10.06.2013 |08:00 – 23:55 Srbija bi po svaku cenu u EU ali EU ne bi po svaku cenu Srbiju.


10.06.2013 | 07:00

Dačić: Ne treba nam zeleno svetlo, nismo saobraćajci

Nedobijanje datuma Srbija neće prihvatiti olako, rekao je premijer i dodao da bi to moglo ozbiljno da ugrozi primenu briselskog sporazuma

Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Premijer Ivica Dačić poručio je juče da za Srbiju nije prihvatljivo da 28. juna ne dobije datum za početak pregovora, već samo „zeleno svetlo” i da to može da ugrozi primenu briselskog sporazuma, preneo je Tanjug.

„To za nas nije prihvatljivo i to može ozbiljno da ugrozi primenu briselskog sporazuma”, rekao je Dačić novinarima, komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera da će Srbija 28. juna dobiti samo „zeleno svetlo”.

Nedobijanje datuma Srbija neće prihvatiti olako, rekao je premijer i naglasio da očekuje da će Brisel ispuniti svoj deo obaveze. „To zeleno svetlo – nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni”, rekao je Dačić posle vanredne sednice republičkog Štaba za vanredne situacije u Palati „Srbija”.

On je ponovio da Srbiju interesuje samo pozitivna odluka Saveta EU. „Interesuje nas samo pozitivna odluka Saveta EU, onako kako je Evropska unija obećala. Dogovorili smo se – briselski sporazum, implementacija onoga što je dogovoreno i donošenje pozitivne odluke o početku pregovora sa EU”, istakao je Dačić. Premijer je dodao da ne zna kada bi Srbija mogla da dobije datum za početak pregovora ukoliko ga ne dobije sada, posle svega što je učinila.

Dačić je ponovio da teret ekonomske krize ne treba da ponesu građani i dodao da Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka. „Kada je Srbija preživala stanje rata i bombardovanje i sankcije, sigurno je da će preživeti i sada. Kada je preživela najveći deficit u poslednjih 10 godina na kraju vlade Mirka Cvetković, preživeće i sada. Srbiji je potrebna ekonomska i politička stabilnost”, rekao je Dačić novinarima. Premijer je dodao da je protiv toga da se stalno stvara neka panika ističući da je Srbija „kao stalno pred nekom krizom i bankrotom”.

On je dodao da će ova vlada očuvati finansijsku, odnosno ekonomsku stabilnost smanjenjem troškova i deficita i podsticanjem bruto društvenog proizvoda i naglasio da izlazak iz krize ne može da bude samo štednja.

10.06.2013 | 13:30 -> 14:27

Dežer: Razumem Dačića, ali…

IZVOR: TANJUGBeograd — Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je veoma važno da se pregovori EU i Srbije otvore, ali da u tom pravcu ima još dosta toga da se uradi.

(Beta)
 Dežer je istakao da razume i premijera Srbije Ivicu Dačića i vladu, koji očekuju da Srbija dobije datum u junu.

Dežer je, komentarišući reakciju premijera Dačića da Srbiju ne interesuje nikakvo zeleno svetlo već dobijanje datuma, rekao da razume da premijer i cela vlada očekuju da se donese odluka o datumu.

„Ovo je ono što su direktno Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili, tako da se nadam da ćemo pregovore otvoriti. I onda će dalje stvari slediti i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje treba preduzeti“, rekao je Dežer u naselju Veliki Mokri Lug kod Beograda.

Kada se sve što je neophodno uradi, kako je dodao, Srbija će dobiti zeleno svetlo.

Dežer je precizirao i da bi Srbiji, da bi dobila datum, predstoji da uradi još niz koraka, a jedan od njih je da se formiraju pregovarački timovi.

Prema njegovim rečima, odluka o datumu o otvaranju pregovora pratiće preporuku Evropske komisije.

Među prvima koji je jasno pomenuo „zeleno svetlo“ bio je direktor vladine Kancelarije za evropske integracije MIlan Pajević, koji je rekao da će Evropski savet dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji da ona preduzme korake neophodne za početak pregovora sa Srbijom.„Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma“, rekao je Pajević svojevremeno za list “Danas’.

I šef misije EU za Srbiju Vensan Dežer ponovio je u subotu da Evropski savet 28. juna neće odlučivati o datumu za početak pristupnih pregovora već o zelenom svetlu za otvaranje pregovora.

Predstavnik Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je samo objašnjavao proceduru kada je rekao da će Savet EU u junu odlučivati da Srbiji da „zeleno svetlo“ za pripremu pregovora, ali ne i datum, tvrdi Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„On je samo objašnjavao opštu proceduru“, rekla je portparolka danas za Tanjug nakon što je zamoljena da prokomentariše Dežerovu izjavu.

„Naš stav je jasan: u ovom trenutku se intenzivno radi na implementaciji briselskog sporazuma, a odluku o pristupanju pregovorima donose zemlje članice“, rekla je Kocijančičeva.

Ona je dodala da je pitanje implementacije „u apsolutnom fokusu“ i najavila novu rundu tehničkog dijaloga Beograda i Prištine koja će sutra početi u Briselu.

Premijer Srbije poručio je juče da za Srbiju nije prihvatljivo da 28. juna ne dobije datuma za početak pregovora, već samo „zeleno svetlo“ i da to može da ugrozi primenu briselskog sporazuma.

„Novosti“ pišu da u Briselu postoje tri opcije u vezi s početkom pristupnih pregovora EU i Srbije, a samo je jedna od njih dobijanje tog datuma.

10.06.2013 | 19:04

IOM organizuje posete raseljenih opštinama na Kosovu

Izvor: KIM |

Međunarodna organizacija za migracije, (IOM) putem programa “Povratak i reintegracija na Kosovu III“, organizovaće tokom ovog meseca posete raseljenih opštinama sa Kosova kao bi se izvršila procena uslova za njihov povratak.

Prizren (Foto arhiva KIM)

Kako je planirano u okviru projekta, koji finansira EU preko svoje kancelarije na Kosovu, organizovaće se tzv. „Idi i informiši“ posete od 11-14 juna opštinama Parteš i Novo Brdo a u narednih nekoliko nedelja planirana je i poseta raseljenih regionu Prizrena.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja sporovodi projekat poziva raseljene iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Kruševca, Vranja, Leskovca, Paraćina, Prokuplja i Smedereva da se prijave za posetu ovim opštinama.

Navodi se da će se nakon prijava raseljenih koji su zaintersovani da se vrate izvršiti obilazak tih porodica u raseljeništvu nakon čega će se obezbediti izgradnja kuća, ekonomska pomoć kao i stvaranje uslova za njihov održivi opstanak.

Sve informacije raseljeni mogu dobiti u kancelariji IOM-a u Prištini.

10.06.2013 | 08:52

Počinje manifestacija ‘‘Vidovdan 2013‘‘

Izvor: KIM |

Manifestacija „Vidovdan 2013“ svečano će biti otvorena večeras u 20 sati u Domu kulture u Gračanici.

Gazimestan (Foto arhiva KIM)

Kako je saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tradicionalne, 24. po redu Vidovdanske svečanosti počele su 6. juna, okupljanjem učesnika likovne kolonije „Vidovdan“ u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Pored likovne kolonije koja traje do 13. juna u okviru Vidovdanskih svečanosti biće održan i Izbor za najlepšu kosovsku devojku – polufinale je predviđeno za 22. jun na platou ispred Doma kulture, a finale za 26. jun u porti manastira Gračanica, kao i Vidovdansko pesničko bdenije, zakazano za 27. jun u porti manastira Gračanica.

Na tradicionalnom pesničkom bdeniju okupiće se, kako je navedeno, najbolji srpski pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a i ove godine, 27. juna, biće dodeljene književne nagrade „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Gračanička povelja“, „Pero Despota Stefana Lazarevića“ i „Kondir Kosovske devojke“.

Nagrade za likovno stvaralaštvo „Zograf Longin“ i „Dimitrije Popović“ biće dodeljene 25. juna.
Ove godine biće održan i bogat prateći program – koncerti, pozorišne predstave, tribine – a kao specijalni gosti najavljeni su Sergej Ćetković, kabare Gorana Sultanovića, Slobodan Trkulja, „Balakanika“…

U okviru svečanosti Srpska drama Narodnog pozorišta u Prištini izvešće dve predstave u Domu kulture, a glumac Nebojša Dugalić će izvesti monodramu.

10.06.2013 | 17:59 -> 20:59

Kacin od EP traži datum za Srbiju

IZVOR: B92Beograd/Brisel — Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin zatražiće večeras od Saveta EU da 28. juna odluči da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom.

Jelko Kacin (Foto: Tanjug, arhiva)
 Kacin će upozoriti i da će u suprotnom kredibilitet procesa proširenja biti doveden u pitanje.

Kacin će u govoru, u čiji tekst smo imali uvid, istaći da stabilnost i blagostanje Zapadnog Balkana umnogome zavise od napretka Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi početak pregovora o članstvu dao ključan podsticaj ne samo evropskim snagama u zemlji i regionu, već bi i podstaklo ekonomski oporavak kroz ohrabrenje stranim investitorima da ulažu u region.

„Danas bih još jednom želeo da upozorim na taj poziv Savetu EU i da apelujem na sve države članice da podrže početak pregovora sa Srbijom“, zatražiće danas Jelko Kacin u svom izlaganju, uz podsećanje da je poznato da neke države sumnjaju u napredak Srbije pri imlementaciji Briselskog dogovora.

„Činjenica je da ostvarivanje tog sporazuma teče donekle sporije no što se očekivalo. Zato obe strane moraju da ubrzaju implementaciju i dosegnu poštovanje dogovora u praksi. Istovremeno i mi moramo da priznamo da su se sada Srbija i Kosovo ponašali konstruktivno i sa dobrim namerama da prevaziđu međusobne razlike u svetlu zajedničke evropske budućnosti“, smatra Kacin.

„Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana su u velikoj meri zavisni od napretka Srbije na putu ka članstvu u EU. Početak pregovora o članstvu sa Srbijom će doneti ključni podstrek ne samo evropskim snagama u državi i regionu, nego će podstaći i jako potrebno privredno oporavljanje ohrabrivanjem stranih investitora da uđu u region“, namerava danas da kaže u svom izlaganju Jelko Kacin.

„Zato danas ponovo pozivam Savet EU da na junskom vrhu počne pregovore sa Srbijom. Ta odluka se ne odnosi samo na Srbiju, nego i na kredibilnost procesa širenja EU“, reći će u svom govoru Jelko Kacin, saopšteno je iz njegovog kabineta.

10.06.2013 | 16:14

Josipović potvrdio: Nikolić dolazi

IZVOR: B92, TANJUGZagreb — Hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio je dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Zagreb, na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna.Foto: Beta, Arhiva

Foto: Beta, Arhiva

Josipović je, u emisiji hrvatskog radija „S predsjednikom uz kavu“, rekao da je dobio potvrdu da Nikolić dolazi i da nije daleko dan njihovog „službenog susreta“.

Predsednik Hrvatske je podsetio da se sa Nikolićem već sretao, u Londonu na otvaranju Olimpijskih igara, a zatim u Vatikanu. Najavio je i da će se sresti i na skupu u Slovačkoj za desetak dana.

Na pitanje hoće li doći do njihovog službenog susreta, Josipović je rekao da „taj dan i nije tako daleko, niti bi trebao biti“. Podsetio je na svoj stav da sastanci državnika nisu sami sebi svrha, već treba da ponude javnosti ono što je dobro i prepoznatljivo u politikama dveju država.

„Ojačala je saradnja oko pitanja nestalih, za šta sam predlagao da bude ključna kao preduslov za sastanak, a vidim i da se pojačava saradnja oko drugih stvari, što sve znači da se sastanak mene i Nikolića bliži“, rekao je Josipović.

Podsetimo, dvojica predsednika još se nisu zvanično srela od kako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prošle godine. Od kako je Nikolić zamenio Tadića, u nekoliko navrata razmenjivale su se „teške reči“ između dva predsednika, a Josipović nije želeo da dođe na inauguraciju Nikolića, više puta i nakon toga, izjavljujući da je na predsedniku Nikoliću da načini prvi korak i da treba da uveri zvanični Zagreb da je promenio način razmišljanja, na kom mu zamera Zagreb.

Neki od „spornih“ stavova su Nikolićeve izjave o Vukovaru i ratu u BiH.

Inače, najavu da će Nikolić otputovati u Zagreb na proslavu povodom prijema Hrvatske u članstvo EU pre nekoliko dana dala je hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Nikolić i Josipović trebalo je da se sretnu, službeno, početkom juna u Ohridu na Samitu predsednika država Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, ali je taj samit otkazan.

0. jun 2013, 18:01 -> 20:00

Nadzor interneta, Evropa traži objašnjenje

Najnoviji slučaj špijuniranja interneta koji sprovodi američka vlada biće tema razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednikom SAD Baraka Obame sledeće sedmice u Berlinu. Zvaničnici EU tražiće od svojih američkih kolega razjašnjenje o internet špijuniranju.

Za vreme trans-atlantskog ministarskog sastanka u Dablinu, koji počinje u četvrtak, zvaničnici Evropske unije tražiće od svojih američkih kolega razjašnjenje o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Barak Obama Angela Merkel.jpg

Nemačka kancelarka Angela Merkel će o tome razgovarati i s američkim predsednikom Barakom Obamom, prilikom njegove posete Berlinu sledeće sedmice, javio je AP.

Evropska komisija je saopštila da je zabrinuta zbog posledica takvih programa po privatnost građana Evropske unije. Komisija je navela da je komesar pravde EU Vivijen Reding, o globalnom problemu koji se tiču privatnih podataka već razgovarala u aprilu sa svojim američkim kolegama.

„Ovaj slučaj pokazuje da precizan zakonski okvir zaštite ličnih podataka nije luksuz niti ograničavanje slobode, već osnovno ljudsko pravo“, rekla je Reding.

Već duže vreme, EU i SAD razgovaraju o zaštiti podataka, u okviru pregovora o pravnoj i policijskoj saradnji. Bilo koje pitanje koje se tiče nacionalne bezbednosti ostaje u domenu svake članice EU pojedinačno, dok se o zaštiti podataka pregovara na nivou bloka zemalja, navodi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je navelo da je u kontaktu s američkim vlastima od kojih traži razjašnjenje detalja i da traži da utvrdi da li je bilo kršenja bilo kakvih prava nemačkih građana, nakon izveštaja od prošle sedmice da američka vlada sprovodi internet špijuniranje.

Američki predsednik Barak Obama 18. juna dolazi u prvu posetu Berlinu u svojstvu predsednika SAD.

Merkelin predstavnik Štefen Zajbert rekao je danas novinarima da će pitanje špijuniranja podataka kancelarka sigurno postaviti.

Nemačka je tradicionalno osetljiva kada je u pitanju privatnost podataka, navodi AP.

10. jun 2013, 23:42 -> 00:08

Tači kod Bajdena

Drugi čovek Bele kuće, Džozef Bajden zatražio od kosovskog premijera Hašima Tačija da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude sproveden u delo što pre.

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine istorijska je šansa za obezbeđivanje mira i napretka za obe strane, naveo je američki potpredsednik Džozef Bajden posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

TaciBajden.jpeg

„To je istorijska šansa da se obezbede mir i sigurnost naroda na Kosovu i Srbiji, kao i evropska budućnost obe države“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je, istovremeno, od Tačija zatražio da taj sporazum što pre bude sproveden u delo.

Obamin zamenik je pohvalio Tačijevu političku hrabrost u procesu koji je prethodio postizanju sporazuma sa Beogradom i ponovio podršku Vašingtona nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

Tači je u susretu sa Bajdenom ocenio da sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije kraj procesa normalizacije odnosa, već njen početak i da je sada odlučujuće pitanje ostvarivanje sporazuma, saopšteno je večeras iz Tačijevog kabineta.

Kosovski premijer je rekao da su pri kraju zakonodavne aktivnosti potrebne za ostvarivanje sporazuma i da će one odmah nakon njegovog povratka biti usvojene u kosovskom parlamentu.

Tači će u Njujorku učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će 14. juna biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara o stanju na Kosovu.

Tači razgovarao sa Bajdenom, večeras sastanak sa Obamom

Beta | 10. 06. 2013. – 22:28h  23:20h | Foto: AFP | 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama sastaće se večeras sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, prenela je nemačka novinska agencija DPA, navodeći da taj sastanak dvojice zvaničnika nije bio ranije planiran.

Raspored današnjih sastanaka predsednika SAD promenjen je u poslednjem trenutku, što je neuobičajeno, navodi agencija.

Detalji o sastanku Obame i Tačija nisu saopšteni, osim da će biti u 17:30 sati po lokalnom vremenu (23:30 po srednjeevropskom vremenu). 

Tači je aprila bio u Vašingtonu, ali se tada nije sastao sa Obamom.

Kosovski premijer se prethodno sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je tom prilikom, kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, izjavio da SAD visoko cene njegovu odmerenost i vođstvo u prevazilaženju etničkih podela i neprijateljstava iz prošlosti.

Bajden je visoko ocenio viziju i stavove premijera Tačija, koga je nazvao neprikosnovenim državnikom koji je doneo izuzetno značajne odluke u teškim vremenima, ali uvek na dobrobit Kosova i njegovih građana.

„Istorijski sporazum postignut u Briselu otvara siguran put Kosova u EU i NATO. SAD visoko cene vašu odmerenost i vođstvo u prevazilaženju etničkih podela i neprijateljstva iz gorke prošlosti i zato Kosovu i vama u ovom procesu nikada neće nedostajati podrška SAD“, rekao je Bajden.

Tači je zahvalio Bajdenu na nesebničnoj i neprekidnoj pomoći koju su administracija predsednika Baraka Obame i sam Bajden pružili i pružaju Kosovu, u ovim odlućujući trenucima konsolidacije nove države.

Kosovski premijer je ocenio da sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nije kraj procesa normalizacije odnosa između dve zemlje, već njegov početak i da je sada odlučujuće pitanje sprovođenje sporazuma.

Tači je rekao da su pri kraju zakonodavne aktivnosti potrebne za ostvarivanje sporazuma i da će one odmah nakon njegovog povratka biti usvojene od Skupštine Kosova, ističući da kosovska strane neće biti povod za bilo kakvo kašnjenje.
On je otvorio i pitanje budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova, potvrđujući viziju Kosova za ulazak u NATO, pošto su BSK izgrađene pod nadzorom i na osnovu standarda NATO, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Premijer Kosova otputovao je u subotu u višednevnu posetu SAD.

Tada je saopšteno da će se Tači, osim sa Bajdenom, sastati i sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom, zamenikom sekretara za odbranu Džejmsom Milerom, kongresmenom Eliotom Englom i nekim drugim zvaničnicima. Zajedno s premijerom Kosova, u poseti SAD su ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

Postavi komentar