30.04.2013 07:40-15:38 – Realno Ustav Srbije povređen, pa nema ni dogovora sa Vladom o prihvatanju Briselskog sporazuma!


 Daćić: oseća se mnogo snažnim kada polemiše sa novinarima o Kosovu i Metohiji gde u krupni plan ističe svoj materijalistički pogled prema SRBIMA I PO NJEMU SRPSKIM PARALELNIM INSTITUCIJAMA! Obzirom da je vreme finasijske krize Srbije i narod u Srbiji trpi zbog materijalizma Beograda nad celom Srbijom izgovor da svi problemi Srbije su zbog Kosova i Metohije je idealno sredstvo manipulacije Srpske Vlade i opravdanje za predaju Državne teritorije za rad „OBEĆANOG NAPREDKA KA EU“.
Dačić misli da je ovo što mu se poručuju sa Kosova politička borba predstavnika Srba za vlast? Malo se prevario!
Ovo je najjasnija borba za očuvanje Države koju on ne vidi dalje od Raške, pa kada pošalje svoje policajce da kontolišu na Ibarskoj magistrali da bi se bolje dodvorio Šiptarima na RTS-u objave vest:
„gužva je na Srpskim putevima i duž Ibarske magistrale pojačana je kontrola saobraćaja jer se očekuje pojačan saobraćaj prema Crnoj Gori i prema Kosovu“. Ova vest danas je na medijima koja podsvesno utiče na građane da tiho prihvate Kosovo kao državu Crnu Goru!
Sve se radi na pojačavanju mržnje građana Srbije prema svim Srbima sa Kosova i Metohije, pohlepa u Srbiji teži da totalno rasturi državu. Srpska deca sa Kosova i Metohije nazivaju se Šiptari i svakakve pogrdne uvrede su svakodnevnica. Takođe postoje i Srbi koji su odavno otišli sa Kosova koji su prodali sve na Kosovu isto zbog svoje pohlepe pohrlili u najpohlepniji grad Srbije u Beograd pa su se osilili i izazivaju revolt kod ljudi koji žive pre njih u tim sredinama zbog bahatog ponašanja. Oni koji su u drugim gradovima gde je manje izražena ta pohlepa još više štrče i ponašaju se rasipnički, nekulturno, nasilno i sve ono što odlikuje jednu pohlepno bolesnu osobu. Slično kao Dačić u razgovoru sa novinarima koji demonstrira silinu kada viče i glumi nekoga koji drži ventil za život Srba onih koji su stvarno na KiM i ne žele da postanu Kosovari!
Istorija piše i beleži sve!

BEZ DOGOVORA SRBA SA KOSOVA I VUČIĆA I DAČIĆA: Traže i referendum i ocenu ustavnosti sporazuma

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije sastali su se danas s predstavnicima Vlade Srbije da bi razgovarali o briselskom sporazumu. -Mi nemamo vremena da mesecima razmatramo ovo pitanje, jer to Srbiju dovodi u tešku situaciju da ne može da sprovodi sporazume koje smo prihvatili, upozorava premijer Dačić.

BEZ-DOGOVORA-SRBA-SA-KOSOVA-I-VUCICA-I-DACICA-Traze-i-referendum-i-ocenu-ustavnosti-sporazuma

Vladi Srbije završen je sastanak predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa predstavnicima Vlade. Sastanak je završen bez dogovora.

Srbi sa Kosova tražili su ispitivanje ustavnosti briselskog sporazuma, pa raspisivanje referenduma.

Sledeći sastanak 7.maja.

Srbi sa KiM za kasniji referendum?
File: Zaslužen datum za pregovore
Dačić: Ne izdajemo Kosovo, ali se mora preživeti
Dačić: Većina građana nije za referendum

Sastanak u Vladi trebao je da bude pokušaj da se približe trenutno udaljeni stavovi – kosovskih Srba da ih sporazum iz Brisela odvaja od Srbije i pregovaračkog tima da im on garantuje i više prava nego što su do sada imali.

„Referendum o briselskom sporazumu nema smisla, jer Srbi s Kosova očigledno ne bi prihvatili njegov većinski rezultat, rekao Ivica Dačić posle sastanka sa delegacijom sa severa Kosova. Mi nemamo vremena da mesecima razmatramo ovo pitanje, jer Srbiju to dovodi u tešku situaciju da ne može da sprovodi sporazume koje smo prihvatili“, upozorio je premijerIvica Dačić posle sastanka. Opširnije OVDE.

30.04. 2013, 15:11 -> 18:34

Dačić: Nemamo vremena za čekanje

Briselski sporazum mora da se sprovede i nemamo vremena da mesecima razmatramo to pitanje, rekao Ivica Dačić posle sastanka sa delegacijom sa severa Kosova. Referendum nema smisla, jer Srbi s Kosova očigledno ne bi prihvatili njegov rezultat, ocenjuje Dačić. Premijer napominje da vlada raspolaže svim mehanizmima da sprovede sporazum, ali da ne želi da ih primenjuje.

Premijer Ivica Dačić poručio je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da sporazum sa Prištinom mora da se sprovede i da niko nema prava da „vuče Srbiju u dalju propast“.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je jasno da referendum o briselskom sporazumu za predstavnike kosmetskih Srba nije opcija.

„Očigledno je da su ocenili da narod Srbije drugačije misli“, rekao je premijer i dodao da je uveren da vlada ima većinsku podršku naroda.

Premijer je podsetio da su i Vlada i Skupština podržali sporazum i da se on može menjati jedino referendumom.

Dačić je naveo da sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom ima podršku većine građana Srbije.

„Ako je to tako, ne može niko da vuče Srbiju u dalju propast“, rekao je premijer i dodao da sporazum mora da se primeni i da nije pitanje da li se neko slaže s njim ili ne.

„Taj sporazum mora da se sprovede, samo je pitanje hoćemo li to uraditi zajedno. To bi bilo bolje“, naveo je Dačić.

Premijer je dodao da vlada raspolaže svim mehanizmima da sprovede sporazum, ali da ne želi da ih primenjuje.

„Mehanizam je jednostavan – ukinete plate, ukinete radna mesta i rešili ste problem paralelnih institucija“, istako je Dačić, ali je dodao da vlada to ne želi da uradi i da zbog toga nastavlja razgovore sa Srbima sa severa Kosova.

Premijer je dodao da Srbija nema vremena da mesecima čeka na sprovođenje sporazuma, jer bi tako na spoljnopolitičkom planu propustila da napravi pomak u evrointegracijama.

„Država Srbija je prihvatila sporazum u Briselu, taj sporazum se mora sprovesti, da li ga neko podržava ili ne nije uopšte pitanje, pitanje je da li želimo da to bude provereno na referendumu, a ako ne želimo, kako da ga zajedno primenimo“, objasnio je Dačić.

Najavio je da će zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem obaviti niz sastanaka i konsultacija, jer se od Srbije očekuje da se već sledeće nedelje prihvate neki vremenski okviri implementacije dogovora.

Kosmetskim Srbima poručio je da treba da se „bore sa Prištinom, a ne sa Beogradom“.

„Sukob sa celim svetom nije rešenje, kao ni sukob sa Beogradom“, naveo je Dačić.

Premijer je zaključio i da „ovde nije reč interesima građana, već o političkoj kampanji“, u čemu, kako je istakao, vlada neće da učestvuje.

29.04. 2013, 23:11 -> 23:23

File: Očekujemo sprovođenje sporazuma

Ukoliko Savet EU podrži preporuku Evropske komisije o otpočinjanju pregovora sa Srbijom, EK na junskom samitu biće pozvana da podnese predlog za okvir pregovora sa Srbijom, rekao Šrefan File. Međutim, u međuvremenu od Beograda i Prištine očekuje se sprovođenje briselskog sporazuma, kaže evropski komesar za proširenje.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da će ukoliko Savet EU podrži preporuku Evropske komisije o otpočinjanju pregovora sa Srbijom, EK na junskom samitu biti pozvana da bez odlaganja podnese predlog za okvir pregovora sa Srbijom, ali da se u međuvremenu od Beograda i Prištine očekuje sprovođenje briselskog sporazuma.

Stefan File.jpg

„Verujemo da pažljivo treba da se razmotri pitanje omogućavanja punog razumevanja sporazuma, njegovih prednosti i garancija. Dogovor pruža veoma uravnoteženo rešenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice“, rekao je File u intervjuu za praznično izdanje „Novosti“.

Na pitanje zbog čega se u njegovom izveštaju o Srbiji, koji je pozitivan, ne pominje jun kao očekivani datum za početak pregovora za članstvo, File je odgovorio da su i na Srbiju primenjeni uobičajeni koraci kao i na druge zemlje kandidate u prošlosti.

„Evropska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora, a sada je na Savetu da u junu sledi ovu preporuku i da odredi datum za početak pregovora“, podsetio je File.

„Ako Savet podrži preporuku Komisije, Evropska komisija će na junskom samitu biti pozvana da bez odlaganja podnese predlog za okvir pregovora sa Srbijom, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2006. godine, i da sprovede proces analitičkog pregleda ostvarenih pravnih tekovina EU, počevši s poglavljem o pravosuđu i osnovnim pravima, slobodama i bezbednosti“, objasnio je File.

File kaže da se na osnovu toga,“može očekivati da prva konferencija o pristupanju bude sazvana tokom druge polovine 2013″.

„U međuvremenu, očekujemo od Srbije i Kosova da sprovedu sporazum od 19. aprila, na osnovu plana implementacije. I od Srbije, kao zemlje koja želi da započne pregovore o pristupanju, i koja je na putu da to uradi, takođe očekujem da i dalje bude u potpunosti mobilisana na evropskoj reformskoj agendi“, rekao je File.

„Mislim da ono o čemu su se dogovorile dve strane pruža veoma uravnoteženo rešenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice koja živi na severu Kosova. U širem kontekstu, sporazumom se predviđa da će biti u mogućnosti da ostvare ova prava u kontekstu u kom će i Srbija i Kosovo napredovati na svom evropskom putu, preuzimajući evropske standarde“, rekao je File.

Evropski zvaničnik je istakao da u Briselu veoma cene „ogromne napore koje su vodeći srpski političari uložili da objasne ciljeve dijaloga s Prištinom i, sada, na isticanju značaja istorijskog sporazuma koji je postignut pretprošle nedelje“.

„Srbija je pokazala najveću odgovornost angažujući se u dijalogu i imaće centralnu ulogu u primeni dogovora, što je u suštini obezbeđivanje mirne i napredne budućnosti za obe strane“, rekao je File.

File je takođe negirao glasine da će od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton preuzeti dalje posredovanje u dijalogu i objasnio da će ona nastaviti da „olakšava dijalog“ i da je „proces sada usredsređen na primenu sporazuma“.

KFOR:SANJAMO DA MIRNO UKLONIMO BARIKADU
30.04.2013. 15:40 Izvor:TanjugKomandant Kfora nemački general Folker Halbauer izjavio je da će Kfor nastaviti da ostvaruje svoje zadatke na celoj teritoriji Kosova i sačuvati nepristrasnost, izrazivši nadu da će do kraja njegovog mandata barikada na ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici biti uklonjena…

Halbauer je, u interviju za dnevnik „Tribuna“, rekao da je barikada na glavnom mostu na Ibru „politička poruka“, i da se može ukloniti jedino mirnim putem, bez upotrebe sile.

„To je jedina blokata puta na terenu i to predstavlja političku poruku koja govori o tome da je blokada postavljena od određenih ljudi na severu, ko god da su oni, da bi demonstrirali i predstavili svoje poglede o situaciji“, rekao je komandant Kfora.

Prema njegovim rečima, ta barikada je postavljena „iz političkih razloga“ i nema nekog uticaja na slobodu kretanja i obezbeđivanju mirne i sigurne sredine.

30.04. 2013, 13:39 -> 14:44

Džejmi Šej: Pravili smo stravične greške

NATO je tokom bombardovanja Srbije 1999. počinio stravične greške, ali je bio uspešan i ispravno postupio, rekao nekadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej kome se pripisuje da je izmislio izraz „kolateralna šteta“. On je za austrijski list „Prese“ rekao i da je NATO mislio da će bombardovanje trajati 48 sati, a trajalo je 78 dana.

Nekadašnji portparol NATO-a Džejmi Šej kome se pripisuje da je izmislio izraz „kolateralna šteta“ rekao je da je Alijansa 1999. godine tokom bombardovanja Srbije počinila stravične greške, ali da je bila uspešna i ispravno postupila, prenosi Dojče vele.

RTS Bombardovanje.jpg

Zgrada RTS-a pogođena NATO projektilima tokom bombardovanja 1999. godine

„Evropljani imaju previše Pentagona“, naslov je teksta u austrijskom listuPrese, u kojem Džejmi Šej, nekadašnji portparol Severnoatlantske alijanse govori o izazovima NATO danas. Šej smatra da se novac namenjen odbrani ne koristi pametno.

„Pretnja našoj teritoriji ne postoji. Opasnost preti našem načinu života, u društvenom i privrednom smislu. Pre svega se to odnosi na teror, iza kojeg stoje različiti akteri, kibernetski napadi, kod kojih se često ne zna ko je izvršilac. Na tom spisku je i energetska bezbednost“, tvrdi NATO-strateg, koji je na funkciji portparola bio u vreme bombardovanja SRJ.

Na podsećanje novinara da je pre 14 godina NATO započeo sa vazdušnim napadima na režim Slobodana Miloševića u vreme rata na Kosovu i da je u tim intervencijama vojni savez pravio „velike greške“, jer su se na meti našli i izbeglička kolona, pa i jedan putnički voz, Šej je pokušao da objasni, na koji način se NATO suočio s tim propustima.

„Takvi događaji su uvek žalosni i sramni, ali ja kategorički odbijam da je neki od tih napada izveden svesno. Bile su to stravične greške. Imali smo problem da iz vazduha uvek precizno identifikujemo ciljeve. Kada se takve greške dogode, morate što je moguće pre raspolagati objašnjenjima“, rekao je nekadašnji portparol Alijanse.

Šej je objasnio da je dobijanje objašnjenja od vojske trajalo veoma dugo.

„Nekad nam je bilo potrebno i nekoliko dana da bismo novinarima mogli da pružimo više informacija, što je za svet brzih medija u kojem živimo, isuviše sporo. Trebalo je bolje da se spremimo za tu dugu NATO operaciju. Ali na kraju misije smo bili profesionalniji, nego na početku“, kaže Šej.

Na pitanje šta je iz svega toga naučio Šej je odgovorio:

„Bilo je mnogo stvari, koje su dobro prošle. Na Kosovu se relativno brzo intervenisalo, ako se ima u vidu užas u Bosni, pre toga, koji smo predugo gledali. Imali smo dva miliona izbeglica, koje su nakon par meseci mogle da se vrate u svoja sela, a ne godina, kao što je to bio slučaj u BiH“.

Dzejmi Sej.jpg

Džejmi Šej na konferenciji za medije 1999. godine

„Lekciju smo naučili nakon događaja u Srebrenici i u slučaju Kosova više nismo pribegavali praznim pretnjama. Ako me pitate da li je ta misija bila perfektna? Nije. Ali da li je bila bolja od one u Bosni? Jeste“, odgovorio je Šej.

Na konstataciju novinara austrijskog lista da vazdučni napadi nisu mogli da spreče, intervenciju srpskih snaga na terenu, Šej je odgovorio da je pre početka NATO bombardovanja na Kosovu već bilo 100.000 interno raseljenih.

„Proterivanje koje su sprovodile srpske snage počelo je pre naše misije. Verujem da bismo bez intervencije saveza imali daleko veći broj žrtva na Kosovu. Ali jasno, kada neko ima kontrolu na terenu, kao što je to bio slučaj sa Miloševićem, onda ne možete diktirati šta će se dogoditi“, rekao je Džejmi Šej.

„Doduše, mislili smo da će naša misija trajati 48 sati, a ne 78 dana. Za mene je ipak najvažnije. Da li smo ispravno postupili? Jesmo. Da li smo bili uspešni? Jesmo. Zaustavili smo etničko čišćenje“, rekao je Šej.

NATO-strateg, kako Džejmija Šeja austrijski Prese još zove, nije želeo da špekuliše o tome zašto je Milošević na kraju ipak prihvatio povlačenje vojske sa Kosova, pa ni da potvrdi to da li su Britanci zaista pretili kopnenom ofanzivom.

„Jedno vreme Milošević je verovao da će unutar NATO doći do internog spora oko vazdušnih napada sa kojim bi se na kraju prestalo. A onda je shvatio da nećemo odustati. Naravno da je bio zabrinut zbog te mogućnosti. Niko to nije priželjkivao, ali kopnena ofanziva bi bila logičan, sledeći korak“, naveo je Šej i naglasio da o tome nije bilo zvaničnih odluka.

„Mislim da se Milošević plašio te opcije. Procenio je da je bolje da povuče vojsku. Uostalom, Amerika je na kraju uspela da izvrši pritisak na Rusiju, koja je Miloševiću poručila da je vreme da prestane“, zaključio je Šej.

30.04. 2013, 08:10 -> 08:28

Drecun: Sporazum za bolji položaj Srba

Smisao briselskog sporazuma je da garantuje položaj, opstanak i prosperitet srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Predstavnici Srba sa severa Kosova najavili da će izneti nove predloge, mimo referenduma, kaže Drecun.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da je smisao briselskog sporazuma da se garantuje položaj, opstanak i prosperitet srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.Drecun-.jpg

Drecun je rekao da je briselski sporazum prvi, koji bi trebalo da usledi u nizu ostalih, oko normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, da je potrebno jedinstvo u delovanju i da je za održivo rešenje neophodno da na kompromis budu spremni i Beograd i Priština.

Pojedini predstavnici Srba sa severa Kosova najavili su da će „na današnjem sastanku izneti nove predloge, mimo referenduma“, rekao je Drecun gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Drecun je ocenio da je u odbrani suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohije moguće napredak ostvariti samo sa onima koji presudno utiču na sve procese na Kosovu i Metohiji, a to su Priština, oni koji su prisutni na tom prostoru, NATO, odnosno EU i Vašington.

„Ovo jeste veoma težak sporazum zbog toga što moramo da sever Kosova uvedemo u ustavno pravni okvir Prištine. Nadamo se da će to biti formalno, a da će suštinski te naše opštine preko Zajednice srpskih opština biti povezane sa našim institucijama“, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da bi najveći problem moglo biti odbijanje dela našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji da prihvati primenu tog sporazuma i najavio da će se voditi politička bitka da se poboljša položaj Srba na severu Kosova i Metohije.

On je istakao da je potrebno razgovarati o imovini Republike Srbije, o imovini koja je oteta našem narodu, proteranom sa Kosova i Metohije, o položaju Srpske pravoslavne crkve, o povratku proteranih, o elektroenergetskom sistemu i telekomunikacijama.

Drecun je rekao da veruje da će EU odlučiti da Srbiji dodeli datum za početak pregovora o članstvu u EU, ali da će i insistirati na implementaciji svega što je dogovoreno.

30.04.2013 | 15:26

Još osam osumnjičenih u slučaju Medikus

Izvor: KIM | komentara: 0

EULEKS je pokrenuo istragu protiv osam osoba  osumnjičenih za učestvovanje u nelegalnoj transplataciji ljudskim organima.

Sa jučerašnjeg suđenje (Foto EULEKS)

Osam pojedinaca je pod istragom za krivična dela organizovanog kriminala, trgovine ljudima, nanošenja teških telesnih povreda, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, prevare i trgovine uticajem, navodi EULEKS u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

Ova istraga se zasniva, kako se navodi na novim saznanjima koja su proizašla tokom suđenja. I iz istraga i iz suđenja proizašle su osnovane sumnje da su osumnjičeni delovali u saizvršilaštvu ili su neposredno ili indirektno pomagali članovima organizovane kriminalne grupe u izvršavanju teških krivičnih dela, tj. trgovini ljudima u svrhu odstranjivanja organa.

„Smatra se da, bez podrške ili saučesništva ovih osumnjičenih, članovi kriminalne grupe u Medikusu ne bi mogli da izvrše pripreme, osnovne elemente krivičnih dela, postignu željene rezultate ili prikriju svoje nezakonite radnje pokušavajući da stvore naizgled zakonito stanje“, navodi se u saopštenju.

Mešovito sudsko veće, sačinjeno od dvoje Euleksovih sudija i jednog lokalnog u Osnovnom sudu u Prištini, osudilo je juče Ljutfija Dervišija i njegovog sina Arbana na osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora i ukupno 12.500 evra kazne u procesu koji se vodi zbog nelegalnih transplantacija organa u klinici „Medikus“ kod Prištine.

Trećeoptuženi Sokolj Hajdini osuđen je na tri godine robije, Abdulah Dulja na jednu, a Isljam Bitići na godinu dana uslovno, dok su optužbi oslobođeni Briton Žilta i Iljir Drecaj.

Postavi komentar