05.07.2013 | 11:14 Optuženi u slučaju “Klečka“ pušteni iz kućnog pritvora


Izvor: KIM | 

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini naredilo je puštanje iz kućnog pritvora svih deset optuženih u slučaju „Klečka“.

Fatmir Ljimaj (Foto rtbf.be)

Kako je saopšteno iz Euleksa, sud je, zadržao putna dokumenta optuženih i naredio im da se javljaju policiji jednom dnevno.

Među onima kojima je ukinut kućni pritvor je i poslanik Skupštine Kosova, Fatmir Ljimaj koji je zajedno sa svojim bivšim saborcima iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova optužen da su odgovorni za ubistvo više civila i zarobljenika u selu Klečka na Kosovu tokom marta 1999. godine.

Sledeće ročište biće održano 16. jula kada će svoje mišljenje dati jedan antropolog i patolog iz forenzike EULEKS-a koji su obavili iskopavanje posmrtnih ostataka posle rata, a izricanje presude očekuje se početkom septembra.

05.07.2013 | 10:35 > 10:44

Selaković: Moguć zastoj u implementaciji sporazuma

Izvor: Tanjug |

Neusvajanje Zakona o amnestiji od strane Skuštine Kosova može dovesti do zastoja u implementaciji briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa (Beograda i Prištine), izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković i Vulin u Gračanici (Foto KIM)

On je gostujući na RTS-u rekao da je problem mnogo ozbiljniji nego što izgleda, jer je planom implementacije briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Zakon o amnestiji je bio određen kao preduslov za ispunjenje mnogih obaveza sa obe strane.

„Bez Zakona o amnestiji bojim se da ne možemo da razgovaramo o punoj integraciji sudova i tužilaštva, ne možemo da razgovaramo o integraciji policijskih služnenika“, naglasio je Selaković.

Selaković ističe da ovakvim postupkom Prištine sve izgleda kao da se ulazi u zastoj implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa i da to nikako nije krivicom srpske strane, jer je, kako kaže, Srbija kao država ispunila sve dogovorene obaveze.

„Moguće je da će doći do zastoja, jer je ovo preduslov za mnoge druge obaveze koje slede“, naglasio je Selaković.

Što se tiče izmena Zakona o amnestiji, ministar pravde je rekao, da svaka izmena onog dela zakona koja nije vezana za dogovoreni tekst u Briselu Srbiju ne dotiče, ali da je svaka izmena teksta koji se tiče onog što je dogovoreno u Briselu za Srbiju neprihvatljiva.

On je objasnio da je Zakon o amnestiji tehnički zakon, koji treba Srbima i drugim nealbancima da garantuje određenu pravnu sigurnost što otvara vrata mogućem pomirenju Srba i Albanaca.

„Neusvajanjem ovog zakona pravi se veliki korak nazad. Ovim zakonom bilo je garantovano da se pruži amnestija onima koji ne poštuju ustavno pravni poredak Kosova, onima koji su pozivali na otpor, koji su pozivali na građansku neposlušnost“, naglasio je ministar pravde.

Komentarišući formiranje privremene Skupština južne pokrajine u Zvečanu on je rekao da je njegovo lično mišljenje da je to bilo nepotrebno i da Srbi na KiM treba da shvate da su bez podrške svoje države u veoma teškoj situaciji, kao i da ne vidi da će sazivanje skupštine bilo kome pomoći.

05.07.2013 | 13:20

Vulin: Priština zaustavlja razgovore

Izvor: Tanjug |

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da to što kosovski parlament  nije izglasao zakon o amnestiji je loš signal i pokazatelj da je Priština najveći protivnik integracije Srba.

A.Vulin (Foto KIM, arhiva)

Vulin je ocenio da je to u suštini u ovom trenutku zaustavilo bilo kakve dalje razgovore. Takav odnos dokaz je, prema njegovim rečima, da kosovske vlasti nisu iskrene u svojim namerama jer ono što prihvate u Briselu odbiju u Prištini.
„To je suštinski ogroman korak unazad i to je nešto što je, danas to slobodno mogu da kažem, zaustavilo bilo kakve razgovore“, rekao je Vulin za Tanjug.

Uz napomenu da je zakon o amnestiji nužan uslov i da bez njega nema dogovora o bilo čemu, uključujući sudove, policiju, izbore i integraciju Srba, Vulin je napomenuo i da je neusvajanje tog akta poruka da Priština čitavu svoju politiku vodi sa idejom da do integracija ne dodje, odnosno da Srbi ne budu u mogućnosti da preuzmu ono što je njihovo pravo i uloga koju treba da imaju u svakodnevnom životu Kosova i Metohije.

„Bez tog zakona mi ne možemo da tražimo od Srba da pristupe Kosovskim policijskim snagama, jer ne znamo da li će u tom KPS biti hapšeni i zatvarani. Ne možemo da tražimo od Srba da prihvate i urade bilo šta ukoliko zakonom o amnestiji nije garantovano da to što su radili, učili, živeli u skladu sa zakonima svoje države Srbije neće biti ocenjeno kao krivično delo“, ukazao je Vulin.

Upitan da li će to biti tema u nastavku dijaloga koji će u Briselu 8. jula, voditi premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, Vulin kaže da će Tači u svakom slučaju morati da objasni kako je moguće da ono što je dogovoreno u Briselu nije sprovedeno u Prištini.

„Lopta je u prištinskom dvorištu. Srbija je uradila sve što je bilo do nje, sada nek Priština uradi bar elementarne stvari na koje se obavezala“, poručuje direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin ukazuje i da će medjunarodna zajednica morati dobro da razmisli ko je zaista pouzdan partner i da li se može razgovarati sa nekim ko nije u stanju da usvoji ni zakon o amnestiji.

Srbija je, kako ističe, mnogo teže i ozbiljnije stvari uspela da uradi u roku u kojem je obaćala da će ih uraditi, u dogovoru sa narodom, političkim paritijama i u dogovoru sa parlamentom.

05.07.2013 | 15:41

Riker: Zakon o amnestiji ključni deo sporazuma

Izvor: KIM |

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je da je zakon o amnestiji ključni deo sporazuma Beograda i Prištine, a kosovsku Vladu i Skupštinu pozvao da završe svoje obaveze i odgovornosti.

Riker i Tači (Foto KIM)

Riker je, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, kazao da je neusvajanje zakona o amnestiji u Skupštini Kosova pokazalo da su neki ljudi loše informisani, a pojedini mediji pogrešno preneli šta znači.

“Pozivam sve da pročitaju tekst zakona ali i pokažu ozbiljnost koju je Kosovo pokazivalo poslednjih godina”, kazao je Riker i istako da su na izradi zakona o amnestiji radili i pravnici iz SAD-a.

“SAD osuđuju nasilničke akcije koje su izvele neke partije čiji je cilj da ometaju ovaj proces. Oni nemaju ideje i pokazuju nepoštovanje prema institucijama, ali i prema diplomatama i predstavnicima međunarodne zajednice. Legitimne faktore ohrabrujem da se suzdrže i konsturktivno rade, jer je ovo pitanje daljeg napretka”, kazao je Riker na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Kosova.

Riker je kazao da je u Prištinu došao da Kosovu čestita na postignutim rezultatima u razgovorima Beograda i Prištine, ali i na početku razgovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Istako je da je za SAD, ali i čitav region, veoma važno da se primeni sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine.

“Budućnost Kosova je u mirnoj i slobodnoj Evropi. Više Evrope ne znači manje SAD. Pokazalo se da samo direktni pregovori uz podršku međunarodne zajednice mogu rešiti problem u ovom regionu. Čestitam Skupštini na ratifikaciji sporazuma. Primena sporazuma je ključna za dalji napredak. Učinićemo sve i podržati proces pod pokroviteljstvom EU”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Premijer Kosova Hašim Tači kazao je da je rasprava u kosovskom parlamentu o zakonu o amnestiji bila veoma zanimljiva i istakao da je na poslednjoj sednici Vlade odlučeno da se o njemu ponovo diskutuje, kako bi rešili pitanje koje je vezano za sporazum sa Beogradom.

“Kosovo radi na implementaciji dogovorenog. Još dosta treba da se uradi. Verujem da ćemo uspeti da ostvarimo i komunikaciju sa Srbima na severu Kosova, kako bi 3. novembra organizovali izbore”, kazao je Tači.

Tači je kazao da je Rikera informisao o koracima koje Kosovo preduzima za nastavak implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Riker je predhodno razgovaro i sa kosovskom predsednicom Jahjagom.

05.07.2013 | 15:59

Vlada Kosova usvojila novi predlog zakona o amnestiji

Izvor: KIM |

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila novi predlog zakona o amnestiji koji će u dogovoru sa političkim partijama sledeće nedelje biti razmatran u Skupštini Kosova.

Sa današnje sednice vlade (Foto KIM)

Zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči je na sednici Vlade rekao da su iz predloga zakona o amnestiji u celosti izbačene odredbe člana 3 i da je dodat novi član u kojem stoji da se sva krivična dela koja su prouzrokovala telesne povrede i ubistva neće amnestirati, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kuči je rekao da je u susretima sa ostalim političkim partijama, sa DSK i AAK, postignuta saglasnost da se predlog zakona usvoji u Skupštini tokom sledeće nedelje.

Usvajanje Zakona o amnestiji je predviđeno planom za sprovođenje sporazuma koji su premijeri Kosova i Srbije postigli 19. aprila u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Osim predloga zakona o amnestiji Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila i predlog zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji i strategiju vlade za saradnju sa civilnim društvom.

05.07.2013 | 14:55 > 15:06

OEBS: Pomoćićemo izborni proces na severu

Izvor: KIM |

Misija OEBS-a na Kosovu priprema se za predstojeće lokalne izbore koji su na Kosovu raspisani za 3. novembar.

Nikola Gaon (Foto KIM)

“Strane su postigle sporazum o zaključcima radnih grupa o izborima i taj sporazum će stvoriti dalje osnove za jasnu ulogu OEBS-a kao nekoga ko će pomoći izborni proces u četiri opštine na severu”, kazao je Gaon.

On je ponovio da će OEBS-a nastaviti da radi sa svim akterima kako bi se pripremio za svoju, kako je kazao, sledeću ulogu.

“Često se spominje nadgledanje izbora od strane OEBS-a. Ja želim da iskoristim ovu priliku da kažem da mi nemamo tu ulogu. S obzirom da smo deo izbornog procesa mi ne možemo nadgledati naš rad. Mi ćemo biti ti koji će pomoći pri samom njihovom održavanju”, rekao je on.

05.07.2013 | 13:57

Zatvorena srpska ambulanta u Lipljanu

Ambulanta Doma zdravlja u Lipljanu , koja radi po sistemu Republike Srbije je zatvorena, zbog problema sa plaćanjem kirije, saznaje Radio KIM. To je bila jedina zdravstvena ustanova koju su Srbi i ostali osiguranici zdravstvenog sistema Srbije mogli da koriste u ovom gradu.

Ulaz u nekadašnju ambulantu u Lipljanu (Foto arhiva KIM)

Kontejneri koji su služili kao improvizovana ambulanta, smešteni su u privatnom dvorištu. Zbog neslaganja oko plaćanja kirije, vlasnik poseda je lekarima i osoblju zabranio dolazak na svoj privatni posed.

Od 1999. godine Ambulanta je radila u privatnim kućama, jer su isterani iz zgrade u koju su do tada koristili.

“Ovo što se deslo je strašno, ne znamo šta će se desiti sa ljudima kojima je potrebno svakodnevno lečenje. Iskreno se nadamo brzom rešenju problema“, izjavio je meštanin Lipljana Siniša Mitrović.

Radio KIM nije uspeo da stupi u kontakt sa vlasnikom imanja gde je privremeno smešten Dom zdravlja u Lipljanu, kao ni sa nadležnima iz opštinskih struktura. Predsednik Kosovskog okruga i šef biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, službeno su odsutni i o ovom problemu govoriće nakon povratka iz Beograda

05.07.2013 | 12:48

Zbog neizmirenih računa za struju nema vode u Sušici

Izvor: KIM |

Desetak meštana Sušice okupilo se pre podne ispred zgrade Opštine Gračanica jer već nekoliko dana ovo selo na centralnom Kosovu nema vodu.

Foto KIM

Okupljeni građani su od nadležnih iz opštine Gračanica tražili da se ovaj problem konačno reši. Predstavnici sela razgovarali su sa direktoricom odeljenja javnih službi pri opštini Jelenom Stojanović, o problemu  svom problemu.

Jedan od predstavnika sela Zoran Danilović, kazao je da je dogovoreno da će meštani dobiti vodu u toku dana.

„Problem će se rešiti danas isključivanjem ventila za Badovac, a uključivanjem Sušice. U narednim danima vodu će meštani Sušice i Badovca imati naizmenično po 24 sata, sve dok ne bude rešen problem sa KEK-om, jer je pumpa preko koje se Sušica snabdeva vodom isključena zbog neizmirenih računa“.

Direktorica javnih službi Jelena Stojanović, kazala je da će Opština Gračanica uraditi sve kako bi se ovaj problem brzo rešio.

„Za početak, meštani Sušice i Badovca će imati vodu naizmenično, dok se problem sa pumpom ne bude trajno rešio“.

Kako su naveli meštani Sušice 12 dana su bez vode, dok je meštanima Badovca voda uključena pre dva dana.

5.07.2013 | 20:15

SNS predlaže ministarstvo za EU

IZVOR: DANASBeograd — Srpska napredna stranka preložiće koalicionim partnerima formiranje ministarstva za evropske integracije u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade, piše Danas.

(Tanjug, arhiva)
(Tanjug, arhiva)
 Naprednjaci smatraju i predložiće na sastanku o rekonstrukciji Vlade Srbije da bi najlogičnije bilo da se, zbog otvaranja pregovora o pristupanju EU formira posebno ministarstvo za evropske integracije, koje bi objedinilo Kancelariju za evropske integracije i Kancelariju za Kosovo i Metohiju, saznaje Danas iz izvora u vrhu SNS.

Prema rečima sagovornika lista Danas, jedan od najboljih kandidata za to mesto je Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije.

„Tanja Miščević je istovremeno i jedan od kandidata za šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU, koji će biti imenovan do kraja jula, zajedno s novim kadrovskim rešenjima u Vladi Srbije. Za osnivanje novog ministarstva u Vladi, ili za spajanje dva resora, bila bi neophodna promena Zakona o ministarstvima, a još nije jasno da li će se ići na tu opciju“, kaže izvor lista Danasa iz vrha SNS-a.

Od smena tokom predstojeće rekonstrukcije Vlade, o kojoj bi sutra trebalo da razgovaraju lideri vladajuće koalicije, zaštićeni su, čini se, samo lideri tri vodeće stranke Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić. Sudbina svih ostalih ministara zavisiće od dogovora njih trojice i njihove spremnosti na ustupke i korenite rezove.

Iako socijalisti navode da su spremni na dubinsku i suštinsku rekonstrukciju, o smeni ministra prosvete Žarka Obradovića, čiju odgovornost za aferu male mature traže mnoge organizacije, gotovo da ne žele ni da govore. Razumljivo, jer je reč o jednom od najvažnijih funkcionera u SPS-u, zameniku predsednika partije, koji je istovremeno i glavni stranački kadrovik.

Što se ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića tiče, njegova pozicija i nije baš tako sigurna, i to ne samo zbog pritiska javnosti, već i zato što u delu SPS-a prema njemu postoji negativan odnos. Jedno od rešenja po kome bi Mrkonjić na najlakši način izašao iz Vlade je spajanje, nelogično razdvojenih, ministarstava za infrastrukturu i saobraćaj, na čijem čelu bi ostao Velimir Ilić.

Da će Mrkonjić najverovatnije biti zamenjen indirektno je sa skupštinske govornice poručio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, koji je rekao da će ključna tema predstojeće rekonstrukcije biti realizacija infrastrukturnih projekata.

Dinkić je naveo da je „potrebno veliko spremanje“ i da su „u pitanju putevi, železnica, energetika i navodnjavanje“, te da nije povučeno 3,3 milijarde evra inostranih kredita za infrastrukturu.

„Ne može dalje ovako“, upozorio je Dinkić i istakao da je najveći problem u poslednjoj deceniji „loša organizacija u gradnji infrastrukture“, te je u tom kontekstu najavio podršku onima koji budu tražili sankcije za JP „Putevi Srbije“, rekavši da je u decembru održan sastanak sa predstavnicima tog preduzeća i banaka kako bi se „jednom za svagda rešilo pitanje dugova putarima”.

„Tada se ispostavilo da se sa pet milijardi dinara rešava ceo problem. To smo platili, a zatim se pojavilo još 1,35 milijardi dinara“, objasnio je Dinkić i ponovio da se „tačno zna“ ko je u Vladi postigao loše rezultate i da će ti ljudi biti smenjeni.

Lider URS, međutim, nije bio voljan da govori o smeni nekog od ministara iz njegove stranke, navodeći da su Verica Kalanović, Suzana Grubješić i on najbolje što URS ima.

Ipak, stav SNS-a je da će Dinkić morati da se odrekne nekog od ministara. Kao jedna od žrtava rekonstrukcije spominje se Verica Kalanović, zadužena za regionalni razvoj, mada je to malo verovatno, ne samo zbog najnovije titule „najboljeg ministra u regionu“, već i zbog toga što je ona najbliža Dinkićeva saradnica.

Mesto potpredsednika Vlade za evropske integracije Suzane Grubješić ipak nije toliko sigurno, upozoravaju iz SNS-a.

Naprednjaci, s druge strane, juče nisu želeli da licitiraju ko bi od njihovih ministara mogao da ode iz Vlade. Napominju da će se sve znati nakon sednice Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da bude održana krajem sledeće sedmice i podsećaju da će članovi GO SNS-a sveobuhvatno analizirati podnete izveštaje o radu ministara, ali i državnih sekretara i direktora javnih preduzeća.

Nikola Selaković (SNS), ministar pravde i državne uprave, rekao je da rekonstrukcija Vlade ne znači da će biti zamenjen samo jedan ili dva ministra, već da će biti promena i na nižim nivoima.

„Ozbiljna rekonstrukcija ne znači promenu jedne ili dve osobe koje sede u ministarskim stolicama već i promenu državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća“, rekao je Selaković i dodao da će rekonstrukcija biti onakva kakvu je i najavio prvi potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić, dakle, da neće biti „šminka“.

Komentarišući mogućnost formiranja ministarstva za EU, direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović objašnjava za Danas da je bitno da postoji politički i ekspertski deo pregovaračkog tima.

„Ukoliko bi na čelu tog ministarstva bio neko ko poznaje proces pregovora i ko ujedno ima političku težinu, to bi moglo ubrzati proces pregovora. Nije neophodno takvo ministarstvo, ali bi pomoglo bržem ispunjavanju kriterijuma“, navodi Joksimovićeva.

Zvaničnici: Sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije biće teško

29/05/2013

Promena zakona kako bi se sproveo sporazum predstavljaće izazov i za Prištinu i za Beograd.

Linda Karadaku i Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda — 29.5.2013.

photoKosovski premijer Hašim Tači (desno) i srpski premijer Ivica Dačić (levo) sastali su se prošle nedelje u Briselu. [AFP]

Nepreciznosti u sporazumu Priština-Beograd mogle bi da stvore probleme u njegovoj implementaciji, kažu analitičari.

Kosovski premijer Hašim Tači i srpski premijer Ivica Dačić sastali su se prošle nedelje i dogovorili oko rokova, koraka i radnih grupa za sprovođenje sporazuma uz posredovanje EU.

Detalja dogovora nije bilo, ali je skenirana kopija plana objavljena na kosovskom portalu Indeksonlajn 24. maja.

„Dve strane nastaviće politički dijalog“, navodi se na kraju.

Betim Musliju, istraživač Kosovskog pravnog instituta, kaže da postoje razna tumačenja sporazuma, s obzirom da detalji nisu precizirani. To će otežati implementaciju.

„Zakonski amandmani, uvođenje novih zakona, kao i amandman na ustav biće definisani nakon što Srbija i Kosovo postignu dogovor kako da tumače ovaj sporazum“, rekao je Musliju za SETimes.

Dačić dodaje da će biti formirana zajednička radna grupa i da će obe strane izneti predloge zakona koji treba da budu promenjeni, zajedno sa rokovima za njihovu izmenu.

„Nemoguće je uraditi to bez promene zakona“, rekao je Dačić, a prenosi B92.

Ali, Dren Doli, istraživač kosovske Grupe za pravne i političke studije u Prištini, rekao je da nije neophodno da Kosovo menja bilo kakve zakone.

„Odredbe sporazuma mogu da sprovode odgovarajuće institucije bez neophodnih amandmana na zakone kojima se uređuju ta polja“, rekao je Doli za SETimes.

Tači dodaje da kosovska politička scena podržava odobrenje ovog sporazuma i takođe je potvrdio „posredničku ulogu Srbije, na osnovu odgovornosti koje proizlaze iz sporazuma“.

Pokušavajući da pošalje signale Srbima na severu, Tači je rekao: „Znam da neće biti lako i da ne može da se postigne vrlo brzo, ali implementacija će se odvijati postepeno, miroljubivo i sa voljom“.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj govorio je o zabrinutostima vezanim za sprođvođenje plana. „Plan … je u skladu sa sporazumom od 19. aprila. To nije devijacija sporazuma. On je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova i nadamo se da ćemo što pre početi implementaciju“, rekao je Hodžaj novinarima.

Prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić izjavio je, međutim, da postoje neizvesnosti.

Vučić je saopštio da će razmotriti amandmane na plan implementacije Briselskog sporazuma sa nekoliko međunarodnih zvaničnika. On je rekao da u planu implementacije postoje i izmene koje se ne odnose na paralelne institucije na Kosovu i Metohiji.

„Amandmani se odnose na nedovoljnu obavezu izmene zakona Prištine, tehničke detalje vezane za Savez srpskih opština i deo vezan za status kojim se garantuje opstanak srpskih dokumenata“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija insistira na pitanju ličnih dokumenata i državljanstva, kao i na univerzalnom pečatu.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović rekao je da kosovski Srbi nisu upoznati sa planom implementacije sporazuma.

„Zalažemo se za implementaciju zakona i Ustava Republike Srbije, zbog čega mislim da nemamo pravo da učestvujemo na izborima koje će raspisati kosovske vlasti“, rekao je Stevanović za SETimes.

On dodaje da Srbi sa severa ne žele da opstruiraju Srbiju na putu ka EU:

„Ne želimo da budemo faktor koji smeta i svesni smo da srpska vlada može da sprovede Briselski sporazum bez nas, ali naš jedini cilj je da ostanemo deo … Srbije“, rekao je Stevanović.

Na koji način vlade Kosova i Prištine mogu da olakšaju sprovođenje sporazuma? Recite nam šta mislite ispod teksta.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

Postavi komentar