednji put: 24.07.2013 19:15

Sastanak premijera Kosova i Srbije, Hashima Thacija i Ivice Dačića, završen je u sredu predveče bez konkretnog dogovora o telekomunikacijama i energetici.

U saopštenju visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, posrednika u ovom dijalogu, se čak i ne pominje da je bilo reči o tim pitanjima. Navodi se da su dva premijera razgovarali o pripremama za lokalne izbore zakazanim za 3. novembar.

“Složili su se da se trebaju poduzeti sve konkretne mere kako bi se osiguralo dobro učešće na izborima. Rad na implementaciji će se nastaviti u predstojećim nedeljama sa istim intenzitetom, kako bi održali dobar ostvaren impuls do sada”, stoji u njenoj izjavi.

Premijer Srbije nakon sastanka je izjavio da je razgovarano o mnogim pitanjima koja se tiču implementacije Briselskog sporazuma, ali da se razgovori o telekomunikacijama i energetici, te i policiji nastavljaju narednih sedmica preko radnih grupa.

„Dvadeset sedmog avgusta se nastavljaju razgovori, a u narednih sedam do deset dana će se probati doći do dogovora u oblasti telekomunikacija i energetike“, rekao je Dačić.

„Trenutno smo najudaljenjiji kada je reč o pravosuđu, odnosno o pitanjima šta treba da se usledi posle kada je reč o osnovnim sudovima i tužilaštvima, na koji način će funkcionisati i na koji način će biti osnovani u srpskim sredinama“, naveo je premijer Srbije.

„Dogovorili smo se da niko neće tražiti kosovska dokumenta, niti državljanstvo, niti lčne karte, za prijem u radni odnos naših pripadnika policije, bivših. I sa druge strane, dogovorili smo se da se izbegne zakletva. Oni neće polagati zakletvu nezavisnoj kosovskoj državi, nego će biti u pitanju jedan drugi papir koji će biti apsolutno statusno neutralan“, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da je još jednom „definisana potvrda prava da Srbi mogu da glasaju sa svojim ličnim, postojećim dokumentima“, te prava rođenih na Kosovu koji žive u centralnoj Srbiji da glasaju na lokalnim izborima.

„Takođe da će se stvoriti mesta za učešće predstavnika Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji i u drugim izborim telima“, rekao je Dačić, te ponovio da je učešće Srba na kosovskim lokalnim izborima važno.

Dačić je naveo da je razgovarano i o finansiranju projekata u srpskim sredinama, naprimer, želja je Evropske komisije da se u četiri srpske opštine na severu obezbedi 15 miliona evra za projekte različitog tipa.

Dačić je sastanak ocenio korisnim „zašto što su time otklonjene sve bojazni“ da će se kroz dijalog, odnosno kroz učešće na izborima „pospešiti ili još jednom potvrditi, kako to oni misle, ta nekakva kosovska nezavisnost“.

U kraćoj izjavi, premijer Kosova Hashim Thaci je kazao da postignut značajan napredak po pitanju harmonizacije zajedničkog angažovanja za organizovanje lokalnih izbora.

“Naš cilj je da bude što veće učešće Srba na severu. Dogovorili smo se da radimo više i na implementaciji dosadašnjih sporazuma”, kazao je on.

Što se sporazuma o energetici i telekomunikacija tiče, on je kazao da su ostala još neka profesinalna pitanja koja se trebaju razjasniti, ali postoji dobra volja da se sporazum postigne.

“Konačnog sporazuma nema ali smo veoma blizu”, kazao je on.

Dopisnik RSE u Briselu Rikard Jozwiak pre sastanka je javio je da se očekivao dogovor da Kosovo dobije pozivni broj, najverovatnije 383, od januara 2015.

“Negde tokom jeseni će jedna od članica EU, a to bi mogla biti Švedska, Italija ili Austrija, u ime Kosova aplicirati. Kada je u pitajnu sporazum o telekomunikacijama, veliki problem predstavlja i to što srpska strana insistira da Srbi sa severa Kosova mogu da pozivaju Srbiju bez orketanja međunarodnog pozivnog broja za Srbiju. Ali, o tome nema prostora za kompromis, tako da će Srbija na kraju verovatno morati da povuče taj zahtev. Još jedan problem ostaje da se reši a to je srpski telekom operator na Kosovu, pošto srpski telekom neće više moći automatski da se prostire i preko teritorije Kosova”, kaže je Jozwiak.

U sredu su u Briselu pod pokroviteljstvom Asocijacije evropskih komora (EUROCHAMBRES), privredne komore Kosova i Srbije potpisale Memorandum o razumevanju.

“Ovaj dokument predstavlja važan korak u procesu normalizacije odnosa između poslovnih zajednica obe strane”, navodi se u saopštenju Privredne komore Kosova.

Rukovodioci ovih komora, Safet Gërxhaliu i Željko Sertić dogovorili su se o osnivanju zajedničkog tela koje će raditi na identifikaciji barijera u trgovini, kao i na pronalasku načina za poboljšanje poslovnog okruženja.

Dve strane će se ponovo sastati u avgustu kako bi razgovarali o primeni ovog memoranduma.

Memorandum je postignut u sklopu procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Postavi komentar