31.05.2013 | 15:52 Ono što je NORMALNOM NEPRISTOJNO to je onom Izdajniku PRISTOJNO! Izdajnik se preda i prihvata, daj šta daš i posle se hvali mi smo to rešili, baš kao GORDIJEV ČVOR!


31.05.2013 | 15:52

Vučić: Papir EU o zajednici na KiM

IZVOR: TANJUGBeograd — Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio od EU „određene papire o stvaranju zajednice srpskih opština“, koji deluju pristojno.

Aleksandar Vučić ispred zgrade Patrijaršije SPC (Beta)
Aleksandar Vučić ispred zgrade Patrijaršije SPC (Beta)

Vučić je rekao i da je, s druge strane, u razgovorima tehničkih timova Beograda i Prištine albanska strana pokušala ovog puta da ono što je već dogovoreno u oblasti energetike i telekomunikacija vrati unazad.

„Pre nego što sam ušao na Sabor SPC dobio sam određene papire o stvaranju zajednice srpskih opština – papir EU, za koji mi se čini da je pristojan papir“, rekao je Vučić.

Podsetivši da su implementacioni dogovori u Briselu u toku i da je za sada sve prilično uopšteno, te da nema nekih velikih novosti, Vučić je naglasio da je za nas važno da se vidi i šta će oni doneti.

Juče je čak bilo pokušaja albanske strane „da ono što smo već dogovorili okrenu negde unazad i u sferi energetike i u sferi telekomunikacija“, kazao je Vučić istakavši da je za srpsku stranu bio važan samo jedan problem – Gazivode, o kome nije postignuta saglasnost.

„Juče je sve to nekako ispalo kao da više ništa nije dogovoreno“, rekao je Vučić i izrazio nadu da će narednih dana biti više povoljnih vesti.

31.05.2013 | 13:02

Posle Vučića SPC „ublažava stav“?

VUČIĆU, VUĆIĆU SETI SE GDE TI JE PATRIJARŠIJA, KADA JE POKLONIŠ ŠIPTARIMA KOJE ĆEŠ VERE BITI TI?  VEROVATNO ĆEŠ POKRTSITI NAROD KOJI SE ODREKAO VEKOVNE BORBE ZA OPSTANAK I ČUVANJE SVETINJA I HITAŠ U EKUMANIZAM ! OČIGLEDNO JE DA SI ZASTRANIO I VERU IZGUBIO! DELA TVOJA TO KAZUJU!

IZVOR: BETA, BLICBeograd — Nakon prisustva Aleksandra Vučića Saboru SPC, analitičari smatraju da bi Crkva mogla da ublaži raniji kritički stav o odnosu vlasti prema Kosovu i Metohiji.

Tanjug
 Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je danas ispred Patrijaršije da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume brigu SPC za srpski narod. Vučić je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da država i Crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

„Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod„, istakao je Vučić. Upitan o stavu pojedinih vladika koji su žestoko kritikovali njega i Vladu, Vučić je rekao da su „ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade“, ali da je to stav samo pojedinih vladika.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima da su Crkva i Vlada Srbije saglasni po suštinskim pitanjima, a to je da nema priznanja nezavisnosti Kosova i da treba učiniti sve da srpski narod ostane da živi u toj pokrajini. 

Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme s kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova. „Crkva ima svoje, a država svoje metode, ali ne postoje suštinske razlike“, rekao je Irinej.

On je dodao da razume da je je briselski sporazum najviše što je u datom trenutku Srbija mogla da dobije u pregovorima s Prištinom, ali da je svestan da o tom dokumentu ni sam Vučić „ne govori u superlativima“ i da je to ono što je realno moglo da se dobije.

Analitičar Mirko Đorđević kaže da do sada nije bilo primera da visoki zvaničnik države prisustvuje redovnom zasedanju Sabora.

„To nije uobičajeno i do sada takvih primera nije bilo da se visoki zvaničnik države nalazi na redovnom zasedanju Sabora. Za mene, u ovoj situaciji u kojoj smo, to nije neko veliko iznenadjenje jer je Vučić pozvan od strane Sabora, a i tema je Kosovo“, rekao je Đorđević.

On je ocenio da su odnosi izmedju SPC i države zategnuti nakon protesta na trgu Republike zbog briselskog sporazuma, a da je Vučićevo prisustvo na Saboru u cilju da crkva ublaži stav o briselskom dogovoru.

„Odnosi izmedju države i crkve su oko Kosova od mitinga na Trgu Republike zategnuti, a Vučić dobro zna da je crkva moćan i uticajan politički faktor i verovatno traži neki dogovor kako bi crkva ublažila svoj stav odbijanja briselskog dogovora što je državi trenutno najvažnije„, naglasio je Đorđević.

Tema provejava već neko vreme

Tanjug
Tanjug

Istovremeno, „Blic“ piše da, prema saznanjima tog lista, deo vladika sada smatra da bi SPC trebalo da izađe sa mekšim stavom u odnosu na pređašnji, kada je vlast kritikovana da je zaboravila ono štp su obećavali o Kosovu.

Navodno ta tema provejava već nekoliko dana i na zasedanjima i Patrijaršijom, a vladike nisu jedinstvene kako bi Crkva trebalo da se postavi. Kako saznaje „Blic“,poslednjih dana žestoko se lobira da SPC izađe sa novim javnim stavom u kome bi se navelo da Crkva podržava angažman države i da umesto pređašnje kritike suština crkvenog saopštenja bude u apelu Sabora da Crkva bude uključena u dijalog kada na red dođe crkveno pitanje na KiM. 

Taj list podseća da je prvobitni stav sa kojim je Crkva izašla u javnost pre više od mesec dana, ali potom i učešće mitropolita Amfilohija i umirovljenog vladike Atanasija na mitingu protiv briselskog sporazuma, doveli su do zaoštravanja odnosa između SPC i Vlade.

Varnice je prvi ublažio patrijarh Irinej ogradivši se od istupa vladika, ali i porukom da Crkva i država moraju raditi zajedno. Juče je, kako je to sam rekao, „vaskrsao“ i premijer Ivica Dačić, a koga je mitropolit „upokojio“ na mitingu.

31.05.2013 | 14:20

„Nisam predsednik u Prištini“.

NIKOLIĆU, NIKOLIĆU DOĐI NA OČI NARODU RAZGOVARAJ PROĐI I OBIĐI NAROD SVOJ AKO SE NISI ODREKAO SVOG NARODA NA KOSOVU I METOHIJI NEGO IH TRETIRAŠ KAO NEKAKVU ZAJEDNICU SRBA. OSTAO SI BEZ VERE ZA RAD VLASTI, DELA SU TVOJA TAKVA DA NEMAŠ HRABROSTI I VERE ZA BORBU OČUVANJA CELOVITOSTI DRŽAVE. SAVAKI DAN ŽIVOTA NA KIM JE PRIRODNA BORBA ZA OPSTANAK TA BORBA ZA BOLJI ŽIVOT I PREŽIVALJAVANJE U SUROVIM USLOVIMA OKRUŽENJA U KOME SE ŽIVI DODATNO SE OTEŽAVA VAŠIM POSTUPCIMA I RETORIKOM ! OHRABRUJETE ŠIPTARE  I OBEĐAVATE U NAŠE IME POKLONE. OVAJ NAROD KOJI JE OSTAO I OPSTAO NIKADA TI OVO NEĆE OPROSTITI VEĆ ĆE UVEK VIDETI OVE POSTUPKE KAO BRATSKO ZABADANJE NOŽA U LEĐA! HAVLA TI…

IZVOR: TANJUGMoskva — Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je srpsko rukovodstvo dužno da Srbima na Kosovu dokaže da je briselski sporazum danas jedino moguće rešenje.

(Beta, arhiva)
(Beta, arhiva)
 U intervjuu za TV stanicu „Raša tudej“ (Russia today), predsednik Srbije je dodao da je Rusija spremna da podrži svako rešenje za koje se Srbija opredeli.

„Sporazumom iz Brisela samo ćemo legalizovati status srpske zajednice, tako da Srbi kontrolišu ne samo sever Kosova, već imaju ingerencije i u četiri opštine na jugu“.

„Smatram da to možemo da postignemo i da Srbi na Kosovu to shvataju“, rekao je predsednik Srbije i dodao da je oduvek smatrao da kosovsko pitanje treba što pre rešavati.

„Danas ne možemo da dobijemo ono što smo mogli pre pet godina. To što možemo da dobijemo danas, sledeće godine ne bismo mogli. I još dok sam bio u opoziciji bilo je jasno da je moja želja da se to reši što pre i uvek sam govorio da ću pregovore podići na najviši mogući nivo i sto pre ih završiti, jer u daljoj perspektivi ništa neće ići u prilog Srba na Kosovu, već samo kosovskih Albanaca“, istakao je Nikolić.

On je podsetio da je Srbija prinuđena da sarađuje sa NATO-om na osiguravanju bezbednosti Srba i nealbanaca na Kosovu, kao i da u briselskom sporazumu postoji tačka koja kaže da u narednih 10 godina NATO neće dozvoliti da vojska Kosova kroči na teritoriju na kojoj žive Srbi.

„Tako Srbija živi – podeljena. Znamo ko su nam najbolji prijatelji, ali takođe znamo sa kim moramo da sarađujemo da bismo dobili pomoć. Ali mi dobro kormilarimo našim srpskim brodom i on će netaknut ući u mirne vode“, poručio je predsednik Nikolić.

Upitan da li može da kaže da je Srbija zauvek izgubila teritoriju Kosova kakva je bila pre bombardovanja 1999. godine, Nikolić ističe da je to veoma složeno pitanje.

„Srbija nikada neće izgubiti Kosovo, ali ja nisam predsednik u Prištini. To je ono što boli i što je, nažalost, već teško promeniti“, rekao je on.

Nikolić je, takođe, odlučno odbacio mogućnost da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pod bilo kojim uslovima.

“Putin se nikada nije mešao u unutrašnje stvari Srbije”

Na kostataciju da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao telefonom za vreme pregovora u Briselu i na pitanje šta mu je rekao, Nikolić odgovara: „Dugo smo razgovarali o tome u kakvoj se situaciji nalazi Srbija, šta može da se dogodi i kako Srbija treba da postupi“. Kako je istakao, Putin se nikada nije mešao u unutrašnje stvari Srbije.

„On i čitava ruska administracija su spremni da pomognu Srbiji, ali Srbija je u toj borbi sama. Nažalost, kada su počeli pregovori Srbija je odlučila da ih vodi sa predstavnicima Prištine pod okriljem EU i nije tražila zaštitnike koji bi se brinuli o njenim interesima. Kao posledica toga danas se često događa da u toku pregovora u Briselu Srbija sedi nasuprot mnogo jačih“, rekao je Nikolić.

Srbija u Rusiji traži partnera (Tanjug, arhiva)
Srbija u Rusiji traži partnera (Tanjug, arhiva)

Prema njegovim rečima, EU i prištinske institucije imaju apsolutno identične pozicije i dešava se da „donose iste predloge i da je očigledno da su ih razrađivali zajedno i da smo mi u tome sami“.

„Neko je, izgleda, mislio da ćemo mi, zbog želje da uđemo u EU, prihvatiti bilo kakve uslove i da je to samo pitanje vremena – da će novo rukovodstvo zemlje ubrzo shvatiti da treba da radi isto što je radilo i staro“, rekao je Nikolić.

Rusija će podržati sve za šta se odluči sama Srbija, istakao je Nikolić.

„Rusija ima jasan stav da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i nama to mnogo znači. Nije isto biti jedina zemlja koja nije priznala nezavinost Kosova i zemlja koju podržavju druge moćne države, strateški partneri, koji takođe nisu priznali Kosovo. Na prvom mestu među tim državama je Rusija i ona je naš najvažniji partner“, istakao je Nikolić.

“Ne tražimo pomoć, već partnera”

Povodom potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu sa Rusijom, Nikolić ističe da naša zemlja ne očekuje od Rusije samo pomoć, već je vidi kao partnera sa kojim može „mnogo da radi, proizvede i proda, sa kojim na nekom višem nivou može da rešava probleme“.

„Radi se o sporazumu koje obuhvata sve aspekte saradnje, uključujući nauku, kulturu i odnose sa drugim državama. Taj dokument je baza na osnovu koje će dve zemlje graditi svoje odnose“, rekao je Nikolić.

On je dodao da mu nije sasvim jasno zašto toliko godina nije bilo sporazuma o strateškom partnerstvu, navodeći da bi razlog mogla da bude svojevrsna autocenzura bivšeg predsednika Srbije.

„Možda je on mislio da ne treba to raditi da se ne bi kvarili odnosi sa Zapadom. Ja smatram da Srbija treba da sarađuje i sa Istokom i Zapadom. Želim da budemo u EU i da je Rusija naš strateški partner. Mislim da je to moguće. Srbija i Rusija samo učvršćuju ono što ih je uvek vezivalo – a to je želja da jedna drugoj pomognu“, rekao je Nikolić.

Na pitanje kako Rusija reaguje na zbližavanje Srbije sa Zapadom i na teške kompromise koje je prinuđena da čini, Nikolić kaže da Srbija nikada neće moći da se približi Zapadu niti sa njim može da ima toliko dobre odnose koliko ima Rusija.

„Njen strateški trgovinski partner je Nemačka, ali i cela EU. Saradnjom sa Rusijom mi se ne izolujemo od EU. Saradnjom sa EU se ne izolujemo od Rusije. Sa ruske strane nikad nije bilo ni nagoveštaja da ne treba da sarađujemo sa EU i Rusija smatra da treba da učinimo sve da bi naš narod živeo bolje“, istakao je on.

“Mi smo Evropa”

Nikolić je objasnio da je zbližavanje Srbije sa Zapadom opravdano našim geografskim položajem.

„Mi smo Evropa, okruženi smo zemljama koje su u EU i ne vidim koji bi nam drugi standardi pristajali ako ne evropski. Ako možemo da izgradimo Srbiju tako kako su izgrađene napredne evrpske zemlje, bez obzira da li ćemo postati član EU ili ne, mi ćemo pomoći našem narodu. Naše zbaližavanje sa Zapadom traje već 14-15 godina, nisam ja zapoceo taj proces. Ja sam počeo tešnju saradnju sa Rusijom“, rekao je Nikolić. 

On je, međutim, ocenio da su se ranije odnosi sa Zapadom svodili na ispunjavanje uslova.

„Ja sam odbio da Srbija ispunjava bilo čije direktive. Napravio sam platformu na osnovu koje je bila napisana Rezolucija o statusu Srba na Kosovu, vlada ju je usvojila i sada se naši pregovori o Kosovu pod okriljem EU vode na osnovu tog dokumenta. Srbiji su stalno postavljali nove i nove uslove, a sada mi imamo svoje uslove. I sami ste videli kako su tekli pregovori u Briselu i da Srbiju sada nije tako jednostavno terati na nešto, s njom je lako razgovarati samo ako se uvažavaju norme međunarodnog prava „, ukazao je Nikolić.

Govoreći o članstvu Srbije u EU Nikolić kaže da Srbija u Uniji traži projekte, partnere, sa kojima može da nastupa na trećim tržištima i koji bi bili spremni da investiraju u srpsku privredu.

„Srbija ima sedam miliona stanovnika i lako može da izađe iz krize, jer su građani naviknuti da rade. EU nije kriva što se poslednjih 14 godina nismo razvijali – za to smo sami krivi. Mi smo birali vlast koja nije mislila na građane, na razvoj Srbije, već o tome kako da nekome ugodi, da zadovolji nečije partikularne interese.“

Upitan da li postoji alternativni plan članstvu u EU, Nikolić kaže da je za poslednjih godinu dana oživeo prijateljske veze sa mnogim državama.

„Imamo alternativu, imamo duboku saradnju sa Rusijom, dobijamo velike investicije iz Rusije, imamo odličnu saradnju sa Kinom, Latinskom Amerikom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelom… EU za nas nije pitanje ‘života i smrti’ već znači – ‘živeti bolje’ „, rekao je on.

„Naravno, mi znamo koga volimo, ko su nam prijatelji, sa kim nas povezuju istorija, jezik i vera, ali takođe znamo da Srbiji neće biti dobro ako bude gledala samo na jednu stranu. Na žalost, Srbija dugo nije imala iskrene odnose sa Rusijom, jer je uvek neko mislio da će joj to naneti štetu. Ja mislim da nam dobro ne želi onaj ko nam ne dozovoljava da sarađujemo s prijateljima“, ocenio je Nikolić.

“Sa rejtingom rastu i očekivanja”

Sumirajući prethodnih godinu dana otkako je postao predsednik, Nikolić je ocenio da je to bila godina uspešnog rada i njega kao predsednika i vlade Srbije, u prvom redu zbog toga što su izvršili promene, koje su odmah po njegovom stupanju na dužnost bile uočljive, i zato što su građanima dali nadu da sve može da bude bolje.

„Spreman sam da Srbiju otvorim svetu i da svet dovedem u Srbiju“, rekao je Nikolić.

Nikolić zadovoljan prvom godinom mandata (Tanjug, arhiva)
Nikolić zadovoljan prvom godinom mandata (Tanjug, arhiva)

On je, međutim, dodao da je ekonomija oblast u kojoj vlada još nije pokazala rezultate.

„Naš budžet se ne popunjava iz prozvodnje već iz potrošnje. . . Nadam se da će Srbiji biti određen datum početka pristupnih pregovora sa EU što će biti pozitvan signal za strane investitore – signal stabilnosti zemlje, i tada ćemo moći da popravimo stanje u srpskoj privredi“, dodao je on.

Nikolić se osvrnuo i na nagli rast popularnosti SNS, kao i njega samog, istakavši da sa time rastu i očekivanja garđana.

„Ostalo je puno toga još uraditi da bih mogao da izađem pred građane Srbije i kažem – ja sam svoje ispunio. . . Čini mi se da je potrebno još nekoliko godina da bih shvatio da se Srbija više ne može zaustaviti i da nista ne moze da je vrati unazad“, zaključio je Nikolić.

31.05.2013 | 01:01 -> 14:30

Jeremić papi dao ikonu Svetog Save

IZVOR: TANJUGVatikan — Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić boravi u zvaničnoj poseti Svetoj stolici, gde je s papom razgovarao o Bliskom istoku, Siriji, ali i o Srbiji.

(Vuk Jeremić/Twitter)
(Vuk Jeremić/Twitter)

Jeremić je papi poklonio ikonu Svetog Save, rad prizrenskih majstora. Tom prilikom, Jeremić je papi ukazao da autori ikone više ne žive u Prizrenu i zamolio ga da se založi za zaštitu hrišćanskih svetinja i hrišćanskog življa na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima predsednika GS UN, papi je predstavljana i velika tematska rasprava koja će biti organizovana 8. jula u Generalnoj skupštini na temu „Socijalne jednakosti u kontekstu održivog razvoja“ za koju je papa pokazao veliko interesovanje.

„Na današnjem sastanku sa papom najviše smo vremena proveli razgovarajući o prioritetima srpskog predsedavanja vezanog za održiv razvoj. Papu je naročito zanimala socijalna komponenta održivog razvoja, koja ovog trenutka predstavlja najvažniji cilj UN“, rekao je Jeremić za Tanjug.

Jeremić je dodao da se na debati u GS UN može očekivati učešće Vatikana na visokom nivou. „Sveta stolica je izuzetno aktivan član UN u svim raspravama iako ima status samo posmatrača i mi sa Svetom stolicom izuzetno blisko saradjujemo“, istakao je Jeremić.

Jeremić i papa su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku. Posebno je bilo reči o Siriji, rekao je Jeremić, dodavši da on i papa dele zabrinutost zbog pozicije hrišćana u tom regionu koji su se našli usred ratnog vihora.

Jeremić i Leto (Tanjug)
Jeremić i Leto (Tanjug)

Predsednik GS UN razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Vatikana Dominikom Mambertijem a boravak u Rimu iskoristio je i za susret sa premijerom Italije Enrikom Letom. „Njih je najviše zanimalo pitanje Kosova, kako gledamo na najnoviji razvoj dogadjaja. Ja sam se zahvalio Svetoj stolici na principijelnoj poziciji kada je reč o Kosovu i izrazio nadu da neće doći do bilo kakve promene stava, jer to je pozicija koja omogućava i ohrabruje strane da nastave pregovore“, istakao je Jeremić.

Vatikan ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Na sastanku sa premijerom Italije najviše vremena smo proveli razgovarajući o ekonomskim i finansijskim temama. Srbija u septembru u Generalnoj skupštini organizuje veliku tematsku raspravu o ulozi agencija za kreditni rejting u medjunarodnom fiinansijskom i ekonomskom sistemu. To je stvar koja Italiju izuzetno zanima i blisko ćemo sa njom saradjivati na organizaciji te tematske debate“, rekao je Jeremić.

On je dodao da su na dnevnom redu bila i druga pitanja, uključujući pitanje održivog razvoja i zaštite životne sredine. „Dotakli smo se i bilateralnih tema. Zahvalio sam se Italiji na podršci Srbiji da dobije predsedavanje Generalnom skupštinom UN, na investicijama koje Italija ima u Srbiji i izrazio očekivanje da će u narednom periodu takvih investicija biti još više i da će dve vlade nastaviti da blisko saradjuju, kako u ekonomskoj sferi, tako i po pitanju evropskog procesa“, zaključio je predsednik GS UN.

31.05.2013 | 15:34

DSS: Gaženje institucija Srbije

IZVOR: BETAKosovska Mitrovica — Briselski sporazum znači „gaženje institucija države Srbije na Kosovu“, smatra potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

Slobodan Samardžić (Tanjug, arhiva)
Slobodan Samardžić (Tanjug, arhiva)

„Petnaest tačaka Sporazuma potpisanog u Briselu znači gaženje institucija države Srbije na Kosovu. Sve ostalo što se priča o finansiranju, funkcijama Srbije na Kosovu, komunikaciji sa opštinama, pomoći, posetama i sličnom je sekundarno“, rekao je Samardžić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Samardžić je istakao da ako se država odriče dela teritorije, ona to treba i da kaže, jer je sporazum pisani akt koji „ima pravnu formu o predaji Kosova vlastima u Prištini“.

Potpredsednik DSS-a je podsetio da se od Ustavnog suda Srbije očekuje da obavi svoj posao i oceni ustavnost sporazuma i uredbi Vlade.

„Dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU je obična fikcija i Srbija je spremna da zarad dobijanja datuma žrtvuje deo teritorije od posebnog značaja za državu, da žrtvuje Srbe koji žive na tom prostoru, svoju istorijsku tradiciju i spomenike, žive crkve i manastire koji govore o prisustvu Srbije i Srba na ovom prostoru, da žrtvuje imovinu i prirodna bogatstva“, rekao je Samardžić.

Podsetio je da je DSS u januaru upozorio da je važno obratiti pažnju na pitanje čiji će državljani biti Srbi na Kosovu kada se završe pregovori u Briselu.

„Odgovora na pitanje nije bilo, jer su oni znali da po tom planu Srbi treba da postanu državljani Kosova“, rekao je Samardžić i naglasio da je „sadašnja priča o dokumentima još jedna magla i bacanje prašine ljudima u oči“.

„Ako se stvari završe sa izborima za lokalnu samoupravu, tada će biti gotovo i sa pitanjem državljanstva“, rekao je Samardžić i dodao da bi građane trebalo suočiti sa mogućim posledicama.

Samardžić je naveo da ljudi koji žive na Kosovu treba da se suprotstave tome onako kako mogu.

„To je moguće ili jasnim pokazivanjem svog stava ili okupljanjem u institucije koje bi mogli da održe. To su četiri opštine i moguća skupština tih opština“, rekao je Samardžić.

Istakao je da je važno „jasno pokazati volju da se ne želi živeti“ pod Prištinom, što bi moglo da utiče na centre odlučivanja u Evropi, prvenstveno u Nemačkoj.

U Kosovskoj Mitrovici danas je održana sednica Glavnog odbora DSS-a.

31.05.2013 | 14:45

Srbi konstituišu Skupštinu AP KiM.

SRBI PAZITE SE GREŠKE KOJA MOŽE SKUPO DA KOŠTA. TEŽNJOM POJEDINACA DA SE ŠTO PRE INTEGRIŠU U ŠIPTARSKE INSTITUCJE JER SU OD NJIH I PODRŽANI UPRAVO I FORSIRAJU OVAKVE BANALNE IDEJE. POJEDINCI SA NESTRPLJENJEM OČEKUJU IZBORE JER BAŠ TU I OČEKUJU SVOJ USPEH U ISPUNJENJU OBEĆANJA KOJA IM DAJE PRIŠTINA. 

IZVOR: BETA

Zvečan — Predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili na sastanku u Zvečanu da u četvrtak, 6. juna, održe konstitutivnu Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Momčilo Gvozdić Gvozdić je agenciji Beta rekao je da na sastanku u Zvečanu nisu bili predsednici četiri srpske opštine sa severa Kosova ni načelnik Okruga koji su danas u Beogradu radi razgovora sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Gvozdić je rekao i da je odluku o održavanju konstitutivne sednice AP Kosovo i Metohija većinom glasova donelo Koordinaciono telo, koje čine čelnici lokalnih samouprava, šefovi odborničkih grupa i predstavnici političkih partija sa severa Kosova.

Na današnjem sastanku u Vladi Srbije u Beogradu učestvuju predsednici četiri opštine – Zubin Potok, Leposavić, Zverčan i Kosovska Mitrovica, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

31.05.2013 | 17:15

Žarko Obradović: Podrška Prištinskom univerzitetu

Izvor: Kontakt plus radio |

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će biti nastavljeno finasiranje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i da o obrazovanju nije razgovarano u Briselu.

Žarko Obradović (Foto Kurir)

Obradović je prilikom obraćanja dekanima i rektoru Prištinskog univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici rekao da ideja da se kvalitet i snaga Univerziteta promovišu, da će se nastaviti finasiranje kao i do sada i da tu nema nikakvih prepreka.

“O obrazovanju i zdravstvu nije razgovarano u Briselu i nemojte se baviti onim što nije bio predmet razgovora. Vlada Srbije čini sve što je moguće da pitanja koja su postavljena reši u interesu države i Srba na Kosovu i Metohiji,” poručio je ministar prosvete.

Obradović je rekao da ne treba da otvaramo pitanja koja nisu otvorili drugi istakavši da će se Univerzitetu pomoći na svaki mogući način i materijalno i funkcionalno.

“Ne treba da otvaramo pitanja koja ne otvaraju u Evropi i da mi postavljamo pitanje sudbine Univerziteta koje ne postavljaju drugi. Ako to pitanje dođe na dnevni red onda ćemo zajedno tražiti rešenja i videti šta je za nas prihvatljivo i moguće i šta je evropska i svetska praksa po tom pitanju”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je Vlada Srbije donela pre nekoliko dana odluku o broju studenata koji će biti upisani o državnom trošku na fakultetima ističući da je na Prištinski univerzitet došao sa namerom da pruži podršku radu profesora i studenata i da kaže da je Vlada odobrila sve kvote koje su bile potraživane sa ovog univerziteta.

“Naša podrška radu Univerziteta neće biti samo u ovom delu nego i u drugim oblastima koji čine sadržaj univerziteta i fakulteta. Ono što je za mene važno jeste da ćemo zajedno raditi na trajanju, promociji i jačanju ovog Univerziteta, fakulteta u njegovom sastavu, podizanju kvaliteta znanja i efikasnosti fakulteta’’, rekao je Obradović.

On je rekao da je Prištinski univerzitet kvalitetan, da ima odlične nastavnike, studente i studijske programe ističući da je važno da nam država bude jaka i da izazove koji se javljaju zajedno rešavamo.

Obradović se u zgradi rektorata u Kosovskoj Mitrovici sa svojim saradnicima Brankom Mihajlović i Jovanom Bazićem susreo sa rektorom Prištinskog univerziteta i dekanima fakulteta a razgovarao je i sa predstavnicima Studentskog parlamenta i obišao Filozofski fakultet. Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić izjavio je da su na ovoj visokoškolskoj ustanovi svesni odgovornosti i da su zato sa pravom zabrinuti.

“Ulog je veliki i on se zove opstanak. Bez srpskog pečata na diplomama, srpskog državljanstva, sudstva, teško se može uspostaviti konstanta, koja će Srbima sa Kosova i Metohije biti garant identiteta i opstanka”, rekao je Milačić.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici znanje stiče oko 10.000 studenata.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s