23.04.2013 | 08:00 – 23:55 – Danas primetna veća prisutnost KFOR-a po Severu KiM! Dogovor iz Brisela oko Kosova i Metohije nosi puku kao iz bajke „carevo novo odelo“! Vulin potvrdio svoju ostavku!


23.04.2013 | 23:00

KFOR pokretniji i raspoređen u patrolama na više lokacija po severu KiM! 

Danas je primetna povećana prisutnost KFOR-ovih patrolnih jedinica po svim ključnim deonicama na severu KiM. Nemačke i Francuske patrole zadužene su za zonu Leposavić i Mitrovica dok Američki KFOR zadužen je za bezbednost u Zubinom Potoku.

Takođe su primetne i patrole Kosovske Policijske Službe na raskrsnicama.

23.04.2013 | 22:21

Aleksandar Vulin podneo ostavku

IZVOR: BETABeograd — Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin podneo je ostavku na tu funkciju, navodeći da je nezadovoljan sporazumom Beograda i Prištine.

„Danas pred vama i pred narodom, a sutra pred Vladom i Srpskom naprednom strankom moram da ponesem ostavku na mesto direktora Kancelarije“, rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Vulin je naveo da je i tokom briselskih pregovora bio protiv parafiranja sporazuma u obliku u kom je on na kraju prihvaćen.

„Dao sam reč Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji i da ću uspeti da napravim ono što je možda nemoguće“, rekao je Vulin i dodao da u potpunosti podržava zahtev Srba sa Kosova da se raspiše referendum o sporazumu Beograda i Prištine.

23.04.2013 | 16:19

„Kosovo će biti kao Palestina“

IZVOR: BLICBeograd — Kosovo najverovatnije neće ući u većinu međunarodnih organizacija, biće u svojevrsnom statusu zone sumraka, u sličnom položaju u kom je Palestina, kaže Kroford.

Šarls Kroford (Foto: Fonet, arhiva)

„Ono će se nalaziti u svojevrsnom statusu zone sumraka, priznato od otprilike polovine zemalja na svetu, ali ne i od one druge polovine“, napisao je na svom blogu Čarls Kroford, bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu. Kroford konstatuje da je to sličan položaj onome u kome je već Palestina.

„Blic“ prenosi šta je napisao bivši ambasador:

Beograd u svetskoj zajednici pronalazi mnogo pažljivih slušalaca kada se žali da “nije imao izbora” već da poklekne pred navaljivanjem EU, i da, šta god da se dogodi, nikad neće priznati “protivzakonito” otcepljenje Kosova. Obratite pažnju na pažljivo birane reči predsednika Tomislava Nikolića kada opisuje sporazum kao „jedini mogući način da se Srbiji garantuje da Kosovo nikad neće biti država prihvaćena u Ujedinjenim nacijama”.

To je najvažnija činjenica za Srbiju, i, kao diplomatska činjenica, vrlo je dobra činjenica. Čak iako je Kosovo država “prihvaćena” od mnogih zemalja, Kosovo nikad, ubeđuje on, (Kroford misli na na Nikolića, prim.nov.) neće biti priznato kao punopravna članica međunarodne zajednice bez pristanka Beograda. Osim ako se Rusija i Kina ne slože, Kosovo neće ući u UN kao normalna zemlja kao što su uradile sve ostale zemlje bivše Jugoslavije.

To znači da Kosovo najverovatnije neće ući u svetske sportske organizacije i u većinu međunarodnih organizacija. Ono će se biti u svojevrsnom statusu zone sumraka, priznato od otprilike polovine zemalja na svetu, ali ne i od one druge polovine, uključujući neke od najmoćnijih zemalja izvan „zapadnog bloka“. Palestina, koja je danas priznata od preko 130 država, nalazi se u sličnom položaju, pri čemu je većina zemalja koje su priznale Kosovo na suprotnoj strani.

Kosovo se, u međuvremenu, nada da će srpski pristanak ovog puta pomoći da se Kina, Rusija, Indija i Brazil ubede da Srbija odustaje od borbe – zbog čega bi te zemlje bile protiv priznavanja Kosova kada čvrst stav Srbije popušta?

Mislim da Kosovo neće dobiti mnogo na putu priznavanja od međunarodne zajednice posle potpisivanja ovog sporazuma. Zašto? Zato što velike zemlje koje se protive priznavanju Kosova uopšte ne zanima problem Kosova i Srbije. Oni svoj stav zauzimaju na osnovu ideje da se međunarodne granice ne mogu menjati kako se Zapadu prohte (dokle bi to dovelo?) i zbog toga nije loše suprotstavljati se Zapadu. S druge strane, što se više protivite, to ćete pre dobiti nešto zauzvrat ako eventualno promenite mišljenje!

Kako bilo, uskoro počinje cirkus na nivou lokalnog simbolizma. Jedna je stvar složiti se da će Priština ubuduće imati krajnju odgovornost za ono što se dešava na severu Kosova i da će držati ljude pod svojom kapom samim tim što će zaposlenima u javnom sektoru isplaćivati plate. Potpuno je druga stvar je očekivati da će ti zaposleni Srbi držati sliku kosovskog predsednika u kancelarijama, ili nositi kosovska obeležja ili na bilo koji drugi način pozdravljati simbole kosovskih vlasti i legitimiteta.

I to će se tako razvlačiti i razvlačiti.

Poenta je da, ukoliko i dokle postoji dogovor Beograda o kosovskoj nezavisnosti, čitava ideja pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji završava se ili u potpunoj pat-poziciji, ili će doći do nekog novog nedokuvičog i inventivnog diplomatskog rešenja.

23.04.2013 | 20:49

Monti: Sporazum BG-PR je uspeh

IZVOR: TANJUGRim — Sporazum Beograda i Prištine je rezultat napora obeju strana, kao i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenio je Mario Monti.

Mario Monti (Foto: Tanjug, arhiva)

„Ubeđen sam da Italija treba snažno da podrži napredak zapadnog Balkana na evropskom putu“, istakao je italijanski premijer i privremeni ministar inostranih poslova Mario Monti.

On je podsetio da „Italija gleda na svoje istočne i južne susede“ na način na koji je i u interesu NATO-a.

Saradnja sa EU je neophodna na bazi pricipa podele rada i ekonomije obima, istakao je Monti i dodao da NATO i EU imaju mnogo razloga za saradnju na evromediteranskom i afričkom području, po njemu dva ključna regiona.

Postizanje dogovora Beograda i Prištine, uspeh je i dokaz bi saradnja između NATO i EU trebalo da postane okosnica zajedničke agende, smatra Monti.

On je pohvalio generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena na doprinosu i ličnom angažovanju u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine.

23.04.2013 | 20:29

„Uputili smo se mirnijim putem“

IZVOR: B92Beograd — Sporazum sa Prištinom neki kude, neki hvale, a reditelja Emira Kusturicu vođenje politike o KiM najviše podseća na bajku „Carevo novo odelo“.

Matija Bećković i Emir Kusturica (Foto: Tanjug)
Matija Bećković i Emir Kusturica (Foto: Tanjug)

Sociološkinja Vesna Pešić hvali sporazum, pesnik Matija Bećković smatra da to znači poklanjanje KiM, a Kusturicu podseća na Andersenove bajke.

„Čini mi se da smo se sada uputili jednim normalnijim putem, jednim mirnim putem, a ja kao antiratna se zalažem za ovakve poteze i evo ja cestitam“. Ovako Vesna Pešić govori o odluci državnog vrha da prihvati sporazum. Ona želi da pohvali, kako kaže, one koji se zalažu za politiku koju je ona godinama branila.

„Ja moram da kažem da je napravljen dobar balans da se zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu, da probamo da održimo srpsko stanovništvo na Kosovu. Moramo nešto da uradimo od svoje države u kojoj živimo. Mi smo potpuno propali, mi smo ekonomski potpuno iscrpljeni i to devedesetih godina, i krivicom mnogih ovih sada…Moram da kažem, da su nam vratili neki dug- što su ovo uradili… Da su priznali da je naša država Srbija i da moramo, pre svega, da vodimo brigu o jačanju Srbije, a istovremeno da pokušamo da zaštitimo srpsko stanovništvo na Kosovu“.

Međutim, akademik Matija Bećković smatra da parafiranjem sporazuma u Briselu Kosovo ne da nije prodato, već je poklonjeno.

„Kosovo nema cenu prema tome ono se može samo dati džabe, što je istovremeno i primer nezapamćen u istoriji. To je kavaljerstvo tako retko u današnjem svetu, a to smo mi učinili i ući ćemo u istoriju po toj galantnosti“, kaže pesnik Bećković.

Ljuteći se na novinare koji su na promociji njegove knjige pitali za odnose Srbije i Kosova, Emir Kustirica je pojasnio raniju izjavu, u kojoj je kritikovao bivšeg predsednika Borisa Tadića, i prepričao Andersenovu bajku “Carevo novo odelo”.

„Ovi koji to danas obavljaju, oni će morati kao što je car – ako se sećate Andersenove jedne bajke koja se zove „Carevo novo ruho“, kad su dva tkača prevaranta došla u grad i počeli da kroje odjelo caru, pa je car bio jako zadovoljan, uprkos činjenici što oni nisu napravili ništa, onda je car zvao ministra pa i njemu bilo drago što vidi da je ništa, pa je car odlučio da sedne u kola i provoza se gradom…I tako je go prošao čitavim gradom, dok se neko dete nije prisetilo i viknulo iz mase: Pa, ljudi pa car je go!“

23.04.2013 | 20:40

Dogovor BG-PR primenjiv i u regionu

IZVOR: TANJUGSkoplje — Dogovor postignut između Beograda i Prištine u Briselu ima veliko značenje za stabilnost regiona, ocenio je ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi u Skoplju.

Foto: Beta, AP
 Zajednički zaključak današnjeg sastanka u Skoplju je da sličan dogovor može biti iskorišćen i u slučaju spora između Grčke i Makedonije.

‘Dogovor će doprineti smanjenju tenzija u regionu. A kao praksa u pregovaranju za razrešavanje bilateralnih problema, može biti iskorišćen kao instrument i u odnosu na problem koji Makedonija ima sa Grčkom“, istakao je Džaferi.

Prema njemu, nepostizanje dogovora između Kosova i Srbije bez sumnje bi po principu domino efekta, imalo refleksiju i na Makedoniju i na svaku susednu zemlju, rekao je Džaferi.

23.04.2013 | 12:28

Kancelarija za KiM osudila napad na novinara RTK

Izvor: KIM |

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je napad na novinara Radio televizije Kosova (RTK) Gezima Bimbašija na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici.

(Foto arviha KIM)

Bimbaši je pratio protest u severnom delu Mitrovice.

Kako je navedeno u saopštenju Asocijacije profesionalnih novinara Kosova, Bimbaši je oko 12.30 sati na trgu Šumadija napadnut i udaran drškama zastava od nepoznatih učesnika protesta.
Kancelarija za KiM je u saopštenju dostavljenom KIM radiju osudila napad na Bimbašija.

23.04.2013 | 15:39

Luksemburg obećao Kosovu pomoć od 24 miliona evra

Izvor: KIM |

Ministarka za evrointegracije Kosova Vljora Čitaku potpisala je  sa ministarkom za razvojnu saradnju Vlade Luksemburga Meri Džejkobs sporazum kolijim se predviđa 24 miliona evra razvojne pomoći Kosovu.

Vljora Čitaku i Meri Džejkobs(Foto Ministarstvo za evrointegracije)

Kako je saopšteno iz kabineta ministarke Čitaku ova pomoć je između ostalog namenjena zdravstvu i obrazovanju.

„Potpisivanje Sporazuma o razvojnoj saradnji jasna je politička i finansijska podrška za ekonomske i socijalne reforme na Kosovu. Finansijska pomoć će se koristiti za poboljšanje pružanja usluga građanima Kosova u oblasti zdravstva, stručnog obrazovanja i voda“, kazala je Čitaku, navedeno je u saopštenju.

Ministarka za razvojnu saradnju Vlade Luksemburga Meri Džejkobs rekla je da Vlada ove zemlje u potpunosti podržava preporuke Evropske komisije za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Kosova.

23.04.2013 | 18:03

Dalibor Jevtić obišao Opštinu Orahovac

Izvor: KIM |

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić posetio je danas Opštinu Orahovac, povratničke porodice u Velikoj Hoči, manastir Svetih vrača u Zočištu i Dečansku vinariju.

Obilazak povratnika (Foto MZP)

Tokom posete Orahovcu, Jevtić se prvo sastao sa gradonačelnikom Orahovca Smajlom Latifijem sa kojim je u razgovoru istakao mogućnost saradnje u implementaciji infrastrukturnih projekata u delu opštine u kojoj žive pripadnici srpske i ostale nealbanske zajednice.

Kako je saopšteno iz ovog Ministarstva, Jevtić je gradonačelniku Latifiju preneo zabrinutost monaha manastira Zočište usled nekoliko verbalnih incidenata i istakao da je manastir važan ne samo za srpsku zajednicu već i albansku koja dolazi u manastir radi lečenja. Takođe na sastanku je bilo reči i o povratku raseljenih u opštinu Orahovac gde je naglašen negativan primer sela Zočište koji se ne sme ponoviti kada je u pitanju povratak Srba.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Orahovca ministar Jevtić je posetio pripadnike srpske i romske zajednice koji žive u samom gradu Orahovac i sa njima razgovarao o problemima koji oni imaju. Tom prilikom Jevtić je posetio i povratničke porodice Šutraković i Dodić koji trenutno žive kao podstanari i za koje će Ministarstvo za zajednice i povratak izgraditi kuće. Jevtić je u Orahovcu posetio i crkvu Uspenja Bogorodice i tom prilikom razgovarao i sa sveštenikom Srđanom Jerenićem.

U nastavku svoje posete Orahovcu Dalibor Jevtić je posetio Veliku Hoču i razgovarao sa mnogobrojnim građanima i posetio nekoliko raseljenih porodica koje su se vratile u Veliku Hoču i koji trenutno žive kod svojih rođaka. Ministar Jevtić je tom prilikom rekao da će Ministarstvo za zajednice i povratak pomoći kako bi te porodice dobile svoj dom. Veliki broj građana Velike Hoče je u razgovoru sa Jevtićem istaklo da je u proteklom periodu izgrađeno preko 20 kuća za povratnike i da ti „lažni povratnici“ nisu sada u tim kućama.

„Nama je na Kosovu potreban istinski povratak a ne zloupotreba procesa povratka. Postoje ljudi koji su na jedan grub način zloupotrebili sredstva namenjena za povratak raseljenih. Nemoguće je unapred predvideti takvu vrstu zloupotreba, ali se mora naći način da takvi slučajevi budu na neki način zakonski procesuirani. Jednostavno i to je jedan vid zloupotrebe para svih nas koji plaćamo porez ali i novca koji dobijamo od strane naših međunarodnih partnera. Razumem ljutnju svakog od vas koji ste ostali ovde, vas koji ste se vratili i želite da ostanete ovde i garantujem vam da će te vi biti prioritet kada je u pitanju Ministarstvo za zajednice i povratak. Bićemo prisutniji ovde i moji saradnici i ja i od vas očekujem da otvoreno pričamo o ovakvim stvarima kako bi na neki način sprečili zloupotrebu sredstava za proces povratka“, rekao je Jevtić u razgovoru sa meštanima Velike Hoče.
Takođe ih je obavestio da će ministarstvo na čijem je on čelu pomoći završetak puta u Velikoj Hoči.
Jevtić je u Velikoj Hoči posetio i Dečansku vinariju kao i vinariju porodice Petrović.
Na kraju svoje posete opštini Orahovac ministar za zajednice i povratak posetio je manastir Svetih vrača Kozme i Damnjana u Zočištu i ponovo razgovarao sa monahom Dionosijem o završetku izgradnje zvonika.

Postavi komentar