08.07.2013 | 08:00-23:55 Posle jučerašnjeg sprečavanja uništavanja Srpske imovine danas se stanje normalizuje. Pregovori u Briselu teku iza zatvorenih vrata ali kažu da ima napredka kod njih a kada taj napredak krene na terenu onda tek će se videti u čemu se ogleda napredak za sad niko ništa nema pojma !?


08.07.2013 | 16:10

U Borovcu danas mirno

Izvor: KIM |

Posle sinoćnjeg sukoba srpske žandarmerije i Albanaca u kuršumumlijskom selu Borovac, danas je mirno, saznaje KIM radio.

Borovac (Foto KIM)

Komandant Bratislav Dikić kazao je da po pripadnike žandarmerije nije bilo posledica ali su  ranjena  šestorica šumokradica.

Supružnici Radomirka i Radoslav Pavlović čija je kuća od mesta incidenta udaljena oko 500 metara uplašeno objašnjavaju kako su oni doživeli prethodnu noć.

„Pucalo se kao da je pravi rat. Meci su fijukali na sve strane, zabadali se u drveće, zemlju, ali srećom zaobišli su naše dvorište i kuću“, ističu oni.

Pavlovići dodaju da su krađe šuma od strane Albanaca česta , gotovo svakodnevna pojava.

Kosovska policija započela je istragu o  incidetu u selu Borovcu, a meštani kuršumlijskih sela uz administrativnu liniju sa Kosovom, koji su poslednjih četrnaest godina na meti pljački ali napada Albanaca sa Kosova, kažu da upravo odgovornost za to leži na kosovskoj policiiji i ostalim bezbednosnim strukturama na Kosovu jer oni dozvoljavaju prelazak administrativne linije.

U selima na administrativnoj liniji kuršumlijske opštine proteklih četrnaest godina ubijeno je desetak meštana, dok je od posledica nagaznih mina nastradalo i više pripadnika srpske policije.

Podsetimo, grupa  Albanaca  je u noći između nedelje i ponedeljka prilikom krađe drva  u kuršumlijskom selu Borovac otvorila vatru iz automatskog oružja na patrolu žandarmerije.

08. 07. 2013, 12:06 -> 21:21

Drvokradice sa kalašnjikovom

Više od sto čaura nađeno u selu Borovac na administrativnoj liniji sa Kosovom, gde su se naoružani Albanci sukobili sa Žandarmerijom. U pucnjavi ranjeno šest Albanaca, od kojih jedan teže, potvrdila kosovska policija. Istražni sudija obavio uviđaj. Bratislav Dikić pozvao Euleks i Kfor da „spreče narušavanje mira“.

14.15 – Pre oko sat vremena završen uviđaj u mestu Borovac.

Pripadnici Žandarmerije sukobili su se sinoć u ataru kuršumlijskog sela Borovac na administrativnoj liniji sa Kosovom sa naoružanim Albancima koji su sekli i krali drva u šumi. Istražni sudija Višeg suda u Prokuplju na licu mesta obavio je uviđaj.

Pripremio Veljko Medić
U pucnjavi je ranjeno šest Albanaca, pet muškaraca je zadobilo lakše povrede, dok je jedan teže ranjen, potvrdila je kosovska policija.

Portparol kosovske policije izjavio je da su povređeni Albanci smešteni u Kliničko-bolničkom centru u Prištini.

Kosovska policija navodi i da je nakon pucnjave koja se dogodila sinoć oko 19.40 u ataru selu Mirovac kod Podujeva, započela istragu o tom incidentu.

Na mestu pucnjave, u šumi na oko kilimetar od prvih kuća, pronađeno je više od stotinu čaura od metaka, kao i traktor koji su Albanci dovezli kako bi izvlačili drva.

Kako RTS nezvanično saznaje, napadači, koji su bili naoružani kalašnjikovima, sa više pozicija su pucali na Žandarmeriju.

Dikić: Večeras stanje bezbednosti stabilno

Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić izjavio je večeras da je na tom području stanje bezbednosti stabilno i pozvao Euleks i Kfor da „spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista“.

„Pripadnici žandarmerije primenjuju sve operativno taktičke mere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, kako bi sprečili albanske teroriste i kriminalce da naruše bezbednost građana koji tamo žive“, naveo je Dikić večeras u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je kazao da su danas „na licu mesta događaja, prilikom uviđaja koji su vršili pravosudni organi, pronađeni traktor sa drvima bez registarskih oznaka, tragovi krvi, čaure iz više vrsta oružja iz koga je otvorena vatra na policijske službenike žandarmerije, motorne testere i delovi lične garderobe“.

„Informacije ukazuju da je povređeno nekoliko lica albanske nacionalnosti koja su učestvovala u oružanom napadu na žandarmeriju“, naveo je Dikić.

Prema njegovim rečima, „ovo nije prvi događaj da naoružani albanski separatisti prelaze administrativnu liniju na tom područiju sa ciljem vršenja terorističkih napada ili drugih krivičnih dela“.

„Pozivam nadležne organe Euleksa i Kfora da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista“, naveo je komandant Žandarmerije.

Meštani sela Borovac su uplašeni, kažu da nikome nije jasno kako Albanci koji dolaze da seku šumu, preko administrativne linije koju čuva kosvska policija, prelaze naoružani automatskim oružjem.

„Od meseca marta, svakog dana, ujutru oko pola sedam i uveče oko pola sedam, sigurno oko 10 hektara su posekli privatne šume“, kaže jedan od meštana Radoslav Pavlović.

Predsednik Mesne zajednice Borovac Časlav Milošević kaže da ovo nije prvi, već treći ili četvrti sličan incident.

„Da bi zaplašili meštane, oni su ispaljivali po jedan, dva hica, da bi nesmetano i na brzinu posekli šumu i vratili se na teritoriju Kosova“, kaže Milošević.

U selu Borovac živi dvadesetak meštana među kojima je petoro dece.

8.07.2013 | 20:56

Dikić: Kfor i Euleks da reaguju

IZVOR: TANJUGBeograd — Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić poziva Euleks i Kfor da spreče ilegalne prelaze administrativne linije.

Bratislav Dikić (B92, arhiva)
 Posle oružanog napada iz automatskog oružja na patrolu Žandarmerije, juče u blizini sela Borovac u opštini Kuršumlija, sada je na tom području stanje bezbednosti stabilno, izjavio je Dikić, koji je pozvao Euleks i Kfor da „spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista“.

„Pripadnici Žandarmerije primenjuju sve operativno taktičke mere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, kako bi sprečili albanske teroriste i kriminalce da naruše bezbednost građana koji tamo žive“, naveo je Dikić večeras u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je kazao da su danas „na licu mesta događaja, prilikom uviđaja koji su vršili pravosudni organi, pronađeni traktor sa drvima bez registarskih oznaka, tragovi krvi, čaure iz više vrsta oružja iz koga je otvorena vatra na policijske sluzbenike Zzandarmerije, motorne testere i delovi lične garderobe“.

„Informacije ukazuju da je povređeno nekoliko lica albanske nacionalnosti koja su učestvovala u oružanom napadu na Žandarmeriju“, naveo je Dikić.

Prema njegovim rečima, „ovo nije prvi događaj da naoružani albanski separatisti prelaze administrativnu liniju na tom područiju sa ciljem vršenja teroristickih napada ili drugih krivicnih dela“.

„Pozivam nadležne organe Euleksa i Kfora da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista“, naveo je komandant Žandarmerije.

08.07.2013 | 10:26 > 10:45

Dačić i Tači nastavljaju dijalog u Briselu

Izvor: Tanjug |

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači sastaće se danas u Briselu, u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Foto Novosti

Tokom ove – 13. runde dijaloga biće reči o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice.

Kako je najavio premijer Srbije, jedna od tema današnjeg sastanka u Briselu biće zakon o amnestiji, čije je usvajanje u kosovskoj skupštini uslov za sprovođenje mnogih drugih tačaka briselskog sporazuma i uslov da Srbi učestvuju u procesu sprovođenju sporazuma.

08.07.2013 | 10:41

KIPRED: Zakonu o amnestiji se moramo suprotstaviti

Izvor: KIM |

Zakon o amnestiji, kao proizvod briselskog dogovora, trebalo bi da se u četvrtak nađe pred poslanicima kosovske Skupštine. KIPRED poručuje da je zakon štetan i poziva na njegovo neusvajanje.

Iljir Deda (Foto arhiva KIM)

Direktor KIPRED-a, Iljir Deda u izjavi KIM radiju kaže da ovaj zakon, u ovom obliku kakav je sada, nije u duhu vladavine prava na Kosovu.

KIPRED je prošle nedelje uputio otvorena pisma poslanicima Skupštine Kosova u kojem ih poziva da ne izglasaju zakon, ali i nevladinim organizacijama, specijalnom predstavniku EU na Kosovu, šefu EULEKS-a i ambasadama zemalja Kvinte.

Danas počinju sa peticijom građana protiv postojećeg nacrta zakona.

„Najspornije u zakonu je sveobuhvatna legalizacija kriminala i korupcije na celom Kosovu što može dovesti do kriminalizacije celog Kosova i celog našeg društva. To je neprihvatljivo i tome se moraju građani suprostaviti. Zato počinjemo sa peticijom danas do četvrtka a u četvrtak smo predvideli jedan protest nevladinih organizacija ispred Skupštine Kosova“, kazao je Iljir Deda KIM radiju.

On ističe da nevladine organizacije žele da zakon o amnestiji „bude u funkciji integracije i severa Kosova i da ne legalizuje kriminalne aktivnosti južno od Ibra“.

08.07.2013 | 14:58

IOM obilazi raseljene iz Prizrena

Izvor: KIM |

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nastavlja da obilazi raseljene u centralnoj Srbiji kako bi ih obavestili o mogućnostima povratka u mesta u kojima su živeli.

IOM uz pomoć EU i NVO Centra za mir i toleranciju radi na implementaciji projekta „Povratak i reintegracija na Kosovo“ i u okviru tzv. “Idi – informiši” posete obićiće od 9 -12 jula raseljene iz opštine Prizren, koja borave u Srbiji i tom prilikom ih upoznati sa mogućnostima za povratak, iskustvima i kriterijumima za povratak.

Ističe se da je do sada izgrađeno oko stotinu kuća za raseljene. Njima su izgrađene ili rekonstruisane kuće i podeljeni socio-ekonomski paketi.

Planirano je da do aprila sledeće godine bude sagrađeno još oko stotinu kuća za raseljene porodice sa Kosova.

8.07.2013 | 19:58 -> 20:37

„Razgovori teški, ali ima napretka“

IZVOR: B92, BETA, TANJUGBrisel — Premijer Dačić je izjavio da su današnji razgovori s premijerom Hašimom Tačijem bili veoma teški, ali da je došlo do izvesnog napretka u čitavom niz pitanja.

Foto: Tanjug, arhiva
 Kako je ukazao, i pored napretka, ostao je niz nerešenih stavki vezanih za telekomunikacije, struju i zakon o amestiji.

Razgovori o tim pitanjima će se nastaviti tokom predstojeće posete Ketrin Ešton Beogradu i Prištini sutra i prekosutra.

Dačić je najavio da će sledeća runda dijaloga održati 24. jula u Briselu, a da će u međuvremenu u Beograd doći komesar za proširenje Štefan File.

Dačić je rekao da je prištinska strana obećala da će nužni zakon o amnestiji na Kosovu biti izglasan krajem sedmice.

„To je i preduslov da se primeni sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa“, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Dačić je objasnio da je pitanje elektrane Gazivode za sada ostavljeno „zbog teških imovinskih pitanja“ dok je oko telekomunikacija i energetike ostalo još da se usaglase uglavnom tehnička pitanja.

O tome će, dodao je, sutra biti reči sa visokom predstavnicom EU Ketrin Eštonov prilikom posete Beogradu, i prekosutra prilikom njene posete Prištini.

On je naglasio da je danas bilo razgovora i o neprihvatljivim pokušajima da se kroz primenu sporazuma nameću i neka pitanja vezana za status i položaj Kosova. Dačić je naglasio da „mi moramo sprečiti“ da se kroz zahteve da se koriste kosovske lične karte i da se svi upisuju u knjigu kosovskih državljana, nmeću i statusna rešenja.

„To je veoma važno za učešće na izborima i pitanje uključivanja kosovskih Srba u pravosudni i policijski sistem“, rekao je Dačić.

Dodao je da je razmatrano i pitanje priprema za lokalne izbore, učešće Srba u centralnoj i opštinskoj izbornoj komisiji, kao i pripreme za uključivanje u policijski i pravosudni sistem.

Srpski premijer je objasnio da je pregovarački tim Beograda insistirao da osim Apelaciong suda u severnom delu Kosovske Mitrovice postoji i mreža osnovnih sudova i tužilaštava.

Kad je reč o energetici, pitanje hidrocentrale Gazivode ostavljeno je za rešavanje u sklopu drugih probelma, o kojima će se pregovarati na sledećim sastancima. To su pre svega pitanja imovine, a to pitanje „uopšte nije lako rešivo“.

Naglasio je da je „važno da se održi ovaj tempo primene briselskog sporazuma jer će EU kroz to gledati i na brzinu evrointegracija Srbije i Kosova“. Dačić je naveo da je Srbija ozbiljna država i da će se držati onoga što je dogovorila.

Dodao je da će sutra, zajedno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vvučićem i članovima pregovaračkog tima, razgovarati sa Eštonovom u Beogradu.

Dačić je najavio da će 17. jula u Beograd doći evropski komesar za proširenje Štefan File sa tehničkim timom za početak pregovora (o članstvu EU-Srbija).

Na pitanje koja su to „više tehnička pitanja“ ostala da se objasne oko telekomunkacija i energetika, Dačić je naveo da ostaje pitanje kako će se naći rešenje za trafostanicu Valač i za međunarodni pozivni broj za Kosovo.

To je važno kako bi se znalo kako će građani Kosova komunicirati „sa prištinske i naše strane“, rekao je Dačić i dodao da treba dogovoriti da li će to biti međunarodni pozivi ili pozivi u internom sistemu. Dodao je da to nisu politička već više tehnička pitanja.

„Ako neko želi da se integriše u strukture koje će biti deo policijskog i pravosudnog sistema, onda najpre ti ljudi moraju da se osećaju bezbedno“, rekao je Dačić i dodao da se mora doneti zakon o amnestiji, i da građani moraju da znaju da li će morati da vade kosovska dokumeta.

„Mi smo se s Tačijem sve dogovorili da to neće biti slučaj, jer su pregovori statusno neutralni. Ali u operacionalizaciji svega postoje činioci koje ne interesuje šta smo se mi dogovorili na najvišem nivou, nego pokušavju da elemente državnosti proture kroz svaki mogući sporazum“, kazao je Dačić.

Na pitanje da li je danas bilo reči o oružanom incidentu kod Kuršumlije, Dačić je rekao da je jedino on to spomenuo i naglasio da ubuduće treba da se učini sve da se izbegnu takvi incidenti.

Očigledno da je tu došlo o narušavanja dogovora, da je u zoni kopnene bezbednosti došlo do ulaska naoružanih ljudi s ciljem da se krade šuma, što nije novo, rekao je Dačić.

On je dodao da se na tom području to dešava često i da stalno ima incidenata i upozorio da i mali incidenti mogu dovesti do teških posledica.

Dačić je najavio da će će sledeći sastanak sa Hašimom Tačijem, u kojem će učestvovati i Ketrin Ešton, biti održan 24. jula u Briselu.

Sastanak je završen nešto posle 19 sati, i novinarima se prvi obratio kosovski premijer Hašim Tači. On je izjavio da je postignut suštinski, ali ne kompletan napredak u telekomunikacijama i energetici, ali da postoje stvari koje moraju da se razjasne u razgovoru sa visokom predstavnicom Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene predstojeće posete Beogradu i Prištini.

„Od suštinskog značaja je da se rad na primeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedeljama i mesecima, kako što je predviđeno Planom implementacije. Zadovoljna sam što su oba premijera potvrdila posvećenost tom cilju“, navodi se u saopštenju Ešonove izdatom posle sastanka.

Eštonova je danas imala prvo bilateralne sastanke sa premijerima, a potom je održan trojni sastanak.

Na dnevnom redu 13. runde dijaloga bila su sva pitanja vezana za implementaciju briselskog sporazuma, uključujući struju, telekomunikacije i ostale stavke oko kojih na tehničkom nivou dosad nije postignut dogovor, ali i zakon o amnestiji.

Postavi komentar